25+1 ξεχωριστές εκδηλώσεις για ένα πλούσιο σαββατοκυρίακο

25+1 ξεχωριστές εκδηλώσεις για ένα πλούσιο σαββατοκυρίακο

Από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες μέχρι αγαπημένα φεστιβάλ και δραστηριότητες για παιδιά

Άλλο ένα πλούσιο διήμερο έρχεται και είναι ιδανικό για παρέες, οικογένεια και όχι μόνο. Βρες πιο κάτω όλα όσα θα απολαύσουμε αυτό το σαββατοκυρίακο στην πόλη και τα χωριά. Ετοιμάσου για ξεχωριστές στιγμές γεμάτες με τις καλύτερες αναμνήσεις.

«Ο επιθεωρητής έρχεται» στο θέατρο Διόνυσος - κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

 

Ο Τζων Πρίσλευ, στο σημαντικότερο ίσως έργο του, επιλέγει να μιλήσει για το θέμα της ατομικής ευθύνης, στήνοντας σε πρώτο επίπεδο ένα αστυνομικό δράμα που ο θεατής παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Μια Εύα Σμιθ έφυγε, αλλά υπάρχουν εκατομμύρια άλλες εκεί έξω, που ζουν μαζί μας, με τα όνειρά τους, τους φόβους τους, τις αγωνίες, αλλά και μια ελπίδα ευτυχίας, όλα συνδεδεμένα με τις δικές μας ζωές, με το τι λέμε και το τι κάνουμε. Δεν ζούμε μόνοι. Είμαστε μέλη ενός σώματος. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον. Και θα σας πω, ότι αν ο άνθρωπος δε μάθει τώρα αυτό το μάθημα, σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα το διδαχτεί μες τη φωτιά και το αίμα και την αγωνία...

Περίληψη:.

Έτος 1912. Λίγο καιρό πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο μεγάλο σπίτι της οικογένειας Μπέρλινγκ, μιας πλούσιας βρεττανικής οικογένειας, στην βιομηχανική πόλη του Μπρούμλεϋ, ετοιμάζονται για μια εορταστική βραδιά. Η κόρη του Άρθουρ και της Σύμπιλ Μπέρλινγκ, η Σίλα, ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί τον Τζέραλντ Κροφτ, γόνο μιας επίσης εύρωστης οικογένειας, της υψηλής κοινωνίας της Βρεττανίας. Ο αρραβώνας, εκτός από τα παιδιά, θα ενώσει και τις δύο ισχυρές οικογένειες και θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη. Ο πατέρας Άρθουρ Μπέρλινγκ, βρίσκει την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει υπέρ τη βεβαιότητάς του πως, κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του. Κι όλα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά μέχρι τη στιγμή που ένας μυστηριώδης αστυνομικός, ο οποίος συστήνεται ως ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκουλ, κάνει την εμφάνισή του ανακοινώνοντας το θάνατο μιας πρώην εργάτριας σε ένα από τα εγοστάσια των Μπέρλινγκ. Πέρα από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις, και τις συνέπειες τους, οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ατομικές ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά και την ίδια τους τη συνείδηση.  

Συντελεστές:

Κείμενο: Τζων Πρίσλεϋ

Μετάφραση: Γρηγόρης Βαλτινός

Μουσική σύνθεση: Άντρια Μαρία Κουννά

Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος Αναγιωτός, Αντρέας Κουτσόφτας, Όλγα Παραπραστανίτη, Θέμις Νικολάου, Κρίστοφερ Γκρέκο.  

Παραστάσεις(Λευκωσία): Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.  

Λεμεσός: Θέατρο «Ριάλτο» 1η Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ.  

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)

 

Αγορά εισιτήριων: soldoutticketbox.com

«Μια μέλισσα τον Αύγουστο» - Θέατρο ένα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και κάθε Κυριακή

Υπόθεση: Ο Χάρης βρίσκεται σε μια απομονωμένη παραλία με τις τρεις γυναίκες της ζωής του. Τη σύζυγό του, Βασούλα, τη Γερμανίδα ετεροθαλή αδελφή του, Χίντελγκαρντ, και την ερωμένη του Μαρία που παριστάνει την κωφάλαλη φίλη της αδερφής του.

 Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που μια μέλισσα τσιμπάει τον αλλεργικό Χάρη, εκείνος πρήζεται και γίνεται αγνώριστος. Το τσίμπημα μιας μέλισσας θα γίνει η αφορμή για τον ήρωα να έρθει αντιμέτωπος με κρυμμένα μυστικά αλλά και με τον άλλο του εαυτό – το alterego του. Το σοκ δεν θα είναι μόνο αλλεργικό, δεν θα παραμορφωθεί μόνο το σώμα του, αλλά θα συνειδητοποιήσει τον καλά κρυμμένο εαυτό του και θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τα κοντινά του πρόσωπα. Οι φόβοι, όπως η απόρριψη, η μοναξιά, ο θάνατος, που αντιμετωπίζει ο Χάρης, είναι ουσιαστικά και του κάθε ενός από εμάς. Η κωμική αυτή κατάσταση περνάει τα μηνύματα και τους προβληματισμούς στον θεατή μέσα από τη διασκέδαση και το άφθονο γέλιο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Χειρισμός φωτισμού/ήχου: Λήδα Καραγιάννη

Φωτογράφηση: Δημήτρης Βαττής

Παίζουν (αλφαβητικά): Άθως Αντωνίου, Ηλίας Ανδρέου, Ντόρα Μακρυγιάννη, Σωτήρης Μεστάνας, Μαρία Μιχαήλ, Έλενα Ολυμπίου

Παραστάσεις:

• Θέατρο ένα κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 19:00

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203

«Fibre Performing Arts» παρουσιάζει την παράσταση «Το Κουτί» - 21 και 22 Οκτωβρίου μέσα στην πόλη της Λάρνακας

 

Το κουτί - Ουδέτερο (//: κουτί: κάθε αντικείμενο με επίπεδη βάση και άνοιγμα, πάνω από τη βάση, με ή χωρίς καπάκι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση, τοποθέτηση πραγμάτων, φύλαξη).  

Είμαστε κουτιά που εύκολα φτιάχνουμε, γεμίζουμε και δύσκολα αδειάζουν .... Ο κάθε ένας από εμάς είναι ένα «κουτί» που ταυτόχρονα αποτελείται από διάφορα άλλα «κουτιά». Μέσα σε αυτά, φυλάει και κρύβει, κρύβεται ...προφυλάσσει. Μας τακτοποιεί, χάνεται..  ‘’ Η ομάδα σύγχρονου χορού «Fibre Performing Arts» παρουσιάζει με την εναλλακτική, περιπατητική παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο «Το Κουτί». Το performance μας θα «κινηθεί» μέσα στην πόλη της Λάρνακας, και θα «ζωντανέψει» εξωτερικούς/δημόσιους χώρους της πόλης στις 21 και 22 Οκτώβριου και 4 και 5 Νοέμβριου 2023, στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της Λάρνακα Μπιενάλε 2023. 

  Η εμπειρία: 

Το performance μας θα αποτελείται από δυο διαφορετικές διαδρομές  στο κέντρο της Λάρνακας. 

Οι performers θα αποκαλύπτουν προσωπικά βιωματικά  κουτιά που έχουν κρατήσει κρυμμένα …Οι αναμνήσεις μας … Εκείνα που φτιάχνουμε για να κρύψουμε, αυτά που θέλουμε να ξεχάσουμε αλλά και να προστατέψουμε, αυτά που θέλουμε να θυμόμαστε για πάντα... Αυτό το «κουτί» που συχνά γίνεται  το σπίτι μας, εκεί που νιώθουμε ασφάλεια (Comfort zone), εκεί που καλύπτουμε την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου. 

Οι  θεατές  καλούνται να ακολουθήσουν την ροή της παράστασης,  θα περιπλανηθούν στους δρόμους του Κέντρου της Λάρνακας και θα βιώσουν την εμπειρία  της δράσης.  Παράλληλα θα γνωρίσουν την ομορφιά του κέντρου της πόλης  και ταυτόχρονα  μέσα από το αποτέλεσμα μουσική, κίνησης εικόνας και λογού, θα  αναδύεται ένας κόσμος οικείος αλλά και πρωτόγνωρος ταυτόχρονα. 

Η όλη δράση μας αποτελείται και μια συνεργασία με αξιόλογους εγχώριους  καλλιτέχνες, με δράση στη Κύπρο και στο εξωτερικό  οπού θα ενισχύσουν εικαστικά τη παρουσίαση μας και θα χαρίσουν την δική τους προσωπική προσέγγιση γύρω από το θέμα, εκθέτοντας τις δημιουργίες τους . 

Χριστίνα Πέτρου-Αρχιτέκτονάς/Studio Christinekalia – Αντρέας Κάλλη. 

Η Ομάδα 

Καλλιτεχνική Διεύθυνσή/ Δραματουργία/Χορογράφος: Σταύρη Καλοπετρίδου 

Βοηθός /Μουσική επιμέλεια :Έλενα Φλουρή 

Χορογραφίες :Σταυρη Καλοπετρίδου-Fibre Performing Arts . 

Χορευτές: Σεμίνα Ξενοφώντος  ,Πολίνα Σταμπόλη , Έλενα Φλουρή , Άντρια Χρίστου , Σταύρη Καλοπετρίδου 

Ηθοποιοί /Λόγος: Ανδρομάχη Περατιτή ,Αντρέας Γεωργίου 

Καλλιτέχνες /Κατασκευές :Χριστίνα Πέτρου, Αντρέας Καλλή 

Οργάνωση Παραγωγής/Κουστούμια/Φωτογραφίες/Teaser : Stavri Papa 

Info

Σάββατο (21/10/23 & 22/1023 - Α διαδρομή)  και Κυριακή (4/11/23 & 5/11/23- Β διαδρομή). Εισιτήρια: TicketHour 

Η «Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη στο Wherehaus 612 20 Οκτωβρίου

7

 

Η Μαριέτα είναι κοσμικογράφος και εργάζεται σε γνωστό life style περιοδικό. Η στήλη της είναι από τις πιο γνωστές: Η Μαριέτα πάει παντού. Η Μαριέτα έχει πάρα πολλές κοσμικές φίλες. Η Μαριέτα έχει την δυνατότητα να απολαμβάνει μια ζωή γεμάτη λάμψη, χλιδή, πανάκριβα επώνυμα ρούχα, συλλεκτικές τσάντες, πολυτελή ταξίδια και άλλα πολλά. Ξαφνικά όλα τα είναι της Μαριέτας έγιναν ήταν… Γιατί η Μαριέτα απολύθηκε. Και τώρα αρχίζει το έργο. Ένα έργο γεμάτο χιούμορ, σαρκασμό, ειλικρίνεια, πάθη, λάθη, αναστοχασμό και αυτοκριτική.

Με άδειο στομάχι το οποίο γεμίζει μόνο με νερό, με τους λογαριασμούς να την πνίγουν, με όλες της τις κοσμικές φίλες να έχουν εξαφανιστεί από δίπλα της, η Μαριέττα που κάποτε πήγαινε παντού, τώρα βρίσκεται έγκλειστη στο σπίτι της βιώνοντας την διάψευση κάθε ψευδαίσθησης που δημιούργησε και πορεύτηκε μαζί της μέχρι τώρα.

Η Απολυμένη είναι ένα έργο που διεισδύει στις ουσιαστικές ανάγκες του ανθρώπου, με χιούμορ αλλά και με οξύτητα κάνει λόγο για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας και υπενθυμίζει ότι: «‘Οταν δεν ξέρεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τα ωραία αυτού του κόσμου, όταν δεν μπορείς να αρπάξεις τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά στα πόδια σου, όταν δεν μπορείς να κάνεις να σωπάσουν όλες αυτές οι φωνές μέσα στο μυαλό σου που σου υπαγορεύουν συνέχεια τα πρέπει και τα μη, τότε έχεις απολυθεί και δεν το έχεις καταλάβει…»

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κολοκοτρώνης. Επί σκηνής η Νάγια Αναστασιάδου. Μια συμπαραγωγή των ομάδων Point To και Anyhow Theatre Ensemble.  20 Οκτωβρίου. Κρατήσεις: 99-122552, 99-407862. Εισιτήριο: €10, Wherehaus 612 στις 20.30.

«Οι ηλίθιοι» - 22 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ‘Μίκης Θεοδωράκης’, Πάνω Πολεμίδια

 

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ιωάννας Στυλιανού - Τμήμα Ενηλίκων παρουσιάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Οι ηλίθιοι» Περίληψη: Ο νεαρός δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκυ μένει άφωνος, όταν διορίζεται σε ένα χωριό της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ, όπου όλοι οι κάτοικοι του είναι ηλίθιοι! Το χωριό βαραίνει επί 200 χρόνια η κατάρα της απόλυτης ηλιθιότητας! Καθήκον του δασκάλου είναι να σπάσει την κατάρα μέσα σε 24 ώρες, αλλιώς θα γίνει και αυτός ηλίθιος!

Συγγραφέας: Νηλ Σάιμον

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Στυλιανού

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): 

Μάριος Πογιατζής 

Βάνα Ηλιοπούλου 

Διονύσης Αντύπας 

Λευκή Ιωάννου 

Μαντώ Βασιλακοπούλου

Άντρεα Χαραλάμπους 

Ιωάννα Παναγιώτου

Σωτηρία Μέλκη

Ιωάννα Στυλιανού

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ώρα: 20:00

Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ‘Μίκης Θεοδωράκης’, Πάνω Πολεμίδια, Λεμεσός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 99325777.

Η παράσταση είναι μέρος του 36ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, του ΘΟΚ.

 

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» ζωντανεύει στη Σκηνή 018 του ΘΟΚ - 22 Oκτωβρίου 

Mε το πολύ γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο μολυβένιος στρατιώτης», σε θεατρική εκδοχή της Άνδρης Θεοδότου και σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη, σηκώνει αυλαία την Κυριακή 22 Οκτωβρίου η Σκηνή 018 του ΘΟΚ.

Ένας θίασος ταλαντούχων ηθοποιών, φιλοδοξεί να μάς παρασύρει, με γρήγορες εναλλαγές δράσης, ζωηρή κίνηση, φαντασία και άφθονη μουσική, στο επίμονο ταξίδι του μολυβένιου ήρωα προς την αγάπη. 

 

Ο μολυβένιος στρατιώτης είναι μια τρυφερή ιστορία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά χωρίς να χάσει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν διαχρονική. Ένα έργο που μιλά στην καρδιά και στο μυαλό. Μια θαυμάσια αλληγορία για τον φθόνο, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της θέλησης και την αλληλεγγύη. Για τη δύναμη που μας δίνει η αγάπη, ώστε να ξεπερνάμε τις δοκιμασίες της ζωής.

Η υπόθεση

Ο Ντάνιελ έχει τα γενέθλιά του και ο πατέρας του του κάνει δώρο έξι μολυβένια στρατιωτάκια. Ένα από αυτά τα στρατιωτάκια, όμως, δεν έχει πόδι. Ενώ το αγόρι κοιμάται, τα παιχνίδια του ξυπνούν και ο στρατιώτης με το ένα πόδι γνωρίζει μια χάρτινη μπαλαρίνα- έρωτας με την πρώτη ματιά. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια, βρίσκεται και ο αρλεκίνος, που ζηλεύει την αγάπη τους, κι έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν. Στρατιώτης και μπαλαρίνα χωρίζονται ξαφνικά, με τον πρώτο να χάνεται στον έξω κόσμο, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, εμπόδια και δυσκολίες.

Συντελεστές

Διασκευή- Στίχοι τραγουδιών: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική- Μουσική διδασκαλία: Χρίστος Θεοδώρου

Χορογραφία-Κίνηση: Ήβη Χατζηβασιλείου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού-Ειδικές κατασκευές: Στέφανος Νεάρχου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Ιωάννα Κεραυνού

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αττώνης, Λουκάς Ζήκος, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Μάριαν Κυπριανού, Ανδρέας Λόντου, Μαριλύ Μήλια, Γιάννης Μίνως, Ανδριανή Νεοκλέους, Ανδρέας Παράσχος

Παραστάσεις

Λευκωσία, Θέατρο ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης. Από 22 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 10.30π.μ. και Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024, 6μ.μ. Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Σάββατο 4 Νοεμβρίου, 3μ.μ. Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 3μ.μ. 

Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, 3μ.μ. Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

Λευκωσία: 21.1 (αγγλικά & τουρκικά), 28/1 (ελληνικά)  

Λεμεσός, 4/11 (αγγλικά & τουρκικά)

77772717 thoc.org.cy

"Γουρουνιάσματα" - 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών

 

Το βραβευμένο μιούζικαλ για νεαρούς θεατές («Καλύτερη παράσταση Παιδικού/Νεανικού έργου» για τη διετία 2011-2013) επιστρέφει μετά από έντεκα χρόνια για να αγγίξει ξανά της καρδιές των μικρών και όχι μόνο θαυμαστών του.

Το “Γουρουνιάσματα 1”, έργο που πραγματεύεται την αποδοχή, τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη συγχώρεση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό ξαναζωντανεύει στη σκηνή μέσα από τρελό χιούμορ, συγκίνηση, υπέροχα, πρωτότυπα, ζωντανά εκτελεσμένα τραγούδια, εντυπωσιακά κουστούμια, σκηνικά και φωτισμούς, και πάνω απ όλα τους γνωστούς πια αξιαγάπητους χαρακτήρες του. Στόχος της παραγωγής είναι η επαναφορά, για τη νέα γενιά παιδιών αλλά και για μας που την αγαπήσαμε πολύ τόσο πριν από μια δεκαετία, της παράστασης η οποία έσπασε κάθε αναμενόμενο ρεκόρ σε προσέλευση και πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει χαρακτηριστικά ποιότητας και επιπέδου που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού της, διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν παιδιά και μεγάλους, ταυτόχρονα προσφέροντας τους προκλήσεις και διεγείροντας το μυαλό και τις αισθήσεις τους.

 

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 και θα συνεχίσει με περιορισμένες παραστάσεις μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2023 (επιλεγμένα Σαββατοκύριακα).

Εισιτήρια από την ιστοσελίδα www.tickethour.com.cy , από όλα τα καταστήματα ACS Couriers, και από την σχολή POTENZIA DEL’ ARTE, Θερμοπυλών 18, 2007 Στρόβολος.Πληροφορίες στο 7777 7040.

Ο Άλεξ Παναγή υπογράφει τη μουσική, οι Κατερίνα Α. Χριστοφίδου και Αίγλη Σπυριδάκι έχουν δημιουργήσει το σενάριο, ενώ Αίγλη Σπυριδάκι είναι και πάλι στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. Ο Σταύρος Σταύρου υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών, ο Χάρης Σάββα τις χορογραφίες. Τα κουστούμια είναι της Ταμάρας Τανακίδου, η σκηνογραφία της Σόσε Εσκιτζιαν, ενώ την Τεχνική υποστήριξη αναλαμβάνει η εταιρεία Nicolas Ntimas Music Productions. Μια παραγωγή της SILVER SPOTLIGHT PRODUCTIONS με τη στρατηγική συνεργασία της ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ. Τη ζωντανή ορχήστρα απαρτίζουν οι Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Μαρίνος Κάσινος, Άγγελος Μιχαηλούδης, Άγγελος Χεϊπέλογλου ενώ τους ρόλους ενσαρκώνουν μοναδικά οι Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ηλιάνα Κάκκουρα, Άντρη Αγγελίδου, Μυρτώ Μελετίου και η Ριάνα Αθανασίου. Τα «ΓΟΥΡΟΥΝΙΑΣΜΑΤΑ 1» υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την οικογένεια.

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ανεβαίνει στη σκηνή του ΘΟΚ - 22 Οκτωβρίου

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ξανασυστήνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές μέσα από τη θεατρική εκδοχή της Άνδρης Θεοδότου που κάνει πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου.

Ο Ντάνιελ έχει τα γενέθλιά του και ο πατέρας του του κάνει δώρο έξι μολυβένια στρατιωτάκια. Ένα από αυτά τα στρατιωτάκια, όμως, δεν έχει πόδι. Ενώ το αγόρι κοιμάται, τα παιχνίδια του ξυπνούν και ο στρατιώτης με το ένα πόδι γνωρίζει μια χάρτινη μπαλαρίνα – έρωτας με την πρώτη ματιά. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια, βρίσκεται και ο αρλεκίνος, που ζηλεύει την αγάπη τους, κι έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν. Στρατιώτης και μπαλαρίνα χωρίζονται ξαφνικά, με τον πρώτο να χάνεται στον έξω κόσμο, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, εμπόδια και δυσκολίες.

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» είναι μια τρυφερή ιστορία, παλιά και αγαπημένη, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά χωρίς να χάσει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν διαχρονική. Ένα έργο που μιλά στην καρδιά και στο μυαλό. Μια θαυμάσια αλληγορία για τον φθόνο, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της θέλησης και την αλληλεγγύη. Για τη δύναμη που μας δίνει η αγάπη, ώστε να ξεπερνάμε τις δοκιμασίες της ζωής.

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ξανασυστήνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές μέσα από τη θεατρική εκδοχή της Άνδρης Θεοδότου. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει η Λέα Μαλένη, η οποία, μαζί με έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών, φιλοδοξεί να μας παρασύρει, με γρήγορες εναλλαγές δράσης, ζωηρή κίνηση, μπόλικο χρώμα και άφθονη μουσική, στο επίμονο ταξίδι του μολυβένιου ήρωα προς την αγάπη και την ευτυχία.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική-Μουσική διδασκαλία: Χρίστος Θεοδώρου

Χορογραφία-Κίνηση: Ήβη Χατζηβασιλείου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Ιωάννα Κεραυνού

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αττώνης, Λουκάς Ζήκος, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Μάριαν Κυπριανού, Ανδρέας Λόντου, Μαριλύ Μήλια, Γιάννης Μίνως, Ανδριανή Νεοκλέους, Ανδρέας Παράσχος

Η θεατρική ομάδα Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν το έργο Εξετάζουσες - 20-22 Οκτωβρίου στο Θέατρο Δέντρο

ΟΙ ΑΝΤΙ-ΔΡΩΝΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ τον Οκτώβριο στο Θέατρο Δέντρο με το καινούργιο ανέβασμα του θεατρικού έργου του Βασίλη Π. Χατζηστυλλή "Εξετάζουσες", στο πλαίσιο της έναρξης των Δράσεων για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση της Θεατρικής Ομάδας Αντι-Δρώντες.

Πρόκειται για ένα τολμηρό θεατρικό κείμενο που πραγματεύεται ευρηματικά τον παραλογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα, με κωμικά στοιχεία και με μια δυνατή καθηλωτική ανατροπή που έρχεται σαν αναπόφευκτη λύση του δράματος, επανακαθορίζοντας την ουσία της γνώσης, την πραγματική αξία της παρατήρησης και της αναζήτησης της Αλήθειας.

Κείμενο / Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Π. Χατζηστυλλής

Σκηνογραφία / Σκηνικά: Kυριάκος Χατζηστυλλής

Επιμέλεια Κοστουμιών: Αντώνης Γ. Κωνσταντίνου

Μακιγιάζ: Θέα Χρυσοστόμου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Γ. Κωνσταντίνου

Σχεδιασμός Ήχου: Ελένη Χριστοφόρου

Τεχνική Υποστήριξη: Κυριάκος Χατζηστυλλής

Σχεδιασμός Εντύπων: Ἄπειρον Γραφικαί Τέχναι - Στέφανος Χατζηπαναγιώτου

Διαφημιστικό Trailer: Δημήτρης Αρτεμίου

Κινησιολογία: Μαρίνα Πογιατζή

Μουσική Διδασκαλία: Mαρίζα Αναστασιάδη

Δημόσιες Σχέσεις: Κατερίνα Μωϋσιάδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Ψηλογένη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Χατζηστυλλής - Αντώνης Κωνσταντίνου

*Το έργο συμμετέχει στο 36ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ. Ως εκ τούτου, η παράσταση στις 21 Οκτωβρίου 2023 αρχίζει στις 8:00 μ.μ.

*Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023. Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 96462213.

O Καρυοθραύστης σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου ταξιδεύει στην Κύπρο -  20 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και 21 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

 

Ο Καρυοθραύστης, η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο σε μια νέα εντυπωσιακή χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα.

Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν (1954), του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1966), του Τζων Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967) και του Τζων Νώυμαϊερ (1971).

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στον αγαπημένο του συνθέτη και δημιουργεί για δεύτερη φορά μια νέα χορογραφία για τον Καρυοθραύστη, έχοντας στο παρελθόν χορογραφήσει και τα δύο άλλα έργα της τριλογίας του Τσαϊκόφσκι: τη Λίμνη των κύκνων (Μπαλέτο ΕΛΣ, 2019) και την Ωραία κοιμωμένη. Αυτή τη φορά προσπαθεί να δει το έργο μέσα από τα παιδιά που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και είναι αναγκασμένα να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα σε έναν κόσμο που διέλυσαν οι «μεγάλοι».

Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ «διαβάζει» την ιστορία του Καρυοθραύστη σαν μια αλλόκοτη ιστορία που ο καθένας θα τη βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα. Το σκηνικό της παράστασης είναι ένα γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα μέσα από το οποίο η Μαρί-Κλάρα θα ονειρευτεί και θα ταξιδέψει μέσω της φαντασίας της.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της παράστασης είναι μια πλαστική μινιατούρα μέσα στο δωμάτιο-βιτρίνα και η Μαρί-Κλάρα βλέπει το αληθινό μόνο στην οθόνη της. Ο νέος Καρυοθραύστης ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού. Τα κοστούμια των Deux Hommes είναι μια μείξη από ποπ, glam, πολύχρωμα, εντυπωσιακά κομμάτια υψηλής ραπτικής και μαζί εθνικές στολές και υφάσματα με επιρροές από παλιότερες παραστάσεις της Λυρικής.

Παραστάσεις 

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20:30. 

 

Εισιτήρια ΕΔΩ 

Συναυλία αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη τον Οκτώβριο στο Ριάλτο -  21 Οκτωβρίου

Μια πολύχρωμη παρέα μουσικών βάζει πλώρη για μια μοναδική συναυλία, ακολουθώντας τα ίχνη του μοναχικού καουμπόι των Αθηνών, του αντισυμβατικού, αδέσμευτου, αλλά και μεθοδικού και πολυμήχανου Λουκιανού Κηλαηδόνη!

Με φρέσκιες εκτελέσεις των πάντα επίκαιρων τραγουδιών από τον μεγάλο ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε, το «Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΟΥΚΙΑΝΕ», η παρέα θα βρεθεί αυτή την φορά στην Κύπρο, που τόσο πολύ αγαπούσε ο Λουκιανός, για ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ηθικό αυτουργό και πρωτεργάτη των πρώτων μας πάρτυ, αλλά και τον εμπνευστή και μυστικό υποκινητή των πιο τρελών μας σχεδίων!

Συμμετέχουν οι: Πάνος Μουζουράκης, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Κηλαηδόνη και Χρήστος Παπαδόπουλος.  

Μαζί τους οι μουσικοί: Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, ακορντεόν), Μάνος Λούτας (Μπάσο), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).

Info

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. 

Ο Ηλίας Καμπακάκης έρχεται στην Κύπρο - 21 Οκτωβρίου στις Notes

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης πρόκειται να βρεθεί στο νησί μας για να μας διασκεδάσει. Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ο Ηλίας Καμπακάκης θα βρεθεί στις Notes στη Λεμεσό για ένα μοναδικό μουσικό βράδυ.

Ο τραγουδιστής θα μας χαρίσει ξεχωριστές στιγμές γεμάτες μουσική. 

Μια μέρα στη φύση - 21 Οκτωβρίου στην βιολογική φάρμα Riverland στα Καμπιά

.

Ελάτε να περάσουμε την ημέρα μας στη βιολογική φάρμα Riverland στα Καμπιά, και γνωρίστε από κοντά τον Κυπριακό Οργανισμό Μεσογειακής Διατροφής, σε μια εκδήλωση ιδανική για οικογένειες και παιδιά, που υπόσχεται να σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στην ύπαιθρο!

Στη διάρκεια της ημέρας, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την φάρμα και να γνωρίσουμε τα ζώα που διαμένουν εκεί. Θα αναπνεύσουμε τον καθαρό αέρα της κυπριακής φύσης και θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τη βιολογική γεωργία και την τοπική παραγωγή τροφίμων.

Παράλληλα, θα απολαύσουμε το κυπριακό βιολογικό πρόγευμα που θα σερβίρεται, συνοδευόμενο από καφέ και τσάι με μόνο 10 ευρώ (προαιρετικά).

Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στην βιολογική φάρμα Riverland στα Καμπιά.

Εργοστάσιο παραδοσιακού παλουζέ στο Άρσος - 21 και 22 Οκτωβρίου 

.

Η ομάδα του Salonica View διοργανώνει διήμερη εξόρμηση και επίσκεψη στις Πλάτρες, στο χωριό Πρόδρομος, ξενάγηση στο Γεωπάρκου Τροόδους και εργαστήριo δημιουργίας αυθεντικού παλουζέ στο χωριό Άρσος.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφοριες μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.salonicaview.com/.../%CE%B4%CE%B9%CE%AE%CE%BC...

Μαθήματα Yoga στην Πλατεία Ελευθερίας - 21 Οκτωβρίου 

.

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει τα πρωινά του Σαββάτου για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο μαθήματα Yoga στην Πλατεία Ελευθερίας.

Τα μαθήματα Yoga θα προσφέρονται από τις 8:30 μέχρι τις 9:30 το πρωί, δίπλα από το Αμφιθέατρο της Πλατείας Ελευθερίας.

"H yoga αποτελεί μια πρακτική που συνδυάζει την κίνηση με την αναπνοή, δίνοντας έμφαση στην ενότητα σώματος και πνεύματος. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τη σωματική δύναμη και την ψυχική και πνευματική υγεία."

Κάνε την εγγραφή σου https://forms.gle/WpKDJcJCPZSnQ3ueA , πάρε το mat σου και σε περιμένουμε στην Πλατεία Ελευθερίας. Namaste"

Η Ferrari παρελαύνει στην καρδιά της Λευκωσίας για καλό σκοπό! -  21 Οκτωβρίου, 12:30-13:30, Πλατεία 360° Λεωφ. Μακαρίου, Λευκωσία

 

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία στην καρδιά της Λευκωσίας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Drive for a purpose with Ferrari», που διοργανώνει η MotoTrend, αντιπρόσωπος της Ferrari S.p.A. στην Κύπρο στηρίζοντας το Φιλανθρωπικό Σωματείο Αλκυονίδες.

Η MotoTrend, αποτελεί μία επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στη Λευκωσία τα τελευταία 22 χρόνια και δραστηριοποιείται στην πώληση και εξυπηρέτηση αυτοκινήτων Ferrari και Lotus. Οι ιδιόκτητες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στα Λατσιά, αποτελούνται από έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο Ferrari Approved και ένα πλήρως εξοπλισμένο συνεργείο σέρβις. Η MotοTrend επιθυμεί να μοιραστεί το πάθος και την αγάπη της για την Ferrari, με τον κόσμο της Κύπρου και γι’ αυτό απευθύνει ανοικτή πρόσκληση το Σάββατο 21 Οκτωβρίου σε όλους να παρακολουθήσουν την πρώτη παρέλαση αυτοκινήτων Ferrari στην Κύπρο. Η παρέλαση θα διαρκέσει από τις 12:30-13:30.    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα καταβάλουν την καθορισμένη προσφορά τους για την ενίσχυση του έργου του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αλκυονίδες. Ταυτόχρονα, καλούμε το κοινό να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, κάνοντας την δική του εισφορά στο περίπτερο του συνδέσμου που θα βρίσκεται στην Πλατεία 360° το Σάββατο 21 Οκτωβρίου.

Οι ιδιοκτήτες Ferrari στη χώρα μας, το μεσημέρι του Σαββάτου, θα συγκεντρωθούν κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου, στο κέντρο της Λευκωσίας. Με αφετηρία τους την κεντρική αρτηρία της πόλης θα καταλήξουν στην οδό Πινδάρου. 

Η MotoTrend, προσκαλεί λοιπόν, όλο τον κόσμο της Κύπρου, να στηρίξει αυτή την μοναδική εκδήλωση που πραγματοποιείται για καλό σκοπό, να περάσει ένα όμορφο μεσημέρι Σαββάτου στη Λεωφόρο Μακαρίου και να θαυμάσει από κοντά τις εντυπωσιακές Ferrari. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τα οχήματα που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση.

Info

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 12:30-13:30, Πλατεία 360° Λεωφ. Μακαρίου, Λευκωσία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη του Δήμου Λευκωσίας.

Βιωματικό εργαστήριο - 21 Οκτωβρίου  Λεβέντειο Πινακοθήκη 

.

Μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων με τις εικαστικές ψυχοθεραπεύτριες Ελένη Πετρίδου και Μαρίνα Ιωάννου, μέλη του Σωματείου Εικαστικών Θεραπευτών και Φίλων Κύπρου.

To Self-care Lab είναι μια σειρά εργαστηρίων στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και να περάσουν ένα ξεχωριστό πρωινό στην αίθουσα των Ιμπρεσιονιστών, όπου θα εστιάσουν σε συγκεκριμένα εκθέματα. Έπειτα, με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση των ψυχοθεραπευτριών, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τις προσωπικές και συναισθηματικές συνδέσεις με τους πίνακες: αντλώντας από αυτούς την έμπνευσή τους, θα προχωρήσουν στη δημιουργία των δικών τους έργων αλλά και θα αυτοεκφραστούν.

Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, οι συμμετέχοντες θα χαλαρώσουν, θα αφεθούν και θα μπορέσουν να αναστοχαστούν τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, να συζητήσουν διαφορετικούς τρόπους αυτοφροντίδας, να δουν τι είναι η αυτοφροντίδα για τους ίδιους και γιατί είναι σημαντική. Το Self-care Lab θα καταστεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να φροντίσουν, να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους, να κοινωνικοποιηθούν και να συνδεθούν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Το δωμάτιο αυτοφροντίδας δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της IKEA Κύπρου.

Ημερομηνίες: Σάββατο,  21.10 2023

Ώρα: 10:15-12:15

Κόστος: €25 (ανά εργαστήριο) ή 65 ευρώ (και για τα τρία εργαστήρια)

Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις:

| 22668838 εσωτ. 109, (Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-13:00 & 14:00-16:30)

[email protected]

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Κατασκευή πολύχρωμων μελισσοκεριών - 21 Οκτωβρίου Μελισσοκομείο Όρος Μαχαιρά

m

Μια δημιουργική δραστηριότητα για να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί με την οικογένεια σας ή τους φίλους σας είναι βεβαίως η κατασκευή των δικών σας πολύχρωμων μελισσο-κεριών!

Σε αυτό το εργαστήρι θα έχετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε, να μάθετε για τη μέλισσα και να φτιάξετε τα δικά σας μελισσο-κεριά σε χρώματα της δικής σας επιλογής. Θα έχετε την ευκαιρία να τυλίξετε το φυτίλι με τη βάση της κηρήθρας (από κερί), έπειτα να διακοσμήσετε το κερί σας με διάφορες κορδέλες που θα υπάρχουν στο χώρο και με το τέλος του εργαστηρίου θα μπορείτε να πάρετε αυτό που έχετε φτιάξει στο σπίτι σας για να το στολίσετε! Το εργαστήρι είναι κατάλληλο για άτομα κάθε ηλικίας.

Εκτός, από αυτό θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στους χώρους του μελισσοκομείου μας και να μάθετε πώς γίνεται η εμφιάλωση του μελιού. Την ίδια στιγμή θα δείτε τη ‘’Φωλιά της μέλισσας’’, θα μάθετε πού ζει η μέλισσα, πώς ζει και ποια είναι η διαφορά μεταξύ μέλισσας, βασίλισσας και κηφήνα. Τέλος, θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε ένα παιχνίδι γνώσεων που έχει σχέση με τη μέλισσα και το μέλι. Τα εργαστήρια αυτά επιχορηγούνται από το υφυπουργείο τουρισμού στα πλαίσια του σχεδίου επιχορήγησης επισκέψιμων εργαστηρίων χειροτεχνίας.

Τα εργαστήρια γίνονται στο μελισσοκομείο μας που βρίσκεται μεταξύ Μελίνης και Οδούς στην Επαρχία Λάρνακας.

Για κρατήσεις: 99130092 (Μαρία)

Πεζοπορία στο μονοπάτι Λούματα των αετών - 22 Οκτωβρίου

.

Η εκδρομή μας θα ξεκινήσει απο την Λευκωσία και συγκεκριμένα από το κέντρο χειροτεχνίας. Μαζί με τον έμπειρο αρχηγό-συνοδό του γραφείου μας θα ξεκινήσουμε την περιπέτεια μας στο μονοπάτι ''Τα λούματα των Αετών'' στο σημείο σύνδεσης του κύριου δρόμου του Κάτω Αμίαντου - Κατασκήνωσης ΣΕΚ. Η διαδρομή μας περνά κοντά από τον εκδρομικό χώρο Αλμυρολίβαδο. Το μονοπάτι που θα διασχίσουμε έχει μια πανέμορφη πλαγιά και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού, μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου. Περνά από το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα των Αετών. Στο τέλος της πεζοπορίας μας θα επιβιβαστόυμε στο λεωφορείο και θα πάμε για ξεκούραση και φαγητό στην Κακοπετριά.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.salonicaview.com/.../%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF.

Κυριακές στη φύση με τις μέλισσες - 22 και 29 Οκτωβρίου Κέντρο Μέλισσας & Φύσης Ecophysis

.

 

Την Κυριακή 22 & 29 Οκτωβρίου στις 09:30-14:00 πάμε στο Κέντρο Μέλισσας & Φύσης Ecophysis Βάβλα για να απολαύσουμε πίτες με το μέλι - αγροτικό πρόγευμα. Αγροτικό πρόγευμα πίτες με μέλι, αναρή φρέσκα, ελιές, κουλούρι, ντομάτες, αγγούρια, ελαιόλαδο, φρούτα, μπουφέ ροφημάτων.

*Το εργαστήριο "Κατασκευάζοντας κυψέλες" στις 22Οκτ είναι δωρεάν και επιχορηγείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Location: https://maps.app.goo.gl/dCfcBCgU8ofrgVX9A

Εργαστήριο χειροτεχνίας - 22 Οκτωβρίου Καλό χωριό

.

Η κοινότητα Kαλού Xωριού μας προσκαλεί σε δύο εργαστήρια χειροτεχνίας τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, στην πλατεία του χωριού στις 11:00-13:00 & 15:00-17:00

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Κρατήσεις απαραίτητες στα τηλέφωνα:

99919169 - Φτιάχνω το δικό μου κερί

99276002 - Διακοσμητικές κατασκευές

Τα εργαστήρια χρηματοδοτούνται από το Υφυπουργείο Τουρισμού

Εκδρομή για φαγητό  - 22 Οκτωβρίου  στο Εστιατόριο η Φράουλα, Παλαιχώρι

-

Πάμε εκδρομή στο ορεινό Παλαιχώρι, για φαγητό στην ταβέρνα "Η Φράουλα", που θα μας προσφέρει μπουφέ 25 πιάτων (κρύα, ζεστά & γλυκό/φρούτο & καφέ), στην τιμή των 20 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ποτού) για άτομα άνω των 10 ετών (παιδιά κάτω των 10 ετών, μισή τιμή).

* Διαδρομές και πορείες:

- Λευκωσία: Στάδιο ΓΣΠ στις 11:00 π.μ. κι αναχώρηση στις 11:10 π.μ. - Λεμεσός: Αρτοποιεία Πύργου στον Πύργο Λεμεσού στις 10:30 π.μ. κι αναχώρηση στις 10:45 π.μ. - Λάρνακα: Pascal English School Αραδίππου στις 10:50 π.μ. κι αναχώρηση στις 11:00 π.μ.

Όλες οι πορείες θα συναντηθούν στην Ελληνική Σχολή Φόρουμ στις 11:20 π.μ. και θα αναχωρήσουν μαζί για Παλαιχώρι στις 11:30 π.μ.

Sea Kayaking στην Ακτή Κυβερνήτη - 22 Οκτωβρίου 

.

Η ομάδα του Salonica View, διοργανώνει πρωινό Sea Kayaking στην Ακτή Κυβερνήτη, συνδυάζοντας τα στο τέλος με κυπριακό μπούκωμα.

Λίγα λόγια για τη διαδρομή:

Θα μαζευτούμε στην Ακτή του Κυβερνήτη. Εκεί θα μας περιμένουν τα kayak μας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (life jackets, Kayaks, κουπιά). Αφού ετοιμαστούμε και κάνουμε ένα μικρό μάθημα , θα ξεκινήσουμε να κωπηλατούμε. Ο όμορφος σχηματισμός του λευκού ασβεστόλιθου με τα καθαρά νερά και τη θαλάσσια ζωή κάνει το τέλειο σκηνικό για μια εμπειρία θαλάσσιου καγιάκ. Η ακτογραμμή που θα περάσουμε είναι μοναδική , τα απότομα βράχια που δημιούργησε η θάλασσα και η αλμύρα με το πέρασμα των αιώνων κάνει την περιπέτεια μας πιο μυστηριώδη και συναρπαστική. Στο τέλος της διαδρομής μας, θα μας περιμένει ένα κυπριακό μπούκωμα με ελιές τσακιστές του περβολιού και αυγά χωριάτικα για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφοριες μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.salonicaview.com/.../%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B9...

Street food festival με άρωμα παράδοσης - 21 Oκτωβρίου στο Μαρώνι 

Το Φαγητό του δρόμου στο Μαρώνι - Maroni street food festival θα διοργανωθεί στις 21 Οκτωβρίου 2023 στο πλακόστρωτο δρομάκι οδός Αγίου Γεωργίου και στις 2 πλατείες στο Μαρώνι, την πλατεία Τάσος Μητσόπουλος και στην πλατεία Δασκάλου Αργυρίδη πριν το παλιό χωριό. 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει περίπτερα πώλησης τοπικών προϊόντων, περίπτερα με live cooking και πώληση ζεστών φαγητών ιδιαίτερα κυπριακών γεύσεων, γαστρονομικές επιδείξεις με τοπικά προϊόντα από διακεκριμένους σεφ, όπως ο Σταυρής Γεωργίου,  μουσικές σκηνές και χορευτικά. 

Σκοπός της εκδήλωσης να  γνωρίσει όσον το δυνατόν περισσότερος κόσμος τις ομορφιές, τη γραφικότητα του χωριού και ταυτόχρονα να γευθεί τα προϊόντα που παράγει η εύφορη γη του Μαρωνιού. 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά στενά του χωριού. Κατά μήκος της οδού Αγίου Γεωργίου θα στηθούν περίπτερα με χειροτεχνίες ( από μαλλί, από σπόρους, αρωματικά κεριά και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά) και έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα (ελαιόλαδο και παράγωγα της ελιάς, βότανα και ροφήματα από βότανα, ξηρούς καρπούς, γλυκά του κουταλιού κα.) Στις 2 πλατείες θα φιλοξενηθούν 2 μουσικά σχήματα, παραδοσιακοί οργανοπαίχτες, μια έντεχνη σκηνή και χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών και μοντέρνων χορών. 

Παράλληλα θα στηθούν περίπτερα με φαγητά τύπου street food (λουκάνικο στην πίττα, χαλλούμι στην πίττα, σουβλάκια, σεφταλιές, αφέλια με πουργούρι, πουρέκκια αλμυρά,  μακαρόνια χωριάτικα αλλά και noodles με λαχανικά από το Μαρώνι όπως και vegan επιλογές). Οι σεφς θα φτιάχνουν γαστρονομικές δημιουργίες με διάφορα τοπικά προϊόντα οι οποίες θα προσφέρονται στο κοινό για δωρεάν γευσιγνωσία. 

Ταυτόχρονα με τα καφέ και το εστιατόριο του χωριού θα λειτουργήσουν και υπαίθρια καφενεία για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. 

 

Αναγεννησιακό πανηγύρι - 21 Οκτωβρίου στα Πυργά

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου πάμε στα Πυργά για το πρώτο στο είδος του Αναγεννησιακό Πανηγύρι με είσοδος ελεύθερη. Θα σας μεταφέρουμε σ’ ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σ’ ένα πανηγύρι για το  προσκύνημα της Βασίλισσας της Κύπρου, Κατερίνας Κορνάρο, στο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης Πυργών.  Μια γιορτή με μουσική, χορό, παιχνίδια, παραμύθια, ποίηση, φαγητό, ποτά και αγορά με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα. Θα παρουσιαστούν με κοστούμια και όργανα της εποχής, καλλιτέχνες από Ιταλία, Σαν Μαρίνο και Κύπρο, καθώς και η κοινοτική χορωδία και ο χορευτικός όμιλος Πυργών.

Το πανηγύρι διοργανώνεται από το Ίδρυμα Λαόνα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Beyond Cultural Tourism σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ  (ΑΝΕΤΕΛ).

Ο Φαρμακάς την Κυριακή μας προσκαλεί σε ένα παραδοσιακό φεστιβάλ με τα όλα του! - 22 Oκτωβρίου

Ο Φαρμακάς την Κυριακή 22 Οκτωβρίου διοργανώνει το 9ο Ετήσιο Φεστιβάλ Οίνου - Ντομάτας και Εδεσμάτων όπου θα δοκιμάσουμε παραδοσιακά προϊόντα, θα πιούμε ζιβανία και θα περάσουμε μία όμορφη Κυριακή.

Η κοινότητα του Φαρμακά της επαρχίας Λευκωσίας ετοιμάζεται πυρετωδώς για να μας υποδεχθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου από τις 10:00 μέχρι τις 17:00 στην πλατεία του χωριού. 

Πρόκειται για το 9ο Ετήσιο Φεστιβάλ Οίνου - Ντομάτας και Εδεσμάτων όπου θα μάθουμε τα πάντα για την παρασκευή σουτζούκκου και παλουζέ, κυδωνόπαστου, χαλουμιών και τραχανά. Παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς παρασκευάζονται τα κουλουρούθκια με έψιμο και τα πεντανόστιμα πιττούθκια όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ακόμα θα δούμε πως γίνεται η απόσταξη ζιβανίας, θα μάθουμε οινοποιία και οινοποσία και θα πιούμε κρασί απευθείας από το πιθάρι. 

Ακόμα θα μάθουμε πώς φτιάχνεται η ελιάδα, άλλες συνταγές με ντομάτα και θα διασκεδάσουμε με μουσικές και παραδοσιακούς χορούς. 

Nicosia Open Up Festival: Καλλιτέχνες από 7 χώρες θα συνυπάρξουν στην καρδιά της Λευκωσίας -  20-22 Οκτωβρίου σε χώρους της Παλιάς Λευκωσίας

 
 
 

Ένα ιδιαίτερα δημιουργικό κράμα, διαφορετικών καλλιτεχνών από ξεχωριστούς τομείς που προέρχονται από επτά ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται για να δημιουργήσει το Open Up Festival 2023 που οργανώνεται από το Ίδρυμα Πιερίδη από τις 19 μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας σε τρεις διαφορετικούς χώρους αλλά και στους δρόμους της περιοχής.

To Open Up είναι ένα τετραετές πολιτιστικό έργο (2020-2023), που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  Creative Europe και υλοποιείται από το Ίδρυμα Πιερίδη ως Project Leader. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση ανερχόμενων και άλλων ανθρώπων της τέχνης με λιγότερη εκπροσώπηση, διαφόρων καλλιτεχνών, σχεδιαστών, τεχνιτών και περφόρμερς από τις επτά, σε σύνολο, χώρες των συνεργαζόμενων οργανισμών. Οι χώρες αυτές είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Ο χώρος του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας για τέσσερις ημέρες θα γίνει ένα φυτώριο εικαστικής δημιουργίας, εκθέσεων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, έργαστηρίων, βιντεοπροβολών, συζητήσεων και περφόρμανς. Παράλληλα, στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ θα ανέβουν επί σκηνής ντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες για διαδραστικές περφόρμανς, διαλέξεις αλλά και ένα ενδιαφέρον εργαστήριο επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα, στον χώρο Gardens of the Future θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από συναντήσεων και εργαστηρίων, βιντεοπροβολές, συμμετοχικές περφόρμανς και θα τοποθετηθούν στον χώρο εικαστικές εγκαταστάσεις. 

Μία ευρεία συνύπαρξη και διάδραση καλλιτεχνών από 7 διαφορετικές χώρες θα λάβει χώρα στην καρδιά της παλιάς πόλης φέρνοντας κοντά ανθρώπους και ιδέες με κοινή αναφορά τον κόσμο της τέχνης. 

 

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ΕΔΩ 

 

Info

Open Up Festival 2023, Πέμπτη 19 -Κυριακή 22 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, Gardens of the Future, Παλιά Λευκωσία. Είσοδος δωρεάν.

Loader