Πάμε Πάχνα για την γιορτή του ζυμωτού παλουζέ

Πάμε Πάχνα για την γιορτή του ζυμωτού παλουζέ

Το χωριό όπου συναντάμε μία ιδιαίτερη τεχνική παρασκευής του γνωστού μας εδέσματος από σταφύλι

Η Πάχνα την 1η Οκτωβρίου διοργανώνει την Γιορτή του Ζυμωτού Παλουζέ που στην γεύση θεωρείται πιο νόστιμος από τον συνηθισμένο.

Ο ζυμωτός ππαλουζές είναι κατοχυρωμένος από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στην Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρασκευής του. Πρόκειται για ένας ιδιαίτερο, παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του παλουζε που μόνο στην Πάχνα μπορείς να βρεις.

Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι η διαδικασία παρασκευής ξεκινάει ζυμώνοντας αλεύρι και μουστάρι(ν), γι’ αυτό λέγεται και ζυμωτός. Οι οικοκυρές φτιάχνουν αρχικά ένα γλυκό ψωμί με το μουστάρι(ν) και στη συνέχεια το αραιώνουν για να γίνει χυλός και να καταλήξει στο ρευστό μείγμα του ππαλουζέ. Η διαδικασία αυτή προσδίδει στον παλουζέ μια ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Η παράδοση του ζυμωτού παλουζέ διατηρείται ακόμη στην Πάχνα, διότι οι Παχνιώτες που γνωρίζουν να τον φτιάχνουν παραδέχονται πως έχει μεγάλη διαφορά από τον ππαλουζέ που φτιάχνεται στην υπόλοιπη Κύπρο.

Η παρασκευή του παλουζέ αποτελεί και μια αφορμή για να μαζευτεί η ευρύτερη οικογένεια σε ένα σπίτι, κυρίως της γιαγιάς, για να συγκεντρωθούν φίλοι και κουμπάροι σε ένα τυπικό ραντεβού κάθε χρόνο.

Μια όμορφη κοινωνική στιγμή, είναι όταν στο τέλος της παρασκευής η οικοκυρά αφήνει λίγη ποσότητα ππαλουζέ στον πάτο του χαρτζιού, ρίχνει διάφορους ξηρούς καρπούς και όλοι οι καλεσμένοι τρώνε από το ίδιο σκεύος με ένα κουτάλι.

Info

Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, Κεντρική Πλατεία Πάχνας (καφενεία) 15:30. 

Η εκδήλωση τέλει υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση.

1

Loader