12 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε το καλοκαίρι

12 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε το καλοκαίρι

Πρεμιέρα απόψε για τη «Λυσιστράτη»

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ήδη έχουν ανακοινωθεί πολλές θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε το επόμενο διάστημα στο νησί μας. Πιο κάτω θα δεις τα θεατρικά που έρχονται για να μας προσφέρουν ανεπανάλυπτες στιγμές και αναμήσεις.

"Λυσιστράτη" - Πρεμιέρα αύριο 21 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ Λευκωσία

Μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού πολέμου, μια Αθηναία επιλέγει να χρησιμοποιήσει το πιο «αποτελεσματικό» όπλο που έχει στη διάθεσή της για να τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Συγκαλεί μια σύνοδο γυναικών από τις πόλεις της Ελλάδας και όλες μαζί αποφασίζουν να ξεκινήσουν αποχή από την ερωτική πράξη, μέχρι να πείσουν τους άντρες να σταματήσουν τον πόλεμο.

Στη Λυσιστράτη, το πιο αντιπολεμικό και ίσως πιο τολμηρό αριστοφανικό έργο, παιγμένο στα Λήναια το 411 π.Χ., ακούγεται με ένταση μια τελευταία, κατεπείγουσα έκκληση για πολιτική δράση εν μέσω της κρίσης που περνά η Αθήνα από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί με μαεστρία όλα τα δόκιμα εργαλεία της κωμωδίας, με κορυφαίο το ερωτικό σκώμμα, που προκαλεί και δοκιμάζει τον θεατή, προτάσσοντας επί της ουσίας τη γυναικεία ευαισθησία και διορατικότητα σε αντιπαράθεση με την κυνική και εντέλει αποτυχημένη στρατηγική των ανδρών, που μονοπωλούν την εξουσία.

Ο σκηνοθέτης Μάριος Μεττής φωτίζει τον αθυρόστομο λόγο και την έντονη ερωτική διάθεση των χαρακτήρων του έργου και οργανώνει, σε συνεργασία με ένα σημαντικό σύνολο συντελεστών και ηθοποιών, μια ευφρόσυνη και προκλητική παράσταση, ανασυνθέτοντας τον κόσμο του Αριστοφάνη με την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του. Στον ομώνυμο ρόλο η Χριστιάνα Αρτεμίου.  

Ταυτότητα παράστασης

Mετάφραση: Κώστας Ταχτσής

Σκηνοθεσία-Κείμενο παράστασης: Μάριος Μεττής

Σκηνικά: Αλέξης Βαγιανός

Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου

Μουσική-Μουσική διδασκαλία-Μουσικός επί σκηνής: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)

Χορογραφία-Κίνηση: Εύα Καλομοίρη

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κολοκοτρώνης

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Ριάνα Αθανασίου, Κωνσταντίνος Ανδρονίκου, Χριστιάνα Αρτεμίου,

Γρηγόρης Γεωργίου, Μαντώ Γιαννίκου, Μάριος Ζαρδαβάς, Στέλιος Καλλιστράτης,

Άνθη Κάσινου, Γιώργος Κυριάκου, Άντρεα Μαύρου, Γιάννης Μίνως, Αθηνά Μουστάκα, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέμις Ππόλου, Ελένη Σιδερά, Κώστας Τέκκης, 

Κωνσταντίνος Τσίτσιος

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από λαϊκά γαμοτράγουδα της συλλογής Αντρικά Μουνάτα. Ευχαριστίες στον εκδότη και επιμελητή Γιώργο Μελίκη για την ευγενική παραχώρηση.

Ευχαριστίες στον Λοΐζο Παπαγεωργίου για τη βοήθειά του στις χορογραφίες της παράστασης.

Αναλυτικά, οι παραστάσεις σε Λευκωσία και στις άλλες πόλεις:

●Λευκωσία

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα ελληνικά)

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

●Δερύνεια

Δημοτικό Αμφιθέατρο

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

●Λεμεσός

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)

●Πάφος

Αρχαίο Ωδείο

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

●Λάρνακα

Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2023)

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών. Η είσοδος σε άτομα 16 και 17 ετών θα επιτραπεί μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά: www.thoc.org.cy & https://tickets.thoc.org.cy/

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων

€17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

«Ουουου …! Γεναίτζες!» - 24, 30 Ιουνίου στο Wherehaus 612

.

Η θεατρική ομάδα Poınt To Contemporary Theater, μετά την επιτυχία που σημείωσε πέρσι, παρουσιάζει και φέτος, την πρωτότυπη θεατρική παράσταση:

«Ουουου …! Γεναίτζες!» Το έργο είναι βασισμένο σε θεατρικούς μονολόγους του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, σε διασκευή και θεατρική μεταφορά στην κυπριακή διάλεκτο από τους Ευαγγελία Ονουφρίου, Νικόλα Δημητρίου και Μιχάλη Κολοκοτρώνη.

Οι δικές μας οι γεναίτζιες ζιουν στον προσφυγικό συνοικισμό Κότσιηνες, στην Λευκωσία, την δεκαετία του 80 τζιαι έρκουνται στην υπαίθρια σκηνή του Wherehaus 612 για να σας τα πουν ούλλα! Στην αυλή του θεάτρου, κάτω που τ άστρα του καλοτζιαιρινού ουρανού ,οι γεναίτζιες κάμνουν επανάσταση. Φέρτε ζακετούλα μαζί σας τον Ιούνιο ε ψύχρα ακόμα.

Πρόκειται για τους μονολόγους «Γύρισα σπίτι», «Μια γυναίκα μόνη», «Όλες έχουμε την ίδια ιστορία» και «Το Ξύπνημα». Το έργο είναι διασκευασμένο ώστε να μπλέκονται οι μονόλογοι και να αναπτύσσουν μεταξύ τους δημιουργικό διάλογο. Με χιουμοριστικό τρόπο καυτηριάζει τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης της γυναίκας των δεκαετιών ‘80 και ’90, όπως προστάζει το μεσογειακό ταμπεραμέντο, η ηθική της εποχής, τα ταμπού, η θρησκεία και η πατριαρχία . Η γυναίκα σύζυγος, η γυναίκα μητέρα, η γυναίκα εργάτρια, η γυναίκα νοικοκυρά , η γυναίκα πολυεργαλείο έχει πολλά να αποδείξει. Άραγε πόσο έχουν αλλάξει αυτοί οι ρόλοι σήμερα;

Μια παράσταση με σαρκαστικό χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στις συναισθηματικές εξάρσεις των καταπιεσμένων γυναικών, στις κρίσεις και παρακρούσεις τους, στα νεύρα και στις εντάσεις, στα πάθη, στα λάθη αλλά και στις πιο βαθιές τους επιθυμίες και ανάγκες όπως είναι η ελευθερία, η εκπλήρωση των δικών τους θέλω και η ισότητα. Όλες αυτές οι πολύπλευρες γυναίκες εξιστορούν τις προσωπικές τους ιστορίες. Παράλληλες, απαγορευμένες στιγμές στη σκιά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κάποιου άλλοτε αυταρχικού και άλλοτε ρομαντικού άντρα. Σαρωτικές , δυναμικές γυναίκες με κοινό παρονομαστή την δίψα για ζωή υπόσχονται να συνεπάρουν αλλά και να προβληματίσουν. Χορός και μουσική από αγαπημένα κομμάτια της εποχής πλαισιώνουν αυτό το έργο ύμνο στην γυναίκα ταξιδεύοντας νοσταλγικά στις θρυλικές εποχές των 80s , 90s και απογειώνουν το χιούμορ. Το έργο θα παρουσιαστεί στην υπαίθρια σκηνή του Θεάτρου WhereHaus 612, κάτω από τ’ αστέρια.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Ευαγγελία Ονουφρίου

Σκηνοθέτης β΄: Μιχάλης Κολοκοτρώνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Πική

Κοστούμια: Σοφία Μαυρομιχάλη

Κινησιολογία: Μαρί Τζαγικιάν – Ιωάννου

Μουσική επιμέλεια: Ευαγγελία Ονουφρίου, Χρίστος Καραγιάννης

Φωτισμοί: Νικόλας Δημητρίου

Μακιγιάζ: Άντρη Τσελεπή, Γεώργιος Ιωσήφ

Φωτογραφίες: Δήμητρα Εγγλέζου

Σχεδιασμός αφίσας: Ξένια Πέτσα

Προώθηση-Ειδικές αποστολές: Χρυστάλλα Αντωνίου Καϊάφα,

Λουκία Πική

Έλενα Δημητρίου

Εύα Μιλτιάδου

Ισαβέλλα Μελετίου

Μαρί Τζαγικιάν – Ιωάννου

Νικόλας Δημητρίου

Σταύρος Ξ. Πέτρου

Κωνσταντίνος Φρίξου

Χρίστος Καραγιάννης

Παραστάσεις: 24, 30 Ιουνίου

1, 7, 8 Ιουλίου (Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30)

Θέατρο: WhereHaus612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Βιομ. Παλλουριώτισσας)

Επικοινωνία/ Κρατήσεις: 96 160400, 99 122552

Εισιτήριο: €12 (κανονικό)

€10 (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, στρατιώτες, πολύτεκνοι και ατέλειες)

Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Δείτε λιγότερα

«H στρίγγλα που έγινε αρνάκι» - 22,24 Ιουνίου στο Κούριο στη Λεμεσό

 

.

Καλως ορίσατε στον κόσμο της ξεκαρδιστικής κομμωδίας του Shakespeare, “Η Στρίγγλα που έγινε Αρνάκι”, όπου τα φλογερά πάθη συγκρούονται και η αγάπη φουντώνει μέσα σε μια αξέχαστη μάχη κυριαρχίας.

Γνωρίστε την ακατανίκητη Κατερίνα, μια... χαρισματική στρίγγλα, και την πολυπόθητη απο πολλούς μνηστήρες, μικρή της αδερφή, Μπιάνκα. Καθώς οι μνηστήρες της Μπιάνκα παλεύουν για το χέρι της, ο Πετρούκιος εμφανίζεται σαν ενας αντισυμβατικός μνηστήρας που τολμά να δαμάσει την ανυπότακτη φύση της Κατερίνας.

Ετοιμαστείτε για ενα ανεξέλεγκτο ταξίδι, γεμάτο με πνευματώδεις κουβέντες, εξωφρενικές μεταμφιέσεις και πανούργες στρατηγικές που θα σας καθηλώσουν.

Ανακαλύψτε τα διαχρονικά θέματα του έρωτα, της δύναμης και της μεταμόρφωσης, καθώς γίνεστε μάρτυρες της αξέχαστης μεταμόρφωσης μιάς μέγαιρας σε μια σαγηνευτική και εντυπωσιακή σύζυγο.

Προετοιμαστείτε να γοητευθείτε, να διασκεδάσετε και να μαγευτείτε απόλυτα απο αυτη τη διαχρόνικη ιστορία θριάμβου του έρωτα έναντι στο πείσμα.

Πέμπτη 22- Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 20.00

Επισκοπή Λεμεσός

Εισιτήρια Soldoutticketbox

Νεφέλες του Αριστοφάνη - 21,22,28, 29 Ιουνίου, Ανοικτό Αμφιθέατρο Κεντρικά Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Αριστοφάνης στις Νεφέλες του 423, καταθέτει την άποψή του για την κρίση της ηθικής και της πολιτικής στην αθηναϊκή κοινωνία, την παρακμή του παλαιού εκπαιδευτικού συστήματος , την πάλη των γενεών. Καυτηριάζει την κατρακύλα της εποχής του. Ο σκηνοθέτης Μάριος Κακουλλής και οι ηθοποιοί του, διαμορφώνουν μαζί μια νεανική, φρέσκια πρόταση – διασκευή του λαμπρού αριστοφανικού έργου θέτοντας ερωτήματα: Πόσο επίκαιρο είναι σήμερα το ζήτημα της παιδείας αλήθεια; Πόσο επίκαιρη είναι η βάναυση εκμετάλλευση της φύσης και των ανθρώπων; Και πόσο η κατρακύλα, μας είναι γνώριμη…Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία – όχι απαραίτητα προς το καλύτερο- μέσα από τα μάτια  των νέων ανθρώπων, το θέατρο Αντίλογος προτείνει μια παράσταση που θέτει τα θέλω και τις ανάγκες των νέων στο επίκεντρο. Φτιαγμένη από νέους ανθρώπους, με τα δικά τους εργαλεία, την δική τους οπτική, τον δικό τους τρόπο δουλειάς.

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Αντωνίου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Αντρέας Κουτσόφτας, Κλείτος Κωμοδίκης, Βασίλης Παφίτης, Πολυξένη Σάββα, Αντωνία Χαραλάμπους, Χριστίνα Χριστόφια.

Info

Τετάρτη 21, Πέμπτη 22, Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Ιουνίου, Ανοικτό Αμφιθέατρο Κεντρικά Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεωφόρος Καλλιπόλεως 75, 1678 Λευκωσία) , 21:00. Εισιτήρια: SOLDOUT TICKETS και καταστήματα Stephanis - Electronics

Πληροφορίες και κρατήσεις : 99 25 1331

«Αμεδαίος» - 24, 25, 26 & 27 Ιουνίου στο Λευκωσία, Θέατρο Χώρα

Η Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά διασκευάζει εκείνη τη μετάφραση και σκηνοθετεί το έργο και συνεργάζεται με τους ηθοποιούς Φώτη Αποστολίδη, Χριστίνα Χριστόφια, Βασίλη Παφίτη, Ειρήνη Ανδρονίκου, Ιζέλ Σεϋλανί και Μυρσίνη Χριστοδούλου.

Η υπόθεση

Όπως αναφέρει ο πρόλογος της ελληνικής έκδοσης του 1980 από τις εκδόσεις Δωδώνη, ένα ζευγάρι ζει μέσα σε μια φθίνουσα καθημερινότητα που δεν έχει τίποτα να τους δώσει. Τίποτα έξω από μιαν αλλαγή. Αλλά καμιά αλλαγή δε γίνεται. Έχουν κόψει τους δεσμούς τους με τον κόσμο. Ζούνε απομονωμένοι, κλεισμένοι στο σπίτι τους επί δεκαπέντε χρόνια. Αρνιούνται να δεχτούν ακόμα κι ένα γράμμα που θα σημαίνει μια επανασύνδεσή τους με τον έξω κόσμο. «Εξ αιτίας του πτώματος» δηλώνει η Μαντλέν. Του πτώματος που βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο και μεγαλώνει συνέχεια. Αλλά τι σημαίνει αυτό το πτώμα γι’ αυτό το ζευγάρι; Τι διαστάσεις παίρνει μέσα τους; Είναι η νεκρή αγάπη τους; Η αγάπη που μπορούσαν να ‘χουν αισθανθεί και δεν αισθάνθηκαν; Είναι κάποιο σφάλμα που τους βασανίζει; Ή μήπως όλα τα αποτυχημένα όνειρά τους; Και πώς να το ξεφορτωθούν; Πώς να διώξει ο Αμεδαίος αυτό το μακρινό «εγώ» του που τον τυραννάει;

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Πορτολομαίου

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά

Σκηνικά – Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Καλογήρου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης

Video Art: Γιώργος Αλεξάνδρου

Κουκλοθέατρο: Βασίλης Παφίτης/ Ιζέλ Σεϋλανί

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρονίκου/Χαρά Λαμπριανίδου

Χειρισμός Φώτα – Ήχος: Ραφαήλ Αδάμου

Γραφικός Σχεδιασμός/ Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Φώτης Αποστολίδης – Αμεδαίος

Χριστίνα Χριστόφια – Μαντλέν

Βασίλης Παφίτης – Ταχυδρόμος / Φωνή Αστυνόμου

Ειρήνη Ανδρονίκου – Μαντώ / Φωνή Γειτόνισσας

Ιζέλ Σεϋλανί – Αμερικάνος Στρατιώτης

Μυρσίνη Χριστοδούλου – Φωνή Γυναίκας

Παραστάσεις

Λευκωσία, Θέατρο Χώρα. Avant premier: Τρίτη 6 Ιουνίου (Sold out). Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Ιουνίου. Παραστάσεις: 24, 25, 26 & 27 Ιουνίου, 8.30μ.μ. Κρατήσεις: 96147809

Θεατρική ομάδα Σολο για Τρεις

«Ο Φρανκενστάιν» - 29 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Εγκώμιο στη Λευκωσία

Η θεατρική ομάδα Canicula Puppets παρουσιάζει την τελευταία της παραγωγή για μία μόνο παράσταση, την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 στις 7:00μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εγκώμιο στη Λευκωσία.

Πρόκειται για μια σκηνική δημιουργία του Ρομπέρτο Μπράχαμ, καλλιτέχνη από την Γουατεμάλα που ζει στην Κύπρο, με σκηνοθεσία των πολυβραβευμένων Ελλήνων κουκλοπαικτών Merlin Puppet Theater που εδρεύουν στο Βερολίνο, σε συνεργασία με μια από τις πιο καταξιωμένες Κύπριες αφηγήτριες, τη Μαρίνα Κατσαρή, και τις μαγικές πινελιές του σχεδιαστή φωτισμού Βασίλη Πετεινάρη. 

Τη μουσική έγραψε ο Γουατεμαλτέκος συνθέτης Sergio Marroquin de Leon, και τα κοστούμια έφτιαξε η ταλαντούχα καλλιτέχνις Παναγιώτα Κωνσταντή. Πρόκειται για μια παράσταση κουκλοθεάτρου, εμπνευσμένη από το ομώνυμο ξακουστό μυθιστόρημα της Mary Shelley. 

Ο “Φρανκενστάιν” της Canicula Puppets είναι η γλυκιά ιστορία της Ολίβιας Φρανκενστάιν, ένα κοριτσάκι γεμάτο περιέργεια που λατρεύει το χορό, και που η καθημερινότητά της διακόπτεται από ένα περίεργο συναπάντημα. Η Ολίβια έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το δημιούργημα του πατέρα της Δρ. Φρανκενστάιν, ένα ανθρωπόμορφο δημιούργημα που τρομάζει πολλούς, όχι όμως την ίδια. Διαφεύγοντας από τον απάνθρωπο και γεμάτο διακρίσεις έξω κόσμο, δημιουργούν τον δικό τους κόσμο. Η διαφορετικότητά τους τούς ενώνει, κι έτσι γεννιέται μια ξεχωριστή φιλία. Η παράσταση είναι ιδανική για οικογένειες. Παιδιά κι ενήλικες θα ζήσουν τη μαγεία, τη φαντασία και γλυκιά μελαγχολία, μέσα από τα μάτια ενός τυφλού κοριτσιού και την ευγενή ψυχή ενός τερατοφανούς πλάσματος.Η παράσταση αυτή είναι βωβή. 

Ηλικίες: 6+ 

Διάρκεια: 50’

Για περισσότερες πληροφορίες: 99 300202

Εισιτήρια: https://shop.tickethour.com/ και επιλεγμένα καταστήματα ACS 

Χειρισμός κούκλων: Roberto Braham και Μαρίνα Κατσαρή Σκηνοθεσία: Merlin Puppets Παραγωγή: Canicula Puppets Σενάριο: Roberto Braham Κατασκευή κούκλων: Roberto Braham Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης Σκηνικά: Roberto Braham Μουσική σύνθεση: Sergio Marroquin de Leon Κοστούμια: Παναγιώτα Κωνσταντή Καλλιτεχνική συνεργασία: Ελένη Ιωσηφίδου

Το κοινό καλείται να φτάσει 15 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης. 

Οι πόρτες κλείνουν στις 19:10

Η τύχη της Μαρούλας - 4 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας 

.

Η αντιφατικότητα της κοινωνίας μέσα από τους αιώνες παρουσιάζεται στο έργο του Δημήτριου Κορομηλά – θεμελιωτή του Κωμειδυλλίου στην Ελλάδα. Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα (1891) μας εντάσσει στα ενδότερα ενός Αθηναϊκού αρχοντόσπιτου και παραθέτει σχέσεις και χαρακτήρες από το υπηρετικό προσωπικό του.

Μια πέτρα διαταράσσει τις ισορροπίες στο αρχοντικό. Η μητέρα της Μαρούλας -της «πλύντριας» του σπιτιού έρχεται από την Άνδρο για να μοσχοπουλήσει μια πέτρα που βρήκε στ’ αμπέλι της ως αρχαιότητα. Μέσα από την κωμική γραφή, τραγούδια κ χορό η πέτρα θα «σπάσει» την κατά τ άλλα ήρεμη ατμόσφαιρα του αρχοντικού. Η Μαρούλα εργατική και φιλότιμη, σε αυτήν άλλωστε πέφτει και το μεγαλύτερο φορτίο της δουλειάς του σπιτιού, βρίσκεται σε ηλικία παντρειάς. Την αγαπάει ο μάγειρας του σπιτιού, η Μαρούλα όμως τα μάτια της έχει στραμμένα στον Κωσταντή, τον αμαξά του σπιτιού, «…ασίκης, όμορφος και γαρμπόζος…» ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στη συμπάθεια που του δείχνει η Μαρούλα και δηλώνει πως θα υπογυναικωθεί  - θα παντρευτεί - μόνο αν πάρει πολλή προίκα.  

Κωμειδύλλιο -  Κωμικό θεατρικό είδος με ελαφριά ειδυλλιακή υπόθεση που διανθίζεται με τραγούδια. Το πρώτο κωμειδύλλιο της ελληνικής σκηνής το οποίο είχε μεγάλη επίδρασή στη θεατρική εξέλιξη του Νεοελληνικού θεάτρου που θα αποτελέσει προπομπό για το ελληνικό μουσικό θέατρο. Είναι η περίοδος στην ελληνική θεατρογραφία που καταργείται ο ίαμβος, ο έμμετρος στίχος σε συνδυασμό με την καθαρεύουσα και παρατηρείται στροφή της γραφής και του περιεχομένου προς τη λαϊκή ζωή με δημοτική γλώσσα και πρόζα. 

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, 20.30

Εισιτήρια €9

Προπώληση Soldoutticketbox

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελλ. Δράματος με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή - 10 Ιουλίου στο στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

Με την κυπριακή παραγωγή, Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, ανοίγει η 26η διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που διοργανώνουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Η κυπριακή παραγωγή θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 10 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης και στη συνέχεια στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 18 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 21 Ιουλίου.

Ο βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος επιστρέφει στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» επτά χρόνια μετά τον Πλούτο (2016), που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινό και κριτικούς, και παρουσιάζει με ποιητική διάθεση μια επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας Αντιγόνη. 

Έχοντας στο πλευρό του μια εκλεκτή ομάδα καλλιτεχνών της σύγχρονης κυπριακής σκηνής, ο σκηνοθέτης καταθέτει μια παράσταση ιδιαίτερης δύναμης, έμπνευσης και αισθητικής, που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα στο σήμερα, στοχεύοντας να λειτουργήσει σαν «προσευχή» στα χαλάσματα του σύγχρονου κόσμου.

Η Αντιγόνη, ίσως η δημοφιλέστερη τραγωδία του Σοφοκλή κι ένα από τα αρτιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, διαδραματίζεται στη Θήβα μετά την εμφύλια σύρραξη που οδήγησε στον θάνατο τα δύο αντίπαλα αδέλφια, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Ο βασιλιάς Κρέων διατάζει όπως ο Ετεοκλής ταφεί με τιμές, αφήνοντας τον Πολυνείκη, ως εχθρό της Θήβας, άταφο. Η αδελφή όμως των δύο νεκρών, η Αντιγόνη, δεν υπακούει στην εντολή και αποφασίζει να τιμήσει με την πρέπουσα ταφή τον Πολυνείκη. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο.

Με όχημα την εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, η ομάδα πειραματίζεται με νέες κινησιολογικές φόρμες και καινούργιους, πρωτότυπους ήχους για να μεταφέρει επί σκηνής το γκρίζο σύμπαν του σοφόκλειου έργου, αναζητώντας στο διαχρονικό αυτό κείμενο, μια νέα πνοή.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ & ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

● Δευτέρα, 10 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (Σχολή Τυφλών) - επίσημη έναρξη Φεστιβάλ

● Τρίτη, 18 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου

● Παρασκευή, 21 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▫ Με αγγλικούς υπέρτιτλους

▫ Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

▫ Διάρκεια: 100 λεπτά 

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:15

Πώληση εισιτηρίων:

Ηλεκτρονική αγορά: SOLDOUT TICKETS

Σημεία πώλησης εισιτηρίων:

Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

 

Τιμές εισιτηρίων: €12 κανονικό │ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ & ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η ταυτότητα της παραγωγής 

Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Επιμέλεια κίνησης: Παναγιώτης Τοφή 

Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου 

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Σπύρου & Βασίλης Βασιλείου 

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης 

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου 

Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Οργάνωση παραγωγής: Σταύρος Σταύρου

Διανομή:

Αντιγόνη: Χριστίνα Παπαδοπούλου

Ισμήνη: Μαρίνα Μανδρή

Κρέων: Θανάσης Γεωργίου

Φύλακας: Γιώργος Ευαγόρου

Αίμων: Νικόλας Γραμματικόπουλος 

Τειρεσίας: Χάρης Αττώνης 

Παιδί: Αντρέας Χατζημιχαήλ 

Άγγελος: Ανδρέας Κούτσουμπας 

Ευρυδίκη: Νιόβη Χαραλάμπους

Χορός: Στέλα Φυρογένη, 

Δημήτρης Σπύρου, Βασίλης Βασιλείου 

ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη - 14,15 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

 

.

Την ευριπίδεια τραγωδία «Τρωάδες» παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή, με ένα εκλεκτό επιτελείο πρωταγωνιστών και τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Εκάβης.

Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις «Τρωάδες», ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμη και μετά την καταστροφή.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, παρουσιάζει μια ανατρεπτική ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

✹ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ✹

Μετάφραση: Θόδωρος Στεφανόπουλος

Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής

Σκηνικά/Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης

Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Δανάη Πανά

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Πληροφορίες: 7000 2414

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:15

Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 45 – 60 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης, για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού. Μετά την έναρξη της παράστασης, η είσοδος στο θέατρο δεν επιτρέπεται.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

 Παρασκευή, 14 Ιουλίου & Σάββατο, 15 Ιουλίου

 Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

 Με αγγλικούς υπέρτιτλους

 Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

 Εισιτήρια online ➯ https://bit.ly/3M2d3xU

 Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ:

www.greekdramafest.com

«Ούλλα για το ππαρά» - 14 Ιουλίου στο Κολόσσι

Η Genesis Productions σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα Φωσηθοι σας παρουσιάζουν την κυπριακή κωμωδία της Κρίστιας Παντελή, «Ούλλα για το ππαρά».

Μία ξεκαρδιστική κωμωδία κατάλληλη για όλη την οικογένεια, γεμάτη γέλιο και ευτράπελα που διαδραματίζεται στη μέση του προηγούμενου αιώνα σε σκηνοθεσία της Κρίστιας Παντελή και τεχνική επιμέλεια του Ανδρέα Χριστοδούλου.

Στο θεατρικό παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Στο ρόλο της Γρυσταλλούς η Χρυσταλλένη Κρίστια Παντελή

Στο ρόλο του Αντρίκκου ο Αντρεας Τακη Χριστοδουλου

Στο ρόλο της Ελενούς η Maro Demou

Στο ρόλο του Κωστή ο Elias Savva

Στο ρόλο της Βαγγελιός η Christiana Theodorou

Στο ρόλο του Γιακουμή ο Andreas Ceraso Chrysanthou

Στο ρόλο του Δικηγόρου Νικόλαου ο Andreas Philippou

Για πληροφορίες σχετικά με την παράσταση αποταθείτε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμίτισσας.

Για πληροφορίες σχετικά με την περιοδεία αποταθείτε στο email [email protected] ή μέσω τηλεφώνου στο 700 88 040 

14 Ιουλίου στο Κολόσσι της επαρχίας Λεμεσού στις 19:30

«Οιδίπους Τύραννος» - 25,26,27 Ιουλίου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι της Μάρθας Φωκά.

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σημείωμα Σίμου Κακάλα

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα.

Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

Παραστάσεις

Αρχαίο θέατρο Κουρίου 25 Ιουλίου

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ (Σχολής Τυφλών ) 26 Ιουλίου

Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας 27 Ιουλίου

Έναρξη παραστάσεων: 21:00

Εισιτήρια προπωλούνται από την tickethour.com.cy ( Τηλ 77777040 ) και από όλα τα ACS couriers.

 Βάκχες του Ευριπίδη - 29 και 31 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και  Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

.

Ο διεθνούς φήμης, καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί τις «Βάκχες» του Ευριπίδη με ένα αξιόλογο επιτελείο Ούγγρων ηθοποιών, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας.

Στις «Βάκχες», ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διόνυσου στη Θήβα προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του, τη βακχεία. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να την αποδεχτεί και ο Διόνυσος τον εκδικείται. Υπό την επήρεια της ένθεης μανίας, ο Πενθέας βρίσκει φρικτό θάνατο στις κορυφές του Κιθαιρώνα, με τη μητέρα του, Αγαύη, να έχει συντελέσει –ενόσω ήταν σε παραφορά– το φοβερό έγκλημα. Ο Διόνυσος εδραιώνει τη θρησκεία του, ανακοινώνοντας τη φριχτή τύχη της βασιλικής οικογένειας.

Ο μεγάλος δεξιοτέχνης του θεάτρου με την αδιασάλευτη -εδώ και δεκαετίες- διεθνή θεατρική παρουσία, παρουσιάζει την έκτη κατά σειρά σκηνοθετική προσέγγισή του στις «Βάχκες». Μέσω της περίφημης Μεθόδου του, καταθέτει άλλη μια θεατρική, πολιτική και μεταφυσική πρόταση, απογειώνοντας το κείμενο του Ευριπίδη αλλά και τη σκηνική πράξη.

«Η σύγκρουση μεταξύ Διόνυσου και Πενθέα, είναι αυτή μεταξύ ενστίκτου και λογικής, που όταν κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μετριαστεί, τότε οι συνέπειες για τους ανθρώπους είναι ολέθριες».

✹ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ✹

Μετάφραση: Gábor Devecseri

Διασκευή/Δραματουργία: András Kozma

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Σκηνική εγκατάσταση/Κοστούμια/Σχεδιασμός φωτισμών:

Θεόδωρος Τερζόπουλος

Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Βελιανίτης

Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος

Βοηθός σκηνοθέτη: Gábor Vida

Διερμηνέας: Παναγιώτα Λότσου

Υποβολέας: Anikó Sütő

Οδηγοί σκηνής: István Lencsés, Krisztián Ködmen

Φωτογραφίες: Johanna Weber

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Σάββατο, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Δευτέρα, 31 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

 Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

. ▸Εισιτήρια online ➯ https://bit.ly/3M2d3xU

▸Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ:

www.greekdramafest.com

.

Loader