Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο: Η έκπληξη γεύσεων όταν δοκιμάσαμε τα πιάτα του

Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο: Η έκπληξη γεύσεων όταν δοκιμάσαμε τα πιάτα του

Μία νέα άφιξη στην πρωτεύουσα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα καλά αθηναϊκά μεζεδοπωλεία

Αν είσαι ο τύπος που βαρέθηκε να τρώει τα ίδια και τα ίδια και θέλεις να δοκιμάσεις απλές γεύσεις με δημιουργικές πινελιές, ποιοτικά πιάτα, καλοφτιαγμένα χωρίς φτιασίδια και φανφάρες, τότε πρέπει να κλείσεις τραπέζι στη νέα άφιξη της Λευκωσίας, το Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο.

Το καινούργιο ταβερνάκι της πρωτεύουσας θα το βρεις στον Στρόβολο, στην οδό Παλαιολόγου και για τους μυημένους εκεί βρισκόταν παλαιότερα η γνωστή ταβέρνα “Στου Κυριάκου”. Μαζί με μία μικρή παρέα, Τρίτη βράδυ βρεθήκαμε στην δροσερή αυλή του Κρίταμου που μύριζε γιασεμιά αλλά και μυρωδιές από την κουζίνα. Όμορφος, περιποιημένος χώρος, ιδανική αυλή για τα καλοκαίρια, χαμηλός φωτισμός και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Επιπλέον, το μαγαζί μερικές φορές την εβδομάδα θα μας διασκεδάζει με ζωντανή μουσική. 

7

Το Κρίταμο διαθέτει δύο διαφορετικά μενού, το σταθερό με τα πιάτα που βγάζει σε καθημερινή βάση η κουζίνα και ένα δεύτερο με τα πιο σπέσιαλ πιάτα. Για να σου πως την αλήθεια δυσκολεύτηκα να διαλέξω αν και υπάρχει η σίγουρη επιλογή των μεζέδων με 22.50 ευρώ το άτομο. Το μαγαζί αυτό που πήρε το όνομά του από ένα μικρό φυτό που φυτρώνει συνήθως σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, το Κρίταμο, το συναντάμε πολύ συχνά στα κρητικά και νησιώτικα πιάτα. Υπάρχει, όμως και στην Κύπρο αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και γνωστό. 

7

Κύριο χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας των πιάτων της κουζίνας του Κρίταμου είναι γενικότερα η ελληνική γαστρονομία με έμφαση στις κρητικές και νησιώτικες γεύσεις. Έντονο βέβαια στα πιάτα είναι και το κυπριακό στοιχείο και φυσικά σε μερικές συνταγές συναντάμε με τρόπο δημιουργικό ή στην φυσική του μορφή αυτό το εξαίσιο βότανο το κρίταμο. 

7

Αν και κοιτάξαμε ξανά και ξανά το μενού καταλήξαμε σε εκείνα τα πιάτα που μας έκαναν εντύπωση αλλά και εκείνα που λιγουρευτήκαμε. Πρώτο πρώτο ζήτησα να δοκιμάσω την φάβα με πορτοκάλι και κρίταμο. Πολύ ιδιαίτερη γεύση, με ένταση και απαλές νότες πορτοκαλιού που έδενε αρμονικά στο στόμα με μία πολύ καλής υφής φάβα. Από τις αλοιφές επιλέξαμε την ταχίνι ενώ από τα ορεκτικά δεν μπορέσαμε να πούμε όχι στην τραγανή φέτα με μέλι και φιστίκια Αιγίνης. Μαζί έφτασε στο τραπέζι μας ένα εξαίσιο ζεστό ζεστό και απαλό χαλλούμι με υπέροχη μαρμελάδα ντομάτας και τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια με πάνκο και ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού. 

7

Από την κατηγορία του μενού “Ορεκτικά στα κάρβουνα” είπαμε ναι στο λουκάνικο και στον παστουρμά ενώ από τις σαλάτες επιλέξαμε εκείνη με το έντονο άρωμα Κρήτης. Μία πολύ νόστιμη σαλάτα με κρίταμο, χώμα από ντάκο χαρουπιού, σπανάκι, ξινομυζήθρα Κρήτης, ελιές Καλαμών και ντοματίνια. 

7

7

Για κυρίως φαγητό υπάρχει η επιλογή του μεζέ που περιλαμβάνει από ελληνική σαλάτα, ραβιόλες και σεφταλιές μέχρι βοδινό συκώτι και αρνίσια παϊδιάκια. Αφήσαμε πίσω όμως τον μεζέ και βάλαμε στη μέση ένα καλοψημένο και ζουμερό χοιρινό σουβλάκι και επιλέξαμε από το σπέσιαλ μενού πολύ νόστιμου κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, άνηθο και ένα ντίπ από πιπεριές Φλωρίνης αλλά και τους τραχανοκεφτέδες με πιπεριά Φλωρίνης και μαρμελάδα ντομάτας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πιάτα που δεν δοκιμάσαμε (δυστυχώς) όπως το κριθαρότο με βοδινά μάγουλα, το σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο γεμιστό με πράσο, τα μεσογειακά στριφτάρια με μανιτάρια και γραβιέρα Κρήτης αλλά και το μοσχαράκι γάλακτος παγιάρ με γκρεμολάτα μαϊντανού, κουσκούς και λιαστές ντομάτες. 

7

Το δείπνο μας έκλεισε... γλυκά με ένα μαγευτικό θα έλεγα σιμιγδαλένιο χαλβά με περγαμόντο που αγάπησα και κλασική, πολύ νόστιμη πορτοκαλόπιτα. Το Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο αποτελεί ένα νεό γαστρονομικό προορισμό στην Λευκωσία, με μία πολύ όμορφη αυλή που προσφέρεται για παρέες που αγαπούν τις ελληνικές γεύσεις, την κρεατοφαγία και εκτιμούν τις εκλεπτυσμένες, απλές γεύσεις στο πιάτο. Από μένα είναι ναι! 

Info

Τρίτη-Κυριακή 18.00-00.00, Παλαιολόγου 5, Στρόβολος, Λευκωσία. Τηλ. 22497539. 

Loader