18+1 παραστάσεις που υπόσχονται ένα Νοέμβριο γεμάτο θέατρο

18+1 παραστάσεις που υπόσχονται ένα Νοέμβριο γεμάτο θέατρο

Με φουλ τις μηχανές ξεκινάει η νέα σεζόν για τις θεατρικές σκηνές της Κύπρου

Δυναμικές νέες παραγωγές, πολλές πρεμιέρες, έργα που συνεχίζονται, αγαπημένα ονόματα ηθοποιών, σκηνοθετών και συντελεστών και πολλές, διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις, συνθέτουν την εικόνα του φετινού στοιχήματος που δείχνει να τους αφορά όλους, μέσα σε ένα κλίμα αστείρευτης δημιουργίας.

9

Αμφιβολία, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ 

Πρεμιέρα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 

Η καταξιωμένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει στη σκηνή του κρατικού θεάτρου, μετά από δεκατέσσερα χρόνια, για να ερμηνεύσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο στο πολυβραβευμένο έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ Αμφιβολία, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Δεκαετία του ’60, σε ένα καθολικό σχολείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Η αυστηρή διευθύντριά του, αδελφή Αλοΐσιους, υποψιάζεται ότι ο νεαρός, φιλελεύθερος πατέρας Φλιν διατηρεί ανάρμοστες σχέσεις με έναν από τους μαθητές του σχολείου. Οι υποψίες της για την ενοχή του κλιμακώνονται ραγδαία και μετατρέπονται σε βεβαιότητα. Πεπεισμένη ότι έχει απόλυτο δίκιο, ρίχνεται σε έναν αγώνα με στόχο την αποπομπή του Φλιν από το σχολείο. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Γεωργίου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παντελίτσα Λοΐζου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη. 

Παραστάσεις από 4 Νοεμβρίου 2022 κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00, Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, Λευκωσία. Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy και στο Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00). 

1

«Μια μεγάλη απάτη», Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου

Πρεμιέρα Σάββατο 5 Νοεμβρίου

Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού θεάτρου παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Μάικλ Κούνεϊ, «Μια Μεγάλη Απάτη», σε μετάφραση Στέλιου Καυκαρίδη και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Μια αυθεντική, ανατρεπτική φάρσα που σατιρίζει ένα παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο: πώς το ένστικτο επιβίωσης ενός ανθρώπου που έχει υποστεί την κοινωνική αδικία, μπορεί να τον οδηγήσει πολλές φορές στο ψέμα, στην εξαπάτηση και στην παρανομία. Παίζουν: Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Χάρης Αριστείδου, Σπύρος Γεωργίου, Έλια Ιωαννίδου, Βασίλης Μιχαήλ, Ζήνα Καυκαρίδου, Ανδρέας Ρόζου, Μικαέλλα Κάσινου, Γεωργία Νικολάου, Νικόλας Κουρουζίδης. 

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι 18 Δεκεμβρίου. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com SoldOut Tickets. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940-22421609. 

9

Ηρούς και Λεάνδρου Έρωτες, Θέατρο Δέντρο

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Το Θέατρο Δέντρο ανεβάζει την παράσταση Ηρούς και Λεάνδρου Έρωτες, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λιονταρή. Η Ηρώ και ο Λέανδρος ερωτεύονται και παντρεύονται μυστικά γιατί η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης απαγορευόταν να παντρευτεί. Η Ηρώ άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, και ο Λέανδρος ακολουθώντας το φως, κολυμπούσε τον Ελλήσποντο για να τη συναντά. Ένα βράδυ του χειμώνα όμως η λάμπα ξεχάστηκε αναμμένη, ο Λέανδρος κολύμπησε στην φουρτουνιασμένη θάλασσα και πνίγηκε. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στη ακτή της Σηστού. Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι εραστές ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Κατερίνα Λούρα. Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης. 

Παραστάσεις: 6, 12, 13, 19, 24, 26, 27, 28 Νοεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20:30 / 20 Νοεμβρίου Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος, Λεμεσός, 20:30. Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.cy, καταστήματα STEPHANIS και στο 99520835.

9

Όλα του γάμου δύσκολα και ο γαμπρός αλλού για αλλού, Θεατρική Ομάδα Διγενής

Πρεμιέρα Κυριακή 6 Νοεμβρίου 

Ο Θεατρικός Όμιλος ΔΙΓΕΝΗΣ Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου παρουσιάζει το έργο «Όλα του γάμου δύσκολα και ο γαμπρός αλλού για αλλού», στο πλαίσιο του 35ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου 2022 -αλλά και σε μία έξτρα παράσταση. Μια όμορφη κωμωδία βασισμένη σε σενάριο των Νίκου Καμπάνη και Βύρωνα Μακρίδη, σε διασκευή και διαμόρφωση Μάρκου Ιούλιου Δρουσιώτη. Μια κωμωδία για τον έρωτα, για τον φόβο της δέσμευσης, τη μοναξιά, τις σχέσεις των ανθρώπων. Μια κωμωδία γεμάτη γκάφες, ψέματα, αλήθειες και τρέλα! Παίζουν: Μαριάννα Παναγιώτου, Κυριάκος Στυλιανίδης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Μαρίνα Δημητρίου, Μαρία Αχιλλέως, Λάμπρος Χριστοδουλίδης, Ειρήνη Αχιλλέως, Μελίνα Δημητρίου, Έλενα Χριστοδούλου. 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, 18.45, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, 19.30. Πληροφορίες: 99599891. 

9

Οι Νταντάδες, Υπόγεια Σκηνή Πολυχώρος Συνεργείο

Πρεμιέρα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 

«Οι νταντάδες», ένα εμβληματικό θεατρικό έργο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, γράφτηκε και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1970 στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Τότε στην αντίληψη του κοινού λειτούργησε ως συγκαλυμμένη, λόγω της λογοκρισίας, αλληγορία κατά του καθεστώτος της χούντας. Μέσα από τον αλληγορικό και υπαινικτικό χαρακτήρα του έργου, ο Γιώργος Σκούρτης ξεδιπλώνει μέσα από το κείμενο του τρεις ολοζώντανους χαρακτήρες με έμμεσες πλην σαφείς αναφορές σε ήρωες του παραδοσιακού θεάτρου σκιών, τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη και τον Βεζίρη. Ταυτόχρονα οι ίδιοι χαρακτήρες υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο ενός «εν είδει θεατρικού έργου του παραλόγου», τοποθετημένο όμως μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Πέτρος και ο Παύλος, αδελφικοί φίλοι, λούμπεν προλετάριοι, πλακατζήδες, με έντονη την αίσθηση του λαϊκού χιούμορ και ο Σταύρος ο «μάστρος», ο εκπρόσωπος μιας σκοτεινής δύναμης. Οι τρεις τους θα συναντηθούν στο σημείο όπου η δύναμη του πλούτου και της εξουσίας συγκρούεται με τα όνειρα ανίσχυρων ανθρώπων αναδεικνύοντας τη βασική συνθήκη μιας κοινωνίας που κλονίζεται ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά. Το έργο ανεβαίνει σε ελεύθερη απόδοση/διασκευή στην Κυπριακή διάλεκτο. Σκηνοθεσία: Άδωνης Φλωρίδης. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Αντρέας Μακρής, Ανδρέας Ιωάννου. Παραστάσεις 11,12,13 και 24, 25, 26 Νοεμβρίου, Υπόγεια Σκηνή/Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός, 20:00 / 17,18,19 Νοεμβρίου, Θέατρο FLEA, Λευκωσία, 20:00. Πληροφορίες /κρατήσεις: 96740757.

9

Ο Πατέρας, ΕΘΑΛ 

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας Παρασκευή 11 Νοεμβρίου

Τα θέματα που βασάνιζαν τον συγγραφέα το 1887, όπως η πατρότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων και οι συγκρούσεις ανάμεσα στον πατέρα και την μητέρα για το μέλλον του παιδιού τους, αφορούν και προβληματίζουν ακόμη. Στο σαλόνι της οικογένειας που μας παρουσιάζει ο Στρίντμπεργκ μαίνεται ένας πόλεμος υπόγειος, που ξεσπά μπροστά στα μάτια των θεατών. To έργο είναι ένα ψυχολογικό δράμα του 19ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί καίρια ως σύγχρονη τραγωδία. Τα θέματα που βασάνιζαν τον Στρίντμπερκ αλλά και την κοινωνία της εποχής εκείνης - η αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, ο γάμος και οι συγκρούσεις μέσα σε αυτόν, η εξουσία για το παιδί και ποιος αναλαμβάνει τις αποφάσεις για το μέλλον του - παραμένουν πάντα επίκαιρα. Παίζουν: Πέννυ Φοινίρη, Χρήστος Γρηγοριάδης, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Μεσαρίτη, Μιχάλης Χρίστου και η Ιωάννα Σιαφκάλη. Σκηνοθεσία: Nehir Demirel. Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets. 

9

The Hitchcat’s Museum, Σατιρικό Θέατρο 

Πρεμιέρα Σάββατο 12 Νοεμβρίου

O κορυφαίος συγγραφέας και εκπρόσωπος της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, H.P. Lovecraft‎, συναντά, για πρώτη φορά, την νεανική/παιδική θεατρική σκηνή, σε ένα σύγχρονο dark tale. Το κορυφαίο λογοτεχνικό διήγημα «Οι γάτες της Ούλαθρ», μεταφέρεται μέσω μιας ευφάνταστης δραματουργίας και διασκευής και συναντά τον…Alfred  Hitchcock  , στο θρυλικό έργο THE “HITCHCAT’S MUSEUM”. Η ιστορία  του θρυλικού Μουσείου Γάτας “Ηitchcat Museum” , ζωντανεύει σε μια νύχτα γεμάτη μεταμορφώσεις, όνειρα που γλιστρούν στην πραγματικότητα, ανθρωπόμορφες γάτες , «ανθρώπινα τέρατα», μαγεία και πολύ πολύ  χιούμορ. Ένα παραμύθι τρόμου εμπνευσμένο από την λογοτεχνία. Ένα παραμύθι τρόμου…για ατρόμητα παιδιά. Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ανδρονίκου. Παίζουν: Ειρήνη Ανδρονίκου, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Κρίστη Χαραλάμπους. 

Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17:00 (12,13, 19, 20, 26, 27 Νοεμβρίου  και 3,4 Δεκεμβρίου), Υπόγειο Σατιρικού Θεάτρου, Αγλαντζιά. Εισιτήρια: SoldOut Tickets και σε όλα τα καταστήματα STEPHANIS. Κρατήσεις: 99836587. 

9

Άννα Πολιτκόφσκαγια, ένα θεατρικό υπόμνημα

Πρεμιέρα Σάββατο 12 Νοεμβρίου 

Ένα έργο από τον βραβευμένο με Tony θεατρικό συγγραφέα Στέφανο Μασσίνι για την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία – σε πρώτη παρουσίαση στην Κύπρο – με μια ομάδα βραβευμένων δημιουργών, σε σκηνοθεσία Διομήδη Κουφτερού και την Έλενα Αγαθοκλέους επί σκηνής. Για μόνο πέντε παραστάσεις στο Wherehaus 612 στη Λευκωσία, με πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου 2022, και μία παράσταση, στις 25 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στα πλαίσια του FlashArt 2022. Παραστάσεις Σάββατο 12 (20:30), Κυριακή 13 (18:30), Παρασκευή 18 (20:30), Σάββατο 19 (20:30) & Κυριακή 20 Νοεμβρίου (18:30), Wherehaus 612, Λευκωσία / Παρασκευή Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο Λεμεσός, 20:30. Κρατήσεις: 96529346

ROUTES λ2

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, 12 & 13 Νοεμβρίου 

Ένα θεατρικό δρώμενο, που αποτελεί συνέχεια του “Routes” που οι ίδιοι δημιουργοί έπλασαν το 2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Perform to Reform”, σε συνεργασία με την ACCEPT ΛΟΑΤΙ+ Κύπρου. Στόχος του δρώμενου, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα λεωφορείο που θα κινείται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, είναι να προβληθούν τα βιώματα ατόμων της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας μέσα από ιστορίες που συχνά παραμένουν στο περιθώριο. Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου. 

Εισιτήρια: SoldOutTickets. 

9

Clair de Lune, θεατρική ομάδα «12 και Κάτι»

Πρεμιέρα Τρίτη 15 Νοεμβρίου 

Ένα σύμπαν από ανθρώπους όπου η ζωή τους έχει προδώσει, κάθε όνειρο έχει φθαρεί και η καθημερινότητα μοιάζει αβάστακτη. Ζωές στα όρια του τέλους. Ζωές που μοιάζουν χαμένες, αλλά που δεν παύουν ποτέ να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Σαν τα πουλιά που πετούν, άλλοτε μόνα και άλλοτε σε σμήνη, που είναι ελεύθερα και δεν σταματάνε ποτέ να ταξιδεύουν. Ψυχές που ελπίζουν και παλεύουν γράφοντας τη δική τους ιστορία επιμένοντας πως η βροχή θα συνεχιστεί για πάντα. Μέσα από μια εναλλαγή ρόλων οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν το βαθύτερο εαυτό που κρύβει ο κάθε χαρακτήρας μέσα του, ισορροπώντας σε ένα μοτίβο ανθρώπινων σχέσεων. Όπως λέει και ο καταραμένος ποιητής η κόλαση είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και η μόνη λύτρωση είναι να παραμερίσεις τον εαυτό σου και να αισθανθείς βαθιά για κάποιον άλλον κι ας είναι και στο φως του φεγγαριού. Μια παράσταση με επίκεντρο τον άνθρωπο, υπενθυμίζοντάς μας πως η ευτυχία του καθενός μας κερδίζεται μέσα από το μοίρασμα με τον Άλλον, η τέχνη απαλύνει κάθε πόνο και τραύμα, και η αγάπη δίνει νόημα και φως στις ζωές μας. Διασκευή/Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Κόκκινος. Παίζουν (αλφαβητικά): Άννα Μαρία Αγγελή, Χριστόδουλος Γεωργίου, Μάριος Ευγενίου, Κωνσταντίνος, Ιακώβου, Μαρία Κιβιδιώτου, Άννα Κωνσταντίνου, Γαβριέλλα Χατζηστυλλή, Νίκη Χειλά. Παραστάσεις Τρίτη 15, Παρασκευή 18, Τετάρτη 23 & Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, Θέατρο Δέντρο (Ενότητος 44, Παλουριώτισσα, Λευκωσία), 20:00. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 99475443/ 99817550.

Μύριαμ, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών 

Πρεμιέρα Σάββατο 19 Νοεμβρίου 

Με μία παλινδρόμιση μεταξύ «σφάλματος και τιμωρίας» και αμφισβητώντας την πραγματικότητα, οι επτά χαρακτήρες του έργου αλληλεπιδρούν σε μια διαδρομή προς αναζήτηση της αλήθεια και της λύτρωσης. Ένα έργο δράσης και μυστηρίου με την ανατρεπτικότητα να αποτελεί κεντρικό άξονα της πλοκής. Πρόκειται για τη μετ’ενσάρκωση μιας ταλαιπωρημένης ψυχής που ταξιδεύει στους αιώνες και οδηγεί στην πλήρη ανατροπή της φαινομενικής κανονικότητας, έτσι επιδιώκοντας τη λύτρωση μέσα από τη συγχώρεση για τις ανάρμοστες πράξεις του μακρυνού παρελθόντος. Το έργο επενδύεται με ζωντανή πρωτότυπη μουσική επί σκηνής. Παίζουν: Αιμίλιος Καραγιάννης, Ανθή Χρυσανθοπούλου, Δέσποινα Χριστοφή, Μάριος Καζαφανίτης, Μάριος Καζαφανίτης, Μύρω Παφίτη Μοίρα, Σάββας Θαλασσινός. Σκηνοθεσία: Μύρω Παφίτη Μοίρα/Σάββας Θαλασσινός. 

Σάββατο 19 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: TicketHour

9

Νύχτες στη Ρώμη-Τενν και Άννα, Πολυχώρος Εστία 

Πρεμιέρα Κυριακή 27 Νοεμβρίου 

Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια δημιουργικής πορείας, ο Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ, ένα «μικρό θέατρο με μεγάλο εκτόπισμα» όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το έργο του Ιταλοαμερικανού συγγραφέα Φράνκο Ντ’ Αλεσσάντρο «Νύχτες στη Ρώμη – Τενν και Άννα». Το έργο αναφέρεται στη θυελλώδη σχέση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη θεατρική και κινηματογραφική τέχνη: τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς και την Ιταλίδα ηθοποιό Άννα Μανιάνι. Το έργο ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του Off-Broadway το 2002. Γοήτευσε κοινό και κριτικούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο. Προτάθηκε για 46 βραβεία ενώ υπάρχει η προοπτική να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος. Παίζουν: Φάνη Πέτσα, Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Πληροφορίες: 97790533.

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται... 

9

Οι Γυναίκες Επιστρέφουν, Project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Έξι ηθοποιοί ενσαρκώνουν ένα πλήθος ρόλων. Ζωντανεύοντας προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, παίρνουν το νήμα μιας ιστορίας για τη θέση της γυναίκας σε εμπόλεμες ζώνες. Τι είναι ικανές να κάνουν; Τι είναι ηρωισμός; Η «πανανθρώπινη» εμπειρία τις αφήνει έξω; Θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την ιστορία; Οι πορείες γυναικών της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» είχαν στόχο τη διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματος να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους. Ένα grassroots κίνημα γυναικών της Κύπρου, που στη δεκαετία του 80 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική και πολιτική οξυδέρκεια πορείες που έσπαζαν τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και μια παράλληλη εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος. Χιλιάδες γυναίκες διαπέρασαν την «πράσινη γραμμή» και ήρθαν αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, ενώ παράλληλα το δράμα της Κύπρου απέκτησε διεθνή ορατότητα. Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα & Νέδη Αντωνιάδη. Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα. Παίζουν σε αλφαβητική σειρά: Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου. 

Παραστάσεις 4, 5, 6 και 7 Νοεμβρίου 20:00, Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, Λευκωσία. Εισιτήρια: TicketHour. 

9

Να ζει κανείς ή να συζεί, Θέατρο Ένα Λεμεσός

Τέσσερις κατάπελλοι φίλοι,θκυό εκρηχτικά ζευκάρκα, (αντρόΰνα)πάσιν να δουν τον Άμλετ του Σαίξπηρ στο θέατρον. Τζαι η μάχη ξεκινά! Η παράσταση εν τζυλά, η ατμόσφαιρα ηλεχτρισμένη τζι ο καθένας στην κοσμάρα του.Καφκάες,υποψίες, αλήθκειες τζαι ψέματα φκαίνουν στην φόρα. Πρωταγωνιστές: η κουβέντα,τα υπονοούμενα τζαι το κουτσομπολιόν. Πκοιός εν να τα καταφέρει να επιβιώσει που τούντον κυκεώνα; Η παράσταση του Άμλετ εν η αφορμή για να φκούν στην φόρα ούλλα τους τα απωθημένα τζαι οι ανατροπές του Σαιξπηρικού έργου έννεν τίποτε μπροστά στες ανατροπές που να διαδραματιστούν μεταξύ τους. Μια κωμωδία που σίουρα θα μας κάμει να δούμε τους εαυτούς μας κατάματα τζαι να τσακρίσουμε που το γέλιον. Παίζουν: αντελίτσα Μαυρογιάννη, Χρίστος Κυριάκου, Ανδρέας Κεντής και Δήμητρα Χατζηγιάννη. Σκηνοθεσία: Γιολάντα Χριστοδούλου. Παραστάσεις: 4, 6, 8, 9, 10, 11, 13 Noεμβρίου στο Θέατρο ΕΝΑ στη Λεμεσό, 20:30. Εισιτήρια: TicketHour. 

9

Αντίο Berlin, Θέατρο Ένα Λευκωσία 

Μουσική παράσταση βασισμένη στο βιωματικό μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Ίσεργουντ σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Όλα τα πρόσωπα του έργου ζουν την προσωπική τους ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της εποχής. Στη διασκευή του, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης φέρνει τον ίδιο τον συγγραφέα Κρίστοφερ Ίσεργουντ, ως φοιτητή τότε του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, να φτάνει στο Βερολίνο του 1931 για να βελτιώσει τα γερμανικά του. Χωρίς πολλά χρήματα, σχεδιάζει να βγάλει τα προς το ζην, διδάσκοντας αγγλικά, ενώ μένει σε μια φτηνή πανσιόν με ενοικιαζόμενα δωμάτια της φρόυλαϊν Σνάιντερ, όπου γίνεται φίλος με μια  από τους ενοίκους, την Αμερικανίδα Σάλι Μπόουλς. Παίζουν: Μάρα Κωνσταντίνου, Θανάσης Ιωάννου, Σωτήρης Μεστάνας, Γιώργος Τζωρτζής, Ειρήνη Σαλάτα, Αγγελίνα Μήτκα, Ευαγγελία Νικολάου, Ιάκωβος Ιακώβου, Ιωάννα Καμένου. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 7μ.μ. Εισιτήρια: €20 κανονικό με ποτό και μειωμένο €15 με ποτό. Κρατήσεις/ Πληροφορίες: 22348203.

9

Μην πυροβολείτε τον χαρταετό, Θέατρο Αντίλογος 

Το θέατρο Αντίλογος παρουσιάζει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου την παραγωγή «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» βασισμένη στο πολυβραβευμένο βιβλίο της Φεριντέ Τσιτσέκογλου σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Με την επικράτηση της δικτατορίας του Εβρέν στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, η Φεριντέ Τσιτσέκογλου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για τέσσερα χρόνια. Στο βιβλίο της «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» παρουσιάζει εικόνες από τη ζωή των φυλακισμένων γυναικών μέσα από τα μάτια του Μπαρής, του μικρού αγοριού κάποιας κρατουμένης. Μια διεισδυτική εικονογράφηση της ζωής, όχι μόνο μέσα στη φυλακή αλλά κι έξω απ' αυτήν, με την πολυτάραχη περίοδο της χούντας στην Τουρκία να περνά μέσα από τη ζωή αυτών των γυναικών. Παίζουν: Πηνελόπη Βασιλείου, Σαββίνα Γεωργίου, Κλείτος Κωμοδίκης ,Γιάννα Λευκάτη, Χριστίνα Χριστόφια, και ο Αντρέας Τσακκιστός. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης. 

Παραστάσεις Πέμπτη 3, Τετάρτη 9 Νομεβρίου (20:30, Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού), Σάββατο (20:00) και Κυριακή (19:00) μέχρι 13 Νοεμβρίου, Θέατρο Μασκαρίνι. Εισιτήρια: SoldOutTickets.  

9

 

Ιστορία ενός Αιχμαλώτου, Ομάδα Σόλο για τρεις 

Η Ιστορία του Δούκα είναι μια από τις συντομότερες και πιο δραστικές αφηγήσεις της περιπέτειας όσων δεν μπόρεσαν να διαφύγουν έγκαιρα από τη μικρασιατική ακτή το 1922. Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στην αιχμαλωσία, τις περιπέτειες και την τελική διάσωση ενός Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος κατά την καταστροφή της Σμύρνης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας. Με τρόπο παραστατικό και ύφος γλαφυρό εξιστορούνται οι κακουχίες, τα δεινά, η φυσική και ηθική ταλαιπωρία του βασικού προσώπου, και αναδεικνύεται το ψυχικό του σθένος, καθώς, στην προσπάθεια για επιβίωση, αναγκάζεται να υποδυθεί τον Τούρκο και, εργαζόμενος για μεγάλο διάστημα σε κάποιο υποστατικό της Μ. Ασίας, καταφέρνει τελικά να δραπετεύσει και να σωθεί. Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά. Στον ρόλο του Νικόλα Κοζάκογλου ο Φώτης Αποστολίδης. 

Παραστάσεις: Κυριακή 6 (19.00), Δευτέρα 7, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου (20.30) & Κυριακή 13 Νοεμβρίου (19.00), Θέατρο Χώρα, Κοραή 1 (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία. Γενική Είσοδος: 13.00 ευρώΚρατήσεις στο τηλέφωνο: 99544934. Εισιτήρια από το Ταμείο του Θεάτρου πριν την παράσταση. 

9

Ο γιος, Θέατρο Ανεμώνα

Ένα κοινωνικό, ευαίσθητο έργο, που πραγματεύεται ένα φλέγον για κάθε γονιό ζήτημα: τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων των εφήβων.Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου και προτείνεται για κάθε γονιό, κάθε έφηβο, κάθε οικογένεια. Στην ιστορία του έργου η Άνν και ο Πιερ έχουν χωρίσει και ο μεν Πιερ έχει κάνει μια νέα οικογένεια με τη Σοφία, έχοντας μόλις αποκτήσει μαζί της έναν ακόμα γιο, ενώ η Άνν ζει μαζί με τον δεκαεπτάχρονο γιο τους Νικολά χωρίς να έχει ακόμα ξεπεράσει το διαζύγιό της. Το έργο αρχίζει τη στιγμή που η Άνν, απεγνωσμένη, θα καταφύγει στο σπίτι του πρώην συζύγου της, ζητώντας του βοήθεια για τον γιο τους όταν διαπιστώνει μετά από ειδοποίηση του διευθυντή του σχολείου του, ότι επί τρεις μήνες ο Νικολά δεν πηγαίνει στο σχολείο.Ο ίδιος αρνείται να της δώσει κάποια εξήγηση για τη συμπεριφορά του. Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής. Παίζουν: Μαρίνος Ξενοφώντος, Κωνσταντίνος Δημητρίου, Αστέρω Κυπριανού, Σταυριάνα Καδή, Ηλίας Ανδρέου, Νικόλας Πέτρου. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00. Τετάρτη 23 & Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20:30. Κρατήσεις: 70007721. 

9

1984, Νέα Σκηνή ΘΟΚ 

Το άκρως προφητικό μυθιστόρημα 1984 του Τζορτζ Όργουελ, διασκευασμένο με τόλμη από τους Ρόμπερτ Άικι και Ντάνκαν Μακμίλαν, αποτελεί ένα σκληρό και ακραία αληθινό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, ένα δυστοπικό αριστούργημα για την κατασκευή της πραγματικότητας, την παραχάραξη του παρελθόντος, τον έλεγχο και το πάγωμα της συνείδησης, το οποίο μας συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, εβδομήντα δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Ο κεντρικός ήρωας, Ουίνστον Σμιθ, ζει στον ζοφερό κόσμο της Ωκεανίας, προσπαθώντας με κάθε μέσο να διατηρήσει τη λογική του απέναντι στο ασφυκτικό καθεστώς παρακολούθησης του Μεγάλου Αδελφού, που έχει απαγορεύσει διά ροπάλου κάθε σκέψη. Σε αυτό το περιβάλλον ερωτεύεται την Τζούλια, ενώ δεν παύει να διαπράττει όλο και περισσότερα Εγκλήματα Σκέψης. Σκέφτεται, θυμάται, φαντάζεται, ελπίζει. Ελπίζει σε ένα μέλλον χωρίς τον Μεγάλο Αδελφό.  Όμως οποιαδήποτε απόπειρα απόδρασης είναι μάταιη. Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης. Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Δανιήλ, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Άντρια Ζένιου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Μαρίνα Μανδρή, Αλέξανδρος Παρίσης, Ελένη Σιδερά, Ανδρέας Τσέλεπος. 

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία. Τετάρτη 16 Νοεμβρίου Μαρκίδειο Θέατρο & Τετάρτη 23 Νοεμβρίου Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος», 20:30. Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy & Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00). 

Loader