Η γκαλερί Exhibit8 στη Λεμεσό φιλοξενεί την έκθεση From a Continent to an Island

Η γκαλερί Exhibit8 στη Λεμεσό φιλοξενεί την έκθεση From a Continent to an Island

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 3 Φεβρουαρίου

Παρουσιάζεται μέρος μιας εξαιρετικής και σημαντικής συλλογής με έργα ζωγραφικής σε
φλοιό, που δημιουργήθηκαν από Ιθαγενείς Αυστραλούς από τη Γη του Άρνεμ στη βόρεια
Αυστραλία. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, κα
Fiona McKergow, την Παρασκευή, 12 Γενάρη, στις 19.30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως
τις 3 Φεβρουαρίου.

Η επιμελήτρια Nadine Berthelier περιγράφει το σύμπαν της έκθεσης From a Continent to an Island σαν «έναν κόσμο πλούσιο σε μύθους αναφορικά με τη δημιουργία του κόσμου των Ιθαγενών, της Εποχής του Ονείρου, τον οποίο οι Ιθαγενείς της Γης του Άρνεμ έχουν καταγράψει σε φλοιό ευκαλύπτου. Οι δημιουργοί-πρόγονοι κληροδότησαν τη γη στους ανθρώπους και τους ανέθεσαν να τη διατηρήσουν για να μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά με αυτήν. Τη σοφή αυτή οδηγία, την οποία ο σύγχρονός μας πολιτισμός μόλις σήμερα ανακαλύπτει εκ νέου, δεν μπορεί κανείς να τη βρει πουθενά αλλού παρά μόνο σε αυτά τα διατηρημένα εδάφη.

Εδώ και περισσότερο από 20,000 χρόνια είναι η δουλειά των «μυημένων» να μεταφέρουν τους αμέτρητους ιδρυτικούς μύθους της Γης του Άρνεμ από γενιά σε γενιά. Κάθε πατριά και κάθε οικογένεια διαιωνίζει την ιστορία προσθέτοντας σε αυτήν τη δική της ανάγνωση, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το δικό της τοτέμ που προέρχεται από την Εποχή του Ονείρου.

Όμως, το έργο που ανατίθεται στους μυημένους είναι διττό: οφείλουν να συνεχίσουν την αφήγηση του μύθου, όπως απαιτούν οι Πρόγονοι, αλλά επίσης και να το κάνουν με τρόπο που να μην δίνει πρόσβαση στο βαθύ νόημα όσων απεικονίζονται στους αμύητους.

Οι επισκέπτες χρειάζεται πρώτα να εξοικειωθούν με τη βάση του έργου: ένας σκούρος φλοιός ευκαλύπτου όπου αποτυπώνονται σχέδια σε αποχρώσεις της ώχρας. Στη συνέχεια, το βλέμμα οδηγείται σε μια ιστορία ειπωμένη με κώδικες που προκαλούν σύγχυση. Αναγκαζόμαστε να αντισταθούμε στη φυσική μας τάση που μας θέλει να αναζητούμε εξηγήσεις και αποκωδικοποιήσεις, να μαντεύουμε ή να υποθέτουμε. Κοιτάμε αλλά δεν βλέπουμε. Δεν μπορούμε. Δεν πρέπει. Εμείς δεν είμαστε «μυημένοι».

Βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός «αλλού» που μας διαφεύγει, στο οποίο δεν μπορούμε να διεισδύσουμε και εντός του οποίου θα παραμένουμε πάντα ξένοι. Οι Ιθαγενείς καλλιτέχνες, ως μεταδότες της γνώσης, συχνά (και αναπόφευκτα) δεν έχουν πολλές εξηγήσεις για την πολύ πλούσια κοσμογονία τους. Μερικές φορές, ή μάλλον σπάνια, σπαράγματα πληροφοριών διαφωτίζουν την ανάγνωση.

Όμως, πολύ συχνά, βλέπουμε μόνο την εικόνα, μια εικόνα όμορφη αλλά αινιγματική για εμάς τους απλούς ανθρώπους. Αυτός ο διάλογος ανάμεσα σε δύο νησιά, και τα δύο με ένα έντονα μυθικό παρελθόν, όφειλε να συμβεί μια μέρα. Δώδεκα χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίζουν τη Γη του Άρνεμ στη βόρεια Αυστραλία, όπου ζωγραφίστηκαν αυτοί οι φλοιοί, με τη Λεμεσό της Κύπρου όπου πραγματοποιείται η έκθεση. Αυτές τις λίγες εβδομάδες, κατά τις οποίες οι Ιθαγενείς Αυστραλοί σηκώνουν την άκρη του πέπλου που καλύπτει την ιστορία τους, θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε για να εξοικειωθούμε με ένα άλλο σύμπαν, σπαρμένο με μία μυθολογία που εξακολουθεί να πραγματώνεται μέχρι και σήμερα.» Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Ύπατης Αρμοστείας της Αυστραλίας στην Κύπρο.

Χορηγός των εγκαινίων της έκθεσης είναι η εταιρία Scope Enterprises.

 

Πληροφορίες έκθεσης:

Διάρκεια: 12 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2024

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Παρασκευή: 10:00 – 23:00/ Σάββατο: 12 – 23:00

Ιδιωτικές προβολές πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.

 

Loader