«The Autism theatre project» από την ομάδα Γιασεμίν

«The Autism theatre project» από την ομάδα Γιασεμίν

Η ομάδα Γιασεμίν, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του "The Autism theatre project" στον χώρο Εντός των Τεχνών στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας

Για πρώτη φορά στην Κύπρο ξεκινάει ένα θεατρικό εργαστήρι με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός θιάσου το οποίο θα απευθύνεται και θα αποτελείται αποκλειστικά απο εφήβους και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, υψηλής λειτουργικότητας, αλλιώς Asperger's Syndrome.

Η πρώτη χρονιά θα λειτουργήσει κυρίως αναγνωριστικά. Άτομα, άγνωστα μεταξύ τους, που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, πρέπει να συνδεθούν και να εμπεδώσουν την έννοια της ομάδας. Επίσης, χρειάζεται να εξοικειωθούν με τη θεατρική πρακτική και να αναμετρηθούν με την επιθυμία τους να είναι μέλη της συγκεκριμένης ομάδας. Έτσι και το θεραπευτικό κομμάτι αναπόφευκτα ενυπάρχει, αλλά δευτερογενώς, όπως για παράδειγμα είναι η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από παιχνίδια ρόλων.

Απώτερος στόχος της ομάδας ομως είναι η παραγωγή καλλιτεχνικού αποτελέσματος.

Μέσα από την θεατρική πρακτική καλούμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, να ξεπεράσουμε τα όρια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε νέες διόδους επικοινωνίας τόσο με το μέσα μας όσο και με το περιβάλλον μας.

Το εργαστήρι θα καθοδηγεί η Δέσποινα Χρυσάνθου η οποία εδώ και 10 χρόνια ασχολείται με την καθοδήγηση και την εμψύχωση θεατρικών εργαστηρίων τόσο για νευροτυπικούς ανήλικους όσο και για ενήλικες.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει δουλέψει με ομάδες ατόμων στο φάσμα του αυτισμού ως ιπποθεραπεύτρια οπως επίσης και ως εκπαιδεύτρια ομάδων ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων.

Εδώ και δύο χρόνια εργάζεται στον Σύνδεσμο για άτομα με Αυτισμό. Μέσα από αυτά τα βιώματα γεννήθηκε η περιέργεια να δει πως θα λειτουργήσει μια θεατρική ομάδα ατόμων με αυτισμό σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

9

Διεύθυνση: Εντός των Τεχνών

Αισχύλου 29, 1011, παλιά Λευκωσία

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99882988

Email: [email protected]

 

Loader