Έκθεση Σατιρικής Χαρτογραφίας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Έκθεση Σατιρικής Χαρτογραφίας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

«Ιστορικές και Γελοιογραφικές Καταγραφές της Ευρώπης, πριν, κατά και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου φιλοξενεί την έκθεση από την συλλογή του Παναγιώτη Ν. Σουκάκου, MD, FACS (Hon), Καθηγητή Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών/ Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, με τίτλο Σατιρική Χαρτογραφία “Ιστορικές και Γελοιογραφικές Καταγραφές της Ευρώπης, πριν, κατά και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Η έκθεση πραγματοποιείται στον ισόγειο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος από τις 08 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 09 Ιανουαρίου 2023.

Η Σατιρική Χαρτογραφία προσεγγίζει την πολιτική γελοιογραφία, πολύ περισσότερο απ’ ότι την επιστημονική Χαρτογραφία. Στόχος της είναι, με αφορμή τη χαρτογραφική αποτύπωση, να προβάλει τολμηρά πολιτικά σχόλια. Οι σατιρικοί χάρτες χρησιμοποιούν έξυπνα το γεωγραφικό ανάγλυφο για να καταδείξουν, συνοπτικά όσο και ευανάγνωστα, το πολιτικό παρασκήνιο και να ασκήσουν κριτική μέσω της σάτιρας.

Η γλώσσα της Σατιρικής Χαρτογραφίας έχει πολλά να πει και ακόμα περισσότερα να αποκαλύψει, γιατί ξεπερνώντας το γεωγραφικό ανάγλυφο που εδράζεται, ανοίγει ένα παράθυρο που προάγει την καλλιέργεια και πνευματικότητα και φωτίζει την κριτική ιστορική σκέψη. 

Στην έκθεση θα εκτεθούν περίπου 23-25 σατιρικοί χάρτες οι οποίοι επιμερίζονται σε 3 χρονικές ιστορικές περιόδους , Προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του  Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διάρκεια έκθεσης: 08/12/2022-09/01/2023

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 19:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία 

Πληροφορίες: 22 128175

 

Είσοδος ελεύθερη

9

Εξαιρετικά σπάνιος χάρτης (Negreanu, Lith, Frati, Moravek, Βουκουρέστι, 1914),  ο οποίος κυκλοφόρησε κατά την έναρξη των εχθροπραξιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παρακολουθεί αμέτοχη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 1914 οπότε και μπαίνει στον πόλεμο ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων. Μια μεγάλη καφέ Ρώσικη αρκούδα και ένας γιγαντόσωμος Κοζάκος δέχονται τα πυρά των Κεντρικών Δυνάμεων. Ο Κάιζερ πυροβολεί ανατολικά και δυτικά. Γάλλοι και Βέλγοι βάλλουν κατά της Γερμανίας και η Μαριάν κρατά την Γαλλική σημαία. Στη Μεγάλη Βρετανία ο John Bull παρακολουθεί άγρυπνος. Στα Βαλκάνια ο Σέρβος λύκος δαγκώνει το φτερό του δικέφαλου αετού. Ο Έλληνας τσολιάς παραμένει ήσυχος ενώ ο Οθωμανός παρακολουθεί τις εξελίξεις με τα κιάλια του.

Loader