Μαριλένα Ιωαννίδου: Τι είναι τα ξεροτήανα και πώς ξεχωρίζουν οι κυπριακοί λουκουμάδες

Μαριλένα Ιωαννίδου: Τι είναι τα ξεροτήανα και πώς ξεχωρίζουν οι κυπριακοί λουκουμάδες

«Τιτσί τιτσί λουκάνικο, κομμάτι ξεροτήανο, ρίξε στους Καλικάντζαρους, να φάσιν τζιαι να φύουσιν»

Η Μαριλένα Ιωαννίδου, γαστρονόμος, ερευνήτρια της Κυπριακής κουζίνας και TV chef μίλησε αποκλειστικά στην Avante Garde για το έθιμο των ξεροτήανων, από που προέρχονται και γιατί οι Κυπριακοί λουκουμάδες ξεχωρίζουν.

Όπως μας δήλωσε η ίδια τα κυπριακά ξεροτήανα ήταν κομμάτια από ζύμη ψωμιού τα οποία τηγάνιζαν για αυτό και το όνομα τους επειδή έμπαιναν σε καυτό λάδι γίνονταν ξεροψημένα. 

Ήταν εορταστικό έδεσμα όπως και σήμερα αλλά ειδικά τότε που τα τηγανιτά δεν τα συνήθιζαν.

Σε κάποια χωριά έβαζαν σταφίδες και τα σέρβιραν είτε με μέλι, είτε χαρουπόμελο ή έψημα αναλόγως της περιοχής. Παραμονή των φώτων έριχναν τα ξεροτήανα στις στέγες των σπιτιών για φύγουν οι καλικάντζαροι.

Τώρα σε ότι αφορά του κυπριακούς λουκουμάδες, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε μπήκαν στην ζωή των Κυπριών αλλά είναι ξεχωριστοί διότι έχουν μέσα πατάτα και αυτό τους κάνει πολύ τραγανούς. Επίσης χρησιμοποιούμε μόνο σιρόπι από ζάχαρη. 

Μέχρι και σήμερα τους βρίσκουμε σε γιορτές, πανηγύρια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

 

Στις 19:00 σήμερα μπορείς να δεις μέσα από τον λογαριασμό της Μαριλένας Ιωαννίδου στο Instagram, live πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ τους δικούς σου λουκουμάδες.

 

Μπορείς να βρεις τη Μαριλένα Ιωαννίδου στα social media εδώ:

https://www.facebook.com/marilenascypruskitchen/

https://www.instagram.com/marilena.joannides/

Loader