6 χωριά της Κύπρου μας κερνούν παλουζέ το φθινόπωρο

6 χωριά της Κύπρου μας κερνούν παλουζέ το φθινόπωρο

Οι γιορτές του παλουζέ έχουν την τιμητική της ιδιαίτερα στα Κρασοχώρια της Λεμεσού

Ένας από τα πιο δημοφιλή εδέσματα της Κύπρου, ο παλουζές έχει την τιμητική του το φθινόπωρο στα ορεινά χωριά του νησιού μας.

Ο παλουζές, ένα έδεσμα που φτιάχνεται από τα πρώτα σταφύλια του τρύγου έχει την τιμητική του αυτή την περίοδο σε πολλά χωριά της Κύπρου ιδιαίτερα στα Κρασοχώρια που έχουν την φήμη των πλούσιων και καλών αμπελιών με τα ζουμερά σταφύλια. Κάθε χρόνο τα χωριά αυτά διοργανώνουν διάφορες παραδοσιακές γιορτές, βάζουν τα καζάνια στη φωτιά και παρασκευάζουν επί τόπου παλουζέ για να τιμήσουν την εποχή του τρύγου. 

Ας δούμε ποιες κοινότητες ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής τις δικές του γιορτές ώστε να πάμε για να γευτούμε ζεστό παλουζέ κερασμένο από τις κοινότητες. 

 

1

Γιορτή του Παλουζέ στη Δορά

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 

Αν αγαπάς τον παλουζέ τότε ετοιμάσου για την γιορτή που ετοιμάζει η κοινότητα της Δοράς, ένα από τα όμορφα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού. Η περίοδος του τρύγου στα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού έφτασε και αυτή την εποχή αρχίζει και η παρασκευή όλων εκείνων των αγαπημένων εδεσμάτων που βάση έχουν το σταφύλι.  Ένα από αυτά είναι και ο παλουζές που ψήνεται στα μεγάλα καζάνια και κάθε χωριό διοργανώνει τη δική του γιορτή. Η κοινότητα της Δορά ανοίγει αυτό τον κύκλο διοργανωνώνοντας τη 2η Γιορτή Παλουζέ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία του χωριού όπου θα προσφέρεται δωρεάν ζεστός παλουζές για όλους.

1

Γιορτή του Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Το ορεινό χωριό της Λεμεσού, η Βάσα Κοιλανίου μας προσκαλεί στη Γιορτή του Κρασιού και Παλουζέ που διοργανώνει φέτος στις 18 Σεπτεμβρίου. Η Βάσα Κοιλανίου είναι ένα από τα σημαντικότερα αμπελοχώρια της περιοχής και φημιζόταν και σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους για τα αμπέλια της. Είναι το πέμπτο αμπελοχώρι της Λεμεσού με βάση την καλλιεργήσιμη έκταση με αμπέλια, είναι δε μεταξύ των πρώτων χωριών που η καλλιεργούμενη με αμπέλια έκταση ξεπερνά το 40% της ολικής του έκτασης. Το όμορφο χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού με μεγάλη παράδοση στο κρασί θα πραγματοποιήσει τη δική του γιορτή τιμώντας με αυτό τον τρόπο το σημαντικό αυτό γεωργικό προϊόν της κοινότητας που δεν είναι άλλο από το σταφύλι. Έτσι, ο Δήμος Λεμεσού και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Βάσας Κοιλανίου διοργανώνουν τη Γιορτή του Κρασιού και του Παλουζέ στην κοινότητα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 15:30 στην όμορφη πλατεία του χωριού. Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ζεστό παλουζέ και να δοκιμάσουν κρασιά από τοπικά οινοποιεία.

7

 

Γιορτή του Παλουζέ στο Βουνί

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

 Ένα ακόμα κρασοχώρι γιορτάζει την εποχή του τρύγου και βάζει στη φωτιά τα καζάνια για να φτιάξει παλουζέ και να κεράσει τους φίλους της κοινότητας. Το γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού, το Βουνί, διοργανώνει τη δική του γιορτή του παλουζέ από τα νέα σταφύλια του τρύγου την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.  Η γιορτή αυτή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο χωριό διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου. Η φετινή γιορτή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κυριάκου Κούσιου. Οι παρευρισκόμενοι στη γιορτή φέτος όπως κάθε χρόνο θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως παρασκευάζεται ο παραδοσιακός παλουζές και να δοκιμάσουν εντελώς δωρεάν το υπέροχο έδεσμα. Παράλληλα, στον χώρο της γιορτής θα υπάρχει παζαράκι πώλησης παραδοσιακών προϊόντων με βάση το σταφύλι και πολλά άλλα ντόπια προϊόντα. Το Βουνί θα μας διασκεδάσει με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Όμιλο Ψημολόφου.

1

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Η γραφική κοινότητα της Σαλαμιούς της επαρχίας Πάφου διοργανώνει την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι τη δική της καθιερωμένη Γιορτή του Παλουζέ με ζωντανή μουσική, κυπριακούς χορούς, φαγητό και ποτό. Η γιορτή του Ππαλουζέ στην Σαλαμιού ξεκίνησε το 1994 και συνεχίζεται ανελλιπώς έκτοτε με μόνη διακοπή τα δύο τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού. Ένας θεσμός για την κοινότητα που ελκύει επισκέπτες από όλες της περιοχές της Κύπρου.  Η Σαλαμιού έχει να επιδείξει ομορφιές που περιλαμβάνουν φυσικό και δομημένο περιβάλλον, και παραμένει ζωντανή οργανώνοντας και φέτος ποικίλες εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο. Από το 2010 λειτουργεί στην κοινότητα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλάμβαναν δύο θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές με την παρουσία εκεί του Animation Festival που είναι διεθνής θεσμός, συναυλία με αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο, ρεμπέτικη βραδιά και άλλες μικρότερες εκδηλώσεις. 

 

1

Γιορτή του Ζυμωτού Παλουζέ στην Πάχνα 

Σάββατο 1η Οκτωβρίου 

Η Πάχνα την 1η Οκτωβρίου διοργανώνει την Γιορτή του Ζυμωτού Παλουζέ που στην γεύση θεωρείται πιο νόστιμος από τον συνηθισμένο. Ο ζυμωτός ππαλουζές είναι κατοχυρωμένος από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στην Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρασκευής του. Πρόκειται για ένας ιδιαίτερο, παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του παλουζε που μόνο στην Πάχνα μπορείς να βρεις. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι η διαδικασία παρασκευής ξεκινάει ζυμώνοντας αλεύρι και μουστάρι(ν), γι’ αυτό λέγεται και ζυμωτός. Οι οικοκυρές φτιάχνουν αρχικά ένα γλυκό ψωμί με το μουστάρι(ν) και στη συνέχεια το αραιώνουν για να γίνει χυλός και να καταλήξει στο ρευστό μείγμα του ππαλουζέ. Η διαδικασία αυτή προσδίδει στον παλουζέ μια ιδιαίτερη γεύση και υφή. Η παράδοση του ζυμωτού παλουζέ διατηρείται ακόμη στην Πάχνα, διότι οι Παχνιώτες που γνωρίζουν να τον φτιάχνουν παραδέχονται πως έχει μεγάλη διαφορά από τον ππαλουζέ που φτιάχνεται στην υπόλοιπη Κύπρο. Η παρασκευή του παλουζέ αποτελεί και μια αφορμή για να μαζευτεί η ευρύτερη οικογένεια σε ένα σπίτι, κυρίως της γιαγιάς, για να συγκεντρωθούν φίλοι και κουμπάροι σε ένα τυπικό ραντεβού κάθε χρόνο. Μια όμορφη κοινωνική στιγμή, είναι όταν στο τέλος της παρασκευής η οικοκυρά αφήνει λίγη ποσότητα ππαλουζέ στον πάτο του χαρτζιού, ρίχνει διάφορους ξηρούς καρπούς και όλοι οι καλεσμένοι τρώνε από το ίδιο σκεύος με ένα κουτάλι.

1

Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων στον Φαρμακά 

Κυριακή 16 οκτωβρίου 

To Κοινοτικό Συμβούλιο Φαρμακά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων διοργανώνουν το Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων. Ο Φαρμακάς υποδέχεται το Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων έπειτα από δύο χρόνια απουσίας και θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ το οποίο είναι ανοικτό για όλους, μικρούς και μεγάλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σημειώσεις τη μέρα για να βρεθείς και εσύ σε αυτό το ενδιαφέρον φεστιβάλ στο οποίο θα δοκιμάσεις φρέσκο παλουζέ, σουσούκο,ψώμι, μαρμελάδες και άλλα πολλά τοπικά εδέσματα. Όπως έχουν ανακοινώσει στα social media, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.  

Loader