Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γεώργιος Πολ. Γεωργίου-Κύπρος η Παντοτινή» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γεώργιος Πολ. Γεωργίου-Κύπρος η Παντοτινή» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Με την έκθεση αυτό το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη υπογραμμίζει τη σταθερή δέσμευσή του για την προβολή και τη μελέτη της κυπριακής ιστορίας της τέχνης

Μέσα από το εκθεσιακό, το ερευνητικό αλλά και το εκδοτικό πρόγραμμα της Λεβεντείου Πινακοθήκης αναδεικνύεται αυτή η πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της τέχνης της Κύπρου, με ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικούς καλλιτέχνες της πρώτης γενιάς

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα έκθεση και ο τόμος που τη συνοδεύει προσφέρουν τη δυνατότητα στο κοινό να προσεγγίσει και να γνωρίσει μοναδικά έργα του μεγάλου αυτού δημιουργού, του Γεωργίου, τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες συλλογές, και στους ερευνητές να ανακαλύψουν νέες όψεις της εικαστικής πορείας του ζωγράφου. Είναι αξιοσημείωτο ότι την έκθεση εμπλουτίζουν έργα που ανήκουν στην οικογένεια του καλλιτέχνη και τα οποία πρόσφατα επιστράφηκαν από την Αμμόχωστο με τη συμβολή της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.

9

Όπως ανέφερε και ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής στην ομιλία του «Μέσα από τα 50 και πλέον έργα βλέπουμε ξεκάθαρα γιατί ο Πολ. Γεωργίου διακρίνεται ως ο μεγάλος καλλιτέχνης της ιστορίας της τέχνης της Κύπρου». 

9

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας για την προετοιμασία της έκθεσης Γεώργιος Πολ. Γεωργίου – Κύπρος η Παντοτινή, μέλη της ομάδας των συντελεστών επισκέφθηκαν και φωτογράφησαν τους τόπους στα κατεχόμενα, εκεί όπου κάποτε ζούσε και ζωγράφιζε ο καλλιτέχνης. Αποφασίστηκε λοιπόν να οργανωθεί μια παράλληλη, συμπληρωματική έκθεση που έχει ως στόχο να προσφέρει μια παρόμοια εμπειρία στους επισκέπτες: μια ματιά μέσα από πολλαπλούς φακούς και στρώματα αναμνήσεων, καθώς και μια ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους ταξίδι και να «συναντηθούν» με τον καλλιτέχνη Γεώργιο Πολ. Γεωργίου και τη δική του Κύπρο. Η παράλληλη έκθεση Κύπρος η Παντοτινή – Ὁ βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ παρουσιάζεται στην Αίθουσα Claude Monet στο Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Λεβεντείου Πινακοθήκης. 

Οι δύο εκθέσεις μας αποτυπώνουν τον σεβασμό, τον θαυμασμό μας προς τον καλλιτέχνη, ενώ αφηγούνται την αγάπη του Γεωργίου για την πατρίδα του, την πόλη του, τον κόσμο του.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Νοεμβρίου 2022 - 26 Φεβρουαρίου 2023

 

Loader