22 όμορφα και γιορτινά πράγματα να κάνεις για το σαββατοκυρίακο που έρχεται

22 όμορφα και γιορτινά πράγματα να κάνεις για το σαββατοκυρίακο που έρχεται

Μαζί και η πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη Παραμυθούπολη των Χριστουγέννων στη Λευκωσία

Άλλο ένα διήμερο έρχεται και μαζί φέρνει μοναδικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ετοιμάσου να ζήσεις μοναδικές στιγμές παρέα με φίλους και την οικογένεια σου. Βρες πιο κάτω όλα όσα έρχονται αυτό το σαββατοκυρίακο.

Παραμυθούπολη Χριστουγέννων στη Λευκωσία - 17 Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024

Μας χωρίζουν μόλις λίγες ημέρες από την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα που όλα γύρω μας μοιάζουν παραμυθένια με τα λαμπιόνια και τα στολίδια στην πόλη να μας φτιάχνουν τη διάθεση. Η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε πολύ ξεχωριστές ημέρες κατά τη διάρκεια των γιορτών με την Παραμυθούπολη των Χριστουγέννων στην τάφρο Νταβίλλα να αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών στην πρωτεύουσα. Η Παραμυθούπολη των Χριστουγέννων, λοιπόν είναι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στον δημοτικό χώρο στάθμευσης Νταβίλα στην καρδιά της πόλης με θέα τα μεσαιωνικά τείχη της Λευκωσίας μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024. Συγκεκριμένα, η Παραμυθούπολη αναμένεται να ανοίξει επίσημα την Παρασκευή στις 16:00 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 23:00. Περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από τον Δήμο Λευκωσίας. Φέτος, η Παραμυθούπολη των Χριστουγέννων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παγοδρόμιο αλλά και τα διάσημα παιχνίδια από το Πάρκο Παλιάτσο «μεγάλη ρόδα», τρενάκι σκουληκάκι, music express, crazy frog αλλά και διάφορες λιχουδιές. 

Αγία Νάπα Φωταγώγηση- 18 Νοεμβρίου

9

Η Αγία Νάπα μπαίνει σιγά σιγά στο κλίμα των γιορτών και μας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζει για την φωταγώγηση της πόλης. Η Αγία Νάπα ετοιμάζεται να φωταγωγήσει και φέτος κάθε σημείο της δημιουργώντας μία λαμπερή ατμόσφαιρα στους δρόμους της πόλης για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα. Η φωταγώγηση φέτος θα λάβει χώρα Σάββατο 18 Νοεμβρίου και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γιορτινό Μαραθώνιο, φιλανθρωπικό παζαράκι, Άη Βασίλη που θα μοιράζει δώρα στα παιδιά και πλούσιο πρόγραμμα με χορευτικά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γιάννη Σοφίλλα και κορύφωση με τη συναυλία της μοναδικής Ήβης Αδάμου!

Bρες αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

 

 

«Αχτίδα Φωτός» («Silver Lining») της Sandi Toksvig από το Σατιρικό Θέατρο 

Το Σατιρικό θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και καλλιτεχνικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή το συγκινητικό έργο «Αχτίδα Φωτός» («Silver Lining»), της Σάντι Τόκσβικ. Την σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Νεοκλής Νεοκλέους και πρωταγωνιστούν οι κυρίες Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έρικα Μπεγέτη και Ιωάννα Σιαφκάλη. Ένας Οίκος Ευγηρίας της πόλης Gravesend. Και ενώ η χώρα τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών, πέντε ηλικιωμένες γυναίκες και ένα νεαρό κορίτσι που τις φροντίζει, παραμένουν αβοήθητες, ξεχασμένες και εγκλωβισμένες.

Σε μια σκοτεινή και θυελλώδη νύχτα σαν αυτή, μοιράζονται αναμνήσεις, μυστικά, αγωνίες, τα λάθη αλλά και σωστά της ζωής τους. Και όταν συνειδητοποιούν ότι κανένας άλλος δεν πρόκειται να νοιαστεί, αναλαμβάνουν για ακόμα μια φορά την ευθύνη της μοίρας τους και σχεδιάζουν τη δική τους «έξοδο». Το έργο «Αχτίδα Φωτός» δίνει μια γροθιά στο στομάχι για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, προβάλλοντας μέσα από τη σάτιρα τα κενά του συστήματος μας και την απαξίωση ομάδας ανθρώπων, που για κάποιους ίσως να αποτελούν μονάχα βάρος, παρά πυλώνα της ύπαρξης μας και της κληρονομιάς μας, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζονται μέρα με τη μέρα. Έξι υπέροχες γυναίκες που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοναξιά και τη θλίψη, αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Μέσα από αναταραχές, εντάσεις, συγκινήσεις,  ανατροπές αλλά και αστείρευτο χιούμορ, χτίζουν μια ουσιαστική σχέση. Μια σχέση που μεγαλώνει λόγω του αδιέξοδου που δημιουργεί η πλημμύρα, και που αντλεί δύναμη από την γνώση του παρελθόντος.Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έρικα Μπεγέτη, Ιωάννα Σιαφκάλη, Χρυσταλλένια Παπαδημήτρη, Μιχάλης Αναγιωτός

Κάθε Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. (Μέχρι 17 Δεκεμβρίου)

ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ – Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8.30μ.μ. Διάρκεια Παράστασης: 110 λεπτά (Και διάλειμμα 15 λεπτών)

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com 

Πληροφορίες/Εισιτήρια:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609 

Ώρες Ταμείου: Τρίτη - Παρασκευή 11.30 - 13.30 και 18.00 - 20.00. Σάββατο: 11.30 - 13.30 και 18.30 - 21.00, Κυριακή 9.30 - 12.30 και 16.30 - 19.00.

"Ανεμοδαρμένα ύψη" - Παρασκευή & Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Ανεμώνα

Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει τη νέα θεατρική χρονιά με ένα φιλόδοξο ανέβασμα, τη θεατρική μεταφορά του πασίγνωστου βιβλίου της παγκόσμιας λογοτεχνίας "Ανεμοδαρμένα Ύψη".

Υπόθεση:

Τα Ανεμοδαρμένα ύψη είναι η θυελλώδης, παθιασμένη ιστορία ενός παράφορου και καταδικασμένου έρωτα ανάμεσα στην Κάθριν Έρνσο-την ατίθαση κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα- και τον Χήθκλιφ-ένα "αδέσποτο" παιδί που περιμάζεψε απ' τους δρόμους και μεγάλωσε σαν παιδί του ο πατέρας της Κάθριν, κύριος Έρνσο. Μετά τον θάνατο του κυρίου Έρνσο, ο γιος του ο Χίντλεϋ- που από την αρχή ζηλεύει και φθονεί το νεοφερμένο αγόρι- έχοντας πια γίνει αυτός το αφεντικό, προπηλακίζει και εξευτελίζει τον Χήθκλιφ που για μόνη του παρηγοριά έχει τη σχέση του με την Κάθρην. 

Όλα αλλάζουν όταν η Κάθρην γνωρίζει ένα πλούσιο, όμορφο και καλλιεργημένο νέο, τον Έντγκαρ Λίντον, και θαμπώνεται από την κοινωνική καταξίωση που της προσφέρει. Ο Χήθκλιφ εγκαταλείπει ντροπιασμένος το σπίτι και η Κάθρην παντρεύεται τον Έντγκαρ. 

Ο Χήθκλιφ όμως θα επιστρέψει τρία χρόνια μετά ως ένας πλούσιος και εκλεπτυσμένος κύριος, κουβαλώντας μαζί του ένα αβυσσαλέο μίσος και μία μοναδική σκέψη: την εκδίκηση..

Η Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου

Σκηνικά-Κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν-Αντρέας Τηλεμάχου

Φωτιστικός Σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης

Videos: Γιάννης Σαββίδης

Εικαστική Διεύθυνση: Αντρέας Τηλεμάχου

Βοηθός Σκηνογράφου: Άννη Βασιλείου

Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason

Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου

Ηθοποιοί: Μαρίνος Ξενοφώντος, Ελένη Αναστασίου, Έλενα Χειλέτη, Νικόλας Πέτρου, Σάββας Μενοίκου, Φανή Σωκράτους, Γιώργος Ιωσήφ, Κλαούντιο Ντιμονού.

Φωτογραφίες: Χρήστος Αβρααμίδης

Γραφικά: Θεοδώρα Μεγάλεμου

Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη

Παραστάσεις στην έδρα του θεάτρου:  

Τακτικές Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο 20:30 και Κυριακή 19:00. Εισιτήρια online: SoldOut Tickets

Περιοδεία: 

Λάρνακα: 7 Δεκεμβρίου(Πέμπτη), Δημοτικό θέατρο "Γεώργιος Λυκούργος", 20:30

Λεμεσός: 12 Δεκεμβρίου(Τρίτη), Ριάλτο, 20:30 (εισ. από ΡΙΑΛΤΟ)

Πάφος: 14 Δεκεμβρίου(Πέμπτη), Μαρκίδειο, 20:30 

Εισιτήρια online: SoldOut Tickets

Πληροφορίες: TΗΛ. 70007721

"Το τέρας έρχεται" στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ κάθε Σάββατο και Κυριακή

Από τότε που η μητέρα του ξεκίνησε τη θεραπεία, ο δεκατριάχρονος Κόνορ Ο’ Μάλλεϋ φοβάται τη νύχτα και τους εφιάλτες της. Σχεδόν κάθε βράδυ, επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τον επισκέπτεται ένα τέρας με τη μορφή ενός ίταμου, ενός αρχαίου δέντρου, για να του διηγηθεί τρεις ιστορίες. Για τον Κόνορ, όμως, ο πραγματικός εφιάλτης εκτυλίσσεται καθημερινά: η μητέρα του δίνει μάχη με τον καρκίνο, η γιαγιά του είναι αρκετά παρεμβατική, ο πατέρας του έχει γίνει ένας ξένος, ενώ ο ίδιος εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του. Καθώς χάνεται μέσα στις διηγήσεις του τέρατος, ο Κόνορ συνειδητοποιεί ότι ο πραγματικός του δαίμονας είναι η δική του αλήθεια, μια αλήθεια που βρίσκεται βαθιά μέσα του.  Το συγκλονιστικό νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, το οποίο εκδόθηκε το 2011, διασκευάστηκε για το θέατρο έντεκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του Old Vic Theatre από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο. Η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης διαβάζουν με έγνοια το κείμενο για να υλοποιήσουν ένα σκηνικό εγχείρημα που διαπραγματεύεται το πέρασμα από την πραγματικότητα στη φαντασία.

Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί φιλοδοξούν να δώσουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση. Το τέρας έρχεται είναι μια δυνατή ιστορία που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ανδρονίκου, Ιάσονας Ασημακόπουλος,

Παραστάσεις για το κοινό

Λευκωσία 

Θέατρο Αποθήκες

κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ. 22864330

To τέρας έρχεται έχει εκδοθεί στην Ελληνική γλώσσα από της Εκδόσεις Πατάκη 

«Ο μικρός πρίγκιπας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας - 17-19 Νοεμβρίου στο  Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

.

Το διεθνές εκδοτικό φαινόμενο, που έχει πουλήσει 200 εκατομμύρια αντίτυπα, ζωντανεύει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 80 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, σε ένα μαγικό θεατρικό θέαμα που έχει ήδη συναρπάσει ενήλικα και ανήλικα παιδιά στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι και το Σίδνεϋ.

Ζήστε έναν αστερισμό συναρπαστικών χαρακτήρων και πολύχρωμων κοστουμιών. Απογειωθείτε σε ένα ζωντανό σύμπαν σύγχρονου χορού, μουσικής, προβολών και ακροβατικών. Βυθιστείτε σε μια μοναδικά καινοτόμο διεθνή παραγωγή που θα κατακτήσει την καρδιά σας και θα προκαλέσει τη φαντασία σας.

Παρασκευή 17/11 20:00

Σάββατο 18/11 20:00

Κυριακή 19/11 18:30

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Paradox Museum Limassol   - 18 Νοεμβρίου

Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου στις 15:00, ο γνωστός σε όλους, Μικρός Πρίγκιπας θα βρίσκεται στο Paradox Museum Limassol, σε μία θεατρική παράδοξη παράσταση, από το Σύγχρονο Παιδικό Θέατρο Σκιών! Μαζί μας, θα βιώσει νέα συναρπαστικά πράγματα που μαγεύουν το μυαλό, θα ζήσει παράδοξες εμπειρίες, θα μάθει για τις επιστήμες που ξεγελούν τα μάτια και θα γνωρίσει νέους φίλους. 

Σάββατο 18 Νοεμβρίου, ώρα 15:00 μμ στο Paradox Museum Limassol.

Από την εκπαιδευτικό Ελένη Παπαχριστοφόρου, Σύγχρονο Παιδικό Θέατρο Σκιών! 

Διάρκεια: 2 ώρες 

Η παράσταση θα διεξαχθεί στα Ελληνικά 

Τιμές

Compo ticket: Εισιτήριο για το μουσείο και θεατρική παράσταση 

Παιδικό: €22

Ενήλικας: €25

Οικογενειακό Πακέτο: €88

Εισιτήριο για τη θεατρική παράσταση: 

Παιδικό: €12

Ενήλικας: €15

Οικογενειακό Πακέτο: €45 (2 ενήλικες και δύο παιδιά ή ένας ενήλικας και 3 παιδιά) 

*Συστήνεται η  παράσταση να συνδυάζεται με την εμπειρία του μουσείο, για καλύτερη αντίληψη της επιστήμης των οπτικών οφθαλμαπατών που περιλαμβάνονται στην παράσταση

Κατερίνα Λούρα και Ανδρέας Αραούζος συνεργάζονται για πρώτη φορά στο έργο «Φεγγίτης» -  Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία 18  Νοεμβρίου

Παγκύπρια Πρώτη στο Θέατρο Δέντρο με το διπλά βραβευμένο έργο του Ντέιβιντ Χέαρ Κατερίνα Λούρα και Ανδρέας Αραούζος συνεργάζονται για πρώτη φορά, σε ένα σύγχρονο love story, μια δραματική ακτινογραφία τού τί αποτελεί μια ισχυρή σχέση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Ντέιβιντ Χέαρ. Ο συγγραφέας δήλωσε ότι θεωρεί το έργο του «Φεγγίτης» ρομαντικό, αλλά με την «ορθή έννοια του ρομαντισμού: ένα έργο για την απεριόριστη δυνητικότητα των ανθρώπων.» Εστιάζει στις διαφορές του ζευγαριού, αλλά ταυτόχρονα – και με ένα υπόγειο τρόπο – μας φανερώνει το πόσο και γιατί μαγνητίζονται ο ένας στον άλλο.

Ο Τομ, επιτυχημένος επιχειρηματίας. Η Κάιρα, δασκάλα μαθηματικών σε ένα φτωχό σχολείο του υπανάπτυκτου ανατολικού Λονδίνου. Υπήρξαν εραστές. Τρία χρόνια μετά το θάνατο της γυναίκας του, έρχονται κοντά – αλλά και αντιμέτωποι – μέσα σε ένα φλεγόμενο συναπάντημα στο παγερό της διαμέρισμα. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, το ντουέτο αυτό – ριζοσπαστικά – είναι για τρεις ηθοποιούς, αφού θα δούμε και το γιο του Τομ να παίζει το δικό του ρόλο. Σε κάθε ζευγάρι κάπου υπάρχει ένα καταλύτης. Την Λούρα και τον Αραούζο συνοδεύει ο Σταύρος Χατζαντριάν, στο σκηνικό του Γιώργου Γιάννου, με φωτισμούς του Χρίστου Γωγάκη και μουσική της Κυριακής Ιακωβίδου. Βοηθός σκηνοθέτη η Ναυσικά Απόστρατου.

Παγκύπρια Πρώτη: 18 Νοεμβρίου 2023, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία. Παραστάσεις: 18,19,25,26 Νοεμβρίου, 3,10,13,16,17 Δεκεμβρίου

Λεμεσός: Θέατρο Ένα Λεμεσού, Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023

Έναρξη παραστάσεων στις 8.30 μμ – Κυριακές στις 7.00 μμ

Εισιτήρια: €15 κανονικό / € 12 μειωμένο*

*Συνταξιούχοι, ηθοποιοί, φοιτητές, μαθητές, στρατιώτες, πολύτεκνοι, μέλη του α.π.κυ. Απαραίτητη η επίδειξη της νόμιμης ταυτότητας στο ταμείο, κατά την είσοδο στο θέατρο

Προπώληση εισιτηρίων: soldouttickets.com.cy και στα καταστήματα STEPHANIS και στο τηλ. 99520835

«Ένας καθρέφτης μιας διχασμένης κοινωνίας». [New York Times]

Βραβείο Λόρενς Ολίβιε «Καλύτερο Έργο»

Υποψηφιότητα ΤΟΝΥ «Καλύτερο Έργο»

Βραβείο The Guardian «Καλύτερου Νέου Έργου»

The Met: Live in HD ξανά στο Θέατρο Ριάλτο -  18 Νοεμβρίου

Το Θέατρο Ριάλτο με υπερηφάνεια ανακοινώνει την επανέναρξη της συνεργασίας του με το πρόγραμμα TheMet: Live in HD της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, 2023–24 με εννέα παραστάσεις που θα μεταδοθούν ζωντανά ανά τον κόσμο.

Στη σκηνή της  ιστορικής όπερας της Νέας Υόρκης επιστρέφουν τα αστέρια της Met: η σοπράνο LiseDavidsen ως Λεονόρα σε μια νέα παραγωγή του LaForza del Destino. Η σοπράνο Angel Blue ως Magdaστο La Rondine και η Micaëla στο Carmen, μαζί με τη μέτζο-σοπράνο Aigul Akhmetshina στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον τενόρο Piotr Beczałaως Don José,  η σοπράνο Nadine Sierra και ο τενόρος Benjamin Bernheim ως οι εραστές του Roméo etJuliette.

Οι προβολές αρχίζουν  στις 18 Νοεμβρίου με την παραγωγή The Life and Times of Malcolm X και ακολουθούν οι παραγωγές: Dead Man Walking , Florencia en el Amazonas, Nabucco, Carmen, La Forza del Destino, Madama Butterfly, Roméo et Juliette.

Το όνειρο του Κοπέλιους - 19 Νοεμβρίου στο θέατρο Ριάλτο

.

Ένα μουσικό παραμύθι με χορωδιακές διασκευές των πιο διάσημων μπαλέτων. Θα ακουστούν μουσικές τα μπαλέτα «Καρυοθραύστης», «Λίμνη των κύκνων», «Κοππέλια», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Δον Κιχώτης» κ.α.

Μετά την επιτυχία του μουσικού παραμθιού «Το μαγικό μολύβι του κύριου Μπετόβεν» και της παιδικής όπερας «Ο πρίγκιπας βάτραχος», η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή διοργανώνει την τρίτη εκπαιδευτική της συναυλία με ηθοποιούς, μουσικούς και παιδική χορωδία επί σκηνής.

Συγγραφή κειμένου, στίχοι τραγουδιών: Κορίνα Βασιλείου

Ηθοποιοί: Ανδρέας Δανιήλ, Ανθή Κάσινου

Πιάνο: Κορίνα Βασιλείου, Γκεργκάνα Γκεοργκίεβα

Φωτογραφία: Λευτέρης Ζαοσκούφης, Αφίσα: Στέφανη Γιάννη

Εικαστική παρέμβαση: Αντρέας Ιακώβου

Παιδική Χορωδία και Μουσικό Εργαστήρι Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογή

Εισιτήρια: € 10 19/11 ΚΥΡ 17:00

Περιπατώ - στο θέατρο Ριάλτο στις 19 Νοεμβρίου 

/

Ένας ηχητικός διαδραστικός περίπατος για την Πλατεία Ηρώων, αφιερωμένος στους ανθρώπους της, αυτούς που έζησαν, που ζουν και αυτούς που θα την ζήσουν στο μέλλον.

Ιστορίες από τα παλιά, μνήμες, κτίρια που αλλάζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και μια ματιά στο μέλλον της πλατείας. Ανάμεσα σε αυτα πρωταγωνιστής το Ριάλτο, ένα θέατρο που διαμορφώνει πολιτιστική ταυτότητα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Πλατεία Ηρώων.

Οι δύο καλλιτέχνιδες, Μαρία Βαρνακκίδου και η Κωνσταντίνα Ανδρέου μέσα από μια σύγχρονη και ευρηματική διαδικασία δημιούργησαν μια βιωματική ηχογραφημένη περιήγηση / παράσταση της περιοχής της Πλατείας Ηρώων και του Θεάτρου Ριάλτο, που εξιστορεί, ανακαλεί, αλλά και δημιουργεί καινούργιες εικόνες και εμπειρίες.

Οι δύο δημιουργοί εκκινώντας από αρχιτεκτονικά και μνημειακά στοιχεία, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, καθώς και τα στενά καντούνια, τις απλωμένες μπουγάδες και τα μπαλκόνια με τις γλάστρες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, αναζητούν την πολιτιστική ταυτότητα… Μέσα από το πέρασμα του χρόνου και μέσα από την ιστορική και κοινωνική έρευνα δημιούργησαν μια βόλτα όπου ο κάθε θεατής έχει την ευκαιρία να νιώσει τον παλμό της πλατείας Ηρώων και της ευρύτερης περιοχής.

Της υλοποίησης της δράσης προηγήθηκε έρευνα σε αρχεία, συνεντεύξεις με ιστορικούς και καλλιτέχνες, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις, χαρτογράφηση και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.

Οι δύο δημιουργοί επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από τα στοιχεία, αυτά που ήδη έχουν γραφτεί για την πόλη της Λεμεσού αλλά και πολλά άλλα που δεν γράφτηκαν ή δεν ρωτήθηκαν ποτέ. Στόχος ήταν να συμπεριληφθούν σε αυτή τη διαδικασία και ντόπιοι καλλιτέχνες μέσα από συνεντεύξεις και εργαστήρια τα οποία πρόσφεραν υλικό για την δημιουργία αυτής της βιωματικής ηχογραφημένης βόλτας.

Εισιτήρια: €5

Tαμείο: 77 77 77 45 (Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 1,5 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)

Η Hannah Boiko παρουσιάζει ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “MILKY WAY” - 18 και 19 Νοεμβρίου στο Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό

Η Hannah Boiko παρουσιάζει ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “MILKY WAY” στο Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 στις 7μ.μ. ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

To Kέντρο Φωτογραφίας 6x6 βρίσκεται στην οδό Βασιλείου Μακεδόνος 30, στη Λεμεσό και υπηρετεί την τέχνη της φωτογραφίας μέσα από τακτικές εκθέσεις, σεμινάρια, μαθήματα, και ποιοτικές εκτυπώσεις. 

Eπικοινωνία: www.centreforphotography6x6.com[email protected]

T: +357 25354810, Facebook | Instagram: 6x6 Centre for Photography

Ώρες Λειτουργίας:

Σάββατο 18/11, 09:00 - 14:00

Κυριακή 19/11, 16:00 - 19:-00

Δευτέρα έως Παρασκευή 20 – 24/11, 09:00 - 13:00 & 16:00 - 19:00

 "Happy Crinchmas" - 19 Noεμβρίου στο Θέατρο VERSUS

Η ταινία που όλοι αγαπήσαμε, για πρώτη φορά σε κουκλοθέατρο!!! Ο κατεργαράκος Grinch μαζί με τον φίλο του Max έρχονται να ταρακουνίσουν τα.. Χριστούγεννα!!! Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, σκανδαλιές, χιούμορ και συγκίνηση!!!

Πρεμιέρα αυτή την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 11:00π.μ.

Παραστάσεις: 26/11,3/12,10/12,17/12,24/12 στις 11:00π.μ.

26/12 και 27/12 στις 3:00μ.μ. Κουκλοπαίχτης: Άντρεα Κάσινου

Μουσική: Κλιφ Κλεοβούλου

Τοποθεσία: Θέατρο VERSUS (Θέατρο Ένα Λεμεσός)

Εισιτήρια: myticketcy.com

https://www.myticketcy.com/event/happy-grinchmas/

(προπώληση 8 ευρώ)

Εισητήρια στο ταμείο του θεάτρου 10 ευρώ

Πληροφορίες: 99 790 915

Παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά στη λεωφόρο Μακαρίου - 18 Νοεμβρίου

Τα Σάββατα στη Μακαρίου είναι γεμάτα με παιδικές φωνές. Τα Σάββατα στη Μακαρίου θα είναι αλλιώς. Παιχνίδια, φαγητό και ποτό και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα στη Λεωφόρο Μακαρίου σε μια προσπάθεια τα παιδιά να περνούν τη μέρα τους όμορφα και παραγωγικά στο κέντρο της πόλης.

Κάθε Σάββατο στη Λεωφόρο Μακαρίου ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει εκδηλώσεις με παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά. Σας περιμένουμε στην ανανεωμένη Λεωφόρο Μακαρίου για παιχνίδι και διασκέδαση.

Δωρεάν προβολή μίας «γλυκιάς» ταινία για όλη την οικογένεια στο Δημαρχείο Λευκωσίας - 18 Νοεμβρίου 

Οι δράσεις για μικρούς και μεγάλους, «Γνωρίζω το Νέο Δημαρχείο» συνεχίζονται αυτό το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στο Νέο Δημαρχείο, οδός Επτανήσου 11, 1016 στην εντός των τειχών Λευκωσία. «Eλάτε να παρακολουθήσουμε μια «γλυκιά» ταινία και να απολαύσουμε υγιεινά σνακς για όλη την οικογένεια», η οποία θα πραγματοποιηθεί το

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023, 16:00 -18:00, με πρωταρχικό στόχο την διασκέδαση των παιδιών ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους, ενώ παράλληλα την ενημέρωση των γονέων για την σημασία της διατροφής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή της ταινίας «Βρέχει Κεφτέδες», μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια ταινία που θα προσφέρει εμπνευση και κίνητρο στα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους, καθώς και άπλετο γέλιο

Διάρκεια: 2 ώρες

Στην αρχή της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί 30λεπτη ξενάγηση στο Νέο Δημαρχείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο που το περιβάλλει.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και Ευρυδίκη για ένα μοναδικό βράδυ στις Notes - στις Νότες Live στη Λεμεσό 17 Noεμβρίου

 

Οι δύο Κύπριοι καλλιτέχνες πρόκειται να ενώσουν τις φωνές τους για να μας χαρίσουν ένα αξέχαστο βράδυ. Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου διοργανώνει Φιλανθρωπική Μουσική Βραδιά στις Νότες Live στη Λεμεσό.

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 στις 8:30 μ.μ. 

Παρουσιάστρια της βραδιάς η δημοσιογράφος Κατερίνα Χαραλάμπους.

Όλα τα έσοδα θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας του Συνδέσμου.

Οι προ-κρατήσεις άρχισαν στο 25 344344

Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντάκη  -  18 Νοεμβρίου στο Carob Mill Restaurants στη Λεμεσό

ω

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, διοργανώνεται αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στην Κεντρική Σκηνή της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού. Στα πλαίσια του αφιερώματος θα διεξαχθούν 2 εκδηλώσεις:

18:00-19:00

«140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη. Ο διαρκής Ανήφορος» Μια συζήτηση για τη διαχρονικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και για το διαρκές ανηφόρισμα του ανθρώπου | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Εκδότης Διόπτρα, Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Παν. Κύπρου Μαρίνος Πουργούρης, Αναπλ. Καθηγητής Παν. Κύπρου | Συντονίζει ο Χρήστος Μιχάλαρος

19:00 - 20:00

Η Τάνια Τσανακλίδου γιορτάζει στην Κύπρο τα 50 χρόνια πορείας στο τραγούδι  -18 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

Συνεπιβάτες με την Τάνια. Στην αποσκευή η «Ζελατίνα», «Η Σωτηρία της Ψυχής», το «Φίλε», «Το Πάτωμα», «Τα Ήσυχα Βράδια» και πόσα άλλα τραγούδια που θα μας θυμίσουν πώς είναι να γίνεσαι μία μεγάλη παρέα και να μεθάς από τα πιο αντιφατικά συναισθήματα.

Η Τάνια Τσανακλίδου, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων στη δισκογραφία, στέκεται μόνη στη σκηνή έξω από νόρμες, γεμάτη πάθος και με μια δίψα εφηβική υπόσχεται να μας παρασύρει σε ένα ταξίδι που πέρα από τα σκοτάδια, τους φόβους και τις υπερβάσεις καταλήγει στο φως.

 

Εξωστρεφής μα γεμάτη εσωτερικότητα, με σκηνική παρουσία που υποδηλώνει στο μέγιστο την αισθαντικότητα έρχεται με ένα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια που έχουν ντύσει κάθε στιγμή μας και μας έχουν πείσει πώς το κλάμα και το γέλιο τελικά κάπου συναντώνται.

Γιατί η Τάνια είναι το καταφύγιο των πιο κρυφών μας πόθων, των πιο μεγάλων πόνων.

"Το κάδρο της ζωής μας σκουραίνει διαρκώς. Κάθε μέρα ένας καινούργιος φόβος, μία νέα ανασφάλεια. Να κρατηθούμε από αυτά που αγαπάμε, να υπερασπιστούμε αυτά που πιστεύουμε, να κρατηθούμε χέρι - χέρι και να πάμε στην ελπίδα και την αγάπη. Γι'αυτό θέλω να τραγουδήσω πάλι. Να θυμηθώ στιγμές φωτεινές, να αφήσω τη μουσική να με παρηγορήσει. Θυμάμαι τραγούδια, κρατάω στιγμές. Δεν μπορεί ... αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος. Ο καθείς και το έργο του. Ο καθείς και το χρέος του. Στον χρωστήρα μου τα χρώματα ξανοίγουν και λάμπουν. Ό,τι αξίζει πρέπει να διαφυλαχθεί. Μοιράζομαι την αγάπη και την ελπίδα. Με αυτά τα υλικά στήνω τη συγκεκριμένη παράσταση", Τάνια Τσανακλίδου

Μαζί της οι εξαιρετικοί μουσικοί:

Σπύρος Μάνεσης, Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊώάννου και Παναγιώτης Τσεβάς.

Info

Σάββατο 18 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20:30. 

Πάμε στο μουσείο: «Μπες για λίγο στα παπούτσια μου»  - 18 Νοεμβρίου

Το εργαστήριο αυτό βασίζεται (έπειτα από σχετική άδεια) στο παιδικό βιβλίο της Άλκηστης Χαλικιά «Τα παπούτσια των άλλων», εκδόσεις Ίκαρος, και εστιάζει αφενός στη γνωριμία με τη συλλογή ιστορικών παπουτσιών του μουσείου και αφετέρου στις έννοιες της αποδοχής και της ενσυναίσθησης, αλλά και της διαπολιτισμικότητας.

Το παπούτσι χρησιμοποιείται ως «αφηγητής» του παρελθόντος αλλά και ως σύμβολο, έχοντας ως γνώμονα την έκφραση «μπαίνω στα παπούτσια του άλλου»· δηλαδή προσπαθώ να γίνω για λίγο ο άλλος και να αντιληφθώ τα συναισθήματα, τις πράξεις και άλλα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και έτσι να τον κατανοήσω. 

Ημερομηνίες: Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 18 Νοεμβρίου, 25 Νοεμβρίου  2023

Ώρες: 10:00- 11:00 & 11:30-12:30

Ηλικίες: 6-12 ετών

Κόστος: 5 ευρώ/παιδί

Πληροφορίες και κρατήσεις: 22300991 | [email protected]

Το πρόγραμμα γίνεται με την υποστήριξη του Active Citizens Fund.

Η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού έρχεται στις 17-19 Νοεμβρίου στους Χαρουπόμυλους Λανίτη

/

Η Έκθεση επανέρχεται αναβαθμισμένη σε όλα τα επίπεδα:

➤Ολοήμερο Επαγγελματικό Συνέδριο με 30+ ομιλητές από Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη

➤80+ Εκθέτες από Κύπρο και Ελλάδα

➤10+ Χώρες ~ συγγραφείς & ομιλητές από Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Λονδίνο, Αίγυπτο, Πολωνία

➤4 σκηνές με πλούσια ατζέντα και νέες θεματικές

➤Επισκέψεις σχολείων στην Έκθεση

➤Δεκάδες Nέοι Συνεργάτες και Χορηγοί από τον κρατικό και τον ιδιωτικό Τομέα

H Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Λεμεσού και του Υφυπουργείου Τουρισμού. Αργυρός Χορηγός το Lidl Κύπρου. Ασημένιοι χορηγοί το Booka και η Ελληνική Τράπεζα. Στηρίζουν οι Tsirides Law, Hermes Airports, Jukebooks, ΟΠΑΠ Κύπρου, McDonald’s, ΟΣΔΕΛ, Αρχή Λιμένων Κύπρου, Interoptics. Στρατηγικοί συνεργάτες οι Thinking, Εκδόσεις Αρμίδα, eAnagnostis και Αποτυπώματα. Μέγας Χορηγός επικοινωνίας η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ και η Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Ειδικές δράσεις συνδιοργανώνονται τόσο στο επαγγελματικό συνέδριο με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων και την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, όσο και στην Γενική Έκθεση μαζί με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Παιδική Σκηνή και Νεανική του Limassol Book Fair 2023 είναι αφιερωμένη στη συμπερίληψη και την αποδοχή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας στις 17-11-2023.

Έρχονται:

● Βιβλιοπαρουσιάσεις νέων παιδικών και εφηβικών βιβλίων

● Επισκέψεις από σχολεία την Παρασκευή 17/11

● Βιβλιομαραθώνιος με 5 επιλεγμένα βιβλία προς ανάγνωση και ΒΙΒΛΙΟΚΟΥΙΖ Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με αφορμή τα βιβλία του 1ου ΒΙΒΛΙΟμαραθώνιου. Συζήτηση με τους συγγραφείς ή άλλους συντελεστές των βιβλίων

● Πολυπολιτισμική Γωνία με αφηγήσεις παραμυθιών από διάφορες χώρες και διαδραστικά παιχνίδια

● Αφιέρωμα στο Graphic Novel με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρο

● Διαδραστικό και Εκπαιδευτικό Escape Room, με έμφαση σε θέματα Κυβερνοασφάλειας

● και πολλές άλλες εκπλήξεις για τους μικρούς βιβλιοφάγους

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Νέες θεματολογίες:

● AI/CHAT GBT

● Audio Books - Jukebooks Event

● Πολιτιστική Διπλωματία

● Αστυνομικό Μυθιστόρημα

● Το φαινόμενο της εκλαϊκευμένης επιστήμης

● Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη: Ειδική συζήτηση πάνελ και Μονόπρακτο από την "Ασκητική"

● Αφιερωμα στον Κύπριο ποιητή Ηλία Κωνσταντίνου

● Συνεντεύξεις με επιφανείς συγγραφείς από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

Μείνετε συντονισμένοι: www.limassolbookfair.com

Πάμε Πλατανιστάσα για ένα φεστιβάλ που θα πιούμε κρασί από το πιθάρι - 19 Νοεμβρίου

Το μικρό όμορφο χωριό της Πιτσιλιάs, με τη μακραίωνη ιστορία και τα απαράμιλλης ομορφιάς μνημεία του μας προσκαλεί στο 1ο Φεστιβάλ "Κρασί που το πιθάρι, όπως παλιά" την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Το γραφικό χωριό της Πλατανιστάσας ετοιμάζεται σε μερικές εβδομάδας να μας υποδεχθεί σε ένα φεστιβάλ που θα διοργανώσει για πρώτη φορά και έχει ως κύριο θέμα του το κρασί. Εκεί, θα γνωρίσουμε από κοντά το παραδοσιακό τρόπο παρασκευής κρασιού το οποίο ζυμωνόταν σε μεγάλα πιθάρια. 

Για αυτό και το φεστιβάλ έχει το όνομα "Κρασί που το πιθάρι, όπως παλιά" για να μάθει στους νεότερους σήμερα πώς γινόταν παλαιότερα το κρασί. Η πλατεία της κοινότητας θα γεμίσει φωνές, παραδοσιακές μουσικές, τραγούδια και χορούς ενώ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε φρέσκο παλουζέ, αλλαντικά, παράγωγα του σταφυλιού και πολλά άλλα προϊόντα του τόπου μας. 

Πάμε στο χωριό για να φτιάξουμε κεριά από μελισσοκέρι και να απολαύσουμε αγροτικό πρόγευμα - 19 Νοεμβρίου

Την ερχόμενη Κυριακή θα ζήσουμε μοναδικές στιγμές στο Κέντρο Μέλισσας & Φύσης Ecophysis στο χωριό Βάβλα.

Ετοιμάσου για περίπατο και συλλογή άγριων βοτάνων, να γίνεις  Μελισσοκόμος για μια μέρα και φυσικά να απολαύσεις πίτες με το μέλι - αγροτικό πρόγευμα και να φτιάξεις κεριά από μελισσοκέρι.

Κεράσματα:

Αγροτικό πρόγευμα πίτες με μέλι, αναρή φρέσκα, ελιές, κουλούρι, ντομάτες, αγγούρια, ελαιόλαδο, φρούτα, μπουφέ ροφημάτων

Κυριακή, 19/11, 26/11 & 10/12/2023, 09:30-14:00

 

Loader