Είσαι vegan και σου έχει λείψει η “εμπειρία της ταβέρνας”;

Είσαι vegan και σου έχει λείψει η “εμπειρία της ταβέρνας”;

Έχουμε μια λίστα με μαγαζιά που οι vegan επιλογές τους θα σε ξετρελάνουν!

Ποιος είπε ότι κρεατοφάγοι και χορτοφάγοι δεν μπορούν να περάσουν εξίσου καλά σε περιβάλλον ταβέρνας;

Κάποιοι λένε ότι η χορτοφαγική κουζίνα είναι βαρετή, ανούσια, ελλειπής. Αυτό που απαντάμε εμείς είναι ότι δεν έχουν δοκιμάσει τα “σωστά” φαγητά και ενδεχομένως να είναι εν μέρει προκατειλημμένοι. Η εμπειρία του φαγητού, αλλά και της μαγειρικής για κάποιους είναι τρόπος ζωής και οι χορτοφάγοι δεν απουσιάζουν από αυτή την “πάστα” ανθρώπων. 

Ένα άρτιο χορτοφαγικό πιάτο δεν έχει να “ζηλέψει” απολύτως τίποτα από ένα πιάτο με ζωικά και κρέας. Οι χορτοφάγοι επιλέγουν να μην συμπεριλαμβάνουν στο πιάτο τους την σκληρότητα και τον πόνο των ζώων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θέλουν να υστερει γευστικά. Αν και υπάρχουν γνωστά μέρη στο νησί, που είτε παρέχουν αποκλειστικά χορτοφαγική κουζίνα στο κοινό ή αρκετές επιλογές, οι περισσότεροι vegans τα γνωρίζουν, τα έχουν δοκιμάσει, όπως και ο κοντινός τους περίγυρος. 

Η εμπειρία της ταβέρνας”, ωστόσο μπορεί να λείπει στους φίλους μας χορτοφάγους ή να “ξενερώνουν” κάθε φορά που ακολουθούν την παρέα τους σε σχετικές εξόδους, είτε εξαιτίας της αντιμετώπισης που τυγχάνουν, είτε από το γεγονός ότι καταλήγουν να τρώνε… κλασικά λευκά άγευστα μανιτάρια, πατάτες και σαλάτα. 

Υπάρχουν κάποια μαγαζιά που μπορούν να “απογειώσουν” τη vegan κουζίνα και να προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία σε μια “ποικιλόμορφη” παρέα, όσον αφορά τις διατροφικές της επιλογές. Ακόμα κι αν είστε κρεατοφάγοι και  θέλετε να αποφύγετε το κρέας, είτε για σκοπούς αποτοξίνωσης, είτε να εφαρμόσετε μια μέρα αποχής, η χορτοφαγική κουζίνα μπορεί να σας εκπληξει με φανταστικές γευστικές εμπειρίες.

Τσιπουράκι Μεζεδάκι - Παλιά πόλη Λευκωσίας

τσιπουρακι

Το Τσιπουράκι Μεζεδάκι είναι ένα μικρό ταβερνάκι χωμένο στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, που αξίζει να δοκιμάσετε. Ο χώρος είναι προσαρμοσμενος στην αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, με τη δυνατότητα να καθίσετε έξω και να ρεμβάζετε την ομορφιά των στενών δρόμων και τη ζωή που υπάρχει στην περιοχή. Το μενού έχει εννοείται τα κλασικά φαγητά μιας ελληνικής ταβέρνας, αλλά προσφέρει επίσης πεντανόστιμη φάβα που “μυρίζει” Σαντορίνη, μανιτάρια “μεθυστικά” μαγειρεμένα με κουμανταρία, vegan αλοιφές και.. vegan γύρο από jackfruit! Τα πιάτα ημέρας πολλές φορές μπορεί να περιλαμβάνουν εύγευστες vegan επιλογές. Στην ταβέρνα μπορείτε επίσης να “πετύχετε” ζωντανές ρεμπέτικες βραδιές, που θα συνοδεύουν ρυθμικά την φιλική σας έξοδο. 

Οθέλλου 1, Λευκωσία 1016

Κρατήσεις: +357 99 754417

Ωράρια: Δευτέρα - Σάββατο 20:00 μ.μ.- 12:00 π.μ.

 

Πηγή φωτογραφίας

 

Ο "Βρακάς" - Πισσούρι 

βρακας

Η ταβέρνα “Βρακάς” που βρίσκεται στο Πισσούρι της Λεμεσού, στεγάζεται στην πλατεία του χωριού και έχει θέα τα πετρόκτιστα δρομάκια της περιοχής. Αποτελεί αγαπημένο στέκι των κατοίκων της περιοχής, αλλά είναι επίσης κι ένας προορισμός για αρκετούς “αστούς” που αποφασίζουν να ξεφύγουν από το βουητό της πόλης. Η θάλασσα του Πισσουρίου κρύβει μια ιδιαίτερη ομορφιά που αργά ή γρήγορα πάντα επιστρέφουμε για να την επισκεφθούμε. Ο Βρακάς προσφέρει μια πλούσια γκάμα από κλασικές επιλογές ταβέρνας που ετοιμάζει με μεράκι και αγάπη προς την παράδοση της κυπριακής κουζίνας. Το ίδιο ισχύει και για το χορτοφαγικό του μενού, το οποίο περιλαμβάνει ένα πεντανόστιμο μπριαμ, το γνωστό σε όλους μας “τουρλού τουρλού”, καππαμά λαχανικών, φρέσκες αλοιφές, παραδοσιακές σούπες, σπανακόπιτες, μανιταρόπιτες και vegetarian μουσακά. Ωστόσο,προσφέρει και μερικές πιο “έθνικ” επιλογές, αφού διαθέσιμα είναι επίσης φαλάφελ,  χορτοφαγικο μπέργκερ, αλλά και πιάτο κάρυ από κινόα και κους κους! Αν σας μείνει χώρος δοκιμάστε την παραδοσιακή καρυδόπιτα, η οποία εκτός από πειρασμός, είναι και vegan!

 Πλατεία Πισσουριού , Πισσούρι 4607 

Κρατήσεις: +35799312443,  25221940

Ωράρια: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 π.μ. - 10:00 μ.μ.

 

Πηγή φωτογραφίας

 

Καρδιά του Μάγκα - Παλλουριώτισσα 

λαικη τετρακτυς

Κρυμμένο μέσα στις γειτονιές της Παλλουριώτισσας “Η καρδιά του μάγκα” είναι το σπίτι της “Λαϊκής Τετρακτύος”, ένα ρεμπέτικο σχήμα, το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο. Το οινομαγειρείο εκτός από φανταστικό φαγητό, προσφέρει στους πελάτες τους ρεμπέτικα ακούσματα, παλιά και καινούρια, που θα πιάσετε τον εαυτό σας να χαζεύει τους μουσικούς αντί να δίνετε σημασία στο φαγητό. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μεζέδες που προσφέρει είναι αδιάφοροι, απεναντίας, το φαγητό και η μουσική συναγωνίζονται ποιο είναι καλύτερο. 

“Η καρδιά του Μάγκα” είναι φημισμένη για τις μεγάλες μερίδες της και τα υπέροχα φαγητά που ετοιμάζει. Οι χορτοφάγοι μπορούν να απολαύσουν πεντανόστιμες χειροποίητες αλοιφές, μαγειρευτά της μέρας που θυμίζουν τη μαμά, ενώ η λεμονάτη τηγανιά μανιταριών θα σας κάνει να ερωτευτείτε. Το παραδοσιακό “πουργούρι”, τα “ορφανά” κουπέπια και οι κολοκυθοκεφτέδες δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σας. Οι κρεατοφάγοι φίλοι δε θα σταματήσουν να “παραμιλούν” για τους μεζέδες. 

Τρικώμου κατάστημα 7, Παλλουριώτισσα

Κρατήσεις: +357 97 892848

Ωράρια: Τετάρτη - Σάββατο 8:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.

 

Πηγή φωτογραφίας

 

Landa - Άγιος Θεοδωρος Λάρνακας

λαντα

Πόσες φορές αρνηθήκατε ως χορτοφάγοι να πάτε ένα road trip που θα κατέληγε σε ψαροταβέρνα γιατί ξέρατε ότι δε θα φάτε τίποτα; 

H ψαροταβέρνα που είναι δίπλα από τη θάλασσα στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας είναι φημισμένη για την ποικιλία ψαρικών που προσφέρει. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι όμως, είναι ότι έχει μια γκάμα από χορτοφαγικές επιλογές, με τον vegan μουσακά στην “τσουκκούα”, να κλέβει την παράσταση. Η θέα της θάλασσας, το ηλιοβασίλεμα και η ήσυχη περιοχή πλαισιώνουν μια εμπειρία μιας “ιδανικής” Κυριακής. Το vegan μενου του κύριου Αντώνη συμπεριλαμβάνει λαχανοκεφτέδες, φαλάφελ και λαχανικά tempura. 

Λεωφόρος Ελλάδος 39, Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας

Κρατήσεις: +357 99 115065

Ωράρια: Τρίτη - Κυριακή 11:00 π.μ.- 22:00 μ.μ.

 

Πηγή φωτογραφίας

 

Αγορά - Πάφος 

revihia

H "Αγορά" είναι ένα μεζεδοπωλείο που βρίσκεται στη Λαϊκή Αγορά της Πάφου. Η αυλή του χώρου είναι διαθέσιμη κατά τη θερινή περίοδο και είναι γραφική με θέα την πόλη. Αν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι, μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε την αυλή, αφου προκαλεί μια ηρεμία που δεν συναντάμε συχνά σε αστικό περιβάλλον. Τα φρέσκα μυρωδικά που βρίσκονται στον κήπο αναβλύζουν κυπριακές μυρωδιές που μας φέρνουν αναμνήσεις από τον κήπο της γιαγιάς.  Ο χώρος είναι ιδιαίτερος και διατηρεί εδώ και χρόνια ένα χαρακτήρα, ενώ η ξυλόσομπα που βρίσκεται στο χώρο προσθέτει μια νότα οικογενειακής θαλπωρής. Το πολυσύχναστο μέρος αποτελεί σταθερή αξία στους ντόπιους. Ωστόσο, αρκετοί ταξιδεύουν από άλλες πόλεις για να δοκιμάσουν τα εύγευστα φαγητά που ετοιμάζει. Η αγορά προσφέρει ένα πλούσιο vegan μενού μεζέδων που συμπεριλαμβάνει ρεβύθια με σπιτικό ταχίνι, πουργούρι με παντζάρι, περιποιημένες πιπεριές, σπανακόπιτα, λεμονάτα μανιτάρια με χαρουπόμελο, παραδοσιακές πατάτες φούρνου με φρέσκα μυρωδικα που κάποιοι τις ονομάζουν “λουκούμι”, αφού λιώνουν στο στόμα και vegan μουσακά!

 Τα “μυλλωμένα” πιάτα αποτελούν πιάτα υπογραφής που κάνουν τους πελάτες να ξαναέρχονται τακτικά και να τα ζητούν. 

Μιλτιαδου Πετράκη, Λαϊκή Αγορά, Πάφος 

Κρατήσεις: +357 99 611817

Ωράρια: Δευτέρα - Σαββατο 11:00 π.μ. - 11:00 π.μ.

 

Πηγή φωτογραφίας

 

Η ταβέρνα του Θεοδόση  - Πάνω Δευτερά

taverna

Η "ταβέρνα του Θεοδόση" βρίσκεται στην πάνω Δευτερά και στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο 100 χρόνων, το οποίο έχει ανακαινίστει. Η διακόσμηση και η ζεστασιά του τζακιού δημιουργούν την εντύπωση ότι είμαστε στο βουνό, ενώ βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα. Η οικογένεια του Θεοδόση είναι γνωστή για την παρασκευή συρτού κλέφτικου εδώ και χρόνια, αφού ο τρόπος παρασκευής του μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και αποτελεί ο κύριος λόγος που πολλοί επισκέπτονται την ταβέρνα του. Ο εξωτερικός χώρος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δροσερός και η ύπαρξη των φούρνων στην αυλή δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, με έντονο το αίσθημα της ιστορικότητας του χώρου, αφού ο προπάππους του Θεοδόση είχε το χώρο ως χάνι, δηλαδή ως ένα πανδοχείο. Η ταβέρνα του Θεοδόση, αν και διατηρεί τόσο έντονα το αίσθημα της παράδοσης που πολλές φορές ως χορτοφάγοι μας ξενίζει, ο ίδιος και η ομάδα του προσφέρουν ένα απίστευτο vegan μενού, κανοντάς μας να ξανασκεφτούμε το ρητό “τα φαινόμενα απατούν”. 

Η ταβέρνα του Θεοδόση προσφέρει μελιτζάνα μαγειρευτή με  χειροποίητη πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας, με σκόρδο και μυρωδικά αγκινάρα στον ατμό με χωριάτικο ελαιόλαδο και κυπριακα μυρωδικά, κολοκυθάκι με κουρκούτι πορτοκαλιού και μπύρας, χορτοκεφτέδες, κουνουπίδι τηγανητό ή στο φούρνο, λαχανικά σχάρας, μανιτάρια σχάρας ή μαγειρευτά με σαγκρία και μελάσα, φλογέρες γεμιστές με “τυρί” καρύδας και δυόσμο,λαχανάκια Βρυξελλών στον ατμό με διάφορα μυρωδικά, σπανάκι με μοσχοκάρυδο και μελωμένο κρεμμύδι ή μπάμια με χρυσόμηλα, εποχιακές πούλλες με κόλιανδρο, φρέσκες πατατούλες ριγανάτες και..Vegan σεφταλιές!

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 36, Πάνω Δευτερά, Λευκωσία

Κρατήσεις: 22621537

Ωράρια: Τρίτη - Σάββατο 7:30 μ.μ. - 12:00 π.μ.

 

Πηγή φωτογραφίας 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader