Το φθινόπωρο ταξιδεύουμε σε 5 φθηνούς προορισμούς

Το φθινόπωρο ταξιδεύουμε σε 5 φθηνούς προορισμούς

Ένα ταξίδι εξπρές στην Ευρώπη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσουν τα τουριστικά μας όνειρα για το φετινό φθινόπωρο.

Λίγα πράγματα στερηθήκαμε την εποχή της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, όσο τα ταξίδια εντός και εκτός συνόρων.

Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη πως οι άνθρωποι δεν γίνεται με τίποτα να πάψουν να επιθυμούν υπέροχες, ξένοιαστες διακοπές, για αυτό και οι περισσότεροι πήραν αεροπλάνο, αυτοκίνητα και πλοία και έτρεξαν προς τις παραλίες και τα νησιά, προς τα καταπράσινα βουνά και τα δροσερά ποτάμια. Και τώρα που ήρθε η ώρα για να αρχίσει σιγά-σιγά η φθινοπωρινή σεζόν όλο και κοιτάζουμε φευγαλέα τις πτήσεις για το εξωτερικό, για προορισμούς προς το παρόν άγνωστους ή πολύ-πολύ αγαπημένους.

Και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που θέλουν τα αεροπορικά ταξίδια να γνωρίζουν πρωτοφανή αύξηση τιμών μέσα στον χειμώνα που έρχεται, υπάρχουν ακόμα εξαιρετικά οικονομικές πτήσεις από την Αθήνα και αρκετούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, κυρίως για τους μήνες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ το άτομο με επιστροφή και μία μικρή βαλίτσα 8 κιλών στην καμπίνα του αεροσκάφους, μπορείτε να ταξιδέψετε στο επόμενο διάστημα σε 5 από τις πιο φινετσάτες, ιστορικές και ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης.

1

Μιλάνο

Πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής μόδας και σπίτι κάποιων εκ των κορυφαίων σχεδιαστών στον κόσμο, περήφανη πόλη του καθηλωτικού Duomo, ενός από τους πιο αριστουργηματικούς ναούς στον κόσμο, το Μιλάνο, με όλη την αίγλη που το περιβάλλει, παραμένει ένας budget friendly προορισμός, ειδικά εάν ταξιδεύετε από την Αθήνα. Την ίδια στιγμή είναι και μία πόλη συνεκτική, με ένα θαυμάσιο κέντρο και αμέτρητα σπουδαία ιστορικά κτήρια που μετατρέπουν κάθε βόλτα σας σε μία ξεχωριστή εμπειρία.

Φυσικά, δεν γίνεται να μην αρχίσετε την επίσκεψη σας από το Duomo, τον τεράστιο, γοτθικό ναό με πρόσοψη από μάρμαρο που όμοιος του δεν υπάρχει πουθενά. Ακριβώς μπροστά, το άγαλμα του Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ πάνω σε άλογο αποτελεί το δεύτερο πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Piazza del Duomo, το σημείο όπου χτυπά η καρδιά του αστικού κέντρου, εκεί όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο όλο το τουριστικό ενδιαφέρον μίας πόλης, έτσι κι αλλιώς, συναρπαστικής.

Αν κατά την παραμονή σας στο Μιλάνο προλαβαίνετε να κάνετε μόνο ένα πράγμα, τότε φροντίστε αυτό να είναι μία επίσκεψη στο εσωτερικό του Duomo μόνο και μόνο για να θαυμάσετε από κοντά τα ανεκτίμητης αξίας βιτρό που κοσμούν τον ναό, αλλά και περίτεχνα γλυπτά που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του – περισσότερα από 3.500. Κι αν αγαπάτε τις αγορές τότε μία στάση στη στοά Galleria Vittorio Emanuele II είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη ακόμα κι αν σκοπεύετε να χαζέψετε απλά τις γυαλιστερές, πολυτελείς βιτρίνες. Κι αυτό γιατί το πραγματικά «σωστό» shopping στο Μιλάνο, δηλαδή αυτό που αξίζει ακόμα και το τελευταίο ευρώ από τα χρήματα που θα ξοδέψετε, θα γίνει στο Serravalle Designer Outlet, το μεγάλο εκπτωτικό χωριό που βρίσκεται λίγο λιγότερο από μία ώρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Λάτρεις εταιριών όπως οι Dolce & Gabbana, Prada και Gucci θα δουν τα καταναλωτικά τους όνειρα να γίνονται πραγματικότητα.

Τέλος, μη φύγετε από το Μιλάνο χωρίς να απολαύσετε το αυθεντικό ιταλικό παγωτό σε μία από τις αμέτρητες τζελατερίες του κέντρου. Το κατάστημα Cioccolatitaliani, σε απόσταση αναπνοής από το Duomo, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο διάσημα ολόκληρης της πόλης, διαθέτοντας μία μοναδική ποικιλία από εκλεκτές γεύσεις σοκολάτας.

1

Μπολόνια

Την αποκαλούν και «πρωτεύουσα του ιταλικού φαγητού» και όχι άδικα. Γιατί αν υπάρχει ένα μόνο πράγμα για το οποίο η γραφική, όμορφη Μπολόνια θα σας μείνει αληθινά αξέχαστη αυτό δεν είναι άλλο από τις εκπληκτικές, αυθεντικές ιταλικές γεύσεις που θα βρείτε εκεί σε πληθώρα: από τα ολόφρεσκα, χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι τη ζουμερή πίτσα με την πάρα πολύ λεπτή ζύμη που λιώνει στο στόμα, η έβδομη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Ιταλίας προσφέρει μία σχεδόν συγκινητική γαστρονομική αποκάλυψη στις αμέτρητες παραδοσιακές τραττορίες και στα κουλ, εκπληκτικά μπαρ που βρίσκονται απλωμένα σε κάθε γωνιά της πόλης.

Παράλληλα, η Μπολόνια έχει ένα συμπαγές, αλλά κουκλίστικο ιστορικό κέντρο ιδανικό για χαλαρές βόλτες και εξερεύνηση μίας από τις πλέον ενδιαφέρουσες πόλεις του ιταλικού βορρά. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το πατρικό σπίτι του Lucia Dalla, που στην Μπολόνια είναι ο απόλυτος «εθνικός ήρωας». Εδώ και μερικά χρόνια, η όμορφη κατοικία με την ονομασία Palazzo Casa Fontana poi Gamberini έχει ανοικτές τις πόρτες της για το κοινό και λειτουργεί ως μουσείο με είσοδο 15 ευρώ.

Εξίσου must είναι μία περιήγηση και στο υπέροχο, καταπράσινο πάρκο Giardini Margherita, ένα πολύ όμορφο πάρκο 26 εκταρίων, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το 1879, εμπνευσμένο από το μοντέλο των επιβλητικών, καλοφροντισμένων κήπων της βρετανικής αυτοκρατορίας. Μέσα στο πάρκο, τα θερμοκήπια έχουν μετατραπεί σε καφέ, μπαρ και μοντέρνα εστιατόρια και πλέον λειτουργούν σαν χαλαρωτικά στέκια, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι καλός. Επίσης, θα περάσετε σίγουρα ένα απόγευμα στη χαριτωμένη, μοναδική Bolognina («Μικρή Μπολόνια»), μία γειτονιά με απίστευτα ιδιαίτερη ταυτότητα. Βρίσκεται πίσω από τον κεντρικό σταθμό των τρένων και είναι το σημείο της πόλης όπου χτυπά πάντα η καρδιά της εργατικής τάξης. Εκεί θα συναντήσετε πολυπολιτισμικές υπαίθριες αγορές, ethnic εστιατόρια και πολλά «ψαγμένα» μπαράκια για τα πιο ευφάνταστα signature κοκτέιλ που θα πιείτε ποτέ.

7

Βουδαπέστη

Μία θαυμάσια βορειοευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ένα συμπαγές και πανέμορφο ιστορικό κέντρο, το οποίο έχει αναδειχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα μεσαιωνικό στολίδι στην καρδιά της Ουγγαρίας, χτισμένο πάνω στον Δούναβη, το πιο ένδοξο, πιθανότατα, ποτάμι της Ευρώπης. Αυτό που κάνει τη Βουδαπέστη τόσο συναρπαστική, εκτός βέβαια από την αδιαπραγμάτευτη αρχοντιά και ομορφιά της, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για έναν προορισμό που μπορείτε να τριγυρίσετε σε λίγες μόνο ημέρες, πηγαίνοντας σχεδόν σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος με τα πόδια. Να ανακαλύψετε έτσι κάθε κρυμμένη γωνιά και να μυηθείτε στη μεγαλειώδη ιστορία της. Είναι αλήθεια πως οι λάτρεις του χθες θα βρουν στην ουγγρική πρωτεύουσα έναν θησαυρό που θα εγείρει το μυαλό και την καρδιά τους.

Πρώτη στάση σας, μάλλον, θα είναι το Βασιλικό Ανάκτορο της Βούδας, γνωστό αλλιώς και απλά ως Κάστρο της Βούδας. Μέσα στο κάστρο στεγάζεται και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, αλλά και το ιστορικό μουσείο της Βουδαπέστης, οπότε φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο κατά την επίσκεψη σας εκεί ώστε να μπορέσετε να τα απολαύσετε.

Ανάμεσα στα πολύ δημοφιλή αξιοθέατα και η μεσαιωνική εκκλησία του Ματθιά, κατασκευασμένη τον 14ο αιώνα, ένας εντυπωσιακός ναός αφιερωμένος στην Παναγία και ο οποίος αφού μετατράπηκε σε τζαμί κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, ανοικοδομήθηκε από την αρχή σε νεογοτθικά πρότυπα. Το ίδιο εντυπωσιακό και το κτήριο του Κοινοβουλίου, το οποίο κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα στα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ενός από τα διασημότερα και επιβλητικότερα κτήρια του Λονδίνου. Και, βέβαια, εκτός από την απαραίτητη βόλτα στον Δούναβη, μία εμπειρία εξίσου εμβληματική με μία αντίστοιχη περιήγηση στον Σηκουάνα για όσους ταξιδεύουν στο Παρίσι, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο με την ονομασία Οίκος του Τρόμου, ένα αληθινά σοκαριστικό μουσειακό ίδρυμα στεγαζόμενο μέσα στο κτήριο που κάποτε υπήρξε έδρα της μυστικής αστυνομίας των ναζιστικών δυνάμεων στην Ουγγαρία. Ένα πέρα για πέρα μαρτυρικό κτίσμα που ανατριχιάζει με την άγρια, σκοτεινή ιστορία που το συνοδεύει. Τέλος, το πιο πιθανό είναι πως ήδη γνωρίζετε πως αυτή η γοητευτική, ιστορική πόλη δεν έχει ενδιαφέρον μόνο εάν εστιάσετε στο παρελθόν. Η Βουδαπέστη μπορεί να χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και μοναδικής ευεξίας στα περίφημα ιαματικά λουτρά της, διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δοκιμάστε να κάνετε μία βουτιά και θα μας θυμηθείτε.

Βιέννη

Μία μικρή έκπληξη στη λίστα με τους low budget φθινοπωρινούς προορισμούς, η αριστοκρατική Βιέννη είναι εύκολα προσβάσιμη το φθινόπωρο, με οικονομικές πτήσεις που δεν ξεπερνούν τα 130 ευρώ με επιστροφή. Μεγαλειώδης και καταπράσινη, πλούσια και αστραφτερή, η πρωτεύουσα της Αυστρίας ήταν για αρκετά χρόνια το «σπίτι» της πιο αγαπημένης γαλαζοαίματης όλων των εποχών – τουλάχιστον μέχρι το σημείο που η φρενίτιδα για την φοβερά αγαπητή Νταϊάνα συνεπάρει όλο τον πλανήτη.

Βιέννη θα πει, λοιπόν, περιήγηση στα θαυμάσια ανάκτορα όπου έζησε η αυτοκράτειρα Σίσσυ, εκεί όπου αγάπησε τον σύζυγό της, αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ της Αυστροουγγαρίας, περνώντας κοντά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της και παίζοντας το δικό της σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του κράτους. Πρώτη στάση το τεράστιο παλάτι του Hofburg στο κέντρο της πόλης, ένα από τα σπουδαιότερα μουσειακά ιδρύματα της Αυστρίας, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά έργα τέχνης και θησαυρούς της αυτοκρατορικής οικογένειας, εστιάζοντας στα προσωπικά αντικείμενα και τα ρούχα της ίδιας της Σίσσυ. Στη συνέχεια θα επισκεφθείτε το ανάκτορο Schönbrunn, με τους υπέροχους κήπους, στα πρότυπα των γαλλικών Βερσαλλιών, αλλά και τον φημισμένο ζωολογικό κήπο της πόλης, τον πρώτο που άνοιξε ποτέ τις πόρτες του στην Ευρώπη.

Υπέροχο και το ιστορικό κέντρο της πόλης, γνωστό στους ντόπιους με την ονομασία Innere Stadt, δηλαδή μία πόλη μέσα στην πόλη. Είναι το σημείο της Βιέννης όπου θα νιώσετε πως έχετε πραγματικά ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή, στα μακριά χρόνια της δυναστείας των Αψβούργων και της μεγάλης και τρανής αυτοκράτειράς Μαρίας Θηρεσίας. Κι αν είστε λάτρεις της κλασικής μουσικής τότε δεν γίνεται να φύγετε από εδώ δίχως να παρακολουθήσετε ένα από τα αμέτρητα κονσέρτα που λαμβάνουν χώρα στην «πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής».

Στην εξόρμηση σας προσθέστε σίγουρα μία βόλτα και στην όμορφη συνοικία των Μουσείων (Museumsquartier), εκεί όπου βρίσκονται πολλά εικαστικά ιδρύματα, όπως το μουσείο Leopold αλλά και το υπερσύγχρονο κτήριο του MUMOK, όπως αποκαλούν εν συντομία το Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ίδρυμα Ludwig της Βιέννης. Αλλά και μία στάση στο διάσημο μουσείο Βelvedere, ένα μπαρόκ αριστούργημα το οποίο φιλοξενεί κάποια από τα σημαντικότερα έργα του Αυστιακού συμβολιστή Gustav Klimt.

6

Βρυξέλλες

Τις αποκαλούν και «μικρογραφία του Παρισιού» και ένα ταξίδι εκεί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αμέσως το γιατί. Οι Βρυξέλλες, η κομψή και αρχοντική πρωτεύουσα του Βελγίου, είναι το τέλειο μέρος για να περάσετε ένα ξεκούραστο τριήμερο στην Ευρώπη, με αρκετή ιστορία, μπόλικη θαυμαστή αρχιτεκτονική και, φυσικά, πολλές βελγικές πραλίνες, το γλύκισμα για το οποίοι οι κάτοικοι της πόλης δηλώνουν τόσο περήφανοι (δοκιμάστε τις σοκολάτες του Neuhaus, είναι αλυσίδα και θα το βρείτε σε πολλά διαφορετικά σημεία της πόλης).

Κάθε βόλτα εδώ αρχίζει από την κεντρική πλατεία της πόλης, την περίφημη Grand Place, ένα μέρος-σημείο αναφοράς περιτριγυρισμένο από μπαρόκ κτήρια, υπέροχα καφέ και εστιατόρια στο πιο ιστορικό σημείο των Βρυξελλών. Η Grand Place είναι ιδανική αφετηρία για να αρχίσει η περιπλάνηση σας στα αμέτρητα στενά της πόλης που ξεκινούν από εδώ. Ακολουθήστε πολλές διαφορετικές οδούς προκειμένου να ανακαλύψετε την πιο αυθεντική πλευρά των Βρυξελλών, εκείνη που αποκαλύπτεται μόνο σε όσους έχουν την υπομονή να τριγυρίσουν όλο το ιστορικό κέντρο με τα πόδια. Λίγα μέτρα πίσω από την πλατεία θα δείτε και το πιο διάσημο αξιοθέατο των Βρυξελλών: το μικρό, μπρούτζινο άγαλμα με την ονομασία Manneken Pis, που απεικονίζει ένα γυμνό αγόρι στην τουαλέτα. Προκλητικό και διαφορετικό αυτό το γλυπτό αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο έκθεμα της πόλης, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε καν σε μορφή σουβενίρ πριν ολοκληρώσετε το ταξίδι σας.

Καταπληκτικοί πεζοδρομημένοι δρόμοι, μερικές από τις ωραιότερες υπαίθριες αγορές που θα επισκεφθείτε στη ζωή σας, κουκλίστικά καφέ με στυλ και χαρακτήρα, παλαιοπωλεία και υπέροχα βιβλιοπωλεία στα οποία το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξετρυπώσετε πραγματικούς θησαυρούς, πολύ καλό φαγητό, αλλά και το πελώριο, καταπράσινο πάρκο Bois de la Cambre, το οποίο μοιάζει με δάσος, συνθέτουν την εικόνα μίας πόλης κόσμημα όπου συναντιούνται πολλές διαφορετικές προσωπικότητες στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Πηγή: travel.gr 

Loader