15+1 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Απρίλιο

15+1 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Απρίλιο

Επιλογές για μικρούς και μεγάλους

Πολλές και διάφορες θεατρικές παραστάσεις θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το επόμενο διάστημα. Επίλογές που θα ικανοποιήσουν κάθε θεατή και θεατρικά για μικρούς και μεγάλους. Ανακάλυψε πιο κάτω 15 ξεχωριστές παραστάσεις που θα σου κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά.

«Η Βελανιδιά» 6 και 7 Απριλίου στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό

Ο Άντυ χάνει την κόρη του σε τροχαίο ατύχημα. Από τότε, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η ζωή του μοιάζει με θεατρικό έργο, στο οποίο πρέπει να συνεχίσει να παίζει χωρίς να ξέρει τα λόγια. Εκείνη που οδηγούσε το αυτοκίνητο είναι επαγγελματίας Υπνωτίστρια. Από το ατύχημα και μετά, έχει χάσει το ταλέντο της. Οι παραστάσεις της είναι για κλάματα. Οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι, όταν ο Άντυ σηκώνεται ως εθελοντής στο σόου της. Και αυτή τη φορά, στ’ αλήθεια δεν ξέρει τα λόγια.

Η Βελανιδιά πραγματοποιεί τον χειρότερο εφιάλτη του ηθοποιού. Για δύο βράδια διαφορετικοί καλεσμένοι ανεβαίνουν στη σκηνή χωρίς πρόβα, χωρίς να έχουν διαβάσει το κείμενο και χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα τι πρόκειται να ακολουθήσει. Συναντιόνται επιτόπου με τη Μαρίνα Αργυρίδου και μαζί πρωταγωνιστούν σε μια τολμηρή θεατρική πρόκληση, όπου τα όρια της πραγματικότητας συνεχώς μεταβάλλονται. Ο Ανδρέας Ανδρέου επανέρχεται σκηνοθετώντας μία απροσδόκητη ιστορία εξαπάτησης, απώλειας και συμφιλίωσης, δοσμένη με χιούμορ, τρέλα και ευαισθησία.

Η Βελανιδιά έχει παιχτεί σε πάνω από είκοσι χώρες από τον βραβευμένο συγγραφέα και ηθοποιό Tim Crouch με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Frances McDormand, Katherine Hunter, Tim Blake Nelson, Laurie Anderson, Alanis Morissette και πολλοί άλλοι.  

Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Γ. Ανδρέου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια

Μουσική: Κώστας Μπουντούρης

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Παίζουν: Μαρίνα Αργυρίδου και οι καλεσμένοι:

06/04: Ανδρέας Κουτσόφτας

07/04: Λία Χαράκη

Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη στη πλατεία Ηρώων 3040 Λ/σος

Πέμπτη και Παρασκευή, 06/04 και 07/04 στις 20:30 (75’)

 Τιμή: €15/12

  E-ticket: www.rialto.com.cy

Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00) 

«Μύγα Τσε Τσε» - 7-30 Απριλίου στο Θέατρο Πάνθεον

.

Οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου ξέρουν τη «δομή της παρεξήγησης» επί σκηνής πολύ καλά. Ξέρουν επίσης να μιλάνε στον Έλληνα θεατή, σαν μέλος της οικογένειάς τους, σαν να μεγαλώσαμε όλοι μαζί και θέλουμε να ξεκαρδιστούμε με την κατάντια μας – γιατί αυτό είναι το καλύτερο γιατρικό.

Στην αριστοτεχνική τους διασκευή της γαλλικής φαρσοκωμωδίας που μετονόμασαν «Μύγα Τσε Τσε», οι Παριζιάνοι πρωταγωνιστές μεταφέρονται στο Κολωνάκι του 1960, και η παράστασή τους έπαιζε για χρόνια στην Αθήνα. Αυτή την Άνοιξη η Alpha Square θα μας χαρίσει την κωμωδία αυτή, με την ίδια ομάδα που πρόσφατα οι θεατές αγάπησαν στην τρελή παράσταση «Ο Άι Βασίλης είναι σκέτη λέρα». Μαζί με τους Αποστολίδη, Αραούζο, Βρόντη, Δρακόπουλο, Κωνσταντίνου, Μιλτιάδους και Χαριδήμου προσθέτουμε τις Έρικα Μπεγέτη και Αφροδίτη Κλεοβούλου για το απόλυτο πάρτι παρεξήγησης!

Στο σπίτι του Αλέξη και της Ντέλας Δανέζη αναμένεται η πλούσια Ελληνο-αμερικανίδα Νταϊάνα Κουτούπας για την υπογραφή συμφωνίας περί αγοράς δύο οικοπέδων. Ο Πάκης, διευθυντής στην Εταιρεία του Δανέζη και ανιψιός τους, έχει οργανώσει μια «ξεπέτα» απόψε στο σπίτι του θείου. Μόνο που είναι παντρεμένος. Και η πεθερά του είναι η συννυφάδα της θείας του. Η οποία πεθερά του, Λολότα, επίσης αναμένει εξωσυζυγικό συναπάντημα απόψε, και θα την βόλευε πολύ να γίνει στο σπίτι του Αλέξη και της Ντέλας. Κυκλοφορεί και ο Ντίμης ο ντεκορατέρ στο σπίτι για μια ανακαίνιση. Ενώ καταφθάνει ο Ρούλης, ο τραυλός χασάπης και τέντι-μπόι της Λολότας, ο Αλέξης θα βρει μια ζουμερή Καρολάιν στο κρεβάτι του. Αλλά η Κουτούπας ακόμη να μιλήσει… και δεν είναι καθόλου αρνητική στο πέσιμο του Πάκη! Στo μεταξύ εκκρεμούν δύο οικόπεδα…

Σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Γιάννου και φωτισμούς του Νίκου Μυλωνά, θα δοθούν μόνο δώδεκα παραστάσεις στο Πάνθεον στην Λευκωσία και μετά η «Μύγα Τσε Τσε» θα περιοδεύσει παγκύπρια!

Θέατρο Πάνθεον 7,8,9,22,21,23,28,29,30 Απριλίου

tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier

«Mαμά» - 7-28 Απριλίου σε όλες τις πόλης

.

Οικογένεια: Παράδεισος ή Κόλαση;

Μια μοναχική άτεκνη γυναίκα βάζει αγγελία στις εφημερίδες ότι μπορεί να προσφέρει έναντι αμοιβής μητρική φροντίδα σε μια «θετή με όρους συμβολαίου» κόρη. Και βρίσκει ανταπόκριση στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας που δεν ευτύχησε να γνωρίσει οικογένεια. Η Αμπάρ θα βρει επιτέλους ένα «καταφύγιο», όπως σημαίνει το όνομά της, μιας οικογένειας που δεν γνώρισε ποτέ; Και η Εσπεράνσα θα βρει επιτέλους την «ελπίδα», όπως σημαίνει το δικό της όνομα, μιας ευτυχισμένης οικογένειας που δεν κατάφερε να έχει στην μέχρι τώρα ζωή της;

Μπορεί να συσταθεί μια οικογένεια πέρα και έξω από καθιερωμένους όρους, πέρα και έξω από τα στενά ή ευρύτερα θεσμικά πλαίσια που την καθορίζουν; Κι αν κάποιος έχει την φαεινή ιδέα να συστήσει μια τέτοια οικογένεια είναι σίγουρος πως θα γευτεί καρπούς γλυκούς όπως αυτούς που μπορεί να προσφέρει μια «παραδοσιακή» ευτυχισμένη οικογένεια; Και ο θεατής θα είναι σε θέση να δώσει, με το τέλος της παράστασης, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά;

Σκηνοθετικό σημείωμα

Να μια περίπτωση που παρουσιάζεται μπροστά μου ως ευτυχής συγκυρία όπου δεν χρειάζεται να δηλώσω το βασικό μου πιστεύω για τη σκηνοθεσία, αυτό της ουσιαστικής «συνδημιουργίας» με τους ηθοποιούς και λοιπούς συντελεστές. Μια περίπτωση ευτυχούς συγκυρίας όπου η ομαδικότητα, βασικό αλλά και ουσιαστικό στοιχείο της συνδημιουργικής θεατρικής πράξης, μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα ή τουλάχιστον να αποτελέσει ένα ευχάριστο δημιουργικό ταξίδι για όλη την ομάδα. 

Η απουσία συγγραφικών ή σκηνοθετικών οδηγιών σε παρένθεση δίνει μια ελευθερία στη σκηνική πραγμάτωση και συγχρόνως επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη για πιο ευφάνταστες λύσεις ως προς τη γρήγορη εναλλαγή των σκηνών. Η συνεχής προσπάθεια για «βιωματική» υποκριτική προσέγγιση εξαλείφει, πιστεύω, τον κίνδυνο του διδακτισμού. Αυτά τα λίγα, ευχόμενος σε όλες και όλους καλή χρονιά και καλή θέαση!                                                               

Στους ρόλους

Αννίτα Σαντοριναίου 

Κατερίνα Λούρα

 

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Μάρτα Μπαρσελό 

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης 

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία : Σάββας Μυλωνάς 

Μουσικός(σύνθεση και επί σκηνής): Κυριακή Ιακωβίδου

Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Xριστιάνα Λάρκου

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

Παραστάσεις

7,10,23 και 28 Απριλίου  σε Λεμεσό, Λευωσία, Πάφο και Λάρνακα. Εισιτήρια εδώ

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτα 

Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.cy, καταστήματα STEPHANIS και στο 99520835

ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 

«Indian Summer» - 7 Απριλίου στο Let Them Eat Cake, Πάφος

Κυριακή Βράδυ, στο μπαρ ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Δύο κορίτσια, δώδεκα μυστικά… Η Λώρα και η Στέφη εργάζονται στο καφέ του σιδηροδρομικού σταθμού. Κόσμος πάει και έρχεται, ο καθένας μοιράζεται μια στιγμή, μια έλπίδα ή ένα φόβο μαζί με μια κούπα ζεστού καφέ. Η Λώρα και η Στέφη θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνο η μηχανή του cappuccino που έχει σπάσει …

Παίζουν: Γιολαντα Χριστοδούλου, Έλενα Χειλέτη, Άντρεα Κάσινου, Θέκλα Φλουρή

Πληροφορίες παράστασης:

•Παράσταση: 07 Απριλίου 2023

•Ώρα: 20:30

•Τοποθεσία: Let Them Eat Cake, Πάφος

Προμηθευτείτε τα εισιτήρια εδώ www.myticketcy.com

«Τρεις αδερφές» - 6-9 Απριλίου στον ΘΟΚ

Για πέντε παραστάσεις μέχρι την Κυριακή των Βαΐων επιστρέφει το αριστουργηματικό έργο του Άντον Τσέχωφ Τρεις αδερφές, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ. Οι παραστάσεις θα δοθούν την  Πέμπτη 6, Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Απριλίου 2023.

Με μια εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων συντελεστών και ηθοποιών, η σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου αναδημιουργεί το τσεχωφικό σύμπαν, φέρνοντάς το κοντά στο κρίσιμο σήμερα, με τη συνδρομή της νέας μετάφρασης από την Έρι Κύργια και της δραματουργικής επεξεργασίας του Joel Horwood.

Γραμμένο το 1900 και χαρακτηρισμένο ως «κωμωδία» από τον ίδιο τον συγγραφέα, οι Τρεις αδερφές είναι ένα τετράπρακτο έργο για τις ανθρώπινες αδυναμίες, την περιπλοκότητα των σχέσεων, τη φθορά του χρόνου και τη διάψευση της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Σε μια μικρή απομακρυσμένη επαρχιακή πόλη μακριά από τη Μόσχα και σε ένα περιβάλλον στρατιωτικών ζουν οι τρεις αδερφές– Όλγα, Μάσια και Ιρίνα – μαζί με τον αδερφό τους Αντρέι. Βαλτωμένες στην πλήξη της καθημερινότητάς τους, εγκλωβίζονται σε αναμνήσεις από το «ένδοξο» παρελθόν, επινοούν ιστορίες και προσμένουν την επιστροφή τους στη Μόσχα, εκεί όπου η εκπλήρωση των ονείρων πραγματώνεται. Όσο το μέλλον πλησιάζει τόσο η αλλαγή απομακρύνεται, οι επιλογές τους γίνονται πιο άκαμπτες, τα όνειρα της νιότης διαλύονται και τη θέση του ενθουσιασμού και πάθους για αγάπη και ζωή παίρνει το αίσθημα της ματαίωσης.

Ο Τσέχωφ αποδίδει στα δραματικά πρόσωπα που δημιουργεί την έσχατη ευθύνη για τη διαμόρφωση της ζωής τους. Οι αναστολές, οι φόβοι και οι εσωτερικές προθέσεις προδίδονται όχι μέσα από αυτά που λέγονται αλλά κυρίως μέσα από τις παύσεις, τις σιωπές, τους υπαινιγμούς και το δυσδιάκριτο χιούμορ.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Αθηνά Κάσιου

Επιμέλεια κειμένου-Δραματουργική επεξεργασία: Joel Horwood

Μουσική-Σχεδιασμός ήχου-Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Τραχωνίτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη-σκηνογράφου: Στέφανη Μουρούζη

Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Νικόλας Γραμματικόπουλος, Γιάννης Καραούλης, 

Ανδρέας Κούτσουμπας, Μαρίνα Μανδρή, Χριστίνα Παπαδοπούλου,

Αλέξανδρος Παρίσης, Αντρέας Πατσιάς, Λένια Σορόκου, Σπύρος Σταυρινίδης, 

Ανδρέας Τσέλεπος, Αντωνία Χαραλάμπους, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιώργος Χιώτης

Πέντε παραστάσεις μέχρι την Κυριακή των Βαΐων

Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Πέμπτη 6 Απριλίου στις 20:30

Παρασκευή 7 Απριλίου στις 20:30

Σάββατο 8 Απριλίου στις 20:30

Κυριακή 9 Απριλίου  στις 18:00

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy 

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφία: Δημήτρης Λούτσιος

«Συγγνώμη» - 6-8 στο Θέατρο Δέντρο στη Λευκωσία

Η ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο της βραβευμένης Καταλανής συγγραφέως Μάρτα Μπουτσάκα, που είναι βασισμένο στο πραγματικό γεγονός της αποτρόπαιης δολοφονίας μιας άστεγης γυναίκας μπροστά σ’ ένα ΑΤΜ της Βαρκελώνης το 2005.

3 και 4 λεπτά…μετά τα μεσάνυκτα.  Μια μεγάλη έκρηξη βάφει τα πάντα κόκκινα.  Ένα ζευγάρι της μεσοαστικής τάξης έρχεται αντιμέτωπο με μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. 

Τρεις φίλοι διαπράττουν ένα φόνο. Έναν αναίτιο, απρόκλητο, προμελετημένο φόνο, με θύμα μια άστεγη. Έτσι απλά. Σε μια νυκτερινή τους έξοδο. Τον οποίο «φροντίζουν» να ανεβάσουν στα social media.  

Βραβευμένο με το XXXV Βραβείο Θεάτρου CIUTAT D´ALCOI και υποψήφιο για το Βραβείο MARQUÉS DE BRADOMÍN  2007, το σημαντικότερο Βραβείο για Νέους Δραματουργούς, ένα έργο – ντοκουμέντο για τη βία της εικόνας και τον τρόπο που επιδρά στον ευαίσθητο ψυχισμό των νέων, για τον τρόπο που αλλάζει τις ισορροπίες της οικογένειας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας.

Το έργο:

Γιατί τόση έξαρση βίας ανάμεσα στους νέους σήμερα; Πώς αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι το παιδί σου είναι ένας εγκληματίας; Που βρίσκεται το όριο ανάμεσα στη νεανική ανωριμότητα και το έγκλημα; Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει τον θιασώτη της βίας από τον πρωταγωνιστή αυτής της βίας; 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτει στο έργο της η Μάρτα Μπουτσάκα. Δομημένο κινηματογραφικά και χωρίς χρονική ή χωρική συνοχή, παρουσιάζει τις σχέσεις των προσώπων πριν και μετά το τραυματικό γεγονός, που δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο στο τέλος.

Η συγγραφέας δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, αλλά προσπαθεί να κατανοήσει – μαζί με τους γονείς ενός από τους εφήβους που συμμετέχει στο έγκλημα- τις αιτίες της βίας και τις διάφορες μορφές της που έχουν επικρατήσει σήμερα ανάμεσα στη νεολαία. 

 

Ταυτόχρονα, καταπιάνεται με τη σχέση και τον ρόλο των media, παραδοσιακών και σύγχρονων σε όλο αυτό. Στο «Συγγνώμη» το video του φόνου αναπαράγεται από τη τηλεόραση, ο Πατέρας καλείται να κάνει δηλώσεις για τις πράξεις του γιού του. 

Η παράσταση:

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική σύνθεση/επιμέλεια: Χριστίνα Γεωργίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου

Επί σκηνής: Λουκάς Ζήκος, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Δημήτρης Γιωρκάτζιης, Ανδρέας Ιωάννου, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέλμα Γεωργίου, Άνθη Κάσινου. Φωτογραφίες: Γιώργος Γιάννου

Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Παραστάσεις: 

Λευκωσία: Θέατρο Δέντρο  06, 07 & 08 Απριλίου 2023, 20:30

«Just Tell Them Santa’s Dead» -  7 και 8 Απριλίου στον πολυχώρο Συνεργείο στην Λεμεσό 

Ο Thadd έγραψε αυτή την πρωτότυπη σειρά από 4 μονόπρακτα, επιχειρώντας να ανακτήσει και να φέρει στο σήμερα θέματα τα οποία έχουν ερευνηθεί από κλασικούς θεατρικούς συγγραφείς όπως ο Shakespeare, ο Ευριπίδης και ο Σοφοκλής. 

Προβάλλοντας μια ισορροπημένη σύνθεση από χαρακτήρες, στους οποίους περιλαμβάνονται ΛΟΑΤ+ άτομα και  μειονότητες, τα συγκεκριμένα κομμάτια είναι μία σημαντική συμβολή στο Κυπριακό Θεατρικό τοπίο, στο οποίο τα ΛΟΑΤ+ άτομα και οι μειονότητες  είτε υποτιμούνται είτε παρουσιάζονται με ανάρμοστο τρόπο. Τα μονόπρακτα αυτά είναι στην ουσία τους τραγωδίες. Όπως στην Μήδεια, τον Άμλετ  και τον Οιδίποδα, μια σειρά από μοιραία γεγονότα ή προσωπικές ενέργειες, οδηγούν τους χαρακτήρες και το κοινό σε σκοτεινά μονοπάτια, όπου το κοινό καλείται να αμφισβητήσει την ηθική των πράξεων των χαρακτήρων και τον δικό του ρόλο στην περιφρούρηση, πρόκληση ή αλλαγή των παραδοσιακών αξιών. 

Οι παραστάσεις είναι στην Αγγλική γλώσσα και θα παρουσιαστούν στις 7 και 8 Απριλίου στο πολυχώρο Συνεργείο στην Λεμεσό . 

Εισιτήρια διατίθενται στο SOLD OUT TICKETS. 

Σχετικά με τον Thadd Correia

Ο Thadd Correia είναι Καναδός πολίτης που εργάζεται ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, ομιλητής, και ακτιβιστής στην Κύπρο από το 2007 (The Vagina Monologues 2010; The Wizard of Strovoloz 2013; TEDx Nicosia 2016). Σήμερα ο Thadd εργάζεται ως επικεφαλής του Θεατρικού Τμήματος ιδιωτικού σχολείου στην Λευκωσία.

Ο Thadd πιστεύει ότι το θέατρο πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για το κοινό, έτσι ώστε να μπορεί εξερευνήσει θέματα ταμπού, που οδηγούν σε ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με την ηθική, την θέση και τις ευθύνες μας μέσα στην κοινωνία.

Πιστεύει πως μαθαίνουμε πολλά από τις τραγωδίες και ότι μας βοηθούν να εκτιμήσουμε όσα καλά βιώνουμε καθημερινά στην ζωή μας.  

Φωτιές της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ 7-9 Απριλίου στο θέατρο Ανεμώνα

Συνεχίζονται οι παραστάσεις της καινούργιας παραγωγής του Θεάτρου Ανεμώνα Φωτιές. Θα δοθεί περιορισμένος αριθμός παραστάσεων στη Λευκωσία μέχρι και την Κυριακή των Βαίων (9 Απριλίου).Αποτελεί μια εναλλακτική θεατρική πρόταση, αφού με τη δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή, δύο σημαντικά ποιητικά κείμενα μιας κορυφαίας λογοτεχνικής μορφής της Γαλλίας του εικοστού αιώνα, από το εμβληματικό βιβλίο Φωτιές, γίνονται θεατρικά μονόπρακτα και δύο πυρακτωμένοι γυναικείοι θεατρικοί μονόλογοι που υμνούν τον έρωτα και το απόλυτό του, ερμηνεύονται από άντρες ηθοποιούς!

Η Γιουρσενάρ εμπνέεται στο έργο της από γυναικείες μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας και τις συνδέει με λόγια μιας συναισθηματικής αφηγήτριας, εν είδει προσωπικού ημερολογίου που περιγράφει μια ερωτική σχέση, για έναν έρωτα που περικλείει τα πάντα και τις αναπόφευκτες συνέπειες του, διαψευσμένα όνειρα, μάταιες προσδοκίες, ματωμένο ανεκπλήρωτο πόθο. Η παράσταση ενώνει τις ομολογίες δύο εμβληματικών γυναικείων προσωπικοτήτων, οι πράξεις και οι σκέψεις των οποίων ωθούνται κατά τη συγγραφέα από έναν τέτοιο απόλυτο, καταστροφικό, αυτοκαταστροφικό έρωτα.

Ο μονόλογος της Μαρίας Μαγδαληνής πραγματεύεται τον απόλυτο έρωτα που ενσαρκώνεται στο πρόσωπό της, τον έρωτα που, όπως μας λέει η συγγραφέας, επιβάλλεται στο θύμα του σαν αρρώστια και σαν προορισμός μαζί.. Η Γιουρσενάρ στο νεανικό αυτό διήγημα, γραμμένο το 1935, στηρίζεται σε μια παράδοση που παρουσιάζει την Αγία ως μνηστή του Ιωάννη, που αυτός εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον Ιησού.Το διήγημα, εκτυλίσσεται στις παρυφές των απόκρυφων Ευαγγελίων, αναπλάθοντας ανάγλυφα την ατμόσφαιρα της εποχής του Ιησού στην Εγγύς Ανατολή..

Ο μονόλογος της Σαπφούς πραγματεύεται τον έρωτα ως μια διά βίου εγκαρτέρηση, μια διαρκή αναζήτηση και μια ουτοπία. Ως ερωτευμένη με την Ατθίδα και ακροβάτις στο επάγγελμα-κατά Γιουρσενάρ- η Σαπφώ γυρνοβολάει στα σοκάκια και στα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης αναζητώντας επίπονα τον ανέφικτο έρωτα της..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενα: Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Μετάφραση: Ιωάννα Δ.Χατζηνικολή

Δραματουργική επεξεργασία: Βαρνάβας Κυριαζής

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική - Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Κολιάς

Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης

Ηθοποιοί: Βαρνάβας Κυριαζής - Μαρία Μαγδαληνή, Κρις Σπύρου: Σαπφώ, Σεμέλη Κυριαζή: Γυναίκα / Τραγούδι.

Χειρισμός φωτισμού & ήχου: Ραφαήλ Αδάμου

Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη

Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου

Φωτογραφίες: Παντελής Χατζημηνάς

D.A.I.R (Dance Artists in Residency) στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο - 8 Απριλίου

Η αυλαία ανοίγει με κάτι αυστηρά προσωπικό. Όχι πολύ έντονα, βαριά κι ασήκωτα δοσμένο, μα με τον ήπιο, αρμονικό και συνάμα έντιμο, τρόπο της αλήθειας. Εναλλάξ περάσματα από το αβάσταχτο βάρος στην αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης. ‘‘I. am’’ ένα χοροθεατρικό εικοσάλεπτο με τη Νικόλ Γιάννακα στην πιο παραστατικά αυτοσαρκαστική στιγμή της ως σήμερα καλλιτεχνικής ζωής της.

**Αν κάτι χαρακτηρίζει την χορογραφική ιδέα που υπογράφει η Μελίνα Ιωαννίδου – υπό τον εύλογο τίτλο ‘‘Παπούτσι από τον τόπο σου/ A Shoe from the Homeland’’ – είναι η θαυμαστή δίχως άλλο τόλμη: Τρεις ολόφρεσκες χορευτικές προσωπικότητες από τη νέα πολύ ελπιδοφόρα Κυπριακή χορευτική γενιά, επί σκηνής διεκδικούν να αναδείξουν τα διακριτά στοιχεία υπεροχής που αυτός καθαυτός ο τίτλος του έργου τους εμπεριέχει. Η επιτυχία είναι δεδομένη, αποτέλεσμα συνεπές της παραστατικής τόλμης  

*** Μαζί επί σκηνής η super εκφραστική Άννα Νικολάου και ο super εκρηκτικός Γιάννης Οικονομίδης, επιτυγχάνουν την ιδανική παντρειά και των δύο κεκτημένων χαρακτήρων τους: Το παραστατικό αποτέλεσμα είναι εκρηκτικότατα εκφραστικό και εκφραστικότατα εκρηκτικό συνάμα. Το τρίτο κατά σειρά κομμάτι της βραδιάς – με τον ιδιαίτερο τίτλο RESISTRAW – πέραν των άλλων μυεί το κοινό στο τι είναι και τι πράγματι μπορεί να σημαίνει ένα αληθινά συμπαγές, βαθιά δουλεμένο ντουέτο.

****Η κορύφωση της βραδιάς, επιφυλάσσει μια έκπληξη λυτρωτική για το κοινό. Η Ανίσα Μιχαήλ, πρωταγωνίστρια της υποβλητικής butoh περφόρμανς ‘‘Οδός Λύτρωσης’’,  βήμα προς βήμα, ανάσα προς ανάσα – παντρεύοντας άρρηκτα κίνηση και μουσική – μας συντονίζει σε μια πορεία που εκκινώντας από το τραύμα οδηγεί σταδιακά στην επούλωση και εντέλει στη λύτρωση. Μια παράσταση ωσάν φτιαγμένη ειδικά για το μαγευτικό black box του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου, εκεί όπου η αίσθηση της αντίθεσης ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο είναι τόσο (λυτρωτικά) υποβλητική όσο πουθενά αλλού...

Η χορευτική βραδιά με τον τίτλο D.A.I.R. (Dance Artists in Residency) 8 Απριλίου, έναρξη ώρα 19:00, στο black box του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου, με τα 4 πολύ ξεχωριστά - εντελώς διαφορετικά μαζί τους αλλά και αλληλοσυπληρωματικά συνάμα υπό την έννοια του ολοκληρωμένου της παραστατικής εμπειρίας που συγκροτούν – εικοσάλεπτα χορευτικά κομμάτια, θα είναι στα σίγουρα μια μοναδική χορευτική βραδιά.

Info

Σάββατο 8 Απριλίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 19:00. 

Διοργάνωση – Dance Lab Nicosia Χορηγός – Υφυπουργείο Πολιτισμού Εισιτήρια – tickethour και στο ταμείο του θεάτρου 

«Το τσίρκο της συμφοράς» - 9 Απριλίου στο My Mall

Η ομάδα Χρώματα της Δανάης Χρίστου, παρουσιάζουν τη διαδραστική παράσταση "Το Φανταστικό Τσίρκο " της Πωλίνας Θρασυβουλίδου.

Συντελεστές: Δανάη Χρίστου & Βικτώρια Αριστείδου.

Ένας παραμυθάς.... και ένα λιοντάρι αλλιώτικο, που δεν του αρέσει να τρομάζει τα παιδιά, αλλά να χορεύει και να τραγουδά. Πείθει λοιπόν τον παραμυθά να διηγηθεί ένα παραμύθι με ένα λιοντάρι που κάνει αστεία και γκριμάτσες , μια αρκούδα με τουτού, σχοινοβάτες, κλόουν και ακροβάτες και ταχυδακτυλουργούς!

Έτσι λοιπόν το παραμύθι μας μεταφέρεται που αλλού? Σε ένα Τσίρκο φανταστικό! Σύντομα όμως όλοι θα καταλάβουμε πως κανένα ζώο δεν πρέπει να μένει σε κλουβί..... αλλά στην φύση ελεύθερο και χαρούμενο να ζει!

Μια παράσταση που δέχεται και επιδοκιμάζει την διαφορετικότητα. Συγχρόνως τονίζει την σημασία της τέχνης, της φαντασίας αλλά και της ανάγκης να συνυπάρχουμε αρμονικά με το περιβάλλον με την φύση και τα ζώα!

MYMALL - 1ος όροφος, απέναντι από το H&B. 

Κυριακή 9 Απριλίου

14:00 & 16:00 

Είσοδος Ελεύθερη! 

"Τον γάτο μου τον λεν Σωτήρη" - 8-12 Απριλίου σε Λευκωσία και Λεμεσό

Ο εγκλεισμός ενός τριανταπεντάρη σε ένα υπόγειο έπειτα από μια τεράστια παγκόσμια καταστροφή απροσδιοριστου φύσεως, τον φέρνει αντιμέτωπο με την περασμένη ζωη του. Η σταδιακή απώλεια μνήμης και η έλλειψη φαγητού θα τον φέρουν αντιμέτωπο σε ένα δύσκολο δίλημμα. 

Δεν πρέπει κανείς να περιμένει το τέλος του κόσμου για να αγκαλιάσει αυτούς που αγάπησε η να ενδωσει στα πάθη που απέφευγε μια ζωη. Η νέα γενιά πρέπει να πετάξει τα βαρίδια που της φόρτωσε η προηγούμενη και ενδοξότερη γενιά. Οι προσδοκίες της προηγούμενης γενιάς πεσαν στο κενό και εμείς με φόρα απο τον Αρη.

Ταυτότητα Παράστασης:

Ερμηνεία: Γιώργος Αναγιωτός

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Τσίτσιος

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: SteLisiMo

Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέλιος Μαρτάς

Διεύθυνση σκηνής: Στέφανος Σωτηρίου

Επιστημονική υποστήριξη: Δαλιδά Νούση - Ψυχολόγος / Συνθετική Ψυχοθεραπέυτρια

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Θεοχάρους

Παραστάσεις:

Λευκωσία | Flea Theatre:

Σάββατο 8 Απριλίου

Κυριακή 9 Απριλίου

Κέντρο Ενηλίκων Δήμου Δερύνειας:

Τετάρτη 12 Απριλίου

20:30

Γενική είσοδος € 12.00

Πληροφορίες: 97 680073

Διάρκεια 1 ώρα.

Εισιτήρια από το SoldOut Tickets – πατήστε εδώ: http://bit.ly/3mYeyEH

«Ο Παπουτσωμένος Γάτος» στο Θέατρο Versus - 9 Απριλίου

Οι Uncover Masks παρουσιάζουν “Ο Παπουτσωμένος Γάτος (Κουκλοθέατρο)” ,μία διασκευή του κλασικού ομώνυμου παραμυθιού.

Ένα μαγικό ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο! Ελάτε να μάθετε τα μυστικά του Παπουτσωμένου Γάτου και περιπλανηθείτε μαζί του σε πύργους και παλάτια με τραγούδια και μουσικές! Μία φανταστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους!

️️️Παραστάσεις Κυριακές:  9/4 στις 11:00π.μ.

Θέατρο Versus (Θέατρο Ένα Λεμεσός)

Κουκλοπαίχτης: Άντρεα Κάσινου

Μουσική: Κλιφ Κλεοβούλου

Εισητήρια: 9 ευρώ (προπώληση)

Εισητήρια στο ταμείο του θεάτρου 10 ευρώ

Πληροφορίες: 99 790 915

 

«Red Peter: Από τον πίθηκο στον Άνθρωπο» του Κάφκα στο Ριάλτο - 11 Απριλίου

Το Θέατρο Αντίλογος ανεβάζει το έργο «Red Peter: Από τον πίθηκο στον Άνθρωπο» σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Νεοκλή Νεοκλέους.

Ο Red Peter, παρουσιάζει σε ένα επιστημονικό συνέδριο, την προηγούμενη ζωή του ως πίθηκος. Η ιστορία του ξεκινά σε μια ζούγκλα της Δυτικής Αφρικής, στην οποία μια κυνηγετική αποστολή τον πυροβολεί και τον αιχμαλωτίζει. Εγκλωβισμένος σε ένα πλοίο για το ταξίδι του στην Ευρώπη, βρίσκεται για πρώτη φορά χωρίς την ελευθερία να κινηθεί όπως θέλει. Χρειάζεται να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, μελετά τις συνήθειες του πληρώματος και τις μιμείται με εκπληκτική ευκολία. Φτάνοντας στην Ευρώπη, ο πίθηκος συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ «Ζωολογικού Κήπου ή Μουσικής Σκηνής» και αφοσιώνεται στο να γίνει «αρκετά άνθρωπος» ώστε να γίνει ικανός ερμηνευτής, αποκτώντας ξανά την ελευθερία του και το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : Νεοκλής Νεοκλέους

Σκηνικά -Κοστούμια: Σάββας Μυλωνά

Μουσική – μουσική Διδασκαλία: Χριστίνα Αργύρη

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης

Στίχοι: Σταύρος Σταύρου 

ΔΙΑΝΟΜΗ (ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ): Αλέξανδρος Μαρτίδης, Izel Se 

Παραγωγή από ‘Θέατρο Αντίλογος’

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους σε ελληνικά και τούρκικα

Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη στη πλατεία Ηρώων 3040 Λ/σος   

Τρίτη, 11/04/2023 στις 20:30 (80’) 

 Ηλικίες στις οποίες αποτείνεται 12+

 Τιμή: €13/10 

 E-ticket: www.rialto.com.cy

Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00

"Ψυχώ" - Πρεμιέρα Παρασκευή 21 Απρίλιου θεάτρου Ένα

Ψυχώ έργο βασισμένο  στο βιβλίο τρόμου του Ρόμπερτ Μπλοχ σε μετάφραση και διασκευή Αντρέα Χριστοδουλίδη. 

Υπόθεση: Η Μάριον, η οποία δουλεύει γραμματέας σε μια εταιρεία, αντί να καταθέσει στην τράπεζα τα 40.000 δολάρια της εταιρείας, τα κλέβει και φεύγει από την πόλη. Κατά τη διάρκεια μιας καταρρακτώδους βροχής και μετά από αρκετές ώρες οδήγησης η Μάριον αποφασίζει να σταματήσει σε ένα μοτέλ που βρίσκει στο δρόμο της. Ιδιοκτήτης του μοτέλ ο  φαινομενικά πολύ συμπαθητικός Νόρμαν Μπέητς, οποίος ζει στο μοτέλ με την άρρωστη μητέρα του την οποία φροντίζει στο διπλανό σπίτι όπου ζει. Εκεί η Μάριον δολοφονείται άγρια στο μπάνιο, από την μητέρα του Νόρμαν.

Η εξαφάνιση της Μάριον, μαζί με τα λεφτά, είναι η αφορμή για να αρχίζει μία αστυνομική έρευνα. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Άρμπογκαστ, προσλαμβάνεται από την εταιρεία που έκλεψε τα χρήματα η Mάριον για να την βρει. Ο Άρμπογκαστ ανακαλύπτει ότι η Μάριον είχε περάσει από το μοτέλ του Μπέητς αλλά προτού προλάβει να ενημερώσει την Λάιλα ή τον Σαμ, δολοφονείται και αυτός. Έχοντας περάσει αρκετές ώρες χωρίς κανένα τηλεφώνημα από τον Άρμπογκαστ, οι δυο τους, Λάιλα και Σαμ ανησυχώντας ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ιδιοκτήτη του μοτέλ αποφασίζουν να το επισκεφτούν.

Μετάφραση/ Διασκευή/ Σκηνοθεσία/ Σχεδιασμός Φωτισμού : Αντρέας Χριστοδουλίδης

Σκηνικά/ Κοστούμια: Μαρία Χατζηκλεάνθους

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Λοΐζου

Φωτογράφιση: Δημήτρης Βαττής

Σχεδιασμός Αφίσας: Γιάννος Χριστοφόρου

Ειδικές κατασκευές:  Martin Meason

Παίζουν (αλφαβητικά): Αλεξία Αλέξη, Ιάκωβος Ιακώβου, Ειρήνη Καραγιώργη, Σωτήρης Μεστάνας, Αντώνης Παρχαρίδης, Γιώργος Τζωρτζής, Γιώργος Χριστοδούλου

Πρεμιέρα: Παρασκευή 21 Απρίλιου στις 20:30

Τακτικές Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00 

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203

«Λόγια στο στόμα» - 22,23,28 και 30 Απριλίου στο Σατιρικό Θέατρο

Το έργο, γράφτηκε το 2018, και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Traverse στο Εδιμβούργο. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και το 2019 μεταφέρθηκε στο Soho Theatre στο Λονδίνο. Η ομάδα φερέφωνο παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη, το έργο του βραβευμένου σκωτσέζου συγγραφέα Kieran Hurley, ΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ (MOUTHPIECE) σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου και σε μετάφραση Μάριου Κωνσταντίνου.  Στον ρόλο της Λίμπι, η Μέλανη Στέλιου και στον ρόλο του Ντέκλαν, ο Ανδρέας Δανιήλ.

Η Λίμπι είναι σαρανταέξι. Είναι συγγραφέας. Ήταν συγγραφέας. Η Λίμπι στέκεται στην άκρη του λόφου, πίνει και βλέπει τα φώτα της πόλης να ανάβουν σιγά σιγά. Αναρωτιέται. Πόσο γρήγορα πέφτει ένα σώμα;

Ο Ντέκλαν είναι δεκαεφτά. Κάθεται στην άκρη του λόφου, κοιτάει την πόλη και ζωγραφίζει. Ο Ντέκλαν έρχεται εδώ για να είναι μόνος του. Ζωγραφίζει, για να μην τον πιάννει αυτό το σφίξιμο στο στήθος. Ο Ντέκλαν βλέπει ένα σώμα στην άκρη του λόφου έτοιμο να πέσει. Έιιιιι!

Μια απροσδόκητη συνάντηση. Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Και στο βάθος η πόλη. Η ίδια πόλη που βάζει λουκέτο σε κέντρα κοινωνικής βοήθειας, αλλά γεμίζει τα θέατρα μιλώντας γι’  αυτά.

Ο Ντέκλαν γεννά στη Λίμπι την ανάγκη να γράψει ξανά. Η Λίμπι δίνει στον Ντέκλαν τη δυνατότητα να ελπίζει. Ο Ντέκλαν λέει στη Λίμπι την ιστορία του. Η Λίμπι δίνει φωνή στον Ντέκλαν.  Κι αυτό που γίνεται μετά...

Σατιρικό Θέατρο 22,23,28 και 30 Απριλίου

Συντελεστές παράστασης: 

μετάφραση / ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

σκηνοθεσία / ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ηθοποιοί /ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΑΝΙΗΛ - ΜΕΛΑΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ

σκηνικά – κοστούμια / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

μουσική / ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΡΤΖΗΣ

σύμβουλος κίνησης / JULIA BRENDLE

σχεδιασμός φωτισμού / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΕΙΝΑΡΗΣ

σχεδιασμός προβολών / ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

βοηθός σκηνοθέτιδας / ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

φωτογραφίες / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΤΣΙΟΣ

σχεδιασμός αφίσας / ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

προβολή / ΛΟΥΚΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Μπέρντυ, το αγόρι πουλί» - Παραστάσεις σε Λάρνακα και Λευκωσία

Ένα αντιπολεμικό έργο που υμνεί το όνειρο της ελευθερίας σε όλες τις εκφάνσεις προτείνει το Θέατρο Σκάλα από το Σάββατο 25 Μαρτίου. Ο λόγος για το μυθιστόρημα «Μπέρντυ, το αγόρι πουλί» του Ουίλιαμ Γουόρτον, ένα σημαντικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έγινε ταινία από τον Άλαν Πάρκερ και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 1985.

Σε μια εποχή όπου τα πάντα ανατρέπονται, όπου τα κοινωνικά «κεκτημένα» καταβαραθρώνονται για να πάρουν τη θέση τους ο φόβος και η ανασφάλεια, το «Μπέρντυ» είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο. Καταγράφει τον κόσμο που θελήσαμε να ζήσουμε και τον κόσμο που αποδεχθήκαμε να ζούμε. Υπόσχεται όμως εκείνον τον άλλο κόσμο που οφείλουμε να πιστέψουμε ξανά, να ονειρευτούμε και να ανασυγκροτήσουμε.

 

Η υπόθεση

Ο Μπέρντυ θαυμάζει τα πουλιά, ένα κατεξοχήν σύμβολο της ελευθερίας. Ο Μπέρντυ είναι αχώριστος με τον Αλ, τον συνομήλικο φίλο του, που τρελαίνεται για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τη γυμναστική. Ο Μπέρντυ εκτρέφει πουλιά, τους μιλάει, τα παρατηρεί, προσπαθώντας να «αποκωδικοποιήσει» τον τρόπο που πετάνε. Ονειρεύεται πως μια μέρα θα μπορέσει να κάνει κι αυτός το ίδιο, να «πετάξει» προς την ελευθερία, να κάνει τη δική του «έφοδο στον ουρανό».

Τα δυο παιδιά, παρά τις έκδηλες διαφορές μεταξύ τους, είναι αχώριστοι φίλοι. Μέσα από τη διαφορετικότητά τους, αλληλοσυμπληρώνονται, αγαπιούνται, ονειρεύονται. Φτιάχνουν κόσμους «ονειρικούς», «ιδανικούς», όπου ζωή κι ελευθερία συναντιούνται και πηγαίνουν χέρι- χέρι, όπως ακριβώς κι οι δυο φίλοι.

Και ξαφνικά, ένα άλλο «πουλί», το «μαύρο πουλί» του πολέμου, εμφανίζεται στις ζωές των δύο φίλων και τις γκρεμίζει, κάνοντας τα όνειρα εφιάλτες, που οδηγούν τον Αλ στην κόλαση του πολέμου και τον Μπέρντυ στην κόλαση του ψυχιατρείου. Με τσακισμένα τα φτερά τους, οι δυο νέοι βιώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα.

Ο πόλεμος τους χωρίζει βίαια και με την καταστροφική του δύναμη, γκρεμίζει ό, τι είχε αξία για τους δυο φίλους. Και οι δυο βιώνουν, από διαφορετικό μετερίζι ο καθένας, την απόλυτη φρίκη, η οποία αποτυπώνεται στο τσακισμένο πόδι του ενός, στον εγκλεισμό του άλλου.

Μέσα σ’ αυτήν την τραγική συγκυρία, ο Αλ, βαριά λαβωμένος στη μάχη, αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να επανέλθει στην «κανονικότητα» ο Μπέρντυ, να επανασυνδεθεί με τον κόσμο απ’ τον οποίο αποσυνδέθηκε βίαια.

Ο Αλ, ως «ύστατη λύση», θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον φίλο του για να ξανασταθεί στα πόδια του. Μέσα από τις αναμνήσεις της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων για να ξαναχτίσει το γκρεμισμένο από τον οδοστρωτήρα του πολέμου όνειρο.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ουίλιαμ Γουόρτον

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές – Διασκευή: Πέτρος Νάκος

Σκηνοθεσία : Μόνικα Μελέκη

Σκηνικά / Κοστούμια: Σοφία Χατζήπαπα

Μουσική: Κωνσταντίνος Λεμέσιος

Βίντεο / Προβολές: Ντέμη Εγγλέζου

Μακιγιάζ: Λίτσα Ιωαννίδου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Παπαμιχαήλ

Παίζουν: Γιώργος Νικολάου, Αντώνης Κλεάνθους, Κωνσταντίνος Δημητρίου, Κωνσταντίνος Κυπριανίδης, Ανδρέας Μελέκης, Σταύρος Κωνσταντίνου.

Παραστάσεις

Λάρνακα, Θέατρο Σκάλα. Τακτικές παραστάσεις: κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.30μ.μ. μέχρι 30 Απριλίου (εκτός 15 & 16 Απριλίου), 24652800, tickethour.com.cy/ACS Courier και στο ταμείο του θεάτρου

Λευκωσία: Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Απριλίου 8.30μ.μ. στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

 

Loader