«Γκυ Ντε Μωπασσάν – Τρεις ιστορίες»: θεατροποιημένη ανάγνωση από τον Θεατρικό Πολυχώρο Εστία

«Γκυ Ντε Μωπασσάν – Τρεις ιστορίες»: θεατροποιημένη ανάγνωση από τον Θεατρικό Πολυχώρο Εστία

Μία παράσταση αφιερωμένη στο μήνα Γαλλοφωνίας που είναι ο Μάρτιος

Ο Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ ακολουθεί, τα τελευταία χρόνια, μια σταθερή τακτική παρουσίασης έργων εμβληματικών γάλλων συγγραφέων κατά τον μήνα Μάρτιο, μήνα Γαλλοφωνίας, ένας θεσμός που υπάρχει κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Αυτό τον μήνα, ο Θεατρικός Πολυχώρος Εστία παρουσιάζει μια θεατροποιημένη ανάγνωση με τίτλο «Γκυ Ντε Μωπασσάν – Τρεις ιστορίες», ως ένα φόρο τιμής στον κορυφαίο εκπρόσωπο του γαλλικού νατουραλισμού, Γκυ Ντε Μωπασσάν (1850-1893).

Επαναστατημένος, εχθρός κάθε κομφορμισμού και συμβατικότητας  - και μάλιστα σε μια εποχή όπου το Βικτωριανό συντηρητικό πνεύμα θριάμβευε -  ο Μωπασσάν έζησε μέσα στο πλαίσιο μιας κοινωνικής τάξης την οποία κατέκρινε αλλά που συγχρόνως φαίνεται να εξασκούσε πάνω του μια μεγάλη έλξη. Σ ολόκληρο το έργο του είναι διάχυτη η απόπειρα διακωμώδησης και καταγγελίας της κοινωνικής αδικίας.  Οι θεατρικές διασκευές των τριών  κειμένων που παρουσιάζονται  κινούνται γύρω από τον άξονα του έρωτα και δη των ατοπημάτων στον έρωτα. Ο Μωπασσάν πραγματεύεται συχνά το θέμα της απιστίας στις ερωτικές σχέσεις, είτε επικυρωμένες με τα δεσμά του γάμου, είτε όχι.

Επί σκηνής:  «Η τέχνη του χωρισμού»   (“L’art de rompre”), «Η διαθήκη» (“Le legs”), «Ταξιδεύοντας»  (“Εn voyage »).

Παίζουν: Ελεωνόρα Σερένα, Δημήτρης Κωνσταντινίδης , Μάριος Σαρπέτσας  και η Πίτσα Αντωνιάδου. κηνοθεσία: Άγις Παίκος. Παραστάσεις: Τετάρτη 29 Μαρτίου 20.30), Σάββατο 1η Απριλίου (20.30), Κυριακή 2 Απριλίου (19.30), Τετάρτη 5 Απριλίου (20.30). Πληροφορίες / Κρατήσεις: 97 790533 99 588330.

«Ταξιδεύοντας»  (“Εn voyage ») Παίζουν: Πίτσα Αντωνιάδου (Κόμισσα Μαρία Μπαράνοβα), Δημήτρης Κωνσταντινίδης (Ιβάν), Μάριος Σαρπέτσας (Φρανσουά).

Η Κόμισσα Μαρία Μπαρανόβα προσβάλλεται από φυματίωση και ο σύζυγος της, σε συνεννόηση με τον γιατρό της, την πείθουν να ταξιδέψει στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας με σκοπό τη βελτίωση της υγείας της. Στο ταξίδι της, την συνοδεύει ο υπηρέτης της, Ιβάν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, στο τραίνο, ένας άγνωστος νεαρός άντρας εισβάλλει στο βαγόνι της. Κατατρομαγμένη, η Κόμισσα τον ακούει να της λέει ότι προσπαθεί να δραπετεύσει από τη Ρωσία και την παρακαλεί να τον βοηθήσει να κρυφτεί. Η Κόμισσα πείθεται από τον συναισθηματικά φορτισμένο μονόλογο του νεαρού και στην εξέλιξη της ιστορίας στέλνει τον Ιβάν πίσω στη Μόσχα με το επόμενο τραίνο, αφού του ζητήσει τα επίσημα έγγραφά του, και κρατάει μαζί της τον άγνωστο νεαρό στον οποίο υπόσχεται ότι θα τον παρουσιάσει μόλις φτάσουν σε Γαλλικό έδαφος ως τον υπηρέτη της, Ιβάν. Το διήγημα πρωτοδημοσιεύτηκε το 1883 στην εφημερίδα Le Gaulois.

Loader