Ξέρεις τι μέρα είναι σήμερα; Η παγκόσμια μέρα κρουασάν!

Ξέρεις τι μέρα είναι σήμερα; Η παγκόσμια μέρα κρουασάν!

Ας το γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο: Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με γλυκά και αφράτα κρουασαν

Τα κρουασάν είναι τα γνωστά σε όλους μας, αφράτα και μυρωδάτα γλυκίσματα.

Ένα “comfort” διαχρονικό αρτοσκεύασμα, που με το πρώτο άκουσμα της λέξης, η δυνατή μυρωδιά του στριφογυριστού φρεσκοψημένου φύλλου που αγκαλιάζει στην καρδιά του λιωμένο βούτυρο, κατακλύζει διαδοχικά όλες τις αισθήσεις μας. 

Ωστόσο, η ιστορία πίσω από το κλασικό αγαπημένο γλύκισμα είναι άγνωστη και λίγο παράξενη. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές, αλλά ας δούμε την επικρατέστερη. 

κρουασαν3

Η προέλευση του κρουασάν δεν αποτελεί γαλλική, αλλά αυστριακή και όταν πρωτοκατασκευάστηκε συμβόλιζε ένα μισοφέγγαρο. Γιατί; 

Στο μακρινό 1529, οι Τούρκοι πολιορκούσαν τη Βιέννη και επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αυστριακή πρωτεύουσα με έφοδο, ξεκίνησαν να δημιουργούν υπόνομους, έτσι ώστε να διεισδύσουν στην πόλη από το έδαφος, αποφεύγοντας τα ισχυρά και ψηλά της τείχη. Για κακή τους τύχη όμως, οι αυστριακοί φουρνάρηδες επειδή δούλευαν “άγριες” ώρες κοντά στα τείχη, άκουσαν τους στρατιώτες του Σουλεϊμάν και ειδοποίησαν μεμιάς το βιεννέζικο στρατό. 

Ως επακόλουθο αποτέλεσμα, οι Τούρκοι στρατιώτες απομακρύνθηκαν και οι Βιεννέζοι φουρνάρηδες για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους και να χλευάσουν τους αντιπάλους τους, έφτιαξαν γλυκά ψωμάκια σε σχήμα…μισοφέγγαρου! Το σχήμα σημείωσε τόση επιτυχία που στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους τοπικούς επαγγελματίες της εποχής, αφήνοντας μια παγκόσμια παρακαταθήκη στη ζαχαροπλαστική. Από τότε έχουν γίνει και γίνονται συνεχώς, διάφορες παραλλαγές υλικών, γεμισμάτων και επικαλύψεων. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο αγαπητά και διάσημα. 

Αν και η παρασκευή του κρουασάν δεν ανήκει στην τοπική κουλτούρα, στο νησί μας μπορείτε να απολαύσετε σε διάφορους τόπους τα εκλεκτά αγαπημένα αρτοσκευάσματα που ανταγωνίζονται γευστικά, τα γαλλικά και αυστριακά μπιστρό. 

κρουασαν

 

Στο “Nomads bread & coffee” μπορείτε να βρείτε μοναδικά κρουασάν που θα σας χαρίσουν μία μοναδική γευστική εμπειρία, η οποία ολοκληρώνεται με ένα φλιτζάνι του ζεστού αρωματικού τους καφέ. Θα βρείτε το “sourdough bakery και specialty coffee house” στην οδό Γλάδστωνος και στην οδό Θέκλας Λυσιώτη, στο κέντρο της Λεμεσού και πλέον στην οδό Πινδάρου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

 

 

Πηγή 

Loader