15 ξεχωριστές εκδηλώσεις για το σαββατοκυρίακο που έρχεται

15 ξεχωριστές εκδηλώσεις για το σαββατοκυρίακο που έρχεται

Επιλογές που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι

Άλλο ένα διήμερο έρχεται και μαζί φέρνει μοναδικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ετοιμάσου να ζήσεις μοναδικές στιγμές παρέα με φίλους και την οικογένεια σου. Βρες πιο κάτω όλα όσα έρχονται αυτό το σαββατοκυρίακο.

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αstromeritis Street Food Festival - 22-24 Σεπτεμβρίου

Πάμε Αστρομερίτη σε ένα πολλά υποσχόμενο τριήμερο φεστιβάλ φαγητού όπου θα συναντήσουμε street food μαγαζιά, ζωντανή μουσική, Djs, ποτό, γλυκό και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Η νεολαία του Αστρομερίτη στα πλαίσια της πολιτιστικής της δράσης θα πραγματοποιήσει στο πρώτο συσκευαστήριο του Αστρομερίτη στις 22-24 Σεπτεμβρίου φεστιβάλ.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι δύο καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε. Η αρχή του φεστιβάλ θα γίνει με τον Hovig ο οποίος υπόσχεται να μας χαρίσει ένα αξέχαστο βράδυ. Ενώ, την τελευταία μέρα του φεστιβάλ έρχεται η εκρηκτική Ανδρομάχη 

Το food festival, έχει ως στόχο να εδραιωθεί αλλά και να δώσει την δυνατότητα στους νέους της κοινότητας να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους μέσα από σύγχρονες πολιτικές. Το μεγάλο αυτό φεστιβάλ θα διοργανωθεί από τους νέους στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία για απασχόληση με τα κοινά αλλά και την συσπείρωση των νέων της Δυτικής Λευκωσίας.

Ετοιμάσου να... Πάμε Καϊμακλι - 23 Σεπτεμβρίου 

Το Πάμε Καϊμακλί Φεστιβάλ 2023 αποσκοπεί στο να ‘φωτίσει’ παλιά ειπωμένες ιστορίες και να γίνει το έναυσμα για καινούρια αφηγήματα να γραφτούν σε χώρους παραδοσιακούς όπως στον οικισμό του Καϊμακλιού.

Φωτίζοντας τα αφηγήματα εκ νέου ή δίνοντας τους ευκαιρία να καταγραφούν για πρώτη φορά, θα αποτελέσει μια φρέσκια προσέγγιση για συμπερίληψη των διάφορων αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων που ζουν στην γειτονιά, αλλά και την σύνδεση των διάφορων κοινωνικών ομάδων όπως των ηλικιωμένων, των μεταναστών αλλά και άλλων όντων. 

Το φεστιβάλ θα ξετυλιχτεί μέσα από  περιπατητικά δρώμενα όπου μέσα από την χρήση του φωτός, της σκιάς και πολυμέσων, θα παρουσιαστούν νέες και παλιές ιστορίες, περφόρμανς , ηχητικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εγκαταστάσεις. Το φως και το σκοτάδι θα αναδιαμορφώσουν τοπία θύμισες και ήχους από μακρινά και κοντινά μέρη συνδέοντας διαφορετικούς κόσμους και άτομα διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων κλπ. Η θεματική του Πάμε Καϊμακλί 2023, αναβιώνει μακρινές αναμνήσεις και δίνει φως στην ανάδυση νέων κόσμων, νέων πραγματικοτήτων, αναγνωρίζοντας και χτίζοντας σχέσεις, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί κάτω από νέο φως γνώριμους και άγνωστους, δημόσιους,  ιδιωτικούς, και ενδιάμεσους τόπους και συνθήκες. 

Με στόχο την συμπεριληπτικότητα, το ΠΚ 2023 διαπραγματεύεται έννοιες της συλλογικής μνήμης, της πολλαπλής ανάγνωσης του τόπου και των βιωμάτων δημιουργώντας μια πλατφόρμα για ανα-Γνώριση  του χώρου. Κρατώντας τον ανοιχτό και συμμετοχικό του χαρακτήρα, στοχεύει φέτος στην δημιουργία  ενός δημιουργικού πλαισίου το οποίο θα αποτελέσει βάση για καλλιτεχνικά δρώμενα, έργα, αφηγήσεις και  εγκαταστάσεις που επαναδιατυπώνουν την ιστορία συνδέοντας μνήμες με ανθρώπους και τόπους, ενώ ταυτόχρονα ανα-πλαισιώνουν την  τοπικότητα με το παγκόσμιο. Οι καινούριες ιστορίες που θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του φεστιβάλ αποσκοπούν να ανατρέψουν διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, ρίχνοντας νέο φως, σε χρόνο και τόπο.   

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στην Οδό Αχιλλέως 1021

Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού - 24 Σεπτεμβρίου στην Κακοπετριά

Ένα πολύ αγαπημένο φεστιβάλ που τιμά τα γλυκά του κουταλιού της Κύπρου ενανέρχεται δριμύτρο φέτος ξανά στην κοινότητα της Κακοπετριάς.

Το φεστιβάλ έχει κερδίσει  την προσοχή μας με την ποικιλία πεντανόστιμών και διαφορετικών ειδών γλυκών του κουταλιού που συναντούμε εκεί. 

Φέτος, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς ανακοίνωσε την επιστροφή του φεστιβάλ για πέμπτη χρονιά. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους.

 

 33η Γιορτή του Παλουζέ στη Λόφου - 24 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου

Μια γιορτή ιδιαίτερα φιλική για τα παιδιά με παιδική γωνιά και το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών. Απολαύστε δωρεάν ζεστό ππαλουζέ μέχρι τις 6 μ.μ. και διασκεδάστε με πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ. Συμμετέχει ο Στέφανος Πελεκανής.

Μαζί μας το «Παραδοσιακό Λαογραφικό Εργαστήριο Χορών Κονιών» και ο Πολιτιστικός Όμιλος “Ορμήδεια” ! Θα συμμετέχει και η Δημοτική Χορωδία Ύψωνα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 ,3:30 μ.μ. στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου . Για τους ευρυμαθείς θα υπάρχει έκθεση για την ιστορία του κρασιού.

Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα φαγητών! Υπο την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου. Διοργανωτές: Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου, Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου και Επιτροπή Γυναικών Λόφου.

Γιορτή του παλουζέ - 24 Σεπτεμβρίου στο Σούνι- Ζανατζιά

.

Στην πλατεία της Κοινότητας Σουνιού-Ζανατζιά στην επαρχία Λεμεσού, θα στηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου ένα μοναδικό φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο για παλουζέ και περίπτερα με τοπικά προϊόντα.

Το μουσικό πρόγραμμα θα αναλαμβάνει η Βασιλική Χατζηαδάμου. Στις 16.00 θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί παρέα.

 Φεστιβάλ Χαλουμιού - 24 Σεπτεμβρίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινότητας

Η κοινότητα Πραστειό Αυδήμου με παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων διοργανώνει για άλλη μία φορά το Φεστιβάλ Χαλουμιού.

To διάσημο τυρί της Κύπρου, το χαλούμι τιμάται φέτος σε ένα μεγάλο φεστιβάλ που διοργανώνεται στο χωριό Πραστειό Αυδήμου της επαρχίας Λεμεσού. Το Φεστιβάλ Χαλουμιού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινότητας, στις 16.00.

Θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις δωρεάν φρέσκο και ζεστό χαλούμι και φυσικά θα βρεις περίπτερα που θα πωλούν προϊόντα με βασικό συστατικό το γάλα. 

Ένα φεστιβάλ ιδανικό για όλη την οικογένεια και όχι μόνο.

ΘΕΑΤΡΟ

 

Φεστιβάλ Κωμωδίας - στο θέατρο Ριάλτο 22,23 και 24 Σεπτεμβρίου

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα τις ημέρες 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου σε μια εορταστική ατμόσφαιρα γεμάτη γέλιο και χορό. Δείτε λοιπόν πως μας συστήνονται οι Host και Hostess του φεστιβάλ, οι οποίοι θα είναι οι ψυχές αυτής της αξέχαστης εκδήλωσης.

Μίλτος Λακκοτρύπης  -  Host του Open Μic (Πλατεία 22/09): Ο Μιλτιάδης έκανε μια ζωή working αλλά καθόλου networking. Για αυτό και είναι ‘απάκκιρος’. Δηλώνει τύπος υβριδικός, μισός κορμί μισός ψυχή. Τι εννοεί; Ο θεός τζαι η (μισή) ψυσχή του. Πάντως ότι εν μισός κορμί φαίνεται γιατί εν 1,70. Ξεκίνησε το Σταντ απ τάχα από αγάπη για την κωμωδία. Ψέματα. Αν τον δείτε θα καταλάβετε ότι είναι ξεκάθαρη πρόφαση για να λέει δημόσια ποιήματα και τσιαττιστά. Φταίει που έφαε μπαν που βραδιές ποίησης και το φεστιβάλ κατακλυσμού. Έτσι εφορτωθήκαμεν τον εμείς. Ξεκίνησε ως παρουσιαστής των όπεν μαικ για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί κανένας άλλος δεν ήθελε να κάνει τον παρουσιαστή. Για να νοιώθει καλύτερα με τον εαυτόν του αυτοαποκαλείται ως υπεύθυνος των τσικό της κωμωδίας. 

Κρίσταλ Χριστοφή - Hostess του Σταντ Απ στην Πλατεία (23/09): Είμαι η Κρίσταλ και όχι δεν είμαι Χρυστάλλα. Η σχέση μου με το σταντ απ ξεκίνησε στα φοιτητικά μου χρόνια μαζί με 2-3 άλλες παράλληλες!! Το 2007 λοιπόν σε ένα μικρό θεατράκι στην Θεσσαλονίκη μαζί με μια ομάδα 3 ατόμων. Λάτρεψα τόσο πολύ την επαφή και την διά δράση με το κοινό που έγινε πλέον σχέση ζωής. Στην Κύπρο λοιπόν το συνέχισα το 2019 γιατί όταν γύρισα το 2010 δεν βρήκα πρόσφορο έδαφος!!! Για μένα το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να κάνεις τον κόσμο να γελά. Και στην Κύπρο έχουμε ένα δύσκολο και challenging κοινό. Οπότε όταν καταφέρνω να παίρνω το γέλιο του κόσμου είναι η δική μου προσωπική επιβράβευση! 

Λούης Πατσαλίδης  -  Host (σκηνή Ριάλτο 23/09): Ξεκίνησα να κάνω stand-up comedy από την ηλικία των…βασικά από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου! Το 2005 έκανα την πρώτη μου παράσταση στην Λευκωσία σε ένα κατάμεστο μπαράκι γεμάτο από 5 συγγενείς πρώτου βαθμού, 4 δεύτερου βαθμού, 3 φίλους και 2 γκαρσόνια! Από τότε μέχρι σήμερα έκανα περισσότερες από 600 παραστάσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Καναδά! Το 2018 ανέβασα για πρώτη φορά στην Κύπρο παιδική παράσταση Stand up Comedy για παιδιά 6-12 χρονών. Ο σκοπός πάντα παραμένει ο ίδιος, να περνά το κοινό καλά! 

Κώστας Πρίγκιπας - Host (σκηνή Ριάλτο 24/09): Είμαι 45 χρονων. Παντρεμένος. Με την γυναίκα μου είχαμε αποφασίσει οτι εν θέλουμε μωρά. Τωρά πρέπει να έβρουμε τρόπο να τους το πούμε. Τζαι των θκυό. Είμαι καθηγητής στο επάγγελμα. Αλλά όταν κάμνω παραστάσεις τζαι λαλούν μου «είσαι ένας καθηγητής», εν παίρνω πάνω μου. Αφού εν αλήθκεια. Ξεκίνησα να κάμνω stand up comedy το 2009 σε ενα πολλά μικρό χώρο στην Λευκωσία. Την πρώτη φορά εν εκάλεσα κανένα που εν ήξερα. Ήρταν θείες θείοι , μάνα, τζίρης τζαι ο παππούς μου με το καλό το ακουστικό στο δεξί του αφτί. Το αριστερό του αφτί εν το καλό του, έτσι είπα του να κάτσει ζαβά για να με ακούει καλύτερα. Επιάστηκε το ζινίσσιην του αλλά εν έχασε λέξη. Ήρταν ξαδέρφια , ανηψιούες, κάτι γειτόνοι, που ευγένεια, τζαι οι κολλητοί μου. Επεράσαν ούλλοι τέλεια είπαν μου, ήμουν καταπληκτικός είπαν. Η μάνα μου έφερε μου ανθοδέσμη, ο παπάς μου εγέλαν, ο παππούς μου επέθανε που το γέλιο. Σε 3 μήνες, κυριολεκτικά. Εγώ όμως ξέρω οτι ήταν η σσειρότερη παράσταση της ζωής μου. Αν είχα βίντεο τζείντης νύχτας, θα μπορούσε να παιχτεί σε stand up comedy course για το «τι δεν πρέπει να κάμνεις όταν φκεις στην σκηνή.» Μετά εσυνέχισα τις παραστάσεις με τον Αντρέα Αθανασίου τον αχάνα, που με βοήθησε παρα πολλά. Μετά επήα τηλεόραση τζαι μετά the rest is history. οξα?

Χορηγοί Επικοινωνίας: LOVE RADIO, Netcast Zone, Avant Garde, Limassol Today, Wizguide, Κανάλι 6, ΡΙΚ 

Χορηγοί: The Copy Shop, ΔΙΟΜΗΔΗΣ ψησταριά, EXHIBIT 8 GALLERY, OJO, BLACK BRICK ALL DAY VENUE

Υποστηρικτές: Cyprus Comedy Central, Motion Comedy, CULT experiences, TshirtJunkies.com, Serial Griller, Μαντάμ, HUMOR, Στο Δρόμο Bar, CARAVANE, SOUSOU BAR

 Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη στη πλατεία Ηρώων, 22-24 Σεπτεμβρίου 2023, Λεμεσός 

E-ticket: www.rialto.com.cy

€ 12/10 (€20 Κάρτα Φεστιβάλ / Festival pass)

Ταμείο Θεάτρου: 77777745 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-15:00) 

 

RAT PARK: 'Ερχεται για δύο παραστάσεις στον ΘΟΚ -  22 και 23 Σεπτεμβρίου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο κόσμος δικός σου: Ενδυναμώνοντας τους νέους μέσα από τις τέχνες και το θέατρο» σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Τον περασμένο Απρίλιο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων του, το θεατρικό εργαστήριο των δράσεων Νε@ σε έρημο νησί παρουσίασε μια πρωτότυπη παράσταση με θέμα τις εξαρτήσεις. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού η δουλειά του εργαστηρίου θα επαναληφθεί για δύο ακόμη παραστάσεις στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

«Ο μεγαλύτερος –και ο χειρότερος– εθισμός είναι να ζεις μια ζωή χωρίς νόημα, να ζεις την κάθε μέρα χωρίς νόημα… Λένε πως ο εθισμός θεραπεύεται με τις ανθρώπινες σχέσεις…».

Μια παρέα εφήβων ξεκινά να μελετήσει ένα θέμα κοινό και πολυσυζητημένο: τις εξαρτήσεις. Οι έφηβοι αναλαμβάνουν ρόλο ερευνητή, αλλά όσο η παράσταση προχωρά, τόσο τα ερωτήματα αυξάνονται, και ο καθένας εμπλέκεται πια προσωπικά σε αυτή την περιπέτεια. Κανένας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ή να μη σκεφτεί πράγματα για τον εαυτό του. Οι έρευνες και οι αριθμοί θα γίνουν μαρτυρίες ανθρώπινες και εξομολογήσεις δικές τους και φίλων που θα τις παρουσιάσουν επί σκηνής, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν το πρόβλημα και να βρουν απαντήσεις. Όμως ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να τις βρουν όλες μέχρι το τέλος, τουλάχιστον θα έχουν βρει ο ένας τον άλλο. Ακολουθώντας μεθοδολογία του θεάτρου της επινόησης και του θεάτρου-ντοκουμέντο, η ομάδα των εφήβων των Δράσεων δημιούργησε αυτή την παράσταση κυριολεκτικά από το μηδέν.

Ταυτότητα παράστασης Δραματουργία: Ειρήνη Ανδρέου Σκηνοθετική επιμέλεια: Ειρήνη Ανδρέου - Γιάννης Καραούλης Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Ελένη Ιωάννου Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραούλης Επεξεργασία ήχου-Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: ecati (Αντώνης Χατζηαντώνης) Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Παίζουν: Άννα-Χριστίνα Γκρόζα, Διαμάντω-Ηλέκτρα Κωνσταντίνου, Ελλήπολις Κωνσταντίνου, Ερνέστος Κωνσταντίνου, Ζέτα Λαδοπούλου, Αλίκη Μιχαήλ, Γρηγορία Μνατσακανιάν, Μαλβίνα Νικολαΐδου, Αντωνία Νικολάου, Ιωάννα Νικολάου, Θεόδωρος Παναγιωταράς, Ανδρέας Πέτρου, Γιώργος Σπανέας, Παναγιώτης Στεφανίδης, Ιωάννα Στυλιανίδου, Μάρκος Σωκράτους, Δήμος Φουρνίδης, Χρυσοβαλάντω Χανδριώτου, Ιωάννα Χατζηλαζάρου, Ορέστης Χριστοδουλίδης, Ελίνα Χρυσάνθου Φωτογραφίες: Χάρης Ιωάννου Καλλιτεχνική επιμέλεια δράσεων: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη Η παράσταση είναι αποτέλεσμα του θεατρικού εργαστηρίου για εφήβους 14-18 ετών «Δημιουργώντας μια παράσταση», σε σχεδιασμό-εκτέλεση Ειρήνης Ανδρέου και Γιάννη Καραούλη και διδασκαλία κίνησης Παναγιώτη Τοφή, που πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Παραστάσεις Λευκωσία Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:30 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:30 Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση θέσεων. Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

 «Το Πέταγμα του Ίωνα» - 24 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δέντρο

Το RED STAGE THEATRE /ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΗΝΗ, εγκαινιάζει τη νέα θεατρική σεζόν με τη Μουσικοθεατρική Παράσταση «Το Πέταγμα του Ίωνα»,την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί, στο Θέατρο Δέντρο.

Μια παράσταση για τα παιδιά αλλά και για όλους όσους νιώθουν παιδιά!! Η παράσταση, φτιαγμένη  πάντα με μεράκι και αγάπη, βρίθει νοημάτων με τα παιδιά να μαθαίνουν αβίαστα πολλά και χρήσιμα για τις αξίες της ζωής!

Η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες των ηθοποιών, με χιούμορ αλλά και συγκίνηση, με τραγούδια και χορό, με υπέροχα κουστούμια, αλλά κυρίως με την όμορφη ιστορία του Ίωνα, αποτελούν μια παράσταση που  δεν πρέπει να τη χάσετε!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ένα νεογέννητο παπιοχηνάκι, ο Ίωνας, όμορφος, όπως όλα τα πουλιά και τα παιδιά, έξυπνος και χαρούμενος, μαθαίνει όλα όσα έχει να του διδάξει η μαμά του, και ανακαλύπτει το ταλέντο του. 

Μεγαλώνοντας, αντιμετωπίζει μια άτυχη στιγμή, όταν χάνει τη μαμά του, την Ιώ Φτερωτού, σε μια καταιγίδα. Σε αυτή την καταιγίδα, έχει χτυπήσει το φτερό του, αλλά δεν το βάζει κάτω. 

Συνοδοιπόρος και φίλη πάντα δίπλα του η γλυκιά Ειρήνη, η Καρδερίνα. Όταν ο Ίωνας γίνεται καλά πρέπει να κάνει κάτι για να ζήσει. Αρχίζει να παίζει μουσική και γίνεται πολύ γνωστός μέσα απ’ τα τραγούδια του. Μα δεν σταματάει να ψάχνει τη μαμά του. Χωρίς αυτήν ούτε η αναγνωρισημότητα ούτε τα χρήματα που έχει κερδίσει του δίνουν χαρά. Είναι σίγουρος, και ελπίζει πως κάποιο τραγούδι του θα φτάσει στ’ αυτιά της… 

Το σενάριο είναι της Νάνσυ Σπετσιώτη σε προσαρμογή και σκηνοθεσία της Ελένης Οδυσσέως. Στίχοι Νάνσυ Σπετσιώτη και Ελένη Οδυσσέως, και μουσική Νίκου Παπαδόπουλου. Χορογραφίες Γιώργος Οδυσσέως, Backdrop Art Ιάκωβος Λοίζου, Κοστούμια και κατασκευές Μικαέλλα Κάσινου.

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Κυριακή στις 24 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί στο θέατρο Δέντρο.

Για ημερομηνίες παραστάσεων και εισιτήρια , www.more.com

Γενική Είσοδος €10  

Για επικοινωνία τηλέφωνο 7000 28 29

«Πριγκιπίσσης Ζεχρά»: Μία περιπατητική site-specific παράσταση στον Τουρκομαχαλά της Σκάλας - 24 Σεπτεμβρίου

Πρόκειται για έναν θεατρικό περίπατο με έξι στάσεις για να ακουστούν έξι ιστορίες ανθρώπων απλωμένες στον χώρο και τον χρόνο. Μία ομάδα ηθοποιών, μουσικών και κατοίκων προσκαλεί το κοινό να περπατήσει τους δρόμους του Τουρκομαχαλά και να συναντήσει τις ηρωίδες και τους ήρωες του Μαννούρη, λίγο αλλόκοτους και απόκοσμους, καθημερινούς ωστόσο και γνώριμους.

Το έργο έχει τη μορφή μιας περιπατητικής site-specific παράστασης στον Τουρκομαχαλά της Σκάλας σε σκηνοθεσία της Νάγιας Τ. Καρακώστα και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 18:30. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις παραστάσεις στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου και στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Οι θεατές-περιπατητές καλούνται να μπουν σ’ ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης των χαρακτήρων. Καλούνται να τους καταλάβουν, να εικάσουν τα βάσανα και τις ελπίδες τους, να δουν το φως που κρύβουν μέσα τους. Ο καθένας μας είναι φορέας ιστοριών, οι γειτονιές μας είναι κιβωτοί ιστοριών. Το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» διερευνά αυτές τις ιστορίες με όχημα την κοινή μας ανθρωπινότητα, τη κοινή μας μοίρα μέσα στον χρόνο. Το έργο στον πυρήνα του προτείνει μια διαδρομή προς τον άγνωστο πλησίον, μια διαδρομή αλληλοκατανόησης και συμπόνιας.  

Οι θεατές-περιπατητές θα συναντήσουν τους συντελεστές στην πλατεία Ζουχουρί -την έδρα της Λάρνακας 2030- ξεκινώντας το οδοιπορικό τους προς τον Τουρκομαχαλά, σ’ αυτό το μεταίχμιο του αστικού χώρου, τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης αλλά και μακριά απ’ το κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Η σκηνή της παράστασης είναι οι δρόμοι του Τουρκομαχαλά με τις ιστορίες να ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση, την αναπαράσταση και τη μουσική.

Το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» εντάσσεται στο μαχαΛάrt, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που εισάγει η Λάρνακα 2030 στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Έχοντας ως κεντρική αξία την συμπεριληπτικότητα, οι δράσεις του μαχαΛάrt επιδιώκουν να φωτίσουν τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας της πόλης και να δώσουν φωνή και ορατότητα σε όλες τις κοινότητες της Λάρνακας. Με αυτόν τον τρόπο, προάγουν και υπηρετούν το μεγάλο ζητούμενο της πολιτισμικής δημοκρατίας, αντιμετωπίζοντας την τέχνη ως δημόσιο αγαθό που κατανέμεται ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Στο μαχαΛάrt, η ανθρωπογεωγραφία της Λάρνακας -οι άνθρωποι όλων των γειτονιών- λειτουργεί ως η πρώτη ύλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κάνοντας πράξη την έννοια του co-creating, όπου η τέχνη συν-δημιουργείται με τους ανθρώπους για του ανθρώπους, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στην περιφέρειά της.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανα παράσταση: 60 άτομα

Συστήνεται η προκράτηση θέσεων στο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCz08UrJ6H2S8exaFy-CCTW4pGcCIy5HRh55nX5zboKaFVKw/viewform

Αφετηρία των παραστάσεων: Πλατεία Ζουχουρί

Παραστάσεις:

24 Σεπτεμβρίου - 18:30 

27 + 29 Σεπτεμβρίου - 19:00 

14 + 15 Οκτωβρίου – 19:00

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Κώστας Μαννούρης

Σκηνοθεσία: Νάγια Τ. Καρακώστα

Σκηνογραφική επιμέλεια & χαρτογράφηση τοπίου / Βίντεο: Χάρις Νίκα

Σύνθεση μουσικής & μουσική: Ανδρέας Γεωργίου

Ηθοποιοί: Θεοδώρα Ανδρέου & Αντώνης Κλεάνθους

Παραγωγή: Λάρνακα 2030 & Δήμος Λάρνακας

Διευκρίνηση 1: Η παράσταση γίνεται με τα πόδια από την πλατεία Ζουχουρί μέχρι την Αχμέτ Κενάν, διασχίζοντας τους δρόμους του Τουρκομαχαλά με 6 στάσεις για να ακουστούν οι 6 ιστορίες. Διευκρίνηση 2: Η παράσταση σε δυο της σημεία δεν είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με κινητική αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας προκειμένου να συζητήσουμε τους πιθανούς τρόπους της συμμετοχής τους. 

Στην παράσταση προβάλλεται υλικό από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ και το έργο Ψηφιακός Ηρόδοτος.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα προσφέρονται δωρεάν λουκουμάδες από τον Lokmakos και σπιτική ζιβανία. Παρακαλείται το κοινό να έχει μαζί του νερό και να φοράει άνετα παπούτσια.

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική βραδιά που θα απολαύσουμε στις 22 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ελευθερίας

Ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου μας προσκαλoύν σε μια μαγευτική μουσική βραδιά στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην Πλατεία Ελευθερίας!

Η φαντασμαγορική αυτή συν-διοργάνωση από τους δύο φορείς αποτελεί πια ετήσιο θεσμό. Υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης και χαρισματικής μαέστρου Ζωής Ζενιώδη, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Λευκωσίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε δημοφιλή ρομαντικά έργα καθώς και αγαπημένες οπερατικές άριες και κλασικά τραγούδια με σολίστ τον καταπληκτικό Κύπριο βαρύτονο Γιώργο Ιωάννου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Giuseppe Verdi: Η δύναμη του πεπρωμένου: Εισαγωγή Gioachino Rossini: “Largo al factotum” (βαρύτονος) Pietro Mascagni: Cavalleria rusticana: Intermezzo Arturo Márquez: Danzon 2 Salvator Cardillo: “Core ‘ngrato” (Catarì, Catarì) (βαρύτονος) Κυπριακό Παραδοσιακό: «Τ’ Άη Γιωρκού» (διασκ.: Γιώργος Κάρβελλος) (βαρύτονος) Antonín Dvořák: 3 Σλαβονικοί χοροί Edward Elgar: “Nimrod” από τις «Παραλλαγές Αίνιγμα» John Philip Sousa: Stars and Stripes Γιώργος Ιωάννου βαρύτονος

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου Ζωή Ζενιώδη μαέστρος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 – Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία, 20:30

Διοργάνωση: Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» & Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Κωνσταντία Ηλία στο 22 463135 ή στο [email protected]

“Minus One” - στο Ravens στη Λεμεσό 23 Σεπτεμβρίου

 

Έρχεται ένα live με μπόλικη μουσική και διασκέδαση με το γνωστό συγκρότημα “Minus One”.

Oι "Minus One" επιστρέφουν δυναμικά για άλλο ένα βράδυ στο Ravens στη Λεμεσό στις 23 Σεπτεμβρίου γεμάτο μουσική, με το ρεπερτόριο τους να συμπεριλαμβάνει παλιές και νέες κυκλοφορίες του συγκροτήματος, καθώς και διασκευές που με το δικό τους μοναδικό τρόπο ερμηνεύουν και ξεσηκώνουν όσους βρίσκονται εκεί. Το κυπριακό κοινό έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους "Minus One" αφού όπου εμφανίζονται η διασκέδαση είναι δεδομένη. Έτσι, για άλλη μία φορά ετοιμάζονται να τα "σπάσουν" σε ένα μοναδικό live. 

Info:

23 Σεπτεμβρίου 

Ravens Λεμεσός

Κρατήσεις:99614100 .

Οι πόρτες ανοίγουν στις 22:00 και το συγκρότημα θα βγει στις 23:00

ΜαχαΛάrt: Ο νέος θεσμός της Λάρνακας μας συστήνεται την Κυριακή στην Πλατεία Ζουχούρι - 24 Σεπτεμβρίου 

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η καρδιά της Λάρνακας χτυπά δυνατά στην πλατεία Ζουχουρί που γίνεται ο κατ’ εξοχήν τόπος του “μαχαΛάrt”, του νέου θεσμού που εισάγει η Λάρνακα 2030, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις γειτονιές που βρίσκονται στις παρυφές του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της πόλης.

Το “μαχαΛάrt” προάγει τη συν-δημιουργία (co-creating) και την πολιτισμική δημοκρατία όπου η τέχνη αντιμετωπίζεται ως κοινό κτήμα όλων των ανθρώπων. Στην πρώτη του φάση το μαχαΛάrt έχει δυο σημαντικές δράσεις: το Drumming Up Art and Hope, ένα πρότζεκτ κοινοτικής και συλλογικής τέχνης, και την περιπατητική παράσταση «Πριγκιπίσσης Ζεχρά». Και τα δυο αυτά πρότζεκτ έχουν ως σημείο αναφοράς την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ζουχουρί, μαζί με το φεστιβάλ συμπεριληπτικότητας “ΜΑΖουχούρΙ” και ένα εργαστήριο για την οικοδόμηση ειρήνης σε συνεργασία με την Unficyp. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Το πρώτο φεστιβάλ ΜΑΖ(ουχουρ)Ι είναι μια συνεργασία του οργανισμού Citizens in Power με τη Λάρνακα 2030 και διαρκεί από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 22.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες με θεματικούς άξονες την ποικιλομορφία της Λάρνακας, την ανάγκη της συμπεριληπτικότητας και τη βιωσιμότητα. Πρόκειται για εργαστήρια που εισάγουν τα παιδιά μεταξύ άλλων στα πεδία της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της επιστήμης, επιδαπέδια παιχνίδια, παρασκευή λιχουδιών και τσαγιού από χουρμάδες, μουσικό εργαστήριο για παιδιά, θεατρικό εργαστήρι, face painting και εργαστήρια ενηλίκων για τη συμμετοχικότητα, τη συμπερίληψη και το ρόλο των ΜΜΕ στις σύγχρονες κοινωνίες. Το φεστιβάλ κλείνει με τη συναυλία του Χρήστου Χαραλαμπίδη. Στόχος του ΜΑΖουχουρΙ είναι να προωθήσει την ισότητα και να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις, πάντα με γνώμονα την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. 

Στις 17:00 μέχρι τις 18:00 κορυφώνεται το Drumming Up Art and Hope μ’ ένα μεγάλο συναπάντημα στην πλατεία Ζουχουρί όπου θα εκτεθούν δημόσια οι δημιουργίες των κατοίκων από τον Άη Γιάννη, το Τσιακκιλερό, την Φανερωμένη και τη Χρυσοπολίτισσα, ενώ όλοι θα συμμετάσχουν σε μια συναυλία με  μουσικά όργανα καθημερινά αντικείμενα που θα έχουν φέρει από το σπίτι τους. Συλλογική μουσική και τέχνη, λοιπόν, από τις γειτονιές της Λάρνακας στην καρδιά της πόλης για όλες τις ηλικίες και με ελεύθερη είσοδο! 

Στις 18:30 κάνει πρεμιέρα το «Πριγκιπίσσης Ζεχρά» μια πρωτοποριακή περιπατητική παράσταση σε κείμενα του Κώστα Μαννούρη και σε σκηνοθεσία της Νάγιας Τ. Καρακώστα. Οι θεατές-περιπατητές θα συναντήσουν τους συντελεστές της παράστασης -τους ηθοποιούς και τον μουσικό- στην πλατεία Ζουχουρί και θα ξεκινήσουν το οδοιπορικό τους στα στενά του Τουρκομαχαλά της Σκάλας. Εκεί θα συναντήσουν τις ηρωίδες και τους ήρωες του Μαννούρη, λίγο αλλόκοτους και απόκοσμους, καθημερινούς ωστόσο και γνώριμους. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μπουν σ’ ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης αυτών των χαρακτήρων. Καλούνται να τους καταλάβουν, να εικάσουν τα βάσανα και τις ελπίδες τους. Η σκηνή της παράστασης είναι οι δρόμοι του Τουρκομαχαλά με τις ιστορίες να ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση, την αναπαράσταση και τη μουσική. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις παραστάσεις: 27 και 29 Σεπτεμβρίου και 14 και 15 Οκτωβρίου. Οι εν λόγω παραστάσεις αρχίζουν στις 19:00.

Τέλος, παράλληλα με όλα τα παραπάνω, από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο από την UNFICYP για την οικοδόμηση της ειρήνης με βασικό ομιλητή την Dr Orli Fridman. Το εργαστήριο θα είναι στην αγγλική γλώσσα και θα λάβει χώρα στον Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας (Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας), ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πλατεία Ζουχουρί. Η Dr Fridman θα συζητήσει το ρόλο της μνήμης και των πολιτικών μνήμης στις διεργασίες των συγκρούσεων, τον μετασχηματισμό των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι κοινότητες διατηρούν ή ενισχύουν το αποτύπωμα του παρελθόντος σε συγκρουσιακά περιβάλλοντα. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση και θα δοθεί η ευκαιρία δικτύωσης μεταξύ ομάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και άλλων συμμετεχόντων. 

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

Πάμε για αναρρίχηση στην κοιλάδα του Διαρίζου ποταμού στον Κουρτελόροτσο Κύπρου - 23 Σεπτεμβρίου

 

Η ομάδα του Salonica View, διοργανώνει μια ξεχωριστή αναρρίχηση στην κοιλάδα του Διαρίζου ποταμού στο Κουρτελόροτσος Κύπρου.

𝛬ί𝛾𝛼 𝛬ό𝛾𝜄𝛼 για την αναρρίχηση:

Η συνάντησή μας θα γίνει κατευθείαν στο σημείο εκκίνηση της αναρρίχησης. Η διάρκεια της αναρρίχησης θα είναι περίπου 3 ώρες όμως αυτό ίσως διαφοροποιηθεί ανάλογα με των αριθμό των συμμετεχόντων. Ο ποταμός Διάριζος είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου με έκταση 42 χιλιόμετρα από τις βουνοκορφές του Τροόδους μέχρι το χωριό Κούκλια της Πάφου. Πριν την ένωση των δυο ποταμιών για την δημιουργία του Διάριζου στο γεφύρι Τζέλεφου, εντοπίζεται ένα μεγάλο φαράγγι έκτασης 11 χιλιομέτρων στο οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει τα ψηλότερα δέντρα του νησιού. 

 

Το ερχόμενο Σάββατο στις 10:00

 

Loader