Πήγαμε και είδαμε από κοντά το νέο εντυπωσιακό γκράφιτι των Λευκάρων

Πήγαμε και είδαμε από κοντά το νέο εντυπωσιακό γκράφιτι των Λευκάρων

Μία τοιχογραφία φόρος τιμή στις θρυλικές κεντήτριες του ωραιότερου, ίσως, χωριού της Κύπρου

Το χωριό των Λευκάρων δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα χωριό της Κύπρου αλλά πρόκειται για μία κοινότητα με μακρά ιστορία μέσα από την οποία εκπηγάζουν τέχνες και πολιτιστικά στοιχεία μοναδικά για την Κύπρο

1

Ένα χωριό-αξιοθέατο που ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική και την γαστρονομία του όσο για την λαογραφία, τις τέχνες και την ιστορία του.

Πρόσφατα, μάλιστα, τα Λεύκαρα έλαβαν άλλη μία πολύ σημαντική διάκριση και συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με τα «30 Ομορφότερα Χωριά της Ευρώπης», που συνέταξε ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιαπωνίας (JATA).

6

Τα Λεύκαρα για αιώνες διατηρούν την φήμη των σπουδαίων τεχνιτών της αργυροχοϊας αλλά και των λευαρίτικων κεντημάτων με το φημισμένο λευκαρίτικο κέντημα να συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2009. Το λευκαρίτικο κέντημα και τις μαστόρισσες της μοναδικής αυτής τέχνης, τις θρυλικές κεντήτριες των Λευκάρων τιμά και υμνεί ένα υπέροχο γκράφιτι-τοιχογραφία που κοσμεί ένα μεγάλο τοίχο από την πίσω είσοδο της κοινότητας των Πάνω Λευκάρων (στον τοίχο μετά την Πετρολίνα).

1

 

1

Χθες, Κυριακή με αφορμή το 6ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού που λάμβανε χώρα στο χωριά βρεθήκαμε στα όμορφα Λεύκαρα για βόλτα στο χωριό και είδαμε από κοντά αυτό το πανέμορφο και εντυπωσιακό έργο που τιμά τις γυναίκες αυτές που αφιέρωσαν την ζωή τους στην τέχνη του λευκαρίτικου κεντήματος. Αυτή η σπουδαία street art δημιουργία αποτελεί έργο του καλλιτέχνη Aylin Myumyunova και παρουσιάζει έξι κεντήτριες γυναίκες διαφορετικών ηλικιών να κεντούν κάτω από εντυπωσιακές φραγκοσυκιές που κατά κάποιο τρόπο γίνονται κομμάτι του έργου. Από την πιο ηλικιωμένη κεντήτρια η τέχνη περνάει στην κόρη, την εγγονή και φτάνει στο σήμερα όπου το λευκαρίτικο κέντημα αποτελεί ένα σημαντικό λαογραφικό στοιχείο του τόπου μας που ταξιδεύει τα Λεύκαρα στα πέρατα του κόσμου. 

Εμείς, θέλαμε να δούμε από κοντά αυτό το έργο το οποίο ήδη ο κόσμος άρχισε να ανακαλύπτει και θεωρούμε βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα από τα επόμενα instagrammable σημεία του νησιού με πολλά ποσταρίσμα στα social media. 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου 

 

Loader