Τhe running man: Ένα remake του ομώνυμου μυθιστορήματος του Stephen King στους κυπριακούς κινηματογράφους
“Επιβίωσε για 30 ημέρες ενώ ολόκληρος ο κόσμος σε κυνηγά”
Πρωταγωνιστούν οι Glen Powell, Josh Brolin, Coiman Domingo, Lee Pace, Jayme Lawson, Michael Cera, William H. Macy, Katy O’ Brian, Daniel Ezra
Σκηνοθέτης: Edgar Wright
Περίληψη
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King (υπό το ψευδώνυμο Richard Bachman) και πρόκειται για remake της ταινίας του 1987 με τον Arnold Schwarzenegger.
Σε μια κοινωνία του μέλλοντος, ο «Άτρωτος» είναι το τηλεοπτικό σόου με την υψηλότερη τηλεθέαση – ένας διαγωνισμός όπου οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να επιβιώσουν 30 ημέρες ενώ τους κυνηγούν επαγγελματίες δολοφόνοι, με κάθε τους κίνηση να μεταδίδεται σε ένα αιμοδιψές κοινό και κάθε μέρα επιβίωσης να φέρνει μεγαλύτερη χρηματική αμοιβή.
Απεγνωσμένος να σώσει την άρρωστη κόρη του, ο εργάτης Μπεν Ρίτσαρντς πείθεται από τον γοητευτικό αλλά αδίστακτο παραγωγό της εκπομπής, Νταν Κίλιαν, να συμμετάσχει στο παιχνίδι ως έσχατη λύση. Όμως, το θράσος, το ένστικτο και η πυγμή του Μπεν τον μετατρέπουν σε είδωλο του κοινού – και σε απειλή για ολόκληρο το σύστημα. Καθώς η τηλεθέαση εκτοξεύεται στα ύψη, ο κίνδυνος αυξάνεται, και ο Μπεν πρέπει να ξεγελάσει όχι μόνο τους Κυνηγούς, αλλά και ένα έθνος που έχει εθιστεί να τον βλέπει να επιτυγχάνει.
Η σκηνοθεσία ανήκει στον Edgar Wright.
Ο Arnold Schwarzenegger, πρωταγωνιστής της αρχικής ταινίας του 1987, έχει ήδη δει και “αγαπήσει” αυτή τη νέα εκδοχή.
Η παραγωγή συνδύασε έντονες δράσεις, υψηλό ρίσκο stunt, και ένα οραματισμό που ανταποκρίνεται στην κριτική κοινωνική διάσταση του original βιβλίου.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Η ταινία αποτελεί τη δεύτερη ανάγνωση του έργου του Stephen King από το 1982 (υπογραμμένο με το ψευδώνυμο Richard Bachman), μετά την ομότιτλη ταινία του 1987 με τον Arnold Schwarzenegger. Στο φιλμ, το πρόσωπο του Arnie φαίνεται στο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων. Δεν πρόκειται όμως για ριμέικ της ταινίας του 1987, αλλά για μια πιο πιστή στο βιβλίο διασκευή από εκείνη. Για να πειστεί ο Stephen King πως ο Glen Powell ήταν ο κατάλληλος για τον κεντρικό ρόλο, του ζήτησε να παρακολουθήσει το Hit Man (2023). Ο ηθοποιός ήρθε σε επαφή και με τον Schwarzenegger, που του έδωσε τις ευχές του. Επί μία εβδομάδα, τα γυρίσματα -σε σκηνές δράσης- έλαβαν χώρα στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.
Η Industrial Light & Magic είναι υπεύθυνη για τα οπτικά εφέ. Στο βιβλίο τα γεγονότα διεξάγονται το 2025, που συμπίπτει με την κυκλοφορία αυτής της ταινίας. Η δε ταινία του 1987 μιλούσε για το 2017, που φυσικά πλέον δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως δυστοπικό μέλλον, ενώ είναι η πρώτη εξ ολοκλήρου γυρισμένη με ψηφιακές κάμερες ταινία για τον Edgar Wright. Ο Glen Powell έχει δηλώσει πως η παραγωγή ήταν έντονη στην φυσική δράση: έκανε πολλές σκηνές με πραγματικά stunt, τραυματισμούς, πτώσεις και εκρήξεις. Ο Arnold Schwarzenegger έχει ήδη δει την ταινία (!) και έδωσε «μεγάλη έγκριση». Ο Powell είπε: “He loved it – freaked out, was so excited. … This was a very painful movie for you.”
Ο Wright, ο σκηνοθέτης της ταινίας, θέλησε να επιστρέψει πιο πιστά στο βιβλίο του King, σε σχέση με την ταινία του 1987, και να επικεντρωθεί σε ένα πιο «every-man» χαρακτήρα αντί για απλώς υπεράνθρωπο τύπο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής υπήρχαν δυσκολίες: αλλαγή σκηνοθέτη στα αρχικά στάδια, προβλήματα πόρων, φυσικά η ένταση των stunt.