Beyond DisDance FESTIVAL στο Συνεργείο στη Λεμεσό

Beyond DisDance FESTIVAL στο Συνεργείο στη Λεμεσό

Το Φεστιβάλ αφιερώνεται στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία τόσο επι σκηνής όσο και στον ρόλο του θεατή/της θεάτριας

Το Φεστιβάλ Beyond DisDance, αποτελεί παραγωγή του Σωματείου Υπόγεια Σκηνή/Πολυχώρου Συνεργείο και διεξάγεται για δεύτερη φορά στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024.

Η διοργάνωση μας φέτος καταπιάστηκε με την εξερεύνηση διαφόρων εργαλειών δημιουργικής προσβασιμότητας. Αποτελείται απο τέσσερα ολοκληρωμένα έργα, δύο διεθνη (απο Ελλάδα και Ελβετία) και δύο καινούργιες παραγωγές της Υπόγειας Σκηνής απο ομάδες κύπριων καλλιτεχνών που καθοδηγήθηκαν απο τον σύμβουλο προσβασιμότητας Χρίστο Παπαμιχαήλ.

Το Beyond DisDance είναι το μοναδικό Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στην Κύπρο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την ένταξη σωμάτων με αναπηρία επι σκηνής καθώς και με την ισότιμη παροχή πρόσβασης τους στον πολιτισμό γενικότερα. Η κάθε παράσταση αναφέρει τα εργαλεία και τον βαθμό προσβασιμότητας που προσφέρει μεταξύ ακουστικής περιγραφής, απτικής ξενάγησης,υπέρτιτλους και διερμηνεία στην κυπριακή ελληνική νοηματική γλώσσα, ουτως ώστε να διευκολύνθεί η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στο Φεστιβάλ.

 

14 Ιανουαρίου 2024

 

19:30 Α-μηχανία | 45′                                                                          

Περφόρμανς χορού

Eirini Christofi (CY)

Το έργο Α-ΜΗΧΑΝΙΑ επιχειρεί να εξερευνήσει την κινησιολογία που προκύπτει στο σώμα κατά τη διάρκεια των επιληπτικών επεισοδίων. Στόχος του έργου είναι να θέσει ερωτήματα ως προς την συναισθηματική κατάσταση της αμηχανίας που βιώνει το επιληπτικό άτομο και ο περιγυρός του.

*Προσβασιμότητα: Κατα το πρώτο μέρος του έργου (εισαγωγή) η ομάδα θα παρουσιάσει το κινητικό και λεκτικό λεξιλόγιο της παράστασης για την διευκόλυνση της παρακολούθησης του απο άτομα με οπτική αναπηρία. Κατα τα διαλογικά σημεία του έργου θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην κυπριακή νοηματική γλώσσα.Οι θέσεις για χρήστες/χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου περιορίζονται στις έξι.

21:00 Altrove+

Περφόρμανς χορού                                                                       

Alessandro Schiattarella(ΙΤ/CH)

Το ALTROVE + είναι μια καινοτόμος επανεκτέλεση δύο σόλο παραστάσεων, του “Altrove” και του “Tell me where it is”. Αυτή η νέα παραγωγή συνδυάζει απρόσκοπτα διάφορα χορογραφικά στοιχεία που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, όλα με επίκεντρο το θέμα των χεριών

*Προσβασιμότητα: Συμπεριλαμβάνει ζωντανή διερμηνεία στην κυπριακή νοηματική γλώσσα, ξενάγηση αφής και ενσωματωμένα στοιχεία ακουστικής περιγραφής για άτομα με οπτική αναπηρία.Οι θέσεις για χρήστες/χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου περιορίζονται στις έξι.

**Η απτική ξενάγηση γίνεται στις 20:30

Loader