12 υπέροχα παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό που περιμένουμε

12 υπέροχα παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό που περιμένουμε

Με φθινοπωρινή διάθεση ετοιμαζόμαστε για εξορμήσεις και όμορφες γιορτές στην μαγευτική κυπριακή ύπαιθρο

Η εποχή που διανύουμε με τον καιρό να αλλάζει προσφέρεται ιδιαίτερα για εξορμήσεις στα πανέμορφα χωριά του νησιού. Η καλύτερη όμως αφορμή που μας προσφέρεται αυτή την εποχή είναι τα διάφορα παραδοσιακά φεστιβάλ και γιορτές που τιμούν τα ντόπια προϊόντα, την κουλτούρα, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Διαλέξτε τα αγαπημένα σας χωριά και συνδυάστε τις εκδρομές σας με τα κατά τόπους φεστιβάλ που έρχονται το επόμενο διάστημα.

1

Φεστιβάλ Αιωνόβιας Ελιάς στις Αγγλισίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο The Golden Hall στις Αγγλισίδες της επαρχίας Λάρνακας και θα έχει ένα μοναδικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Τη μουσική της βραδιάς θα αναλάβει ο Πέτρος Ίμβριος και μαζί του θα είναι επίσης ο Γιάννης Σοφίλας και η Σάσσυ. Στην παρουσίαση του φεστιβάλ θα βρεθεί ο Ρίκκος Ιωάννου. Θα υπάρχει φυσικά μπόλικο φαγητό για όλους, ποτό και το κέφι θα ανέβει στα ύψη.

Info

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

Ώρα: 20:00

Αγγλισίδες, επαρχία Λάρνακας

Είσοδος €15 (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεά φαγητό)

 

6

2η Γιορτή Ροδιού, Ασγάτα 

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

Η Ασγάτα, της επαρχίας Λεμεσού ετοιμάζεται για το δικό της φεστιβάλ που θα λάβει χώρα το Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στον Κοινοτικό χώρο σταύμευσης της Ασγάτας. Το φεστιβάλ που είναι φυσικά αφιερωμένο στο ρέσι θα δώσει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν όλα τα παράγωγα του ροδιού, προϊόντα με βάση το ρόδι, να δοκιμάσουν δωρεάν παλουζέ από ρόδο αλλά και το πατροπαράδοτο ρέσι που φτιάχνουν στα χωριά της Λεμεσού και της Πάφου σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά κυρίως σε γάμους. Παράλληλα θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, χορό, ποίηση και πολλά άλλα.

Info

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

Ώρα: 16:00 

Κοινοτικός Χώρος Στάθμευσης Ασγάτας

1

 

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων στον Δωρό

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Το Κοινοτικό Πάρκο Δωρού διοργανώνει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και μας προσκαλεί να πάμε να φάμε , να δοκιμάσουμε και να περάσουμε μία μοναδική μέρα που θα έχει πολλές εκπλήξεις. Στο φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και να αγοράσουμε κουμανταρία, παλουζέ,γλυκά , φρούτα, ρέσι και πολλά άλλα. Επίσης, θα υπάρχει έκθεση εργαστηρίων χειροτεχνίας και άλλες δραστηριότητες για όλους.

Info

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Ώρα: 11:00-16:00

Πάρκο Δωρού, επαρχία Λεμεσού

1

4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων στον Πεδουλά

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και φίλων Πεδουλα διοργανώνουν στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων.  Στο φεστιβάλ θα μάθουμε πώς να ψήσουμε παλουζέ και θα γνωρίσουμε τον τρόπο παρασκευής της ζιβανίας. Θα προσφέρονται δωρεάν διάφορα παραδοσιακά εδέσματα του τόπο μας ενώ, πιο κάτω θα βρεις αναλυτικά το πρόγραμμα των ημερών που έρχονται .

Info

Κυριακή 23 Οκτωβρίου, Πεδουλάς

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα εδώ

1

4o Φεστιβάλ Τρύγου στην Παναγιά της Πάφου

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Το όμορφο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει φέτος το 4ο Φεστιβάλ Τρύγου γιορτάζοντας αυτήν ακριβώς την διαδικασία του μαζέματος των σταφυλιών από τα αμπέλια. Στο Φεστιβάλ Τρύγου γίνεται αναπαράσταση του τρυγητού σε αμπελώνα με γαϊδουράκια και με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Αφού μαζευονται τα σταφύλια τοποθετούνται σε κοφίνια πάνω στα γαϊδούρια, στο χώρο του αμπελιού προσφέρεται (μπούκωμα στον κόσμο για ξεκούραση).

Info

Κυριακή 16 Οκτωβρίου, πλατεία κοινότητας Παναγιάς, 11:00-16:00. Είσοδος δωρεάν.

6

2ο Ετήσιο Παιδικό Φεστιβάλ στη Δορά

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Το χωριό Δορά στην επαρχία Λεμεσού διοργανώνει το 2ο Ετήσιο Παιδικό Φεστιβάλ όπου μικρή και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να φάνε και να περάσουν μοναδικές στιγμές. Θα υπάρχει ταχυδακτυλουργός και ξυλοπόδαρος με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους. Εργαστήριο ‘’Γνωριμία με τη Γελοιογραφία’’ από τον Σώτος Βοσκαρίδης , Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογραφίων ‘’ΓΕΛ. Α. ‘’ και συνεργαζόμενο Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ. Θα υπάρχει συνεργείο πώλησης με λουκουμάδες , κρέπες και διάφορες λιχουδίες.

Info

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Δορά επαρχία Λεμεσού

Ώρα 10:30

6

Παραδοσιακή γιορτή στη Σια

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Η Σια, το χωριό της επαρχίας Λευκωσίας διοργανώνει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του χωριού εκδήλωση στην οποία θα υπάρχει παρασκευή κυπριακών εδεσμάτων, παραδοσιακοί τεχνίτες, μουσική και χορευτικές ομάδες. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μία εκδήλωση που μας περιμένει όλους για να περασουμε δημιουργικά τη μέρα μας και να συνεισφέρουμε για το καλό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Info

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Ώρα: 14:00

Αμφιθέατρο Σιας

Πληροφορίες: 22465340/99352595.

1

8ο Φεστιβάλ Οίνου-Ντομάτας και Eδεσμάτων στον Φαρμακά 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 

Στις 23 Οκτωβρίου ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά με το Κοινοτικό Συμβούλιο διοργανώνουν το 8ο Φεστιβάλ Οίνου-Ντομάτας και εδεσμάτων από το χώμα και το νερό του Φαρμακά. Ανάμεσα σε αυτά που θα απολαύσουμε θα είναι η παρουσίαση και επίδειξη του τρόπου παρασκευής διάφορων παραδοσιακών εδεσμάτων του χωριού όπως σιουσιούκο, κυδωνόπαστο, χαλούμι και τραχανά. Παράλληλα θα υπάρχει επιτόπου επίδειξη απόσταξης ζιβανίας. Ένα πλούσιο πρόγραμμα στο οποίο θα δοκιμάσουμε συνταγές με βάση τη ντομάτα αλλά και να φουρνίσουμε ψωμιά.

Info

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 

‘Ωρα: 10:00-17:00

Πλατεία Φαρμακά 

6

Γιορτή του Παλουζέ στα Σπήλια

Κυριακή 30 Οκτωβρίου

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Σπηλιών Κουρδάλων διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου μέρα Κυριακή, γιορτή του παλουζέ που θα γίνει στην Κρύα Βρύση. Στη γιορτή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζεστό παλουζέ που θα βγαίνει εκεί τη στιγμή από την κατσαρόλα, φεστιβάλ σουσούκο και αλλά πολλά εδέσματα και προϊόντα που θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και φυσικά να αγοράσουμε. Έρχεται άλλη μία γιορτή που το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να χάσεις γιατί πρόκειται για την πιο παραδοσιακή εμπειρία που θα ζήσεις.

Info

Κυριακή 30 Οκτωβρίου

Ώρα: 11:00 - 15:00

Έρχονται τον Νοέμβριο... 

1

Φεστιβάλ Ζιβανίας στον Πεδουλά 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 

Η πανέμορφη κοινότητα της Μαραθάσας, ο γραφικός Πεδουλάς με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα εξαιρετικά αρχοντικά σπίτια θα τιμήσει με την σειρά του στις αρχές Νοεμβρίου ένα αγαπημένο απόσταγμα της Κύπρου, την ζιβανία. Ο Πεδουλάς μας προσκαλεί να βιώσουμε την απόσταξη της ζιβανίας και να την γευτούμε μαζί όλα όσα την συνοδεύουν. Στπ φεστιβάλ θα προσφέρονται δωρεάν ππαλουζές, ζιβανία και κρασί.

1

Γιορτή της Ζιβανίας στην Άλωνα

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Η ζιβανία, το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου έχει την τιμητική του στα μέσα του φθινοπώρου αρχές του χειμώνα αφού παράγεται από τα το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμίχθηκε με τα υψηλής ποιότητας ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου. Το ορεινό και γραφικό χωριό της Άλωνας θα πραγματοποιήσει φέτος την ξεχωριστή Γιορτή της Ζιβανίας όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά την απόσταξή της και φυσικά να την δοκιμάσουμε. Σε ανακοίνωσή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας αναφέρει: "Μετά την αναγκαστική διακοπή δύο χρόνων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού άρχισαν με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της Γιορτής της Ζιβανίας στην Άλωνα, την Κυριακή 06 Νοεμβρίου 2022". Η Γιορτή της Ζιβανίας, λοιπόν, επιστρέφει και όπως κάθε χρόνο, ειδικά φέτος, αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου. Σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρεις της Γιορτής της Ζιβανίας.

6

4η Γιορτή του Μανιταριού στα Σπήλια

Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Νοεμβρίου 

Διοργανώνεται και φέτος στα Σπήλια από το Κοινοτικό Συμβούλιο Σπηλιών και το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων η 4η  Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου. Μην χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να αποδράσετε από την καθημερινότητα σε ένα σπάνιας ομορφιάς, φυσικό τοπίο, μέσα στο Δάσος του Τροόδους, όπου ειδικοί στη συλλογή μανιταριών θα σας μυήσουν στα μυστικά, βοηθώντας σας στην ταυτοποίηση και τη διαλογή τους. Ταυτόχρονα θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μανιταροεδέσματα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ανακαλύψετε τον μυστηριώδη και μαγικό κόσμο των μανιταριών μέσα από σεμινάρια, που θα σας παρέχουν μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσεων. Στο χώρο της εκδήλωσης, σύμφωνα με την περσινή εκδήλωση, θα υπάρχει έκθεση και πώληση μανιταροπροιόντων όπως, υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα και παραδοσιακά εδέσματα.  

Loader