10 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο στην Κύπρο

10 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο στην Κύπρο

Πλούσιος θεατρικός μήνες με ντόπιες αλλά και ελληνικές παραγωγές

Σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις φτάνουν στην Κύπρο αυτό το διάστημα από την Ελλάδα αλλά και ντόπιες παραγωγές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζουν την προσοχή μας.

7

Σωτηρία με λένε 

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Πλούσιος θεατρικός μήνες με ντόπιες αλλά και ελληνικές παραγωγές Μπέλλου, της σπουδαίας αυτής γυναίκας του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, με την Κάτια Γκουλιώνη να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 10 και 12 Μαΐου, σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής. Πρωταγωνιστεί: Κάτια Γκουλιώνη. Στο ρόλο της νοσοκόμας: Ιωνάννα Μονέδα . Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θεοδωρής Ξηντάρης. 

Τετάρτη 10 Μαΐου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, Παρασκευή 12 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια: tickethour

7

Το Αρχείο

Λεβέντειο Πινακοθήκη 

Το θεατρικό έργο του Σάιμον Γουντς, Hansard, ανέβασε πέρσι η Alpha Square σε Πανελλήνια Πρώτη, χαρίζοντάς μας μια κορυφαία θεατρική συνάντηση του Βαρνάβα Κυριαζή με την Αννίτα Σαντοριναίου, σε ένα συνταρακτικό ντουέτο για την ευθύνη που έχει κάθε μερίδα της κοινωνίας: οι πολιτικοί, οι σύζυγοι, οι γονείς, οι δάσκαλοι. Είναι ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1988 και ο Συντηρητικός Υπουργός της Κυβέρνησης Θάτσερ, Ρόμπιν Χέσκεθ, επέστρεψε στο εξοχικό του, το οποίο έχουν με τη γυναίκα του των τελευταίων τριάντα χρόνων. Η Νταϊάνα είναι παράξενη σήμερα, μια αλεπού καταστρέφει τον κήπο και λίγο-λίγο ξεθάβονται μυστικά από παντού. Ενώ προχωράει η μέρα, αυτό που ξεκινάει σαν ένας γνώριμος ρυθμός συζυγικής φιλονικίας καταλήγει σε μια αιμοβόρα πυγμαχία. 

Πέμπτη – Κυριακή, 11 – 14 Μαΐού 2023, στις 8.00 μμ (Κυριακή στις 7.00 μμ) Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy | 7777 7040 | ACS Courer

7

Το όνειρο ενός γελοίου

του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

ΘΟΚ

«Όταν ένα σπουδαίο κείμενο συναντάται θεατρικά με έναν εμπνευσμένο σκηνοθέτη όπως ο Γιώργος Κουτλής, τότε το αποτέλεσμα που προκύπτει και παρουσιάζεται αποτελεί μια ιδιαίτερα ευτυχή συγκυρία…Ο Νικόλας Χανακούλας είναι εξαιρετικός στον ρόλο του. Αστειεύεται, ειρωνεύεται, αγριεύει, απελπίζεται, απολαμβάνει και τέλος οδηγείται στην συνειδητοποίηση. Περνάει από διάφορες και ποικίλες συναισθηματικές διακυμάνσεις, παρασύροντας στο πέρασμά του και τον θεατή…». Τόνια Τσαμούρη, culturenow.gr, 2.11.2022. Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής. Ερμηνεύει ο Νικόλας Χανακούλας. 

Κυριακή 14 Μαΐου, ΘΟΚ, Λευκωσία. Οι ώρες και η προπώληση θα ανακοινωθούν αργότερα.  

7

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά

Θέατρο Ριάλτο 

H σουρεαλιστική - sold out - κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, έρχεται στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε από κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021, ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση, η σουρεαλιστική κωμωδία «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά», θα παρουσιαστεί για 3 μόνο παραστάσεις, από 18 Μαΐου έως και 20 Μαΐου στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Ένα μεικτό ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερη χώρα της Δύσης,  ιδρύουν μια επιχείρηση, ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρηση τους σε ανεξάρτητο κράτος. Ένα ρομαντικό εγχείρημα, καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει. Μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσει την ιστορία του μικροσκοπικού αυτού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του. Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, δύο νέοι ανθρώποι προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος αιώνιων στερεοτύπων εχθρότητας και να εφεύρουν για τον εαυτό τους μια νέα ταυτότητα. Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα απρόσμενα ξεκαρδιστικό θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ, που αν και αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά γεγονότα του 1821, τοποθετείται στο σύγχρονο, ψηφιακά διασυνδεδεμένο, κόσμο μας διερευνώντας ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα. Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς. Ηθοποιοί: Cem Yigit Üzümoglu, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon. 

Πέμπτη 18, Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Μαΐου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 21:00. Εισιτήρια: rialto.interticket.com

9

Η μηχανή του Τούρινγκ

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσία

Η θρυλική, πλέον, παράσταση με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, έχοντας ήδη σπάσει κάθε ρεκόρ, με πάνω από 200 sold-out και περισσότερους από 63.000 θεατές, σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη ταξιδεύει στην Κύπρο για δύο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 19 και 20 Μαΐου. Μια παράσταση που ύμνησαν κοινό, κριτικοί, αλλά και ο συγγραφέας του έργου, Benoit Soles, ο οποίος δήλωσε: «Εντυπωσιάστηκα με το ανέβασμα της παράστασης, νιώθω πραγματικά συγκινημένος και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές! Πραγματικά με μάγεψε η ερμηνευτική δεινότητα του Ορφέα Αυγουστίδη. Κατά την διάρκεια της παράστασης ένιωσα τον παλμό του κοινού, που παρακολουθούσε καθηλωμένο!». Στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ ο Ορφέας Αυγουστίδης. Σκηνοθεσία - Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. 

Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets 

7

Η Πόρνη από πάνω

Δώδεκα χρόνια τώρα, ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ, με την εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου, ενθουσιάζει και συγκινεί το κοινό που αγαπά το καλό θέατρο. Δώδεκα χρόνια τώρα, τα σημαντικά μηνύματα του έργου περνούν στους θεατές μέσα από το χιούμορ, την συγκίνηση, ένα καταπληκτικό, βαθιά ανθρώπινο κείμενο και μια συγκλονιστική ερμηνεία. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και  η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται συναρπαστικά μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας που μέσα από τον δύσκολο γάμο της έχασε πολλά, κέρδισε όμως τον εαυτό της. Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη. Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης, Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης. 

Παρασκευή 19 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα, Λεμεσός, Σάββατο 20 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, Ώρα έναρξης: 8:30μ.μ. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

7

Φοινιξ: Οι άλλοι είσαι εσύ

Δύο γυναίκες και δύο άντρες, με οδηγό το βλέμμα, την επαφή και τις λέξεις, ακολουθούν μια πορεία αναζήτησης του «ποιος είμαι;» μέσα από τους άλλους που ορίζουν την ταυτότητα τους. Σ’ αυτό το ταξίδι εστιάζουν στα ερωτικά τους ένστικτα και στην ελευθερία να είναι ο εαυτός τους, όπου όρια και λάθη δεν υπάρχουν για την διαμόρφωση και την εκδήλωση της αγάπης. Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Χριστόδουλος  Ανδρέου έχει συστηθεί με επιτυχία στο θεατρικό κοινό της Κύπρου με την παραστάση Μουσική Δωματίου (2020-2021) σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική σύνθεση, μέσω της μεθόδου της σκηνοθεσίας ως δραματουργία. Πέρυσι παρουσίασε σε παγκύπρια πρώτη και παραγωγή της «Σόλο για Τρεις» το έργο του Ιβάν Βιριπάγιεφ, Οξυγόνο. Φέτος επανέρχεται δημιουργώντας μια παράσταση βασισμένη και πάλι στη μέθοδο της σκηνοθεσίας ως δραματουργία (directing as play-writing) με τίτλο Φοινιξ: Οι άλλοι είσαι εσύ. Μια παράσταση που εμπεριέχει ισότιμα τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική. Όλα αυτά τα στοιχεία της παράστασης είναι πρωτότυπα και προέκυψαν από τους αυτοσχεδιασμούς και την αλληλεπίδραση των ηθοποιών και του μουσικού κατά τη διάρκεια των προβών. Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Χριστόδουλος Ανδρέου. Δραματουργία: Λένα Σιταρά. Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή. Μουσική σύνθεση: Ανδρέας Οικονομίδης. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου. Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Μίνως. Επί σκηνής: Βάρσια Αδάμου, Σαββίνα Γεωργίου, Παναγιώτης Τοφή, Γιώργος Χιώτης και ο μουσικός Ανδρέας Οικονομίδης

Πρεμιέρα Σάββατο 13 Μαϊου 2023, 20:30, Λευκωσία, Wherehaus 612

Τετάρτη 24 & Πέμπτη 25 Μαϊου 2023, 20:30, Λεμεσό, Θέατρο Ριάλτο

7

Ψηλά απ’ τη Γέφυρα

ΘΟΚ

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα». Ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε, ζωντανεύει τον τραγικό ήρωα, που το ανομολόγητο πάθος του για την νεαρή ανηψιά της γυναίκας του, πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Μπέατρις, τη σύζυγο του Έντι, η οποία καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του. Τον ρόλο του Αλφιέρι, δικηγόρου αλλά και αφηγητή της παράστασης, ερμηνεύει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος. Ο Δημήτρης Καπετανάκος, στον ρόλο του Μάρκο, ενός από τους δυο μετανάστες που φιλοξενεί η οικογένεια Καρμπόνε στο σπίτι της. Στους ρόλους των δύο νέων που γνωρίζονται και ερωτεύονται, ο Ρένος Ρώτας -Ροντόλφο, αδελφός του Μάρκo και η πρωτοεμφανιζόμενη Ευγενία Ξυγκόρου -Κάθριν, ανηψιά του Έντι. Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης. Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Ρένος Ρώτας, Ευγενία Ξυγκόρου. 

Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Μαϊου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20:30. Εισιτήρια: tickethour. 

7

Photograph 51

της Άννα Ζίγκλερ

Η αναλυτική σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, στην προσεγμένη μετάφραση του Αντώνη Πέρη, το βλέπει καθαρά και στηρίζει επάνω του όλη την παράσταση, «χτίζοντάς» την στα πρόσωπα και στο «ήθος» τους (χαρακτήρα). Ιδίως επάνω στον σύνθετο χαρακτήρα της εβραϊκής καταγωγής της «κλειστής» Ρόζαλιντ Φράνκλιν και, κατά δεύτερο λόγο, στο ήθος του Μόρις Ουίλκινς, που εκπροσωπεί με σημαίνοντα τρόπο το ανδρικό της «άλλο». Η μορφή της Φράνκλιν δίνεται λεπτομερειακά και σε βάθος από την εξαιρετική, λιτότατη Λένα Δροσάκη που παίζει με τα μάτια, με ομιλούσες σιωπές, με εύγλωττες παύσεις και με το αινιγματικό μειδίαμα μιας αρχαϊκής κόρης. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μόρις Ουίλκινς) στέκει άριστα δίπλα της ως αυτόνομη ανθρώπινη οντότητα και συγχρόνως ως ταγμένο, ισόβιο, δίδυμο, αντίδικο και ομόλογο μαζί, «έτερό» της. Οι άλλοι ηθοποιοί, Μάνος Στεφανάκης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, αποδίδουν διακριτά και με λόγο γνώσης τους ισοδύναμους παράπλευρους ρόλους. Τα σημαίνοντα σκηνικά-κοστούμια της Άσης Δημητρολοπούλου, οι καίριοι φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου, τα άρτια βίντεο-τρέιλερ του Γκόραν Γκάγκιτς, η ωραία μουσική της Αλεξάνδρας Κατερινοπούλου, όλα συμβάλλουν στο θαυμαστό αποτέλεσμα. Λέανδρος Πολενάκης, Αυγή, 7.3.2023. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης. 

Κυριακή 28 Μαΐου, ΘΟΚ, Λευκωσία. Οι ώρες και η προπώληση θα ανακοινωθούν αργότερα.  

7

Νεφέλες του Αριστοφάνη

Θέατρο Αντίλογος 

Ο Μάριος Κακουλλής, στην πρώτη του συνεργασία με το θέατρο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, καταπιάνεται για πρώτη φορά με το λαμπρό αυτό αριστοφανικό έργο, με τη σύμπραξη εξαιρετικών ηθοποιών: Πολυξένη Σάββα, Αντωνία Χαραλάμπους, Βαλεντίνος Κόκκινος, Αντρέας Κουτσόφτας, Δημήτρης Αντωνίου, Χριστίνα Χριστόφια, Βασίλης Παφίτης, Κλείτος Κωμοδίκης. Χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις Νεφέλες του 2023, τους νέους ανθρώπους αυτού του τόπου αλλά και του πλανήτη ολόκληρου, προτείνοντας μια παράσταση που θέτει τα θέλω και τις ανάγκες των νέων στο επίκεντρο. Φτιαγμένη από νέους ανθρώπους, με τα δικά τους εργαλεία, την δική τους οπτική, τον δικό τους τρόπο δουλειάς, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ' ένα τρελό παιχνίδι μεταμορφώσεων. Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 το βράδυ. Ανοικτό Αμφιθέατρο Κεντρικά Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεωφόρος Καλλιπόλεως 75, 1678 Λευκωσία). Προπώληση εισιτηρίων:  SOLDOUT TICKETS και καταστήματα Stephanis – Electronics. Πληροφορίες και κρατήσεις : 99 25 1331

Loader