ΟΔΗΓΟΣ: 18 προτάσεις για να περάσεις μοναδικά το τριήμερο που έρχεται

ΟΔΗΓΟΣ: 18 προτάσεις για να περάσεις μοναδικά το τριήμερο που έρχεται

Ιδιαίτερες μουσικές συναυλίες, θεατρικά και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Το δεύτερο τριήμερο του μήνα έρχεται επίσης γεμάτο με διάφορες και ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλη την οικογένεια. Από σπουδαίες μουσικές συναυλίες για όλα τα γούστα, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους καθώς και άλλες δραστηριότητες για όλους μας.

Μουσική:

Ο Άλκης Μπαλτάς στο Θέατρο Ριάλτο με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου - 10 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσό

O μαέστρος και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς, επενδύει με επιλεγμένα αποσπάσματα κλασσικών έργων τα διηγήματα «Ζωή εν ταξί» και «Ο σαξοφωνίστας» από τη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Λυμπουρή Των ημετέρων άλλων (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-νουβέλας, 2015).

Η ζωή ανθρώπων από ξένα μέρη οι οποίοι ζούνε κοντά μας, περιγράφεται στη συλλογή του Κώστα Λυμπουρή με εξαιρετικά συναρπαστικό λογοτεχνικό τρόπο. Τα διηγήματα «Ζωή εν ταξί» και «Ο σαξοφωνίστας» αναφέρονται στη ζωή δύο αλλοδαπών μουσικών, ενός κοντραμπασίστα και ενός σαξοφωνίστα αντίστοιχα. Στη συναυλία, ο γνωστός ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους θα αποδώσει τα διηγήματα με τη συνοδεία της ορχήστρας, και σολίστ τους διακεκριμένους Νίκο Ιωάννου στο κοντραμπάσο και Γιάννη Μυράλη στο σαξόφωνο, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά.

 Άλκης Μπαλτάς: Των ημετέρων άλλων: Ζωή εν ταξί

 Άλκης Μπαλτάς: Των ημετέρων άλλων: Ο σαξοφωνίστας

Νίκος Ιωάννου κοντραμπάσο, Γιάννης Μυράλης σαξόφωνο, Ηρόδοτος Μιλτιάδους αφηγητής

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Άλκης Μπαλτάς

Τιμή εισιτηρίου: €8 για όλους

Δωρέαν είσοδος σε άτομα με αναπηρίες.

10 Φεβρουαρίου στις 20:30

Κρητικό γλέντι με τον Αντώνη Μαρτσάκη στη Χοιροκοιτία - 10 Φεβρουαρίου

.

Στην Κύπρο για μία εμφάνιση έρχεται ο Αντώνης Μαρτσάκης, ο Κρητικός της παραδοσιακής μουσικής. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς παραδοσιακούς μουσικούς ο οποίος θα έρθει στο νησί μας με τον παραδοσιακό ήχο της Κρήτης.

Info

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, Αίθουσα Δεξιώσεων Νίκειον, στις 20.00 Χοιροκοιτία, επ. Λάρνακας Εισιτήρια €25 (€10 παιδικό). Προπώληση tickethour

Δήμος Μπέκε - 10 Φεβρουαρίου στο Black Rabbit στη Λεμεσό

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έρχεται στο Black Rabbit στις 10 Φεβρουαρίου για να μας χαρίσει ένα αξέχαστο μουσικό βράδυ με παλιά και αγαπημένα τραγούδια που χρόνια τώρα ακούγονται και διασκεδάζουμε με αυτά.

Κάνε την κράτηση σου στο 25588586

Γιάννης Χαρούλης - 11 Φεβρουαρίου στο DownTown στη Λευκωσία

Ο Γιάννης Χαρούλης θα βρίσκεται στο DownTown στη Λευκωσία την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και θα χαρίσει ένα αξέχαστο βράδυ σε όσους επιλέξουν να τον απολαύσουν. Θα ερμήνευσε παλιά, νέα και αγαπημένα τραγούδια και θα μας διασκεδάσει μόνο όπως ο ίδιος ξέρει.

Καντε την κράτησή σας εγκαιρα στο τηλ 99810011

Θέατρο:

"Λυσσασμένη Γάτα" - Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

Στον αμερικανικό νότο, ένα αποπνικτικό καλοκαιρινό απόγευμα, η ευκατάστατη οικογένεια Πόλιτ έχει συγκεντρωθεί για να γιορτάσει τα εξηκοστά πέμπτα γενέθλια του ετοιμοθάνατου πατέρα. Ο πρωτότοκος γιος Γκούπερ κι η σύζυγός του Μέι επιθυμούν να διεκδικήσουν τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία, στερώντας από το δικό τους μερίδιο τον νεότερο γιο Μπρικ και τη σύζυγό του Μάγκι. Ο γάμος των δύο τελευταίων είσαι σε κρίση· ο Μπρικ, πρώην πρωταθλητής ποδοσφαίρου φθείρεται μέρα με τη μέρα, ανάπηρος σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά και πνίγει τον πόνο του στο αλκοόλ, ενώ η δυναμική Μάγκι παλεύει παθιασμένα να ξεφύγει από τη δυστυχία και το σκοτάδι. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, οι συγκρούσεις εντείνονται και το οικογενειακό οικοδόμημα διαβρώνεται. 

Ο Τέννεσση Ουίλλιαμς φέρνει στην επιφάνεια τη βία των κοινωνικών κανόνων και των παραβιασμένων συναισθημάτων, συλλαμβάνοντας ένα έργο που εστιάζει στο εύθραυστο των οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων, την υποκρισία και το ψεύδος. 

Το πλούσιο αυτό δραματουργικό υλικό επεξεργάζεται, με την ιδιαίτερη προσωπική σκηνοθετική οπτική του, ο Πάρις Ερωτοκρίτου, ο οποίος σημειώνει ότι  «οι θεματικές του έργου είναι πολλές, όμως ιδιαιτέρως χρήσιμες για εξερεύνηση είναι η σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο και τα φαντάσματα που στοιχειώνουν χώρες, οικογένειες, σχέσεις κι άτομα».

Ταυτότητα Παράστασης 

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου 

Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι 

Κοστούμια: Shona Muir

Μουσική: Χρίστος Γερολατσίτης 

Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου

Μουσική Διδασκαλία: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)

Video Art: Σταύρος Χαραλάμπους

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός Σκηνοθέτις: Μάγια Κυριαζή

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μαρία Σκουλά (Μάγκι), Γιώργος Κριθάρας (Μπρικ),

Μαρία Φιλίππου (Μέι), Έρικα Μπεγέτη (Μητέρα), Χάρης Πισίας (Πατέρας), 

Ανδρέας Βούλγαρης (Αιδεσιμότατος Τούκερ/Σκίπερ), Μάριος Μεττής (Γκούπερ), Σοφία Ιωάννου (Δόκτωρ Μπω) 

Μουσικοί επί σκηνής: Χρίστος Γερολατσίτης, Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama), Κυριάκος Κέστας, Όμηρος Μιλτιάδους

Συμμετέχουν τα παιδιά: Κωνσταντίνος Μπέλλο, Αλίκη Παπαγεωργίου, Σωτηρία Σπύρου, Αντρέας Χρίστου 

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Κάθε Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 18:00

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

 Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023  (ελληνικά)

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy & Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

"Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι" - Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Ανεμώνα

Η επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη από τη σημαντικότατη κριτικό θεάτρου-κινηματογράφου και συγγραφέα Ροζίτα Σώκου, ανέβηκε στην πρώτη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα πριν από 17 χρόνια(που καταστράφηκε από τον τυφώνα στα Λατσιά το 2009), γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία και αποτελώντας σταθμό στην ιστορία του θεάτρου.

Την παράσταση υπογράφει ο Αντρέας Τηλεμάχου ο οποίος όπως και στο παλιό ανέβασμα σκηνοθετεί, σκηνογραφεί, κάνει τη μουσική επιμέλεια και πρωταγωνιστεί ενσαρκώνοντας ξανά τον εμβληματικό χαρακτήρα.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του έργου o Ντόριαν Γκρέη είναι το αγαπημένο μοντέλο του ιδεαλιστή ζωγράφου Μπάζιλ Χώλγουορθ, που τον λατρεύει, και μόλις τελείωσε ένα υπέροχο πορτραίτο του. Καθώς το θαυμάζουν, μαζί με τον κυνικό φίλο του, τον κοσμικό λόρδο Χένρυ Ουώττον, ο Ντόριαν εκφράζει μιά τρελλή ευχή: να μπορούσε το πορτραίτο να γερνάει αντί γι’ αυτόν, να σηκώνει όλο το βάρος των χρόνων και ό,τι αυτά φέρνουν μαζί τους, ενώ εκείνος να παραμένει αιώνια νέος.

Η ευχή του γίνεται πραγματικότητα! Καθώς η ολέθρια επιρροή του λόρδου Χένρυ με τον οποίο γίνονται αχώριστοι-και τον διδάσκει πως το μόνο που αξίζει στη ζωή είναι η εξωτερική ομορφιά και η ικανοποίηση των αισθήσεων- απελευθερώνει τον Ντόριαν όλο και περισσότερο από κάθε ανθρωπιά και συμπόνοια και από τις παραδεδεγμένες έννοιες καθωσπρεπισμού, σύντομα ξεπερνά τον μέντορά του, κι αρχίζει χωρίς πια κανέναν ηθικό φραγμό, να εξερευνά τα πιό απάτητα μονοπάτια στην ακολασία, με μιά φιλοσοφία όπου το λεγόμενο «κακό» γίνεται συνώνυμο της ελεύθερης σκέψης και οι άλλοι απλά πιόνια για την ακόρεστη δίψα του για ολοένα και πιό «προχωρημένες» εμπειρίες.

Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου, Σκηνικά: Αντρέας Τηλεμάχου,

Κοστούμια: THEODORA (Θεοδώρα Πέτρου), 

Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης,

Βοηθός σκηνογράφου: Μόνικα Χατζηβασιλείου,

Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου. Ηθοποιοί: Αντρέας Τηλεμάχου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Πέτρος Πέτρου, Έλια

Ιωαννίδου, Φανή Σωκράτους, Νικόλας Πέτρου και η Γιάννα Λευκάτη.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΥΡΟΥ(υφυπουργός παρά τω προέδρω 1993-2003)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ: ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 20:30 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 19:00. 

*Προτείνεται για άτομα άνω των 15 ετών

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 70007721 ή 99344702.

"Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" - Κάθε Κυριακή στο Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Μια ομάδα ταλαντούχων συνεργατών αποκαλύπτει σε μικρούς αλλά και μεγάλους την ομορφιά του κόσμου, την αξία της φιλίας, την μαγεία της εξερεύνησης και την γνωριμία με την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. 

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Βρετανός ευγενής Φιλέας Φογκ και ο Γάλλος Ζαν Πασπαρτού, που μπαίνει στην υπηρεσία του, αποφασίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες για να κερδίσουν ένα στοίχημα.

Σε μια διαδρομή-παιχνίδι με τον χρόνο, διασχίζουν χώρες, χρησιμοποιούν κάθε μέσο που βρίσκουν στη διάθεσή τους, συναντώνται με πολιτισμούς από την Ανατολή ως τη Δύση, ξεπερνούν εμπόδια και προβλήματα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσουν το δύσκολο στοίχημα και να δικαιώσουν την τολμηρή απόφασή τους. Κάθε σταθμός είναι μια συναρπαστική εμπειρία, πότε ριψοκίνδυνη, πότε απογοητευτική και πάντοτε αποκαλυπτική.

Ένα από τα πλέον αγαπημένα και περιπετειώδη αναγνώσματα της παιδικής ηλικίας, το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ιούλιου Βερν φωτίζει μια πλούσια ιστορία εξερεύνησης των ορίων του ανθρώπου, που αγγίζει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και θεατές.

Το μυθιστόρημα παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία του Μάριου Κακουλλή. Μια ομάδα ταλαντούχων συνεργατών ζωντανεύει την περιπέτεια του Φιλέα Φογκ, ως ένα ταξίδι γνωριμίας με την πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα και την ομορφιά του κόσμου.

Ταυτότητα Παράστασης 

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής

Σκηνικά: Έλενα Τερέπεη

Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου

Μουσική-Μουσική διδασκαλία: Χρυσή Ανδρέου

Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάoυ

Στίχοι: Σταύρος Σταύρου

Ειδικές κατασκευές: Ανδριανή Ρουσογένους

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Αχνιώτου

Στούντιο/Ενορχήστρωση: Μάριος Χατζίκος

Παίζουν: Χρυσή Ανδρέου, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου,

Έλενα Καλλινίκου, Αντρέας Κουτσόφτας, Πάνος Μακρής, Άντρεα Μαύρου, 

Πολυξένη Σάββα, Άννη Χούρη 

Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

κάθε Κυριακή στις 10:30

Εισιτήρια / Πληροφορίες: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00) και στην ιστοσελίδα www.thoc.org.cy .Τιμή Εισιτηρίου: €6 (παιδιά και γονείς)

Φωτογραφίες: Έλενα Τερέπεη 

 «MAMA» - 10,11,18,19 και 26 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Δέντρο

Και βρίσκει ανταπόκριση στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας που δεν ευτύχησε να γνωρίσει οικογένεια. Η Αμπάρ θα βρει επιτέλους ένα «καταφύγιο», όπως σημαίνει το όνομά της, μιας οικογένειας που δεν γνώρισε ποτέ; Και η Εσπεράνσα θα βρει επιτέλους την «ελπίδα», όπως σημαίνει το δικό της όνομα, μιας ευτυχισμένης οικογένειας που δεν κατάφερε να έχει στην μέχρι τώρα ζωή της;

Μπορεί να συσταθεί μια οικογένεια πέρα και έξω από καθιερωμένους όρους, πέρα και έξω από τα στενά ή ευρύτερα θεσμικά πλαίσια που την καθορίζουν; Κι αν κάποιος έχει την φαεινή ιδέα να συστήσει μια τέτοια οικογένεια είναι σίγουρος πως θα γευτεί καρπούς γλυκούς όπως αυτούς που μπορεί να προσφέρει μια «παραδοσιακή» ευτυχισμένη οικογένεια; Και ο θεατής θα είναι σε θέση να δώσει, με το τέλος της παράστασης, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά;                            

Στους ρόλους: Αννίτα Σαντοριναίου, Κατερίνα Λούρα

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Μάρτα Μπαρσελό 

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης 

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία : Σάββας Μυλωνάς 

Μουσικός(σύνθεση και επί σκηνής): Κυριακή Ιακωβίδου

Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Xριστιάνα Λάρκου

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

Παραστάσεις

Λευκωσία - Θεατρο Δέντρο: 10/2/23 – 8:30 μ.μ.  11/2/23 – 8:30 μ.μ.

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτα 

Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.cy, καταστήματα STEPHANIS και στο 99520835. ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 

Touch(ed) - 10 και 11 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο Συνεργείο, Λεμεσός

Η παράσταση σατιρίζει το φαινόμενο της προσβολής της γυναίκας λόγω της σεξουαλικής της συμπεριφοράς («slut shaming») και τον ηθικό υποβιβασμό της ανύπαντρης γυναίκας στον αντίποδα του ιδεώδους της πυρηνικής οικογένειας για να θέσει το ερώτημα: μπορεί η τέχνη να είναι όχημα παρεκβατικών εναλλακτικών προτύπων έστω και αν αποδεικνύεται δύσκολο για τους δημιουργούς να τα υπερασπιστούν στην πραγματική τους ζωή;

Το έργο αντιπαραθέτει πρωτότυπο κείμενο, αποσπάσματα από δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα, αναφορές σε ερμηνείες εμβληματικών καλλιτεχνίδων της ποπ κουλτούρας, αυτοβιογραφικά στοιχεία, ζωντανή ηλεκτροακουστική μουσική από τον Γιάννη Χριστοφίδη, κίνηση και κινησιολογικές αναφορές σε πρακτικές του σύγχρονου χορού και παραπομπές στο μοχθηρό θηλυκό πνεύμα που συναντάται σε πολλές λαϊκές παραδόσεις παιχνιδιών με σχοινί. Μέσα από τη μη γραμμική φόρμα η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας και πρωταγωνίστρια της παράστασης Kestrel Farin Leah διερωτάται κατά πόσο κυρίαρχα πολιτισμικά πρότυπα όπως της μητρότητας και της μονογαμίας εξυπηρετούν τελικά την αποσεξουαλικοποιημένη μητέρα-ηθοποιό στην προσπάθειά της να ισορροπήσει τις απαιτήσεις της μητρικής φροντίδας με την σωματική της υπέρβαση και μεταμόρφωση.

Ταυτότητα:

Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Kestrel Farin Leah

Πρωτότυπη ζωντανή μουσική, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης

Σκηνική εγκατάσταση και βίντεο προβολές: Dasha Sur

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Stephanie Petagno

Προβολή: Λουκία Βασιλείου

Παραστάσεις:

Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 8μμ

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 8μμ

Γενικό εισιτήριο: €15

Φοιτητικό εισιτήριο: €12

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com ή στο ταμείο του θεάτρου πριν την έναρξη κάθε παράστασης.

«Ο Σπανός τζαι οι Σαράντα Δράτζιοι» - 11 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Μασκαρίνι

.

Στη διασκευή της Αλεξίας Παπαλαζάρου δύο έφηβοι συναντιόνται στη πράσινη γραμμή. Ένας Τουρκοκύπριος και ένας Ελληνοκύπριος, παιδιά της ίδιας ηλικίας, που τραγουδάνε τα ίδια τραγούδια, που η μπάλα είναι ο καλύτερος τους φίλος. Και γι’ αυτή τη μπάλα τσακώνονται. Σε ποιόν ανήκει τελικά η μπάλα ποδοσφαίρου; Κι’ όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ένας  δυνατός αέρας γεμίζει το χώρο με πολύχρωμα χαρτιά. Και ξαφνικά οι δύο έφηβοι «εχθροί» αποκτούν κοινό στόχο: να διαβάσουν μαζί το παραμύθι «Ο Σπανός τζαι οι σαράντα Δράτζιοι». 

Μπορεί ένα παραμύθι να ενώσει δυο εχθρούς ; Μπορεί ένας κοινός στόχος να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να καταλάβουν ότι τους ενώνουν πιο πολλά από όσα τους χωρίζουν; Θα καταφέρουν άραγε μαζί να διώξουν τους δράκους από τον τόπο τους και να ξαναγυρίσει το νερό στο χωριό τους;

Λαϊκό κυπριακό παραμύθι

Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία • Αλεξία Παπαλαζάρου

Επί σκηνής • Βασίλης Παφίτης, Izel Seylani 

Χαρακτικό • Χαμπής Τσαγγάρης

Μουσική • Γιώργος Κάρβελλος

Στίχοι • Ανδρέας Παράσχος

Σχεδιασμός Φωτισμού • Κυριάκος Σιαμπτάνης

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία •  Θέλμα Κασουλίδου 

Video art • Γιώργος Αλεξάνδρου

Εικαστικός σχεδιασμός προωθητικού υλικού • Νεόφυτος Αβραάμ

Επιμέλεια προωθητικού υλικού & Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις • Έλενα Γιώργαλλου

Εισιτήρια ΕΔΩ

Ξενοδοχείο των δύο κόσμων - Πρεμιέρα 11 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Σκάλα

.

Η ζωή και ο αναπόφευκτος θάνατος. Ο αφύσικος, πρόωρος, άδικος και τυχαίος. Ο φυσικός, αιτιολογημένος κι αναμενόμενος. Τα γηρατειά και η μοναξιά τους. Η αγωνία του θανάτου, η νεκροφάνεια, το «ταξίδι» των νεκρών στο αστρικό στερέωμα, ή κατά τους διαλεκτικότερους αρχαίους στον «κάτω κόσμο», κάτω από τη γη. Η γη και η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «ξενοδοχείο», απ' όπου «εισέρχονται» και «εξέρχονται» όλοι οι άνθρωποι, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με το «γραφτό» του καθένα, με το οποίο ακόμα και νέοι μπορεί να στερηθούν τον έρωτα και τη ζωή. Αυτό είναι το θέμα - μέσα από ένα κράμα ρεαλισμού, υπερρεαλισμού, ποιητικής ευαισθησίας και πικρού χιούμορ .

Ο Ιούλιος, αρχισυντάκτης σε αθλητική εφημερίδα, λάτρης του ποδόγυρου, αγχωτικός, ανασφαλής και αυτοκαταστροφικός φτάνει μετά από ένα αυτοκινητιστικό (ατύχημα;) στο «Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων». Εκεί θα γνωρίσει και θα συναναστραφεί με τους υπόλοιπους ένοικους του Ξενοδοχείου: το Μάγο Ρατζαπούρ, τον Πρόεδρο Ντελμπέκ, τη Μαρία, «εκ γενετής» καθαρίστρια και τέλος τη Λώρα, ένα κορίτσι καθηλωμένο από χρόνια στην αναπηρική καρέκλα του.

Όλοι οι ένοικοι περνούν στην πραγματικότητα κρίσιμες ώρες και περιμένουν να αποσαφηνιστεί η μοίρα τους. Κανένας δεν ξέρει πώς έφτασε, πότε θα μπορέσει να ξαναφύγει, ούτε προς ποιο προορισμό. Σ’ αυτόν τον παράξενο τόπο όλα είναι δυνατά: οι ψεύτες λένε την αλήθεια, οι φτωχοί βγάζουν γλώσσα, οι ισχυροί ταπεινώνονται, οι ανάπηροι περπατούν.

Υπεύθυνη για τη διαμονή τους είναι η αινιγματική Γιατρός S και οι δύο βοηθοί της. Τα ερωτήματα των φιλοξενούμενων γίνονται όλο και πιο έντονα και οι απαντήσεις αργούν να φτάσουν. Η Ζωή, ο Θάνατος, ο Έρωτας, ο Θεός, η Μοίρα, όλα τα ερωτήματα του ανθρώπου, ξαναμπαίνουν κάτω από τη σκιά ενός ασανσέρ, μιας αδυσώπητης μηχανής που πηγαινοέρχεται ατέρμονα μεταξύ δύο προορισμών, δύο Κόσμων.

Συντελεστές:

Μετάφρασή: Κώστα Ασημακόπουλου – Θεοδώρας Φραγκογιάννη Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής Μουσική/Μουσική Επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Λουκία Μιχαήλ Μουσουλιώτου ,Μόνικα Μελέκη, Ανδρέας Μελέκης, Χρίστος Κυριάκου (Παλώδιας),Βαλεντίνα Νικολάου Συμμετέχουν οι μαθητές του θεατρικού Eργαστηρίου : Χρυσταλλένη Παπαγεωργίου , Χριστός Βασιλείου

Παραστάσεις:

Πρεμιέρα: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 – ώρα 8.30μ.μ.

Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – 8.30 μ.μ. και Κάθε Κυριακή – 6.30 μ.μ. (μέχρι12 Μαρτίου) στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Λευκωσία: Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Μαρτίου – ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102.

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy/ACS Courier και στο ταμείο του Θεάτρου τις μέρες των παραστάσεων

 

"Girls Like That" - 11,12 Φεβρουαρίου στο Σατιρικό Θέατρο

Η Anyhow Theatre Ensemble, παρουσιάζει σε Παγκύπρια Πρώτη το έργο του Evan Placey “Girls Like That”, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου. Η παράσταση επιχορηγήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και στο Δημοτικό Θέατρο ‘Υψωνα τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας – Κύπρος.

Πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει με αμεσότητα, τόλμη και αφοπλιστική ειλικρίνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβες και οι έφηβοι σήμερα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θέματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, της έμφυλης ανισότητας και της αυξανόμενης επιρροής που ασκούν τα  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα σχολείο για προνομιούχα παιδιά όπου διαρρέει η γυμνή φωτογραφία μιας τελειόφοιτης μαθήτριας, της Σκάρλετ, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις και αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα στην παρέα των κοριτσιών με τα οποία έχει μεγαλώσει. Οι συμμαθήτριες της όχι μόνο δεν τη στηρίζουν αλλά αντίθετα διασύρουν το όνομά της και την εκθέτουν. Όταν όμως κυκλοφορεί μια αντίστοιχη φωτογραφία ενός γυμνού αγοριού, οι αντιδράσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες.

Το έργο του Placey- το οποίο ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο θεατρικό έργο για νεανικό κοινό στα Βραβεία της Ένωσης Συγγραφέων της Μεγάλης Βρετανίας. το 2015- θέτει ένα καίριο ερώτημα: πώς από τις γενιές των γυναικών που αγωνίστηκαν για την ψήφο, την ισότητα ευκαιριών, τα δικαιώματα στο χώρο εργασίας και τον έλεγχο του σώματός τους, γεννήθηκαν κόρες που είναι τόσο ανασφαλείς, επικριτικές και κακοποιητικές ως προς τις άλλες γυναίκες;

Με ένα δυναμικό καστ που αποτελείται από τρεις επαγγελματίες και επτά έφηβες ηθοποιούς η ομάδα επιχειρεί να αποτυπώσει με ζωντάνια, χιούμορ και εκρηκτική διάθεση τον πολυεπίπεδο και ανατρεπτικό κόσμο της εφηβείας.  

Παραστάσεις:

11, 12, 18, 19 Φεβρουαρίου

Σατιρικό Θέατρο, Πάνω Σκηνή / Λευκωσία

Εισιτήρια: SoldOut Tickets

Πληροφορίες: 99407862

Ώρα Έναρξης: Σαββατο 8:30 μ.μ / Κυριακή 7:00 μ.μ / Δευτέρα 8:30 μ.μ

Είσοδος: €15 – Μειωμένο: €12

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών.

Ταυτότητα Παράστασης:

Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου 

Μετάφραση: Ιωάννα Κορδάτου

Σκηνικά - Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου 

Κίνηση - Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Μουσική επιμέλεια και σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Αντωνίου 

Βοηθός σκηνοθέτριας: Μιχαέλλα Χρίστου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος 

Οπτική επικοινωνία και motion graphics: Γιώργος Βασιλείου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Νάγια Αναστασιάδου, Άννα Χριστίνα Γκρόζα, Κάλια Γρηγορίου, Άννα Θεοδώρου, Θεοδώρα Καχριμάνη, Ιωάννα Κορδάτου, Διαμάντω Ηλέκτρα Κωνσταντίνου, Λουκία Πιερίδου, Γεωργία Χάσικου, Ελίνα Χρυσάνθου.

"Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού" - 12 Φεβρουαρίου Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου

O Mάλο είναι ένα αφελές, αριστοκρατικό ψάρι, που ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος βασιλιάς του βυθού. Μια μέρα η ζωή του θα αλλάξει όταν εγκλωβίζεται σε ένα πλαστικό σκουπίδι και ο βασιλιάς τον διώχνει από το βασίλειο των αριστοκρατικών ψαριών. Μέσα από το δικό του ταξίδι ως κοινό ψάρι, ο Μάλο θα μάθει για την ρύπανση των ωκεανών, τι πάει να πει πραγματική φιλία, ομαδικότητα, αλληλεγγύη και τι κάνει έναν βασιλιά σπουδαίο.

Συντελεστές:

Παραγωγή: Animagnet Productions

Σκηνοθεσία: Αντρέας Μακρής 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλιος Καλλιστράτης

Θεατρικό Κείμενο/ Μουσική: Σταύρος Μιχαλακάκος, Γιάννης Πολίτης 

Μουσική Διδασκαλία: Σταύρος Μιχαλακάκος

Χορογραφίες / Κινησιολογία: Νάταλυ Αμάν

Σκηνικά / Κουστούμια / Ειδικές Κατασκευές – Ιφιγένεια Παπαγεωργίου, Ράκης Γεωργίου, Project2C 

Σχεδιασμός προβολών: Αντώνης Φράγκους

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Άνθη Κάσινου, Άντρια Αγαθοκλέους, Γιώργος Νικολάου, Δημήτρης Γιωρκάτζιης, Κωνσταντίνος Σωκράτους, Σαββίνα Γεωργίου, Στέλιος Καλλιστράτης

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 11:00. Εισιτήρια ΕΔΩ 

 «Ρώτα με όταν ξυπνήσω» - 11 και 12 Φεβρουαρίου στον ΘΟΚ

.

Το έργο του Χαράλαμπου Γιάννου γράφτηκε μετά από ανάθεση του ΘΟΚ στον καταξιωμένο Κύπριο συγγραφέα κι εξελίχθηκε μέσα από δημιουργική συνεργασία με τη σκηνοθέτρια, τους καλλιτεχνικούς επιμελητές και μια ομάδα εφήβων. Πρόκειται για ένα υλικό που φωτίζει τον εφηβικό ψυχισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τα όνειρα των νέων ανθρώπων. 

Η Αλεξία Παπαλαζάρου, που σκηνοθετεί το έργο, με την ευαίσθητη και ρεαλιστική ματιά της και μαζί με μία ομάδα νέων ταλαντούχων συνεργατών, ξεδιπλώνει με γρήγορο ρυθμό, ένταση και χιούμορ το ανήσυχο σύμπαν που κουβαλούν οι εφηβικές ψυχές.

Λίγα λόγια για το έργο

Φίλοι και γονείς γιορτάζουν τα δέκατα πέμπτα γενέθλια της Ουρανίας. Για την ίδια, όμως, δεν αποτελούν γιορτή. Αντιμέτωπη με ένα δικό της πρόβλημα παραιτείται από την επαφή με τον κόσμο γύρω της κι όλοι αναζητούν να μάθουν τι έχει συμβεί. Στο κέντρο της ιστορίας του έργου βρίσκεται η Ουρανία και κοντά της ένας κύκλος ενηλίκων και εφήβων: δύο γονείς που ανησυχούν για εκείνην, ένας αδιάφορος αδελφός, η φίλη της, Μπι, που πασχίζει να διαλευκάνει το μυστήριο, ένα ωραιοπαθές αγόρι κι ένας «χορός» συνομηλίκων που την παρακολουθεί και σχολιάζει τις πράξεις της. Η φιλία, ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού, τα μυστικά κι οι αλήθειες είναι κάποιες από τις θεματικές που αντηχούν στον κόσμο του έργου. 

Ταυτότητα Παράστασης 

Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Stavri Papa

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Κίνηση: Εύα Καλομοίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς 

Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαρία Πισιήλη

Παίζουν: Φάνος Θεοφάνους, Ραφαέλλα Καβάζη, Μάρκος Καλλής, Άνθη Κάσινου, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις για το κοινό

Λευκωσία 

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 20:30 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 | www.thoc.org.cy

Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό οδηγό και έκθεση.

Φωτογραφίες: Γιώργος Χαραλάμπους

 «Τετράδυμοι» - 12 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Μασκαρίνι

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια όμορφη και ρομαντική ιστορία , που στόχο έχει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους τη συναισθηματική και όχι την υλιστική αξία των πραγμάτων. Οι Τετράδυμοι είναι ίδιοι στην όψη, σαν τέσσερις σταγόνες νερό, μα ο χαρακτήρας τους είναι εντελώς διαφορετικός. Ξεκινούν λοιπόν ένα ταξίδι για να κερδίσουν το σεβασμό της μητέρας τους και να αποδείξουν πως μπορούν να ανοίξουν τα δικά τους φτερά στη ζωή. Τεμπελιά, διασκέδαση, πονηριά, κλεψιά αλλά και αγάπη, φροντίδα, αφοσίωση και πίστη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Τέσσερις όψεις του ίδιου νομίσματος, που λειτουργούν μέσα στην παράσταση, σαν μία μικρογραφία του κόσμου μας. Ποιoς τελικά θα καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό της μάνας του, αλλά και την καρδιά της Αγνής, που τους περιμένει να γυρίσουν υπομονετικά.

Η θεατρική διασκευή του παραμυθιού είναι του Πέτρου Κονόμου. Την αυθεντική μουσική έγραψαν ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος και Σταύρος Μακρής ενώ την κίνηση και τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Αντιγόνη Τασουρή. Το σχεδιασμό των κοστουμιών ανέλαβε η Κωνσταντίνα Ανδρέου και την κατασκευή του σκηνικού ο Δημήτρης Δημητρίου. Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί: Πέτρος Κονόμου, Έφη Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Δημητρίου και Άντρη Κούκου. Η πρεμίερα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στο Θέατρο Μασκαρίνι στα Λατσιά. Τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 10:30πμ.

Παραστάσεις 

Kυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Θέατρο Μασκαρίνι, 10.30  Εισιτήρια €10  Κρατήσεις 99485083, 22270420

Άλλες δραστηριότητες:

 

Για σκι στο Τρόοδος - 12 Φεβρουαρίου

Μπορεί η Κύπρος να είναι φημισμένη για τις υπέροχες παραλίες, για το ζεστό κλίμα και το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα όταν πέσουν τα χιόνια στις πιο ψηλές κορυφές της δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από χώρες βόρειες που είναι φημισμένες για τα χιονοδρομικά και το σκι. 

Λίγα λόγια για τη δραστηριότητα: 

Θα κατευθυνθουμε προς το χιονοδρομικό κέντρο για να παραλάβουμε τον εξοπλισμό σας. Μετά την παραλαβή του εξοπλισμού μας θα συναντήσουμε τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές σκι από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Οι εκπαιδευτές μέσα σε ένα μάθημα διάρκειας μίας ώρας θα μας μάθουν τις βασικές τεχνικές που απαιτεί το άθλημα, αλλά και για τους πιο προχωρημένους τη βελτίωση αυτών των τεχνικών. Με το πέρας του μαθήματος θα έχουμε όλη τη μέρα μαζί με τον εξοπλισμό για να απολαύσουμε το σκι στις πλαγιές του Τροόδους.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφοριες μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:  https://bit.ly/3IqTv6a

Κυπριακό μπούκωμα στο χωριό - 11 και 12 Φεβρουαρίου

Τα σαββατοκύριακα αποτελούν μοναδική ευκαιρία για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, γεμάτες χαρά και χαμόγελα.

Τα πάντα του χωριού μοιάζουν πιο νόστιμα, πιο όμορφα, πιο ευχάριστα, πιο συμπαθητικά...από τους ανθρώπους, τα νερά των πηγών, τα χόρτα των χωραφιών, τους καρπούς των δέντρων, όλα είναι υπέροχα!!

Για κρατήσεις: 99036321

09:00 - 15:00, Σάββατο & Κυριακή

Γρηγόρη Αυξεντίου 1, Πολιτικό, Λευκωσία

Παιδικά εργαστήρια και μια σειρά οικογενειακών εκδηλώσεων - 11 Φεβρουαρίου

Από την αρχή της δημιουργίας του Τεχνόπολις 20 ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να απευθυνθεί στα παιδιά και στις οικογένειες και να προσφέρει ιδιαίτερες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα φέρουν τα παιδια πιο κοντά στις τέχνες. Οι εκδηλώσεις αυτές, εργαστήρια και παραστάσεις αρχίζουν από τον Φεβρουάριο, αρχικά μια φορά τον μήνα. 

Η σειρά των οικογενειακών και παιδικών εκδηλώσεων θα ξεκινήσει το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, με ένα εργαστήρι κινουμένων σχεδίων, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου, με ένα εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής.

Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420.

Υποστηρχτής: Paphos Music Lovers

Μαθαίνοντας την ιστορία του Καρναβαλιού μέσα από την τέχνη των Κινουμένων Σχεδίων με την Παναγιώτα Μιχαήλ

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 15:00-17:00, ηλικίες 6-12, γενικό κόστος συμμετοχής €10

Πώς άρχισε το καρναβάλι, ποιά είναι η ιστορία του και ποια η σχέση του με τον Θεό Διόνυσο; Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν βήμα-βήμα τον σχεδιασμό χαρακτήρων οι οποίοι σχετίζονται με την ιστορία του καρναβαλιού και την γιορτή της χαράς. Ακολούθως, θα χρησιμοποιήσουν τα σχέδια τους ώστε να φτιάξουν ένα ομαδικό βίντεο και να κατανοήσουν την τέχνη των κινουμένων σχεδίων.

 

Loader