Διαγωνισμός Φωτογραφίας "Capture It - Act on It": Η κλιματική αλλαγή σε εικόνες

Διαγωνισμός Φωτογραφίας "Capture It - Act on It": Η κλιματική αλλαγή σε εικόνες

H κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και οι επιπτώσεις της άρχισαν να γίνονται ευδιάκριτες ανά το παγκόσμιο

Ο όρος κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι που ακούμε διαρκώς, καθώς διεθνής φορείς, κυβερνήσεις, οργανισμοί αλλά και πολίτες τονίζουν την ανάγκη για λήψη μέτρων ώστε να αντιστραφεί ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη και να αποτραπούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο κοντινό και απώτερο μέλλον.

Παρόλα αυτά, και ενώ υπάρχουν πολλαπλές μελέτες και δεδομένα που αποδεικνύουν τα αρνητικά φαινόμενα που προκαλούνται, για την πλειοψηφία των πολιτών η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το αφηρημένο και ένα πιθανόν μακρινό σενάριο. Η αλήθεια είναι όμως ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και οι επιπτώσεις της άρχισαν να γίνονται ευδιάκριτες ανά το παγκόσμιο. Παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ χώρες όπως είναι η Κύπρος αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές όπως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, μείωση της βροχόπτωσης και η ερημοποίηση.

Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και την ανάληψη δράσεων για την προώθηση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενίσχυση της αντίληψης του κοινού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τις κοινότητες μας, και το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί αυτό είναι η αποτύπωση τους μέσω της εικόνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ερευνητικό Κέντρο CARDET, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ACTNOW, διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας και καλεί τους πολίτες να αποτυπώσουν με το φωτογραφικό τους φακό τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φαινόμενο αλλά στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Με σύνθημα ‘Capture it – Act on it’ επιδίωξη του Κέντρου είναι να διαμορφώσει ένα μωσαϊκό παρουσιάζοντας τις διάφορες εκφάνσεις και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητα και το μέλλον του πλανήτη μας για ενημέρωση του κοινού αλλά κυρίως ως ένα κάλεσμα για συλλογική δράση και αλλαγή πορείας.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για όλους και όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτόν δεν έχουν παρά να αποστείλουν τις φωτογραφίες τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στο [email protected] ή να τις αναρτήσουν στο λογαριασμό τους στο Instagram κάνοντας tag το @cardetngo και χρησιμοποιώντας το hashtag #ActNow. Προβαίνοντας στην κίνηση αυτή θα ενισχύσουν την πρωτοβουλία του Κέντρου και θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν σημαντικά βραβεία:

1ο Βραβείο: Ένα ταξίδι study visit για την κλιματική αλλαγή με πλήρως καλυμμένα τα μεταφορικά, διατροφή και διαμονή σε Ευρωπαϊκή Χώρα

• 2ο Βραβείο: Δωροκουπόνι Public αξίας 200 Ευρώ

• 3 ο Βραβείο: Δωροκουπόνι Public αξίας 150 Ευρώ

• 4ο Βραβείο: Δωροκουπόνι Get Out αξίας 100 Ευρώ

Παράλληλα, επιλεγμένες φωτογραφίες που θα συλλεγούν θα παρουσιαστούν σε έκθεση φωτογραφίας που θα διοργανωθεί στη Λευκωσία στις 14 Μαρτίου 2023 μαζί με την απονομή των τεσσάρων πρώτων βραβείων. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν τιμητικό έπαινο για την συμμετοχή τους.

Για να μάθετε περισσότερα για το διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CARDET κάνοντας κλικ εδώ.

Loader