10+1 ξεχωριστές εκδηλώσεις για την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

10+1 ξεχωριστές εκδηλώσεις για την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

Επιλογές για κάθε γούστο και για όλη την οικογένεια

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα φέρνει 10+1 ξεχωριστές εκδηλώσεις για όλους. Ετοιμάσου να ζήσεις μοναδικές στιγμές και να δημιουργήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις. Ανακάλυψε πιο κάτω όλα όσα έρχονται.

.

«Το μάθημα» -  23, 25, 27, 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ένα Λεμεσός

 

Το Μάθημα του Ευγένιου Ιονέσκου είναι μια μαύρη κωμωδία, μια τραγική φάρσα, μια παράλογα συναρπαστική θεατρική παράσταση, που θα σου δώσει το κουράγιο να βουτήξεις στη φαντασία σου.

Έτσι το λεκτικό παραλήρημα είναι μια συνεχής κατάσταση, είναι ο παρεκκλίνων μηχανισμός που πυροδοτεί τη σύγκρουση και τη δράση. Η γλώσσα δεν έχει πλέον τη λειτουργία της επικοινωνίας, αλλά πρακτικά γίνεται νέος χαρακτήρας.

Το γέλιο μετατρέπεται σε φόβο και ο φόβος οδηγεί σε οίκτο και ενσυναίσθηση».

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Σκηνοθεσία: Λουκάς Ζήκος

Σκηνικά / Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Παίζουν: Γιολάντα Χριστοδούλου, Λουκάς Ζήκος, Θέκλα Φλουρή

• Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου 2023

• Παραστάσεις: 11, 13, 15, 18, 20, 23, 25, 27, 29 Οκτωβρίου 2023

• Ώρα: 08:30 μ.μ. • Τοποθεσία: Θέατρο Ένα Λεμεσός

• Εισιτήρια: www.myticketcy.com

Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 99 395970 (12:00 π.μ. - 20:00 μ.μ. Δευτέρα - Παρασκευή) ή μέσω προσωπικού μηνύματος στη σελίδα μας. 

Ο εχθρός δίπλα μου - 23 Οκτωβρίου στο Rio Cinema

m

Σε ένα απομακρυσμένο ισπανικό χωριό, η δημιουργία ενός αιολικού πάρκου γίνεται το πρόσχημα για μια όλο και πιο βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και ενός ζευγαριού Γάλλων που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Με φόντο τα υποβλητικά βουνά της Γαλικίας, ο Ισπανός σκηνοθέτης Ροντρίγκο Σορογκόγιεν κτίζει σταδιακά το σασπένς και αποκαλύπτει ταυτόχρονα ένα μωσαϊκό κοινωνικών ανισοτήτων και προκαταλήψεων, σε μια ταινία που κέρδισε το ξενόγλωσσο Σεζάρ, καθώς και εννέα βραβεία Γκόγια.

«Ο τρόμος είναι η αίσθηση που επιβάλλουν όλες οι ως τώρα ταινίες του sui generis Ισπανού δημιουργού, χωρίς, ποτέ, να κάνει σινεμά τρόμου ή, για την ακρίβεια, σινεμά ενός είδους: είναι ο τρόμος για την ανθρώπινη κατάσταση, για τη διαφθορά, την έλλειψη επικοινωνίας, την ανισότητα, το μέλλον. Κι η νέα ταινία του, όχι απλώς συμβαδίζει μ’ αυτό το πνεύμα, αλλά το κάνει και με τον πιο ώριμο, βαθύ, καθηλωτικό τρόπο. […]

Κεντρικοί ήρωες ο Αντουάν και η Ολγκά, ένα ζευγάρι Γάλλων που, χρόνια νωρίτερα, ονειρεύτηκαν να ζήσουν και να δουλέψουν στη φύση, γι’ αυτό και μετοίκισαν σ’ ένα μικρό χωριό τής Γαλικίας όπου κι αγόρασαν ένα κομμάτι γης. Αυτό καλλιεργούν πεισματικά, με σύγχρονες μεθόδους, σε αντίθεση με τις απαρχαιωμένες τής κοινότητας, η οποία εισπράττει αυτή την πρακτική ως συγκατάβαση. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους να ενσωματωθούν στον τοπικό πληθυσμό, που φτάνουν ως το να μάθουν και τη γλώσσα, οι δυο τους δεν έχουν γίνει αποδεκτοί. Η Ολγκά μένει σιωπηλή στα μετόπισθεν, ο Αντουάν είναι ο «φραντσέζος». Οταν, μάλιστα, αρνούνται τη μετατροπή τής περιοχής σε αιολικό πάρκο, κάτι που θα έφερνε στους κατοίκους έσοδα και ενέργεια που έχουν ανάγκη, η αντιπάθεια γίνεται έκδηλη εχθρότητα. Οι ντόπιοι θέλουν, οι ξένοι είναι το εμπόδιο – και τα δυο αδέλφια που μένουν στη γειτονική φάρμα, κάτω από την επίβλεψη τής μητέρας τους, θ’ αναλάβουν να λύσουν το πρόβλημα. Ο Αντουάν, προοδευτικά όλο και πιο οργισμένος, καταγράφει κάθε συνάντηση με μια βιντεοκάμερα, όμως δεν θα βρει κανένα σύμμαχο στη διαμαρτυρία του.

Παρότι η βία, η σωματική δύναμη ή η σήψη της σάρκας «πρωταγωνιστούν» και στις άλλες ταινίες του Σορογκόγιεν, αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης αριστεύει σ’ ένα λιγότερο εφετζίδικο, πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό, αν και όχι λιγότερο στιλιζαρισμένο στην απλότητα και τα κοντινά του πλάνα φιλμ. Η συνύπαρξη και ο φόβος του ξένου συνδυάζονται, τόσο ρεαλιστικά, με τη σταδιακή έλλειψη φυσικών πόρων, ο «πολιτισμός» καταρρέει μπροστά στο ανθρώπινο ή/και ζωώδες ένστικτο, η οπισθοδρομική παράδοση υποσκελίζει την εξέλιξη, το διαφορετικό πρέπει να αφανιστεί, ο άντρας πρέπει να επιβληθεί, απέναντι στη γυναίκα, στον άλλο άντρα, στο πεπρωμένο του.

Με ένα εξαιρετικό καστ δευτεραγωνιστών, η Μαρίνα Φόις δίνει την πιο αιχμηρή, δωρική ερμηνεία της, αλλά είναι ο Ντενί Μενοσέ που, στο πρώτο μέρος του φιλμ τουλάχιστον, «μεταφράζει» όλα τα αδιέξοδα του ήρωά του μ’ έναν συγκλονιστικό, σωματικό τρόπο, καθώς η πορεία του, μαζί και του σύγχρονου ανθρώπου, βυθίζεται όλο και πιο πολύ στο σκοτάδι. Δυνατή, αποστομωτική με μια αίσθηση του μοιραίου, μια ταινία που αφήνει τη σφραγίδα της στη σεζόν, όπως σ’ ένα ατίθασο, σημαδεμένο κτήνος.» (Κριτική της Λήδας Γαλανού για το flix.gr)

Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν Σενάριο: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, Ιζαμπέλ Πένια Φωτογραφία: Αλεξ ντε Πάμπλο Μουσική: Ολιβιέ Αλσον Πρωταγωνιστούν: Ντενίς Μενοσέ, Μαρίνα Φόις, Λουίς Ζαχέρα Διάρκεια: 137 λεπτά Παραγωγή: Ισπανία, Γαλλία, 2022 

Δείτε λιγότερα

Η παράσταση «Ο Θεός της σφαγής» έρχεται στο θέατρο Μασκαρίνι - 23 Οκτωβρίου

Μετά από έναν καυγά δύο αγοριών, που καταλήγει στο σπάσιμο δύο δοντιών του ενός, οι γονείς του "θύματος" προσκαλούν τους γονείς του "νταή" να λύσουν τις διαφορές τους.

Η αρχικά ευγενική συζήτηση σύντομα μετατρέπεται σε προφορικό πόλεμο με αποτέλεσμα και οι τέσσερις γονείς να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό. Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Συγγραφέας: Γιασμίνα Ρεζά

Σκηνοθεσία: Ελένη Αντωνίου

Χορογραφίες: Κάλια Χατζηττοφή

Αφίσα: Νεφέλη Παλατέ & Άρτεμις Παυλίδου

Φώτα: Άντρεα Πλαστήρα

Ήχος: Αγάθη Μέλιου

Επί σκηνής με αλφαβητική σειρά:

Ιωάννα Αγαθοκλέους

Σεβαστιανός Ζαραβίνος

Άντρη Παύλου

Αντρέας Τσακκιστός

Είσοδος: 10 ευρώ

Γιατί ο Καμύ σήμερα - 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Ριάλτο

.

Τον Νοέμβριο του 2023 συμπληρώνονται εκατό δέκα χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συγγραφέα και φιλοσόφου Αλμπέρ Καμύ. Με την ευκαιρία αυτή, το Βιβλιοτρόπιο έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στον Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κωστή Παπαγιώργη, υπήρξε ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος, μια προσωπικότητα που συνδύαζε την ιδανική αποστασιοποίηση των στωικών φιλοσόφων με την ταπεινότητα και τον αισθησιασμό.

Για τον άνθρωπο, λογοτέχνη και φιλόσοφο Αλμπέρ Καμύ θα μιλήσουν η κριτικός λογοτεχνίας Τίνα Μανδηλαρά και η συγγραφέας Νάσια Διονυσίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η δράση Ο ερωτικός Καμύ όπου οι ηθοποιοί Βαρνάβας Κυριαζής και Βασιλική Κυπραίου θα δραματοποιήσουν αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Αλμπέρ Καμύ με τη Μαρία Κασαρές. Τα αποσπάσματα της αλληλογραφίας Καμύ - Κασαρές έχουν μεταφραστούν ειδικά για τη δράση αυτή.

Μετάφραση: Νάσια Διονυσίου

Απόδοση: Βαρνάβας Κυριαζής, Βασιλική Κυπραίου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Διάρκεια: 75'

 Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο ή την ιστοσελίδα του θεάτρου στη διεύθυννση

https://rialto.interticket.com/.../almper.../5760.

The Animattikon Project - 26 Οκτωβρίου στο θέατρο Ριάλτο

.

Το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων The Animattikon Project επιστρέφει για την έκτη του διοργάνωση στο Θέατρο Ριάλτο και προτείνει μια πλούσια επιλογή 52 ταινιών animation μικρού μήκους από 18 χώρες, από όλο το φάσμα της διεθνούς ανεξάρτητης σκηνής. Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνονται διαλέξεις, εργαστήρια και εκθέσεις γύρω από την τέχνη του animation. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Για πρώτη χρονιά φέτος, το φεστιβάλ εμπλουτίζεται με την προσθήκη του MO, μιας εκδήλωσης που εστιάζει αποκλειστικά στην τέχνη των κινούμενων γραφικών (motion graphics). Για την πρώτη του χρονιά, το ΜΟ παρουσιάζει μια έκθεση ταινιών motion graphics στην γκαλερί Art Studio 55.

Το Animattikon Project διοργανώνεται από το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Με αγγλικούς υπότιτλους

 Γενικό Πρόγραμμα προβολών 

26/10: 10 ταινίες animation μικρού μήκους (72')

27/10: 15 ντοκιμαντέρ animation, μουσικά βίντεο κλιπ και ταινίες κατόπιν παραγγελίας (76')

28/10: 14 διεθνείς και κυπριακές φοιτητικές ταινίες animation μικρού μήκους (66')

Θα ακολουθήσει η τελετή απονομής των βραβείων.

 Εισιτήρια: €5 (Είσοδος ελεύθερη σε μαθητές και φοιτητές).

Η τέχνη μέσα από τις αισθήσεις - 25 Οκτωβρίου Λεβέντειο Πινακοθήκη

.

 

Ένα μηνιαίο πρόγραμμα, στο οποίο μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν με τα εκθέματα της Λεβεντείου Πινακοθήκης μέσα από ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες.

Περάστε ένα ξεχωριστό απόγευμα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη παρατηρώντας τους πίνακες, ακούοντας ιστορίες και κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες. Σε αυτόν τον κύκλο προγραμμάτων θα εστιάσουμε στις πέντε αισθήσεις: μικροί και μεγάλοι μυρίζοντας, αγγίζοντας, δοκιμάζοντας, αναζητώντας και ακούοντας θα ανακαλύψουν τις μοναδικές Συλλογές της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

∙ 1η θεματική: H γεύση!

Το φαγητό και τα ποτά έχουν ξεχειλίσει έξω από τον καμβά σε αυτήν την εξερεύνηση της αίσθησης της γεύσης. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, μικροί και μεγάλοι θα δημιουργήσουμε ένα «tea party» εμπνευσμένο από το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα Επιτραπέζια Σύνθεση. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα ανακαλύψουμε πώς δουλεύει η γλώσσα μας και θα ταξινομήσουμε τα αντικείμενά μας σε διαφορετικές κατηγορίες γεύσης. Στη συνέχεια, στο Εργαστήριο Renoir θα δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες γεύσης τσαγιού, θα τυπώσουμε εικόνες χρησιμοποιώντας φρούτα και θα φτιάξουμε τον δικό μας χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.

Ημερομηνία: Τετάρτη, 25.10 2023

Ώρα: 16:30 – 18:00

Ηλικίες: 3-6, τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες (ένας ενήλικας ανά δύο παιδιά)

Κόστος: €15 ευρώ

Με την μουσειοπαιδαγωγό της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Θεοδώρα Δημητρίου.

*Το πρόγραμμα θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις:

| τηλ. 22668838, εσωτ. 109 (Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-13:00 & 14:00-16:30)

| στο email [email protected].

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

«Never Twenty One» («Δεν θα γίνουν ποτέ 21»)  - Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 26 Οκτωβρίου 

9

Αντηχώντας το hashtag #Never21 που γεννήθηκε από το κίνημα Black Lives Matter, το έργο του  Γαλλο-Μαλιανού χορογράφου και χορευτή Smail Kanouté αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της ένοπλης βίας στη Νέα Υόρκη, το Ρίο και το Γιοχάνεσμπουργκ… τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ 21 ετών.

Το «Never Twenty One» φέρνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ένα όραμα ανθρωπιάς, εμπνευσμένο από τη σπαρακτική πραγματικότητα της βίας που ευθύνεται για μια σειρά από αχρείαστους θανάτους νεαρών μαύρων αντρών. Το έργο αντανακλά τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού και εξετάζει τις προγονικές τελετές ως τρόπο επιβεβαίωσης της ταυτότητας.

Οι τρεις χορευτές εκπέμπουν δύναμη, εκτελούν πολύ σωματικές, έντονες κινήσεις που έχουν τις ρίζες τους σε χορευτικά στιλ του δρόμου (krumping, popping), σε σύγχρονο κινησιολογικό λεξιλόγιο και στο baile funk και pasinho της Νότιας Αμερικής. Τα κορμιά τους είναι «ζωγραφισμένα» με φράσεις από μαρτυρίες των οικογένειών των θυμάτων και τα δεινά που έχουν υποστεί. Σαν περιπλανώμενα πνεύματα, μας μιλούν για αυτές τις κλεμμένες και διαλυμένες ζωές.

Χορογραφία: Smail Kanouté

Χορεύουν: Aston Bonaparte, Salomon Mpondo-Dicka and Smail Kanouté

Body painting: Lorella Disez

Βοηθός χορογράφου: Moustapha Ziane

Σκηνογραφία, σχεδιασμός φωτισμού: Olivier Brichet

Σχεδιασμός ήχου: Paul Lajus

Light manager: Josselin Allaire

Κοστούμια: Rachel Boa and Ornella Maris

Διευθύντρια παραγωγής και περιοδείας: Cécile Pouységur

Εκτέλεση παραγωγής: Compagnie Vivons!

Συμπαραγωγοί: Les Ateliers Médicis – Clichy sous Bois / Espace 1789 – Scène conventionnée danse – Saint Ouen / Les Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine Saint Denis / CentQuatre – Paris / Théâtre de la Ville - Danse Élargie 2020 – Fondation d'entreprise Hermès

Με την υποστήριξη των: Direction Régionale des Affaires Culturelles Ile de France / Région Ile de France / Département de la Seine-Saint-Denis / Ville de Paris / Adami / Spedidam / Caisse des Dépôts

Εισιτήρια: https://bit.ly/NIF23_tickets καταστήματα Stephanis και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

Τιμή Εισιτηρίου: 

ΖΩΝΗ Α (€18.00 / €15.00)

ΖΩΝΗ Β (€16.00 / €12.00)

ΖΩΝΗ Γ (€14.00 / €10.00)

ΖΩΝΗ Δ (€12.00 / €10.00)

«Fresh Fish» - Εγκαίνια 26 Οκτωβρίου Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

9

 

Λίγο πριν την παράσταση «Never Twenty One» εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του εικαστικού PASHIAS παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Fresh Fish», στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του Φεστιβάλ. Η έκθεση αποτελεί εξέλιξη της ζωντανής περφόρμανς «Ω3» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας τον περασμένο Μάιο, για τη σειρά δράσεων #acceptance του Φεστιβάλ.

Στην έκθεση «Fresh Fish» ο PASHIAS εξερευνά το «ανόμοιο» μέσα από μυθικές φιγούρες σε σύγχρονη απόδοση. Το σώμα του καλλιτέχνη - που παρουσιάζεται μισός άνθρωπος, μισός ψάρι - επαναλαμβάνεται, παίρνει σχήμα στην πολλαπλότητα για να αποδείξει τη μοναδικότητά του. 

Διάρκεια: 26 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00 & 1 ώρα πριν από κάθε προγραμματισμένη παράσταση)

Επιμέλεια: Μαρία Ευσταθίου

Χορηγοί Έκθεσης: Laminam - Superior Natural Surfaces, CIP - Citizens In Power

Πληροφορίες Έκθεσης: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00) -

www.pashias.art/fresh-fish - www.pashias.art/omega3

Πληροφορίες & Κρατήσεις Εργαστηρίου: 96674020 - www.phytorio.org/community-building

Ταυτότητα του Φεστιβάλ:

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art 

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX. Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία 

Αργυρός χορηγός: Στέγη Ωνάση, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο 

Χάλκινος χορηγός: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο 

Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel 

Festival espresso bar powered by Nespresso.

Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

Στις 19:00

Η παράσταση "Out of Necessity" επιστρέφει ανανεωμένη και κάνει μια στάση στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας  27 & 28 Οκτωβρίου

Η παράσταση, αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης αλλά και αμφισβήτησης των «δοσμένων» και των δεδομένων και μια απόπειρα επανεγγραφής των κυρίαρχων αφηγήσεων, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της νέας γενιάς.«Πως γίνεται, να δηλώνεις ανεξάρτητο κράτος, να γιορτάζεις την Ανεξαρτησία σου, αλλά η φράση ‘Κύπριος πολίτης’ να λείπει που το Σύνταγμα σου;»

Μετά  από δύο sold out κύκλους παραστάσεων, η παράσταση  Out of Necessity, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου και Μαρίας Βαρνακκίδου, ταξιδεύει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και κάνει μια στάση στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 23 Οκτωβρίου για μία μόνο παράσταση.

«Τα χαμόγελα των θεατών κρύβονται πίσω από τις μάσκες, τα μάτια που φαίνονται κατά καιρούς βουρκώνουν, η θερμοκρασία της παράστασης δεν πέφτει σε καμιά σκηνή.»

Νόνα Μολέσκη, Ο Φιλελεύθερος, 18/04/21

Το Out of Necessity επιχειρεί με χιούμορ και ευαισθησία, να μιλήσει για όλα όσα απασχολούν τη νέα γενιά των Κυπρίων σήμερα. Πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως πολίτες ενός κράτους; Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ιστορία μας; Τι είναι το Σύνταγμα και πώς καθορίζει την ταυτότητά μας;

«Ο συνειδητοποιημένος θεατής δεν χάνει ούτε μια αράδα του διαλόγου, γιατί είναι σαν να ακούει τον εαυτό του. Το λιτό σκηνικό, το παιχνίδι με τους κύβους και τα μικρόφωνα, ο φωτισμός, η χορογραφία, όλα συνθέτουν μια παράσταση ουσιαστική, τολμηρή, αληθινή, γεμάτη νεανική ζωντάνια που φεύγει από τη σκηνή και καθηλώνει τον θεατή στη θέση του.» Άννα Μαραγκού, Ο Φιλελεύθερος, 10/10/21

Έχοντας στα χέρια τους ένα κείμενο που εμπνέεται από αρχειακό υλικό, θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα και δημοσιογραφικά άρθρα, και αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα, οι συντελεστές της σκηνικής αυτής πρότασης, αν και μιλούν για πολύ τοπικά θέματα, την ίδια στιγμή, με τον ειλικρινή και άμεσο τρόπο απεύθυνσής τους, αγγίζουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

Η παράσταση, αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης αλλά και αμφισβήτησης των «δοσμένων» και των δεδομένων και μια απόπειρα επανεγγραφής των κυρίαρχων αφηγήσεων, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της νέας γενιάς.

Αυτή τη φορά η παράσταση επανέρχεται ανανεωμένη, κρατώντας την αρχική μορφή της και προσθέτοντας νέο υλικό το οποίο πηγάζει από την ανάγκη των συντελεστών να μιλήσουν για πράγματα που συνεχίζουν να συμβαίνουν στην χώρα μας. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους για να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο, μη ελληνόφωνο κοινό.

Το Out of Necessity έκανε πρεμιέρα στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2021 (παρ. Fresh Target Theatre) και λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε και της τεράστιας ανταπόκρισης του κοινού, συμπλήρωσε σχεδόν ένα χρόνο ζωής με συνεχόμενες sold out παραστάσεις, και συνεχή ανανέωση υλικού μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

«Λουκία, τι σημαίνει είμαι Κυπραία;

Σημαίνει... να χρησιμοποιείς συχνά τη λέξη... ‘τζιαι’!»

ταυτότητα παράστασης

σύλληψη – σκηνοθεσία – δραματουργία / ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΝΑΚΚΙΔΟΥ

κείμενο παράστασης / ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΝΑΚΚΙΔΟΥ σε συνεργασία με τους ηθοποιούς

σκηνικά – κοστούμια / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

σχεδιασμός ηχητικού τοπίου / ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΡΤΖΗΣ

σχεδιασμός φωτισμών / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΕΙΝΑΡΗΣ

έρευνα υλικού – βοηθός σκηνοθέτη – τεχνική υποστήριξη / ΕΥΗ ΧΑΤΖΗΠΙΕΡΗ

επί σκηνής / ΑΝΤΡΙΑ ΖΕΝΙΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΚΡΗ, ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, ΛΟΥΚΙΑ ΠΙΕΡΙΔΟΥ

Παραστάσεις:

26, 27 & 28 Οκτωβρίου, Μικρή Σκηνή Μονής Λαζαριστών, ΚΘΒΕ

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου (Κύπρος): €15 και €13 (μειωμένο)

Προπώληση (Κύπρος): soldoutticketbox.com

Πληροφορίες: 99321812 – 99743055

*Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

*Κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών.

Full moon και kayaking στο Governor's Beach - 27 Οκτωβρίου

.

Η ομάδα του Salonica View, διοργανώνει μια μοναδική εμπειρία Sea Kayaking στην Ακτή Κυβερνήτη κάτω από το φως του φεγγαριού.

Λίγα λόγια για την διαδρομή μας:

Θα μαζευτούμε στην Ακτή Κυβερνήτη. Εκεί θα μας περιμένουν τα καγιάκ μας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (σωσίβια, καγιάκ, κουπιά). Αφού ετοιμαστούμε και κάνουμε ένα μικρό μάθημα, θα ξεκινήσουμε να κωπηλατούμε κάτω από το φως του φεγγαριού. Τα καθαρά νερά και η θαλάσσια ζωή δημιουργεί το τέλειο σκηνικό για μια εμπειρία θαλάσσιου καγιάκ. Η ακτογραμμή που θα περάσουμε είναι μοναδική, τα απότομα βράχια που δημιούργησε η θάλασσα και η αλμύρα με το πέρασμα των αιώνων κάνει την περιπέτειά μας πιο μυστηριώδη και συναρπαστική. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε χρόνο για να απολαύσουμε τη μαγεία που προσφέρει η πανσέληνος στην παραλία.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.salonicaview.com/.../full-moon-sea-kayaking...

90's Forever - 27 Οκτωβρίου στη μουσική σκηνή RED

.

Η 90's Forever την Παρασκευή 27 Oκτωβρίου,επιστρέφει ξανά στη Μουσική σκηνή Red,με το πιό αυθεντικό θεματικό πάρτυ αφιερωμένο στα αγαπημένα μας 90's! Το δίδυμο της επιτυχίας Jimmy The Destroyer και Petros Sophoclides,στα Decks θα ανεβάσoυν όπως πάντα την ανδρεναλίνη στα ύψη,με τις μεγαλύτερες ελληνικες και ξένες επιτυχίες. Το RED μεταμορφώνεται για ακόμη μια χρονιά στο καλύτερο Club της δεκαετίας του 1990 και σας περιμένει απο τις 22.00. 

C'Mon Barbie Lets Go Party........

Πληροφορίες και κρατήσεις: 97 638 188 - 99 059 257

Loader