15 απολαυστικές εκδηλώσεις για τη νέα εβδομάδα που ξεκινά

15 απολαυστικές εκδηλώσεις για τη νέα εβδομάδα που ξεκινά

Ετοιμάσου για νέες εμπειρίες και δημιούργησε αξέχαστες στιγμές

Άλλη μια γεμάτη εβδομάδα ξεκινά και φέρνει σπουδαίες εκδηλώσεις για όλους μας. Ανακάλυψε πιο κάτω όλα όσα θα ζήσουμε και σημείωσε τις αγαπημένες σου δραστηριότητες για να μην τις χάσεις. Ετοιμάσου για μοναδικές στιγμές που θα σου δημιουργήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις.

«Είμαι η Δεσποινίς Μαργαρίτα» με τον Παναγιώτη Κυριάκου - Θέατρο ARTos,6, 7 Νοεμβρίου

Το εμβληματικό σατιρικό έργο του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάιντε «Είμαι η Δεσποινίς Μαργαρίτα», παρουσιάζεται από τις 17 Οκτωβρίου από την Hamm Broductions, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Νεοκλή Νεοκλέους, με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Κυριάκου.

Βασισμένη στο έργο του Ατάιντε, η παράσταση σκιαγραφεί με λεπτομέρεια, θεατρική μαστοριά, χιούμορ και φαντασία, τον χαρακτήρα του εξουσιαστή, του εξουσιομανή, του αφελή που έγινε δικτάτορας.

Μία ανέραστη, κακότροπη, δύστροπη, συμπλεγματική και υστερική δασκάλα, που θέλει να διαμορφώσει τις ψυχές των μικρών μαθητών της και να τις πλάσει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση δική της, αλλά και της δύσμορφης κοινωνίας μέσα στην οποία πρόκειται να ζήσουν. Θέλει να τα εκπαιδεύσει στην υπακοή, στην πειθαρχία και στη συμμόρφωση στην εξουσία του χρήματος. 

Στην αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διττή της ταυτότητα. Της δασκάλας, μα και της γυναίκας που εξουσιάζει. Πρόκειται για μία αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας, όπως τη συναντάμε στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εκκλησία, στο κράτος. 

Η δεσποινίς Μαργαρίτα, ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και στο παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας συγκλονιστικός μονόλογος ο οποίος αποδεικνύεται προφητικός και επίκαιρος. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/ Διασκευή Νεοκλής Νεοκλέους

Ερμηνεία: Παναγιώτης Κυριάκου

Παραγωγή HAMM BRODUCTIONS

Παραστάσεις

Λευκωσία, Θέατρο ARTos,6, 7 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. 99929374 SoldOut Tickets και στα καταστήματα Stephanis

«Η Αφροδίτη με Γούνα» - 6 Νοεμβρίου στο θέατρο Χώρα

.

«Η Αφροδίτη με Γούνα» διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του σήμερα. Ο Τόμας Νόβατσεκ, συγγραφέας και σκηνοθέτης, έχει κάνει τη διασκευή του κλασικού σαδομαζοχιστικού / ερωτικού μυθιστορήματος του Leopold Sacher – Masoch, «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» (1870), που είναι η ιστορία μιας εμμονικής εξωσυζυγικής σχέσης μεταξύ ενός άντρα - του Severin von Kushemski - και της ερωμένης του - Vanda Dunayef - στην οποία ορκίζεται αιώνια υποταγή. Ο Τόμας βρίσκεται σε απόγνωση προσπαθώντας να βρει την ηθοποιό που θα παίξει το ρόλο της Βάντα, της πρωταγωνίστριας του έργου που έχει διασκευάσει. Απροσδόκητα, την τελευταία στιγμή, φτάνει αργοπορημένη για ακρόαση μια εξίσου απελπισμένη ηθοποιός, όλως περιέργως, ονόματι Βάντα!

Παρόλο που είναι εντελώς ακατάλληλη για το ρόλο, η Βάντα, δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά το κείμενο, δημιουργώντας έτσι, το ενδιαφέρον του Τόμας, που εντυπωσιάζεται από το σαγηνευτικό ταλέντο της και το μυστηριώδες πέπλο που καλύπτει το χαρακτήρα της. Καθώς οι δυο αρχίζουν να μελετούν το κείμενο - ο Τόμας στην πορεία υποδύεται τον Severin von Kushemski τον ήρωα του μυθιστορήματος του Masoch και η Βάντα την Vanda Dunayef - και να ερμηνεύουν σκηνές από το έργο του Τόμας - η Βάντα ως ηθοποιός και η Βάντα ως η ηρωίδα - οι γραμμές ανάμεσα στο συγγραφέα, τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και τον ήρωα αρχίζουν να θολώνουν. Η γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σιγά – σιγά εξαφανίζεται, αρχίζοντας ένα παιχνίδι υποταγής και κυριαρχίας που, όλο και γίνεται πιο σοβαρό, καθώς μονάχα ένας μπορεί να είναι ο νικητής. Οι κριτικοί χαρακτηρίζουν την «Αφροδίτη με Γούνα» ως μια σκοτεινή σέξυ κωμωδία (a «dark» / «sex» comedy), παρόλα αυτά όμως, δεν παύει από το να είναι ένα μυστηριώδες, αστείο, ερωτικό δράμα, που φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη των ρόλων μεταξύ των δυο φύλων, τη φύση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ ταυτόχρονα μέσα στο κείμενο γίνονται αναφορές στη μυθολογία, τις τέχνες και την Ιστορία.

Μετάφραση: Μαρία Χρυσάνθου

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής

Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαίδου

Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Φωτιστικός Σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης

Χειρισμός Φωτισμού / Ήχου: Δημήτρης Παφίτης

Τεχνική Στήριξη: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις

Γραφιστικός Σχεδιασμός: Νικόλ Καρσερά

Φωτογραφίες: Μάριος Κωνσταντίνου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Φώτης Αποστολίδης: Τόμας

Αντωνία Χαραλάμπους: Βάντα

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 96147809

ΕΙΣΟΔΟΣ: 15.00 κανονικό / 12.00 μειωμένο

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών.

Σήμερα στις 20:30

Θέατρο Χώρα, Κοραή 1 (Πλατεία Αρχιεπισκοπής) Λευκωσία

Ιδιωτική έρημος - 6 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα

Open photo

Η ταινία που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Βενετίας έρχεται στην οθόνη μας. Μια δυναμική παρέμβαση στα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα της κοινωνίας. Ο σαραντάχρονος αστυνομικός Ντάνιελ βρίσκεται σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια έρευνας για άσκηση βίας. Όταν η Σάρα, η διαδικτυακή του ερωτική σύντροφος, σταματά να απαντάει στα μηνύματά του, αποφασίζει να προσπαθήσει να την αναζητήσει. Κυκλοφορεί με την φωτογραφία της στο χέρι, όμως κανείς δεν δείχνει να την αναγνωρίζει, μέχρι που κάποιος δηλώνει πως θα τον φέρει σε επαφή μαζί της, υπό πολύ συγκεκριμένους όρους...

Θα ακολουθήσει 15λεπτη συζήτηση της ταινίας. Είσοδος Ελεύθερη Έναρξη προβολής: 20:30 ακριβώς Χώρος εκδήλωσης: Δημοτικό Θέατρο Σκάλα Κυριάκου Μάτση 15, 6015, Λάρνακα Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών. Τηλέφωνο επικοινωνίας Κινηματογραφικής Λέσχης: 99434793 Με την οικονομική στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Η θεατρική παράσταση «Άντε ψυχούλα μου σκότωσε με» έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Σκάλας - 6 Νοεμβρίου

 

Η νέα θεατρική ομάδα από την Λάρνακα, μετά την Παγκύπρια πρεμιέρα του έργου του Κώστα Μαννούρη «Σμήνος», συνεχίζει τη συνεργασία της με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Παρουσιάζει την Παγκύπρια πρεμιέρα της καινούργιας της παραγωγής λίγες μέρες μετά τις παραστάσεις της στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης.

Ο Τουρκοκύπριος σκηνοθέτης και ηθοποιός Derman Atik μαζί με την δημιουργική ομάδα του Θεάτρου ΡΟΗ συναντούν τον Τούρκο βραβευμένο λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Αζίζ Νεσίν (1916 – 1995) και παρουσιάζουν την κωμωδία που έγραψε το 1970.

Σατιρικός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, ο Αζίζ Νεσίν, είναι ένας από τους πιο γνωστούς λογοτέχνες της Τουρκίας διεθνώς. Το πλούσιο λογοτεχνικό και θεατρικό έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις (Golden Tolstoy Medal 1989, Carl von Ossietzky Medal 1993). Το 1991 έλαβε το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Abdi Ipeksi. Στο κυπριακό θεατρικό κοινό συστήθηκε για πρώτη φορά μέσα από το έργο Το θεριό του Ταύρου (ΘΟΚ 1979), στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στον πυρήνα του έργου είναι η Σιγέν και η Ντιχά, δύο χήρες που ζουν σε μία μεγαλούπολη με τις αναμνήσεις του παρελθόντος να τις έχουν στοιχειώσει. Ωστόσο, δεν το βάζουν κάτω, και συνεχίζουν να ονειρεύονται ένα νέο... έρωτα μέχρι που μαθαίνουν ότι κυκλοφορεί στην πόλη ένας γυναικοκτόνος, ο οποίος στραγγαλίζει  μοναχικές γυναίκες.  Στο στέρεα δομημένο έργο του Αζίζ Νεσίν, η commedia dell’arte και η αριστοφανική ειρωνεία γίνονται εργαλεία που οι ερμηνευτές φωτίζουν με το υποκριτικό τους ταλέντο. Το έργο ανέβηκε τόσο στην Ελλάδα (ΚΘΒΕ – 2007) όσο και την Κύπρο (ΕΘΑΛ – 2008). 

Σκηνοθεσία: Derman Atik Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια: Λάκης Γενεθλής Σχεδιασμός φωτισμού και ηχοληψίας: Δημήτρης Γιαννακού Ερμηνεύουν: Πόπη Αβραάμ, Βαλεντίνα Σοφοκλέους, Χάρης Πισίας

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 20:30

Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος - 6 Νοεμβρίου στο Rio cinema στη Λεμεσό

Open photo

Ένας εργάτης κατασκευής σκηνικών σε ταινία με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήγει μέσα από μία σειρά συμπτώσεων να αναλαμβάνει τον ρόλο του Χίτλερ, χωρίς να έχει ιδέα ποιο είναι το πρόσωπο που καλείται να υποδυθεί. Ένα παιχνίδι σάτιρας και τρόμου, επανάληψης της ιστορίας και ανιστορικότητας από τον Ιρανό σκηνοθέτη Χουμάν Σεγιέντι, που κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και αντρικού ρόλου στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ της Βενετίας.

«[…] ο Σεγιέντι υπογράφει ένα σενάριο (μαζί με τους Αριάν Βαζιρνταφτάρι και Αζάντ Τζαφαριάν) που μοιάζει τόσο αλλοπρόσαλλο, όσο και η ίδια η ζωή μας. Ο Σακίμπ είναι ένας ήρως που δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει, αφού όπως ενημερώνει τον σκηνοθέτη της ταινίας (της ταινίας μέσα στην ταινία, δηλαδή), έχει χάσει τη γυναίκα του και το παιδί του σ’ ένα σεισμό (καταραμένη επικαιρότητα) και έκτοτε δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Ο Σεγιέντι πλασάρει ύπουλα το προφίλ μιας χαμένης ψυχής, και εξίσου ύπουλα το υπονομεύει στην ίδια του τη βάση, με μια σουρεαλιστική πλοκή «λεπτοβελονιά» που θα χαιρετούσε ο Μπουνιουέλ και θα χειροκροτούσε ο Χοντορόφσκι, όχι γιατί είναι τόσο απροκάλυπτα βουτηγμένη σ’ έναν ατόφιο, τοπικιστικό σουρεαλισμό, αλλά ακριβώς γιατί ξεφεύγει από τα χωρικά πλαίσια του Ιράν (συγκεκριμένα), με όχημα την αναπαραστατική φύση του ίδιου του σινεμά, για μια από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας εν προκειμένω.

Το φιλμ του Σεγιέντι αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση έργου, ακριβώς επειδή αναγκάζει το κοινό να επαναπροσδιορίζει διαρκώς τις προσδοκίες του, σε βαθμό που ο θεατής παύει να έχει οποιαδήποτε προσδοκία (!), επειδή (πολύ απλά) δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για την πορεία που θα τραβήξει το σενάριο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως κάτι τέτοιο σπανίζει ολοένα και περισσότερο στο σινεμά, όχι όμως υπό την έννοια του plot twist για το shock value, αλλά ως ζωτικό, αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής, όπως συμβαίνει εδώ.

Σοφά ο Σεγιέντι δεν βολεύεται (σε επίπεδο υπόθεσης) αποκλειστικά και μόνο σ’ ένα εύκολο δίπολο θύτη – θύματος, αφού καθιστά ξεκάθαρο πως οι συγκεκριμένοι ρόλοι αντιστρέφονται διαρκώς, αν και η χρήση των φτωχών εργατών ως βοηθητικών ηθοποιών (χωρίς καμία ενημέρωση πως πρόκειται να παίξουν στην ταινία) μέσα στους θαλάμους αερίων και ο συνακόλουθος πανικός τους όταν το συνεργείο τους κλειδώνει μέσα για να τους «δολοφονήσει», ίσως και να σε «τσιγκλήσει» περισσότερο απ’ όσο θα περιμένεις.

Ο λόγος είναι απλός. Με τον ίδιο τρόπο που οι προσδοκίες των ανδρών της ταινίας ανατρέπονται ξαφνικά, όταν το crew τους «αναγκάζει» να υποδυθούν τους Εβραίους, έτσι κι εμείς, ως θεατές, μένουμε βουβοί μπροστά στον φτωχό και ταλαίπωρο πρωταγωνιστή, που από Σακίμπ μεταμορφώνεται εντελώς αναπάντεχα (και καθόλα φρικτά) σε Αδόλφο Χίτλερ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση ταινίας, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια κατάμαυρη κωμωδία με πολλαπλές δόσεις δράματος, που επιχειρεί να εξερευνήσει τη σχέση δυνάστη και καταπιεζόμενου, χωρίς ποτέ να παίρνει το μέρος είτε του ενός, είτε και του άλλου, πολύ απλά γιατί κάποιος μπορεί να περάσει (χωρίς μεγάλη δυσκολία) από τη μία πλευρά στην άλλη. Στα συν και η φανταστική ερμηνεία του Μοχσέν Ταναμπαντέχ, ο οποίος είναι το ίδιο ανατριχιαστικός ως Σακίμπ, όσο και σαν Χίτλερ (αν όχι και περισσότερο εδώ).»

Σκηνοθεσία: Χουμάν Σεγιέντι Σενάριο: Χουμάν Σεγιέντι, Αριάν Νταφτάρι, Αζάντ Ζαφαριάν Φωτογραφία: Παϊμάν Σαντμανφάρ Μοντάζ: Χουμάν Σεγιέντι Μουσική: Μπαμντάντ Αφσάρ Πρωταγωνιστούν: Μόχσεν Ταναμπάντε, Μαχσά Χετζάζι, Νέντα Τζεμπραεϊλί, Ναβίντ Νοσράτι κ.ά. Διάρκεια: 117′ Γλώσσα: Φαρσί με ελληνικούς υπότιτλους Παραγωγή: Ιράν, 2022

Η ΕΘΑΛ ανεβάζει το έργο «Περλιμπλίν και Μπελίσα» - Θέατρο Δέντρο 6, 7 & 8 Νοεμβρίου

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στο Θέατρο μας, οι παραστάσεις του αριστουργήματος του Φ.Γ. Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» συνεχίζονται σε Λεμεσό και Λευκωσία. Η παραγωγή αυτή αποτελεί ταυτόχρονα τη συμμετοχή μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.

O γερασμένος, μοναχικός Δον Περλιμπλίν, ζει στο αρχοντικό του με συντροφιά τα βιβλία του. Η αφοσιωμένη σε αυτόν οικονόμος του Μαρκόλφα, φοβάται ότι πεθαίνοντας θα τον αφήσει απροστάτευτο και συναισθηματικά μόνο. Τον προτρέπει λοιπόν να παντρευτεί, παρά τις δικές του αρνήσεις. Ωστόσο αυτός γνωρίζει την πανέμορφη νεαρή γειτονοπούλα του Μπελίσα, την ερωτεύεται παθιασμένα κι αποφασίζει να την παντρευτεί, με τη βοήθεια της μητέρας της που την ωθεί σε ένα πλούσιο γάμο, κάνοντας την ακόμα πιο ποθητή στους άλλους άντρες. Ήδη από την πρώτη νύχτα του γάμου η Μπελίσα, θέλοντας να ζήσει έναν ορμητικό, νεανικό έρωτα, εγκαταλείπει κρυφά το συζυγικό κρεβάτι και στην πορεία ερωτεύεται παράφορα έναν άγνωστο «εραστή» που περνά καλυμμένος κάτω από τα παράθυρά της και της στέλνει παθιασμένα γράμματα… ο σύζυγος Περλιμπλίν, εξαρτημένος από την αγάπη του για τη νεαρή γοητευτική Μπελίσα, όχι μόνο το αποδέχεται αλλά τη βοηθά να τον συναντήσει. Εκεί περιμένει την Μπελίσα μια απίστευτη αποκάλυψη, ενώ ο Περλιμπλίν γεύεται για πρώτη φορά το απρόβλεπτο και σπαρακτικά γρανιτένιο τίμημα του απόλυτου έρωτα.

Η παράσταση:

 

Μετάφραση: Μαρίνα Δημητρίου

Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Σύνθεση μουσικής/σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου

Στούντιο κίνησης Δαιμονίων: Milena Ugren Koulas

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Ρέτσα

Επί σκηνής: Δημήτρης Αντωνίου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Άνθη Κάσινου, Μυρτώ Κουγιάλη, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Μελίνα Κουτσόφτα και η Μαρίνα Βρόντη. 

Φωτογραφίες γενικής πρόβας: Δημήτρης Λούτσιος

Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Επόμενες Παραστάσεις: 

Θέατρο Δέντρο | 06, 07 & 08 Νοεμβρίου 2023 | 20:30

Κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών

Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά                        

Πληροφορίες: 25877827

Προπώληση εισιτηρίων: Sold Out στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/2s6ummpe και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

«Αφιέρωμα στο Στράτο Διονυσίου» - 7 και 8 Νοεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

m

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές που πέρασαν από το ελληνικό τραγούδι. Σημάδεψε ανεξίτηλα με τη φωνή του μεγάλα τραγούδια, όπως τα «Ο Ξένος», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Τα πήρες όλα» κ.α., που παραμένουν διαχρονικά μέχρι σήμερα, 33 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του. Ήταν ο ένας και μοναδικός Στράτος Διονυσίου!

Οι τρεις γιοι του, ο Άγγελος, ο Στέλιος και ο Διαμαντής, που ακολούθησαν τα μουσικά βήματα του πατέρα τους, θα τον τιμήσουν επί σκηνής, με τρεις μεγάλες συναυλίες – αφιέρωμα που θα δώσουν στην Κύπρο, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στο Παττίχειο θέατρο Λεμεσού και την Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο δημοτικό θέατρο Στροβόλου.

Μαζί τους θα βρεθεί και η Πίτσα Παπαδοπούλου για να ερμηνεύσει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στράτου Διονυσίου μαζί με τα παιδιά του. Το μοναδικό αυτό μουσικό αφιέρωμα στο θρύλο του ελληνικού τραγουδιού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και έχει τίτλο «Θυμάμαι έναν πατέρα».

Οικοδεσπότης – αφηγητής της βραδιάς θα είναι ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ενώ αυτές οι τρεις αφιερωματικές βραδιές φέρουν τη σκηνοθετική υπογραφή της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας Σοφίας Σπυράτου.

Συμμετέχει επίσης η τραγουδίστρια Αγνή Καλουμένου ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο  μαέστρος Νίκος Στρατηγός.

Εισιτήρια θα βρεις ΕΔΩ

Φεστιβάλ Νέας Μουσικής Κύπρου 2023: Μια γιορτή για το έργο των Κυπρίων συνθετών - 6-10 Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα

Το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών διοργανώνει και φέτος το Φεστιβάλ Νέας Μουσικής Κύπρου, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη μουσική δημιουργία στην Κύπρο, στο οποίο Κύπριοι συνθέτες παρουσιάζουν τα έργα τους, ερμηνευμένα από σπουδαίους καλλιτέχνες. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η σειρά συναυλιών, μαζί με τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, θα φιλοξενηθεί στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα, με καθημερινές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, από τη Δευτέρα 6 μέχρι το Σάββατο 11 Νοεμβρίου.

Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί πέντε συναυλίες με μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων, όπως τα δυναμικά σύνολα Zeitfluss (AT) και dissonArt (GR), καθώς και τις πρωτοποριακές αυτοσχεδιαστικές δυνάμεις του Electroacoustic Ensemble των Κύπριων συνθετών, μαζί με παρουσία από άλλες τοπικές μουσικές δυνάμεις.

Πρόγραμμα

Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ. Συναυλία: Composers’ Electroacoustic Ensemble [CY]

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, 10.00 π.μ. Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: Χαμένοι στην μετάφραση: Αποκωδικοποιώντας την γλώσσα της σύγχρονης μουσικής 

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ. Συναυλία: dissonArt Ensemble [GR]

Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, 5.00 μ.μ. Σεμινάριο: Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου: το ερευνητικό του έργο, οι φιλοδοξίες και τα επιτεύγματά του

Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ. Συναυλία: Rami Sarieddine: Ρεσιτάλ πιάνου

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ. Συναυλία: έργα για Τρίο κιθάρα, φλάουτο και κρουστά. Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ. Συναυλία: Zeitfluss Ensemble (AT)

Το αρχαίο δράμα συναντά τις εικαστικές τέχνες σε ένα εικαστικό τοπίο χώρου , χρόνου και μουσικής.

«Βάκχες» στο Θέατρο Αιγαία - 9 Νοεμβρίου

u

Ο Θεός Διόνυσος, ο θεός των τεχνών, χαρίζει την πρόσκληση προς τα ατομικά όντα να συνενωθούν σε ένα συλλογικό ον και η εκστατική ένωση όλου αυτού του θυμικού μάγματος με την φύση είναι οι ιστοί του Θεού.»

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΑΥΡΑ ΑΡΕΣΤΗ, ΧΡΥΣΗΛΙΑ ΓΚΛΕΚΑ, ΛΟΪΖΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΧΕΙΡΙΔΗ, ΧΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ ΑΛΕΞΙΑ ΗΛΙΑΔΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΑΛΙΔΗ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΙΓΑΙΑ

Πέμπτη 9 - Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Θέατρο Αιγαία, 20.00

Αγίων Ομολογητών 81,Λευκωσία

Εισιτήρια €5

Κρατήσεις 22445757

Ο Σταύρος Κωνσταντίνου επιστρέφει στη Λεμεσό για εμφανίσεις - 9 Noεμβρίου στο Bordello Bar

Στο αγαπημένο του στέκι στη Λεμεσό πρόκειται να επιστρέψει ο αγαπημένος Σταύρος Κωνσταντίνου για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές.

Ο τραγουδιστής θα εμφανίζεται κάθε Πέμπτη στο Bordello Bar και μαζί του θα έχει την Candy Νικολάου.

Οι δύο τους θα χαρίσουν ένα μοναδικό πρόγραμμα στο κοινό με στόχο τη διασκέδαση. Οι πέμπτες μας από τις 9 Νοεμβρίου αποκτούν και πάλι νόημα.

Κάνε την κράτηση σου στο 70005868

Έρχεται η Εβδομάδα Σοκολάτας στο Colors Café του Ξενοδοχείου Four Seasons - 10-19 Νοεμβρίου 2023  Colors Café | Four Season

 
Μια μοναδική γαστρονομική συνάντηση, δύο καταξιωμένων Pastry Chefs, μετουσιώνεται σε ένα αριστουργηματικό μενού, αποκλειστικά για την Εβδομάδα Σοκολάτας στο Colors Café του Ξενοδοχείου Four Seasons.

Ο βραβευμένος Antonio Bachour “Βest Pastry Chef in the World” και ο Executive Pastry Chef του Ξενοδοχείου Four Seasons Δημήτρης Χατζηγιάννης ενώνουν την έμπνευση και το πάθος τους για την τέχνη της υψηλής ζαχαροπλαστικής και γράφουν τη δική τους γλυκιά ιστορία… με βασικό συστατικό τη σοκολάτα σε ανατρεπτικούς συνδυασμούς.

Από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου το Colors Café προσκαλεί τους λάτρεις της σοκολάτας να γευτούν ευφάνταστες δημιουργίες από τις εκλεκτότερες ποικιλίες σοκολάτας. Ανάμεσα στη συλλογή των εκπληκτικών σοκολατοδημιουργιών η υπέροχη Guanaja με βελούδινη υφή και κρεμώδη γεύση, η Inspiration με κρέμα βατόμουρου, η Peanut Butter με φυστικοβούτυρο και καραμέλα σοκολάτας Jivara, η Crunchy mango με κρέμα σοκολάτας γάλακτος, ζελέ μάνγκο και τραγανή κηρήθρα σοκολάτας. Το μενού συμπληρώνουν ιδιαίτερα και αρωματικά ροφήματα ζεστής σοκολάτας, ενώ όσοι αγαπάνε το καλό κρασί σίγουρα θα ενθουσιαστούν με το ιταλικό, γεμάτο άρωμα και γεύση σοκολάτας Scavi & Ray Al Cioccolata.

 

 

 

 

 

Τις γλυκές αναμνήσεις που επιφυλάσσει το Colors Café για την Εβδομάδα Σοκολάτας αποτύπωσαν πρώτοι οι Εκπρόσωποι των Media, Food Bloggers και Influencers, οι οποίοι παρασύρθηκαν στην απόλυτη γευστική εμπειρία φτιάχνοντας μάλιστα τη δικιά τους μαύρη, λευκή ή γάλακτος σοκολάτα επιλέγοντας υπέροχα υλικά, από την ελίτ των πρώτων υλών που περιλαμβάνονται στο μενού.

 

 

INFO: Chocolate Week | 10-19 Νοεμβρίου 2023 | Colors Café | Four Seasons Hotel 

Facebook: @colorscafelimassol Instagram: @colorscafelimassol

«Ο ξεπεσμένος Δερβίσης του Παπαδιαμάντη» για τρεις παραστάσεις στη Λευκωσία - 10-12  Πολυχώρος Συνεργείο

Το Σωματείο Υπόγεια Σκηνή και ο Πολυχώρος Συνεργείο φιλοξενούν την ελληνική ομάδα θεάτρου Πείρα(γ)μα με την παράσταση «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης», βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, λόγω της συμπερίληψης όλων των αυτών των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ιδιότυπη γλώσσα του συγγραφέα. Ο λόγος του Παπαδιαμάντη συνδυάζει την καθαρεύουσα με τη δημοτική γλώσσα, με τρόπους που κανένας άλλος Έλληνας διηγηματογράφος δεν μπόρεσε να αγγίξει. Για αυτό, άλλωστε, και τα κείμενα του Παπαδιαμάντη είναι αδύνατον να μεταφραστούν σε άλλη γλώσσα. Στον «Ξεπεσμένο Δερβίση,» το κυρίως σώμα του κειμένου είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα, ενώ η δημοτική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους διαλόγους, καθώς και σε ορισμένα σημεία μέσα στην ίδια την αφήγηση.

Ο τρόπος που προσεγγίσαμε τη θεατρική απόδοση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης,» βασίστηκε κυρίως στην τοποθέτηση σε πρώτο πλάνο της γλώσσας του συγγραφέα, σε μια προσπάθεια να την επαναφέρουμε στο σήμερα, σεβόμενοι τους ιδιωματισμούς, την ατμόσφαιρα και τον ρυθμό στον οποίο μας εισάγει. Για αυτό τον λόγο, αποφασίσαμε να απογυμνώσουμε τον σκηνικό χώρο στα ελάχιστα μέσα, χρησιμοποιώντας φυσικό ήχο στη φωνή και στα μουσικά όργανα. Στόχος μας είναι, ο θεατής, να βγει από την ταχύτητα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του, και να εισέλθει σε έναν άλλο χρόνο, έναν άλλο ρυθμό, μια άλλη δόνηση. 

Δημιουργικοί Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης, Δέσποινα Ζαχαροπούλου. Ηθοποιός: Γιάννης Καρούνης. Μουσικοί επί σκηνής: Ελένη Μπαϊλη (νέι), Ευαγγελία Σταύρου (κρουστά), Σχεδιασμός φωτισμού/ενδυμάτων: Δέσποινα Ζαχαροπούλου. 

Γενικές πληροφορίες:

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 8:00μμ. Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 7:00μμ

Τιμή εισιτηρίου €12

Η προκράτηση θέσης είναι απαραίτητη: 96740757

*Μετά από κάθε παράσταση θα ακολουθεί συζήτηση.

Οι 12 νέες δημιουργίες της 23ης Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου στο Ριάλτο - 10-12 Νοεμβρίου

Η 23η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 - 12 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο πλησιάζει. Όλοι οι συμμετέχοντες - χορογράφοι, χορευτές, δραματουργοί, σκηνογράφοι, μουσικοί, φωτιστές κ.α. καλλιτέχνες, εργάζονται εντατικά για να συν-δημιουργήσουν νέες χορογραφικές προτάσεις. Στόχος τους να αναδείξουν τον πλούτο της δημιουργίας και της έμπνευσης των Κυπρίων καλλιτεχνών παρουσιάζοντας έργα που εμπνέονται από θέματα υπαρξιακά αλλά και κοινωνικά.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 10.11 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20:30

Chameleon - Aμφίδρομο Χοροθέατρο Έλενα Χριστοδουλίδου 

Ένα σώμα εύθραυστο εξερευνά τα όριά του. Προσαρμόζεται στο ευμετάβλητο φωτο-ηχητικό τοπίο, οι κινήσεις του εντάσσονται ιδανικά στην ακινησία, γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε αυτήν… Όσα συνθέτουν το «φαινόμενο του χαμαιλέοντα», ορίζουν τη φύση της μέγιστης δυνατής προσαρμοστικότητας… 

Χορογραφία: Έλενα Χριστοδουλίδου

Χορεύτρια: Μαρία Μασώνου 

Μουσική: Χάρης Σοφοκλέους, Κοστούμι: Φανή Μουζάκη, Ελένη Ιωάννου

Οπτικό υλικό: Αλέξανδρος Δημητρίου

www.egomio.eu/amfidromo, Facebook: Amfidromo Chorotheatro Elena Christodoulidou

Instagram: Amfidromo Chorotheatro

Match Point - Μελίνα Ιωαννίδου  

Το τένις αποτελεί για μένα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου, καθώς υπήρξα πρωταθλήτρια σε πολλές διοργανώσεις… Έβρισκα ενδιαφέρον το να συνδυάσω την κινησιολογία των δύο σε χορογραφία με σύγχρονη προσέγγιση και χιουμοριστική διάθεση, σε αντίθεση με την εξαιρετικά αγχωτική πραγματικότητα του match point…

Ιδέα / Χορογραφία: Μελίνα Ιωαννίδου

Χορεύουν: Bianca Casaburi, Πάολα Σαββίδου, Τζούλη Χαραλαμπίδου, Μελίνα Ιωαννίδου

Μουσική: Bianca Casaburi και Blendi. Δραματουργία: Nατάσα Γεωργίου

Καθοδήγηση: Χρήστος Πολυμενάκος

Dead Mouse - Μιλένα Ugren Κούλας 

Σε ακραίες, απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, εάν η μάχη ή η φυγή είναι αδύνατη, η τελευταία βιολογική και ενστικτώδης στρατηγική επιβίωσης είναι μια πλήρης κατάρρευση μυών και ενέργειας ή ακινησία και παράλυση γνωστή ως «παίζοντας τον νεκρό». Αυτή η βιολογική και ενστικτώδης απόκριση μειώνει τον φόβο και τον πόνο για να περιορίσει την ταλαιπωρία ή, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία, δημιουργεί την ικανότητα μάχης ή φυγής. Χορογράφος: Μιλένα Ugren Κούλας 

Χορευτές: Απόλλων Αναστασιάδης, Κρίστοφερ Μιλς

Μουσική: Γιώργος Κούλας, Δάφνη Κούλας

www.facebook.com/ukoulas, www.instagram.com/milena.ugren.koulas/

Coming of - Άννη Χούρη 

Mια παιγνιώδης τελετουργία επαναπροσέγγισης της απόλαυσης και της συνάντησης, το έργο Coming of εισηγείται τη χαρά ως ένα μέσο επαναδιεκδίκησης του σώματος, και επισκέπτεται το τραύμα με άξονα το παρόν και τις δυνατότητές του…

Μπορεί να πέφτουμε αλλά ας ανεβαίνουμε. Χορογράφος: Άννη Χούρη

Χορεύτριες: Βίκυ Κάλλα, Ιόλη Κασκάνη, Άννη Χούρη

Βασική Μουσική Σύνθεση: Kasska

Έκθεση γαστρονομίας - 10-12 Νοεμβρίου στην Κρατική Έκθεση Κύπρου

.

 Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου σε συνεργασία με την IMH, διοργανώνει τη μεγαλύτερη έκθεση γαστρονομίας στην Κύπρο από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2023, στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης Λευκωσίας.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει τους επαγγελματίες των πιο πάνω κλάδων σε άμεση επαφή με εταιρείες οι οποίες καλύπτουν το σύνολο του φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών, σχετικών με τον εξοπλισμό και την τροφοδοσία των ξενοδοχειακών μονάδων και των χώρων μαζικής εστίασης. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώνονται διάφορες συναφείς με το αντικείμενο εκδηλώσεις, όπως διαγωνισμοί με τη συμμετοχή επαγγελματικών ομάδων μαγείρων, Street Food, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κρασιού-wine tasting, κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων κ.α.

10 – 12 Νοεμβρίου στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου.

Ο Κύπριος τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου στο Κοσμικόν Κέντρον Αντωνάκη στη Λευκωσία - 10 και 11 Νοεμβρίου 

 
Μετά από ένα καλοκαίρι με πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, το φθινόπωρο του 2023 ο search Γιάννης Διονυσίου και οι σπουδαίοι μουσικοί του θα βρίσκονται για τέσσερις εμφανίσεις στο Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη στη Λευκωσία (Παρασκευές 3 & 10 και Σάββατα 4 & 11 Νοεμβρίου).

search Γιάννης Διονυσίου είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και ελπιδοφόρους ερμηνευτές της γενιάς του και έχει ξεχωρίσει για το σπάνιο ταλέντο του. Μπορεί να ανταπεξέλθει με άνεση σε όλο το φάσμα του τραγουδιού και ξεχωρίζει τόσο για το αναγνωρίσιμο χρώμα της φωνής του, όσο και για την ερμηνευτική του δύναμη.

Ένα επιπλέον στοιχείο που τον κάνει επίσης ξεχωριστό είναι η μεγάλη έκταση της φωνής του, που του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί με άνεση σε όλο το φάσμα του εμπνευσμένου ελληνικού τραγουδιού.

Έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια του σπάνιου ταλέντου του με τις επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις του και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη σημαντικών καλλιτεχνών που έχουν μοιραστεί μαζί του το έργο τους επί σκηνής.

Φέτος θα παρουσιάσει αγαπημένα κλασικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που τον έχουν καθιερώσει ως πρεσβευτή αυτής της μεγάλης μουσικής μας παράδοσης στο νεανικό κοινό, καθώς και τραγούδια από τη προσωπική του δισκογραφία.

Ο Γιάννης Διονυσίου είναι ένας ερμηνευτής που «κατακτά» τη σκηνή και σέβεται το κοινό του, χαρίζοντάς του μοναδικές μουσικές παραστάσεις. Θα το διαπιστώσετε σύντομα κι εσείς.

Μαζί με τον Γιάννη οι:

Γιώργος Γεωργόπουλος: Μπουζούκι

Fausto Sierakowski: Σαξόφωνο

Αθηνόδωρος Καρκαφίρης: Ακουστική κιθάρα

Κώστας Αρσένης: Κοντραμπάσο

Στρατής Σκουρκέας: Κρουστά

Γιάννης Ταβουλάρης: Ηχοληψία

Φωτογραφία: Γιώργος Σπανός

Artwork: Εύρος Βοσκαρίδης

Οργάνωση παραγωγής: Melodica Art Productions

Πληροφορίες

-Παρασκευές 3 & 10 και Σάββατα 4 & 11 Νοεμβρίου

-Έναρξη στις 21:30

-Είσοδος: 15ευρώ

-Προπώληση εισιτηρίων από την Ticketmaster

-Τηλέφωνο Κρατήσεων: 22664697

* Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε πρώτα στην διευθέτηση κρατήσεων σε τραπέζια και μετά στην αγορά

εισιτηρίου από Ticketmaster

Loader