«Μην πυροβολείτε τον χαρταετό»: Διάλεξη της συγγραφέως Feride Çiçekoğlu στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και παράσταση στο Κινηματοθέατρο Πανόραμα Ιδαλίου

«Μην πυροβολείτε τον χαρταετό»: Διάλεξη της συγγραφέως Feride Çiçekoğlu στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και παράσταση στο Κινηματοθέατρο Πανόραμα Ιδαλίου

Η διάλεξη, είναι ανοιχτή στο κοινό και λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της θεσμοθέτησης συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Θέατρο ΑντίΛογος

Το θέατρο Αντίλογος παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, διάλεξη με ομιλήτρια την πολυβραβευμένη συγγραφέα, σεναριογράφο και καθηγήτρια Δρα Φεριντέ Τσιτσέκογλου, με θέμα «Η βιωματική εμπειρία ως έμπνευση» με αφορμή την θεατρική απόδοση του βιβλίου «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο από τον Αντίλογο.

Η διάλεξη, είναι ανοιχτή στο κοινό και λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της θεσμοθέτησης συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Θέατρο ΑντίΛογος με κοινό στόχο την ανάπτυξη και τη διάδοση του πολιτισμού. 

Θα ακολουθήσει παράσταση προς τιμήν της συγγραφέως, στο Κινηματοθέατρο «Πανόραμα» Ιδαλίου. 

Η παραγωγή «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό», βασισμένη στο πολυβραβευμένο βιβλίο της Φεριντέ Τσιτσέκογλου σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, βραβεύτηκε στο φεστιβάλ θεάτρου Maltepe της Κωνσταντινούπολης με το βραβείο «Καλύτερης Παράστασης» και συγκίνησε το θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου στις παραστάσεις που ακολούθησαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Λευκωσία. 

9

Η συγγραφέας και το έργο

Η Φεριντέ Τσιτσέκογλου είναι μια δυναμική φωνή της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, που ανοίγεται σταθερά προς τον έξω κόσμο. Γεννημένη στην Άγκυρα το 1951, σπούδασε στις ΗΠΑ και μετά την επιστροφή της στην Τουρκία φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια, ως το 1984, από τη δικτατορία του Εβρέν. Η παραμονή της στη φυλακή την ενέπνευσε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα, «Μην πυροβολείτε το χαρταετό», που γυρίστηκε ταινία και πήρε βραβείο σεναρίου στην Τουρκία και στις Κάννες. Το σενάριο της για την ταινία το «Ταξίδι της ελπίδας» πήρε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1991. Το βιβλιό της «Η άλλη μεριά του νερού», που έχει γίνει επίσης ταινία, πήρε το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ. Σήμερα ζει στην Κωνσταντινούπολη όπου διευθύνει το δίγλωσσο (τουρκικά και ελληνικά) περιοδικό «Istanbul», του Ιδρύματος Ιστορικών Ερευνών. 

Το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό»  αφορά στην ιστορία του μικρού Μπαρής , που κλείστηκε (γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση) στη φυλακή με την μητέρα του. Εκεί ζει και αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με μια πολιτική κρατούμενη, την  Ίντζη. Όταν αποφυλακίζεται η κοπέλα, ο μικρός , αρχίζει να της γράφει φανταστικά γράμματα. Ανεξάντλητα ελεύθερος στην ψυχή. Αυτό χαρακτηρίζει τον Μπαρής που το όνομα του έχει μέσα ....Ειρήνη. Και είναι σαν να έχει κλέψει αυτό το παιδί, το φως που περιβάλει τον κόσμο ολόκληρο, φυλακίζοντας το, στην κυριολεξία μέσα σε τέσσερα ντουβάρια.

Διάλεξη: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2022 στις 19:00 

Αμφιθέατρο B108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης

Πανεπιστημιούπολη, Αγλαντζιά 

Πληροφορίες: Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Τηλ. +357-22-893950 | [email protected]

Παράσταση: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ

Κινηματοθέατρο «Πανόραμα» Ιδαλίου

Πληροφορίες και κρατήσεις: 99 25 1331

 

Loader