Το μοναστήρι με τις λευκές και ροζ βουκαμβίλιες, λίγο έξω από τη Λευκωσία

Το μοναστήρι με τις λευκές και ροζ βουκαμβίλιες, λίγο έξω από τη Λευκωσία

Στην καρδιά της Μοσφιλωτής βρίσκεται το καμάρι της κοινότητας η γραφική Μονή της Αγίας Θέκλης με την… «μαγική» της λάσπη.

Στην κεντρική αυλή του μοναστηριού βρίσκεται ο ιερός ναός της Αγίας Θέκλης ο οποίος περιβάλλεται από λευκές και ροζ βουκαμβίλιες ενώ περπατώντας πιο μέσα θα βρεθείς στην εσωτερική αυλή όπου περιστοιχίζεται από τα κελιά των μοναχών. Οι μυρωδιές του δυόσμου και του βασιλικού θα σε συνεπάρουν ενώ μην αμελήσεις να επισκεφτείς το μικρό μαγαζάκι και να προμηθευτείς ένα κιλό φρέσκο τραχανά ή ελαιόλαδο από τις ελιές του μοναστηριού.

Η κοινότητα της Μοσφιλωτής βρίσκεται στην καρδιά των τριών μεγάλων πόλεων της Κύπρου και απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, 22 από τη Λευκωσία και 44 από τη Λεμεσό. Αποστάσεις που μπορεί κάποιος να διανύσει με το αυτοκίνητο σε μόλις 25 λεπτά. Το χωριό γειτνιάζει με τις κοινότητες Ψευδάς, Κόρνος, Δελίκηπος, Πυργά, Καλό Χωριό και Αγία Άννα όπου μπορείτε να βρείτε πολλές και καλές επιλογές για μια στάση για καλό, ποιοτικό κυπριακό φαγητό. Η Μοσφιλωτή μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της περιήγησής σου στις άγνωστες ομορφιές της γύρω περιοχής. 

9

9

Η γαλήνη της Μονής Αγίας Θέκλης με τις βουκαμβίλιες  

Το καμάρι της Μοσφιλωτής, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών δεν είναι άλλο από την γραφική Ιερά Μονή της Αγίας Θέκλης που βρίσκεται 500 περίπου μέτρα στα νότια του χωριού. Το μοναστήρι είναι κτισμένο στην μέση μιας μικρής κατάφυτης κοιλάδας, σε τοποθεσία που παρέχει την απαιτούμενη γαλήνη, εκείνη της φύσης, για την μοναστική κοινότητα, που διαμένει σ’ αυτή. Η Μονή της Αγίας Θέκλης υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και μαζί με τις μονές του Αγίου Ηρακλειδίου, του Αγίου Παντελεήμονος Αχερά, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Αγίου Κενδέα, της Μεταμόρφωσης και της Θεοτόκου, είναι ένα από τα επτά γυναικεία μοναστήρια της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Με την άφιξη σας στο μοναστήρι θα βιώσετε άμεσε εκείνο το ανεξήγητο γαλήνεμα που προσφέρει μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε μοναστήρι της Κύπρου. Οι μοναχές μετακινούνται αθόρυβα για τις καθημερινές τους δουλειές και θα σε καλωσορίσουν με χαμόγελο. 

9

9

Στην κεντρική αυλή του μοναστηριού βρίσκεται ο ιερός ναός της Αγίας Θέκλης ο οποίος περιβάλλεται από λευκές και ροζ βουκαμβίλιες ενώ περπατώντας πιο μέσα θα βρεθείς στην εσωτερική αυλή όπου περιστοιχίζεται από τα κελιά των μοναχών. Οι μυρωδιές του δυόσμου και του βασιλικού θα σε συνεπάρουν ενώ μην αμελήσεις να επισκεφτείς το μικρό μαγαζάκι και να προμηθευτείς ένα κιλό φρέσκο τραχανά ή ελαιόλαδο από τις ελιές του μοναστηριού. Ο τραχανάς είναι δοκιμασμένος και προτείνεται ανεπιφύλακτα. Μαγείρεψέ τον με σκληρό κίτρινο χαλλούμι και συνδύασέ τον με κουμανδαρία ή κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση Μαραθεύτικο. 

9

9

Ημέρα γιορτής και κλέφτικου 

Η καλύτερη αφορμή όμως για επίσκεψη στο μοναστήρι είναι η 24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που τιμάται η μνήμη της Αγίας Θέκλης. Την ημέρα αυτή γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της επαρχίας Λάρνακας με πλήθος προσκυνητών από όλη την Κύπρο. Στα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν στη γύρω περιοχή πολλοί φούρνοι, όπου έψηναν απαραίτητα το οφτό κλέφτικο για την διασκέδαση της ημέρας αυτής. Το έθιμο διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσετε.  

9

9

 

Η θεραπευτική λάσπη 

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, την οποία κατέγραψε ο Άγγλος περιηγητής Γουίλιαμ Τέρνερ το 1815, η μονή της Αγίας Θέκλης κτίστηκε από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψή της, στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., στην Κύπρο, οπότε ίδρυσε και την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από την Μοσφιλωτή. Η σχετική παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Ελένη έφθασε στην περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται η μονή και ανέπεμψε δέηση στον Θεό, οπότε άρχισε να ρέει από την γη αγίασμα, που δρόσισε την ίδια και τη συνοδεία της. Στη συνέχεια πάνω από το σημείο αυτό έκτισε εκκλησία, την οποία αφιέρωσε στην Πρωτομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Θέκλη. Το αγίασμα υπάρχει μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται από τους πιστούς, για τη θεραπεία δερματικών νοσημάτων και εκζεμάτων. Η λάσπη που δημιουργείται από το αγίασμα υπάρχει εκεί άφθονη και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Πάρτε μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι και προμηθευτείτε τόσο τη λάσπη όσο και το αγίασμα για την Χάρη της. 

9

9

7

7

Info 

H Μονή είναι ανοιχτή καθημερινά μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι και ανοίγει ξανά στις 3.00 μέχρι τη δύση του ήλιου.  Για περισσότερες πληροφορίες για την Μονή και την Μοσφιλωτή στο www.mosfiloti.org  

 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου 

 

Loader