To πρόγραμμα του 3ου Queer Wave: Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Κινηματογράφου Κύπρου

To πρόγραμμα του 3ου Queer Wave: Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Κινηματογράφου Κύπρου

Το Queer Wave 2022 σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην παλιά Λευκωσία.

Στην 3η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα προβληθούν 70 ταινίες στο σύνολο, με 15 μεγάλου μήκους, πέντε κυπριακές συμμετοχές και περισσότερες από 60 παγκύπριες πρεμιέρες.

Το φετινό πρόγραμμα συνδυάζει ρετροσπεκτίβα, ντοκιμαντέρ, ταινίες animation, και τμήματα φιλικά προς την οικογένεια. Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς χώρες που στερούνται σήμερα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, θα προβληθούν τρεις ταινίες μικρού μήκους από Ιράν, Ουκρανία και Παλαιστίνη.

Φεστιβαλικές Επιτυχίες

Μετά από μια ειδική προβολή του Flee στο Θέατρο Ριάλτο, το φετινό Queer Wave ξεκινά επίσημα στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ στις 25/11 με Το Μπλε Καφτάνι της Μαροκινής Maryam Touzani, μια ανατρεπτική ταινία που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, αποσπώντας το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής (FIPRESCI) στο τμήμα “Un Certain Regard”. Πριν την έναρξη, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής.

Επιτυχίες από το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου συμπεριλαμβάνουν το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Nelly & Nadine του Σουηδού Magnus Gertten (29/11), για μια τρυφερή ιστορία λεσβιακής αγάπης θαμμένη στο χρόνο, καθώς και ένα αισθησιακό queer μιούζικαλ με ποπ αιγυπτιακή μουσική και αφηγηματικές νότες από τις Χίλιες και Μία Νύχτες, Shall I Compare You to A Summer’s Day? του Mohammad Shawky Hassan (30/11), που σκιαγραφεί ιστορίες πολυερωτικότητας.

Για την Οικογένεια

Με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας, στο φετινό Queer Wave θα δοθεί ιδιαίτερη ορατότητα σε νεαρούς χαρακτήρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη φροντίδα που ακόμα δεν προσφέρεται συστηματικά στους ΛΟΑΤΚΙ+ νέους της Κύπρου. Από την Αργεντινή και την Φινλανδία έχουμε αντίστοιχα το Sublime του Mariano Biasin (26/11) και το Girl Picture της Alli Haapasalo (26/11), που ρίχνουν φως στη ρομαντική και ερωτική εξερεύνηση bisexual και asexual χαρακτήρων μεταξύ άλλων. Καρδιές θα κλέψει σίγουρα και η τρανς πρωταγωνίστρια του βελγικού Lola and the Sea του Laurent Micheli (26/11), με όλη του την τρυφερή προσέγγιση προς τους οικογενειακούς δεσμούς. Τo Metamorphosis του J.E. Tiglao (27/11) είναι η πρώτη ταινία από τις Φιλιππίνες που προβάλλεται στο Queer Wave, καθώς επίσης και η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του φεστιβάλ με intersex πρωταγωνιστή - σπανιότατο είδος ευρύτερα. Μια επίσης σπάνια ματιά σε queer ιθαγενείς χαρακτήρες, ανάλαφρα και με χιούμορ, προσφέρει, τέλος, το Wildhood του Καναδού σκηνοθέτη Bretten Hannam (27/11).

Ντοκιμαντέρ

Για τους φίλους του ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα συμπληρώνουν Οι Γάμοι της Τήλου του Έλληνα σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη (26/11), ο οποίος θα παρευρεθεί στο Queer Wave για να παρουσιάσει την ταινία του - φόρο τιμής προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές της Ελλάδας, που πρωτοστάτησαν στο να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι ομόφυλοι γάμοι της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις της πολιτείας. Αμέτοχος και με το προσεγμένο βλέμμα του, ο Adrián Silvestre χαρίζει στο φετινό Queer Wave ένα άκρως ευαίσθητο και πολυδιάστατο πορτραίτο της τρανς εμπειρίας με το ανάλαφρο και συνάμα συγκινητικό Sediments από την Ισπανία (28/11). Μία από τις πρωταγωνίστριες θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία.

Κυπριακές Συμμετοχές

Σημαντική και φέτος η παρουσία queer ταινιών από κύπριους σκηνοθέτες, με τέσσερις μικρού μήκους και μία μεγάλου μήκους συμμετοχές, ανάμεσά τους δύο πρώτες προβολές στην Κύπρο. Πρόκειται για τις ταινίες Ο Άνθρωπος με τις Απαντήσεις του Στέλιου Καμμίτση (27/11), Erma του Άγγελου Χαραλάμπους (28/11), Walls της Σεμέλης Βογαζιανού (29/11), A Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου (30/11) και το Que Será, Será του Αλέξανδρου Πισσούριου (01/12). Οι πέντε σκηνοθέτες θα βρίσκονται μαζί μας μετά την προβολή των ταινιών τους για συζήτηση με το κοινό: τρεις δια ζώσης και δύο μέσω διαδικτύου.

Ρετροσπεκτίβα

Φόρο τιμής προς τους καλλιτέχνες μιας άλλης εποχής, που άφησαν πίσω τους αριστουργήματα του queer κινηματογράφου, αποδίδει και φέτος το Queer Wave με τρεις ταινίες μεγάλου μήκους: το Θεώρημα (01/12) για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini, Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (02/12) του Γερμανού δημιουργού Rainer Werner Fassbinder με αφορμή την 50η επέτειο της ταινίας, και το Victim (03/12) του Βρετανού Basil Dearden - μια ταινία ιστορικής σημασίας στη διεκδίκηση των gay δικαιωμάτων πριν από 60 χρόνια.

Ταινίες Μικρού Μήκους

Ιδιαίτερο βήμα στους μικρομηκάδες της διεθνούς queer σκηνής δίνεται φέτος μέσα από οκτώ διαφορετικά προγράμματα: ανάμεσά τους τέσσερα με κυπριακές συμμετοχές, ένα πρόγραμμα με την οικογένεια στο επίκεντρό του, και μία ματιά στα Super-8 δημιουργήματα του Michael Brynntrup, σημαντικού μέρους της underground Γερμανικής σκηνής των ‘80s και ‘90s, που θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει το έργο του. Περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο Queer Wave και ένα πρόγραμμα με ελαφρώς πορνογραφικό περιεχόμενο. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν θα είναι και οι φετινές νικήτριες των Queer Palm (Κάννες) και Teddy Award (Βερολίνο).

Πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: queerwave.com

Εισιτήρια: soldoutticketbox.com

Παράλληλες Δράσεις:

Στο Queer Wave 2022 θα υπάρχουν κάθε βράδυ, μετά τις προβολές των ταινιών, events με ντόπιους καλλιτέχνες - ΛΟΑΤΚΙ+ και φίλους - στο Sessions (Οδός Σαπφούς 6). Το Sessions πρόκειται για το νεοσύστατο και πολλά υποσχόμενο queer χώρο της Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον οποίο διοργανώνονται οι 10 μέρες παράλληλων δράσεων για το φετινό Queer Wave. Πέραν από περφόρμανς, live μουσική με DJ, εκθέσεις και συζητήσεις, το Sessions θα φιλοξενεί το κοινό του Queer Wave ως κοινωνικός χώρος συνεύρεσης των θεατών καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, παρέα με ποτό και vegan φαγητό. Πληροφορίες στο Instagram: @sesssssions

Χώροι διεξαγωγής:

Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ - έναντι Παλιάς Ηλεκτρικής (25/11-01/12)

Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου - οδόφραγμα Ledra Palace (02/12)

Shakespeare House - βόρεια της πράσινης γραμμής (03/12)

Sessions - Οδός Σαπφούς (04/12)

Loader