Εργαστήρια της Τετάρτης από τον ΘΟΚ

Εργαστήρια της Τετάρτης από τον ΘΟΚ

Το θέατρο ως αντίδοτο στην αγριότητα των καιρών

Τα εργαστήρια της Τετάρτης του ΘΟΚ, αγαπημένη συνήθεια πια, επανέρχονται με φυσική παρουσία και αυτό το δίμηνο έχουν σχεδιαστεί με βάση συγκεκριμένη θεματική.

Χαρακτηριστικό των Εργαστηρίων της Τετάρτης είναι πως έχουν πάντα ως αφετηρία για τον σχεδιασμό τους τις ανάγκες που παρατηρούμε γύρω μας, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, με το θέατρο να έρχεται να λειτουργήσει ως αντίδοτο στα όσα μπορεί να μας βασανίζουν. Τα πρόσφατα φαινόμενα άσκησης βίας, έλλειψης σεβασμού στον άνθρωπο, μη αποδοχής της διαφορετικότητας, οι πόλεμοι που μαίνονται και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά σκιαγραφούν μια άγρια κοινωνία, φανερώνουν την ανάγκη ενίσχυσης ικανοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, η κατανόηση, η αγάπη. Με αυτόν τον στόχο προγραμματίζουμε φέτος εννιά εργαστήρια ξεχωριστά, τις Τετάρτες του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, που στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν τους συμμετέχοντες παρέχοντάς τους γνώσεις-αντίδοτο στην αγριότητα των καιρών.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από τεχνικές του θεάτρου, να αναπτύξουν ικανότητες και δυνατότητες, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους τη βία, τον εκφοβισμό, την έλλειψη ευγένειας και σεβασμού, αλλά και για να μπορούν να ακούν καλύτερα, να κατανοούν καλύτερα, να διαχειρίζονται τα θέματα πιο αποτελεσματικά, πιο ανθρώπινα.

5 Οκτωβρίου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΤΟΝ ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ

▪MOHAMMED AWWAD

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεπεράσει κάποιος τον φόβο όταν βρίσκεται μπροστά σε κοινό είναι το χιούμορ. Ένα γελάκι ή μια αυθόρμητη αντίδραση μπορεί να μεταμορφώσει το προσωπικό μας άγχος σε νοητική και ψυχολογική δύναμη που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το κοινό μας χωρίς αυτολογοκρισία ή τον φόβο της κριτικής των άλλων.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και σε όσους αναζητούν την προσωπική ανάπτυξη μέσω της κωμωδίας.

Μερικές απλές τεχνικές θεάτρου μπορούν να μας μετατρέψουν από κάποιον που κάθεται στη γωνία σε κάποιον που είναι το κέντρο της προσοχής. Το θέατρο έχει να κάνει με το παιχνίδι και το παιχνίδι είναι πάντα ένας διασκεδαστικός τρόπος για να απελευθερώσουμε ενέργεια, να διασκεδάσουμε και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας στη εν λόγω δραστηριότητα. Είναι επίσης ένας χρήσιμος μέσο ώστε οι συγγραφείς ή οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να διερευνήσουν τη βάση του ελεγχόμενου αυθορμητισμού ως μέσο ερμηνείας του χιούμορ.

Ο Μοχάμεντ Άουαντ είναι Clown teacher και δάσκαλος δημοτικής και χρησιμοποιεί το θέατρο ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.

6

Loader