ΟΔΗΓΟΣ: Οι 22 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Οκτώβριο

ΟΔΗΓΟΣ: Οι 22 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Οκτώβριο

Εναλλακτικές επιλογές για κάθε θεατή και γούστο

Με δεκάδες θεατρικές παραστάσεις είναι έτοιμος να μπει ο Οκτώβριος. Κωμωδίες, δράμα και άλλες που έρχονται για να κερδίσουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το μυαλό μας και γιατί όχι να μας προβληματίσουν. Αν είσαι λάτρης του θεάτρου τότε, αυτό το άρθρο σε αφορά. Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό με 20+2 ενδιαφέρουσες παραστάσεις κάθε γούστου που θα σου αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Dystopia: Inferno» στο Θέατρο Δέντρο - 1η Οκτωβρίου

''

Το θεατρικό έργο της Μαριάννας Παφίτη, είναι πρωτότυπο, μέρος της τριλογίας Dystopia και αποτυπώνει τη σχέση μίας γυναίκας με αναπηρία, με τον φροντιστή της. Εν μέρει βιωματικό, το κείμενο διερευνά τα όρια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όταν η καθήλωση είναι μόνιμη και η εξάρτηση από το πρόσωπο του φροντιστή αναγκαία και υποχρεωτική.

Η εξιστόρηση της εξαρτητικής σχέσης ασθενούς – φροντιστή επιτρέπει στην ηρωίδα τη συνεχή αναγωγή στο παρελθόν της, το οποίο αναδεικνύεται τελειωμένο, απρόσιτο, απλησίαστο, ουτοπικό, εν μέρει λογοτεχνικό. Στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει την τωρινή δύσκολη κατάστασή της, η ηρωίδα καταφεύγει στο μοναδικό εργαλείο που διαθέτει για να κατανοεί τον κόσμο και τη λειτουργία του, τη λογοτεχνία. Το κείμενο διαλέγεται με τη σπουδαία Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου. Από το έργο του Ρίτσου ενσωματώνονται αυτούσιοι στίχοι, οι οποίοι ενισχύουν πολλαπλώς τα μηνύματα του καινούριου έργου. Το κείμενο της παράστασης είναι ηχογραφημένο εξαιτίας της αναπηρίας της ηθοποιού, αναπηρία η οποία δεν επιτρέπει την απομνημόνευση μεγάλων κειμένων. 

Info:

1η Οκτωβρίου

Ώρα 20:30

Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία

Είσοδος Ελεύθερη

Για προκρατηση θέσης παρακαλώ καλέστε στα 97793188- 99582387

Περισσότερα εδώ

Νιάου - Νιάου στα κεραμίδια, Θέατρο Βεστιάριο  - συνεχίζει από 1η Οκτωβρίου 

.

«Νιάου – Νιάου στα κεραμίδια» ,το νέο παιδικό έργο, ένα πρωτότυπο παιδικό έργο, από την παιδική σκηνή ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ που έρχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Ένα μαγικό παραμύθι σε ιδέα – σενάριο και σκηνοθεσία του ηθοποιού Γιάννη Σπανού, με εμπειρία στο παιδικό θέατρο να μετράει δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια, με παραστάσεις παιδικών παραστάσεων. Μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν μαζί με όλα τα γατιά μα και με υπέροχα σκυλιά στον μαγικό κόσμο τους και θα γνωρίσουν από κοντά τον υπέροχο γάτο Πούμπη με την γατούλα του Ροζούλα όπου κι οι δυο μαζί θα προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο όλο και να φέρουν την αγάπη παντού!

Ένα αλλιώτικο παραμύθι για όλους!! Μια ιστορία για την αγάπη, την διαφορετικότητα, την αλληλοβοήθεια, την αγκαλιά. Παίζουν: Γιάννης Σπανός , η Φωτεινή Γεωργίδη, ο Πέτρος Τίγρης, ο Χρήστος Κυριάκου, η Λίλη Άσπρου και η Αφροδίτη Σπανού Λοίζου. 

Παραστάσεις:  Σάββατο 1, 8, 15, 22 Οκτωβρίου στις 3 μ.μ, Κυριακή 9, 16, 30 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία / Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 10.30 π.μ και 3 μ.μ, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος / Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ και 3 μ.μ, Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος, Λάρνακα / Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 10.30 μ.μ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός. Κρατήσεις: 96403029. 

«Ιστορίες από τη σπηλιά» στο ARTos House 1-30 Οκτωβρίου

''

Τι κάνει μια γυναίκα να συνεχίσει να μάχεται ανά τους αιώνες; Ποια είναι η απόκοσμη πηγή της επιμονής της να περπατά όρθια πάνω στη γη; Πως η αγάπη παραμένει αναμμένη παρά την πλημμύρα του μίσους ολόγυρά της;

Η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και η μουσικός Αναστασία Δημητριάδου αφήνονται στο αρχέγονο κάλεσμα του λόγου και του ήχου και αναπλάθουν αρχετυπικές ιστορίες γυναικών που αποφάσισαν να μην μείνουν για πάντα προστατευμένες μέσα στη σπηλιά του σώματος και του νου τους. 

Μέσα από τη συμπλοκή ενός λόγου όπου το αχρονικό στοιχείο συναντά το διαχρονικό και ήχων που συμφιλιώνουν ουτοπία και δυστοπία, οι δύο performers παρουσιάζουν ένα αρχέγονο θέαμα, για 10 παραστάσεις στη Λευκωσία, τα σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου 2022, στο ARTos House.

Παραστάσεις: 1,2,8,9,15,16,22,23,29,30 Οκτωβρίου 2022, 20.00

ARTos House, Αγίων Ομολογητών 64, 1080, Λευκωσία

Κρατήσεις και πληροφορίες: 96130158 

Εισιτήριο (ενιαίο): 10€

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, για παιδιά - Πρεμιέρα 1η Οκτωβρίου - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

''

Η πρωτότυπη διασκευή του πασίγνωστου έργου του Άγγλου συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ πραγματεύεται με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο τον έρωτα τεσσάρων νέων που κρύβονται στο δάσος της Αθήνας για να ζήσουν όπως επιθυμούν, μακριά από τους κανόνες που τους επιβάλλει η κοινωνία. Ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων και ανατροπών, με μια μεγάλη δόση μαγείας, καθώς ξωτικά και νεράιδες του δάσους συμμετέχουν σε αυτό. Με φρέσκια διάθεση και χιούμορ, ο Κώστας Σιλβέστρος διασκευάζει το εμβληματικό έργο, για να το συστήσει σε νεαρούς θεατές.

Μια ομάδα κορυφαίων δημιουργών, με πρωτότυπη, ζωντανή μουσική από τον καταξιωμένο Έλληνα συνθέτη και πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, συνθέτουν επί σκηνής ένα… όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ευελπιστώντας να κερδίσουν τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Σκηνοθεσία - Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος. Παίζουν: Γιώργος Ευαγόρου, Ραφαέλλα Καβάζη, Μάρκος Καλλής, Έλενα Καλλινίκου, Μάριαν Κυπριανού, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Izel Seylani, Άγγελος Χατζημιχαήλ. 

Παραστάσεις:

01.10.2022, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 17:00

09.10.2022, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 17:00

15 & 16.10.2022, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 17:00

Eισιτήρια εδώ

«Το μινόρε» - Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 4 & 5 Οκτωβρίου

Η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα, με περισσότερους από 35.000 θεατές να την έχουν παρακολουθήσει, ταξιδεύει στην Κύπρο για δύο παραστάσεις. Το θεατρικό έργο «Το Μινόρε» βασίζεται στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου.

«Το Μινόρε» πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, μέσα από τη θεατρική διασκευή του Δημήτρη Χαλιώτη, τη μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου. 

Ένας νεαρός, με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρώθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές και τα χείλη μας.

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σταύρος Σβήγκος, Χριστίνα Μαξούρη, Μαρία Παπαφωτίου, Μαρία Τσιμά, Κώστας Κοράκης, Κυριάκος Σαλής, Άρης Αντωνόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου, Γιάννης Εγγλέζος, Όλγα Σκιαδαρέση.    

Παίζουν και τραγουδούν: Αντώνης Ξηντάρης & Θοδωρής Ξηντάρης. 

Παραστάσεις: 

Τρίτη 4, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30

Εισιτήρια: tickethour.com

«Επείγον email από τον κύριο Τσέχωφ» με αποστολέα το Θέατρο Δέντρο - 2, 8 , 9, 19, 23, 26, 30

''

 

Ο Τσέχωφ μας θυμίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουμε ξανά τους ανθρώπους είναι να γράφουμε για τις ιστορίες τους. Το επείγον e-mail του κυρίου Τσέχωφ προς όλους μας είναι μια αποστομωτική απάντηση στην μονοχρωμία της καθημερινότητας και την βία. Πέντε ηθοποιοί ξεδιπλώνουν επί σκηνής την κωμική πλευρά του έρωτα και του θανάτου, «βγάζοντας τη γλώσσα» στην σκληρή πραγματικότητα. Μια παρέλαση κωμικοτραγικών ηρώων και καταστάσεων που καταλήγει σε επείγοντα ερωτήματα: τι ακριβώς είναι ο ηθοποιός; Μπορεί η σκηνή του θεάτρου και η κωμωδία να γίνουν ένα ασφαλές καταφύγιο μέσα στην βαναυσότητα του πολέμου;

Ηθοποιοί επι σκηνής

Σταύρος Λούρας

Χριστίνα Παυλίδου

Πολυξένη Σάββα

Μάριος Μεττής

Κατερίνα Λούρα

Παραστάσεις

Λευκωσία - Θεατρο Δέντρο: πρεμιέρα:  2 Οκτωβρίου, 8.30 μ.μ. 8 , 9, 19, 23, 26, 30 Οκτωβριου

Πάφος- Μαρκίδειο Θέατρο: 15 Οκτωβρίου

Λεμεσός -Ριάλτο: 29 Οκτωβρίου

Εισιτήρια εδώ

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» Θέατρο Piccolo - 1 , 2, 8, 9,23,30 Οκτωβρίου

''

 

Το ξεχωριστό έργο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ φέρνει το Θέατρο Piccolo για πολλές εμφανίσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή με την πρώτη να ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου . Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που έχει συνεπάρει μικρούς και μεγάλους δίνοντας μαθήματα ζωής μέσα από ένα μοναδικό τρόπο. Στο θέατρο θα απολαύσουμε τον Μάριο Στυλιανού, την Αθηνά Σάββα και τη Βασιλική Ανδρέου. Η παράσταση είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Info:

Παραστάσεις: Σάββατο στις 15:30 (24/9, 1/10, 8/10, 22/10, 29/10)

Κυριακή στις 11:00 (25/9, 2/10, 9/10, 23/10, 30/10)

Στο Flea Theatre (Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί)

Για κρατήσεις: 94409100.

 

«Από πού ήρθα μαμά!» , Θέατρο Σκάλα - πρεμιέρα 8 Οκτωβρίου

''

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» εγκαινιάζει τη νέα θεατρική περίοδο 2022/2023 με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Σεμπαστιάν Τιερί «Από πού ήρθα μαμά!». Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, ώρα 08:30 μ.μ στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Το έργο: Η πλοκή εκτυλίσσεται στο Παρίσι όπου ο ήρωας της ιστορίας μας Ζαν Λουί επιστρέφει από άλλη μια εξαντλητική ημέρα και βιώνει ένα παράξενο περιστατικό. Ανεβαίνει τους έξη ορόφους της πολυκατοικίας του και ανακαλύπτει ότι δεν κουράστηκε. Συνειδητοποιεί ότι ενώ αναπνέει και λειτουργεί κανονικά ο ίδιος δεν νοιώθει τους χτύπους της καρδιάς του – δεν έχει παλμούς, η καρδιά του σταμάτησε. Το πόρισμα αυτό καλείται να επιβεβαιώσει ο παιδικός του φίλος Αντουάν που επαγγέλλεται… κτηνίατρος. Ο Ζαν Λουί τρομοκρατημένος από αυτή την ανεξήγητη και τρελή κατάσταση αναζητά μια λύση δίχως να εμπλέξει τη μυημένη σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας γυναίκα του. Ενώ ετοιμάζονται ο Ζαν Λουί και ο Αντουάν να πάνε στο νοσοκομείο έρχεται η γυναίκα του Ζαν Λουί που βρίσκει σαν λύση τον γκουρού της Μαραμπού, ένα μαύρο γιατρό υποστηρικτή ενός Αφρικανικού Θεού σύμφωνα με τον οποίο έχει 7 μέρες ζωής.

Ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Χρήστος Γρηγοριάδης, Μόνικα Μελέκη, Ιωάννα Σιαφκάλη, Ανδρέας Μελέκης.

Παραστάσεις:

Πρεμιέρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, ώρα 08:30 μ.μ

Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, 08:30 μ.μ και κάθε Κυριακή 06:30 μ.μ (μέχρι 6 Νοεμβρίου) στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ώρα 08:30 μ.μ στο Θέατρο «ΔΕΝΤΡΟ»

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy /ACS Courier και στο ταμείο του Θεάτρου τις μέρες των παραστάσεων.

«Ντεφόλ, Σμύρνη 1922» σε Λευκωσία και Λεμεσό από το Θέατρο Ένα - 7 Οκτωβρίου

''

 

Το θέατρο ένα τιμά τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με το θεατρικό έργο «Ντεφόλ, Σμύρνη 1922», που βασίζεται στο πεζογράφημα του συγγραφέα Δημήτρη Καραγιάννη, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου ένα Αντρέα Χριστοδουλίδη και με την ευγενή χορηγία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ήρωες της τραγικής αυτής ιστορίας, είναι μια νεαρή κοπέλα, η Ιφιγένεια, που ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, ένα φοιτητή της Νομικής προσπαθούν να γλυτώσουν το θάνατο και να φύγουν από την φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθεια τους αυτή γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.

Το «Ντεφόλ, Σμύρνη 1922» παρουσιάζει τις σφαγές, την εκδίωξη και την προσφυγοποίηση των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Τούρκους, γεγονότα που και εμείς οι Έλληνες της Κύπρου βιώσαμε το 1974.

Παραστάσεις: 

- 9, 10, 11 Σεπτεμβρίου Αρχοντικό Αξιοθέας 

- 16, 18, 25 Σεπτεμβρίου θέατρο ένα Λευκωσία

- 23 Σεπτεμβρίου Παττίχειο Δημοτικό θέατρο Λεμεσού 

- 7 Οκτωβρίου Αμφιθέατρο Ιδαλίου 

- από τον Οκτώβριο κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο θέατρο ένα Λευκωσία

*όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30

Κρατήσεις/ Πληροφορίες: 22 348203

«1984» του Τζορτζ Όργουελ από τη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ - 7 Οκτωβρίου

.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τελικές δοκιμές για την παραγωγή του έργου του Τζορτζ Όργουελ 1984, το οποίο θα ανοίξει την αυλαία των παραστάσεων της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ για την σεζόν 2022-2023, με προγραμματισμένη την πρώτη παράσταση στις 7 Οκτωβρίου 2022 και με τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο (20:30) και Κυριακή (18:00).

Το άκρως προφητικό μυθιστόρημα 1984 του Τζορτζ Όργουελ, διασκευασμένο με τόλμη από τους Ρόμπερτ Άικι και Ντάνκαν Μακμίλαν, αποτελεί ένα σκληρό και ακραία αληθινό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, ένα δυστοπικό αριστούργημα για την κατασκευή της πραγματικότητας, την παραχάραξη του παρελθόντος, τον έλεγχο και το πάγωμα της συνείδησης, το οποίο μας συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, εβδομήντα δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. 

Παραστάσεις

Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή

Από 7 Οκτωβρίου 2022

Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Η προπώληση για τις παραστάσεις στην Λευκωσία έχει ξεκινήσει. Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy 

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

«Πικρία Χώρα» από το Σατιρικό Θέατρο Λευκωσίας - 7 Οκτωβρίου

''

Το έργο ακολουθεί τους νόμους της δομής της αρχαίας τραγωδίας: επεισόδια και στάσιμα σε μια ακολουθία συστηματική, που εναλλάσσονται με εμβόλιμους μονολόγους, διωδίες ή τριωδίες. Μια ομάδα γυναικών αφηγείται ιστορίες, ξενυχτά την μελλούμενη νεκρή και ξετυλίγει το νήμα της μνήμης, της εμπειρίας, της γνώσης. Οι γυναίκες απαλύνουν την έξοδο, με αγάπη, με αγωνία ενίοτε, με τραγούδι κάποιαν άλλη στιγμή, με συστολή, με ζεστασιά, αγκαλιάζουν με φροντίδα, μεριμνούν για τα απαραίτητα, χαϊδεύουν με απλότητα και γενναιότητα τον θάνατο, την συνέχεια, κι εξορκίζουν το κακό. Βρίσκουν την χώρα τους, που είναι αυτή του πόνου, του τραύματος. Την πικρία χώρα τους. Μέσα σε αυτή την νύχτα θα δεθούν οι ιστορίες, θα συσφιχθούν τα δάκτυλα γύρω από άλλα χέρια και θα ξεφτίσει ο φόβος. Η ιστορία του τόπου μας θα αναβιώσει μέσα από τα χείλη τα γλυκά της μάνας, της γιαγιάς, των κοριτσιών, της αδερφής, της γειτόνισσας, των συγγενών γυναικών όλων μας. Και η αφήγηση θα είναι οικεία. Πάντα στην γλώσσα που μιλούμε εμείς. 

Οι ηθοποιοί αυτής της παράστασης, έχουν στο δυναμικό τους άλλη μια αφηγηματική συνάντηση. Οι «Αφηγήσεις γυναικών» της Νίκης Μαραγκού αποτέλεσαν εναρκτήριο σημείο συνάντησης και τώρα η «Πικρία χώρα» της Κωσταντίας Σωτηρίου δίνει την ευκαιρία της επανασύνδεσης.

Eρμηνεύουν: Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Μυρσίνη Χριστοδούλου και Κύνθια Παυλίδου.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στις 8.00μ.μ. Παραστάσεις:

Λεθκωσία, Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος)

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.00μ.μ. μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Η πρόσβαση στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, ατόμων με κινητικά προβλήματα, γίνεται μέσω ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου. 

Εισιτήρια εδώ

Email: [email protected]

«Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος - 7 Οκτωβρίου

''

Η κωμωδία Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, γραμμένη το 1959, γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά της, ο απόηχος της οποίας είναι έντονος ακόμα και σήμερα.

Μια παλιά οικογενειακή βεντέτα στοιχειώνει τις ζωές δύο απλών ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους: του Θωμά Μακρυκώστα και του Στέλιου Κοντογιώργη. Το μίσος αναζωπυρώνεται και οι δύο ήρωες δέχονται οικογενειακές πιέσεις για να αναλάβουν το χρέος της αντεκδίκησης. Διασταυρώνονται κατά τύχη σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, κι έτσι η αόρατη διαμάχη γίνεται ορατή. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από αυτό το ξέφρενο αλληλοκυνηγητό και να γράψουν στο χιόνι την παλιά έχθρα;

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, 20:30

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Από τη νέα ιστοσελίδα του ΘΟΚ 

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

«Tempest Project» - Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 13& 14 Οκτωβρίου

''

Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε παραγωγή του Théâtre Des Bouffes du Nord από το Παρίσι και σε σκηνοθεσία Peter Brook. Η συγκεκριμένη εκδοχή της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ είναι το αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών εργαστηρίων από όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο. Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης «Τρικυμίας» με τίτλο «Tempest Project». «Ελπίζω να αποδειχθεί εξίσου συγκινητική», τονίζει ο Peter Brook. Όμως, το κύριο θέμα του έργου είναι η ελευθερία... Έννοια που αντηχεί διά μέσου των αιώνων...

Διασκευή και σκηνοθεσία Peter Brook and Marie-Hélène Estienne, βασισμένο στη γαλλική εκδοχή του Jean-Claude Carrière. Με τους Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Maniglio, Marilù Marini, Ery Nzaramba

Διάρκεια: 75'

Ηλικία: 12+

13 & 14.10.2022, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 8.30 μ.μ.

«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» την ΕΘΑΛ -13 Οκτώβρη

''

Η υπόθεση

Ο ιδρυτής του οικονομικού κολοσσού της οικογένειας Καβαλά κείτεται σαν σε φέρετρο, ένα ζωντανό πτώμα, που σε λίγο τα επτά παιδιά του θα του ευχηθούνε «ζωή ν ‘αχεί» στα ενενηκοστά ένατα γενέθλιά του. 

Η διαθήκη του αιωνόβιου πατέρα, σαν σφίγγα κρατάει επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενό της και οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του μπορεί να είναι εφησυχασμένοι μεν, γιατί είναι βέβαιοι πως θα διαμοιραστεί σε ίσα μερίδια, αυτό όμως θα ικανοποιούσε τις φιλοδοξίες κάποιων από τα άρρενα τέκνα του; Οι φιλοδοξίες τους περιορίζονται μόνο στο οικονομικό μέρος; Ή αυτό που τους γαργαλάει περισσότερο είναι η εξουσία; Και γιατί να μην έχει κάποιος και τα δύο; Και είναι μεν δίκαιος και δημοκρατικός ο διαμοιρασμός, δεν θα διαλυθεί όμως ή δεν θα αποδυναμωθεί, έστω, η αυτοκρατορία; 

Παραστάσεις: 

Λευκωσία: Θέατρο Δέντρο |13 ,14 & 15 Οκτωβρίου 2022 │ 20:30  | 16 Οκτωβρίου 2022 | 18:30

Λεμεσός: Θέατρο ΕΘΑΛ |18, 21, 22, 25, 28 & 29 Οκτωβρίου 2022 | 20:30 | 23 και 30 Οκτωβρίου 2022 | 18:30

Πληροφορίες: 25877827

«Ο Γιος» από το Θέατρο Ανεμώνα - 14 Οκτωβρίου

''

Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει τη νέα θεατρική χρονιά με το σπουδαίο έργο του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller "Ο ΓΙΟΣ". Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Το έργο θα ανέβει σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαρνάβας Κυριαζής.

Το έργο πραγματεύεται ένα φλέγον για κάθε γονιό ζήτημα: τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του δεκαεπτάχρονου γιου. Η Άνν και ο Πιερ έχουν χωρίσει και ο μεν Πιερ έχει κάνει μια νέα οικογένεια με τη Σοφία, έχοντας μόλις αποκτήσει μαζί της έναν ακόμα γιο, ενώ η Άνν ζει μαζί με τον έφηβο γιο τους Νικολά χωρίς να έχει ακόμα ξεπεράσει το διαζύγιό της. Το έργο αρχίζει τη στιγμή που η Άνν, απεγνωσμένη, θα καταφύγει στο σπίτι του πρώην συζύγου της, ζητώντας του βοήθεια για τον γιο τους όταν διαπιστώνει μετά από ειδοποίηση του διευθυντή του σχολείου του, ότι επί τρεις μήνες ο Νικολά δεν πηγαίνει στο σχολείο. Ο ίδιος αρνείται να της δώσει κάποια εξήγηση για τη συμπεριφορά του, εκείνη νιώθει ότι τη μισεί.

Ηθοποιοί: Μαρίνος Ξενοφώντος, Κωνσταντίνος Δημητρίου, Αστέρω Κυπριανού, Σταυριάνα Καδή, Ηλίας Ανδρέου, Νικόλας Πέτρου.

Info:

14 Οκτωβρίου

Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία

Περισσότερα εδώ

«Μετά τη Βροχή» στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Διόνυσος - πρεμιέρα 14 Οκτώβρη

.

 

Οκτώ ανώνυμοι υπάλληλοι, μιας ανώνυμης χρηματοοικονομικής εταιρείας, σε μια  ανώνυμη πόλη, ανεβαίνουν κρυφά στην ταράτσα ενός μοντέρνου ουρανοξύστη 49 ορόφων, όπου εργάζονται, για να  καπνίσουν. Το κάπνισμα είναι συνέπεια των πολλών απαγορεύσεων και πιέσεων που υφίστανται στους χώρους εργασίας στους κάτω ορόφους του κτηρίου. Οι πιέσεις τους οδηγούν στο κυνήγι της ψευδαίσθησης μιας απρόσμενης ελευθερίας στα ύψη, όπου όταν φτάσουν με πολύ κόπο, το χάος που αντικρίζουν τους προκαλεί ανομολόγητες διαθέσεις και τάσεις αυτοκτονίας.

Μικρές και συγκλονιστικές ιστορίες ξετυλίγονται με απρόσμενη κατάληξη για τους ήρωες  μας. Ο συγγραφέας στο έργο του «Μετά τη βροχή» μιλάει για τις σχέσεις των ανθρώπων σε μια απάνθρωπη κοινωνία και καθρεφτίζει τις εντάσεις, τον επιθετικό ερωτισμό, την υποβόσκουσα βία αλλά και την δίψα για επικοινωνία που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.

Παραστάσεις στη Λευκωσία, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30 μ.μ., Κυριακή στις 6:30 μμ 

Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com

Τρισβούννι Λαβ Στόρις στο ΘΟΚ - 18 Οκτωβρίου

''

 

Το έργο διαδραματίζεται σε μια Κύπρο πιο παραδοσιακή, με στολές εποχής, την κυπριακή τοπoλαλιά σε πρώτο πλάνο και με ένα σύγχρονο είδος κυπριώτικου σκετς, η Θεατρική Ομάδα Παρωδία θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο μέσα από ευτράπελες και κωμικές καταστάσεις. Ένα χωριό με ιδιόμορφους κατοίκους, μια αναπάντεχη επίσκεψη από τα ξένα, γαμπροί που δεν πληρούν τα «κριτήρια» και «απαγορευμένοι έρωτες» αποτελούν τα συστατικά αυτής της κυπριακής κωμωδίας που υπόσχεται να χαρίσει γέλια μέχρι δακρύων.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στο Δωρόθεο Δωροθέου ενώ η μουσική στον Ανδρέα Λιασή. Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η σοπράνο Μαρία Θεοδώρου.

Info:

18 Οκτωβρίου

Ώρα 20:00

Θέατρο Μασκαρίνι

Εισιτήρια εδώ

«Χορεύοντας στη Λουνάσα» από τη Θεατρική Ομάδα Persona - 19 Οκτωβρίου

''

Μετά το επιτυχημένο «Silent Sky», για τη ζωή και το έργο της Αμερικανίδας Αστρονόμου Henrietta Leavitt, η Θεατρική Ομάδα Persona προχωρεί στην καινούρια της θεατρική παραγωγή, το αριστούργημα του Brian Friel «Χορεύοντας στη Λουνάσα», με οκταμελή θίασο και μια επίλεκτη ομάδα συντελεστών και ηθοποιών.

Το έργο

Ιρλανδία, δεκαετία του ‘50. Ένας νεαρός άντρας, ο Μάικλ, επισκέπτεται το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φανταστική πόλη του Μπάλιμπεγκ στο Ντόνεγκαλ. Εκεί, το μυαλό του ταξιδεύει πίσω, στο καλοκαίρι του 1936, όταν ο ίδιος ήταν μόλις επτά χρονών, και μεγάλωνε περιτριγυρισμένος από την ανύπαντρη μητέρα του και τις τέσσερις γεροντοκόρες θείες του με παντελή απουσία της αρσενικής παρουσίας, ανασύροντας μέσα από τη μνήμη του την αρχή του τέλους της οικογένειας και της θλιβερή διάλυσή της, λίγα χρόνια μετά. Το καλοκαίρι της αναπόλησής του σηματοδοτείται από τρία σημαντικά γεγονότα που αλλάζουν ξαφνικά τη ζωή της οικογένειας: την επιστροφή, στην οικογενειακή εστία, του ιεραπόστολου θείου Τζακ από την Ουγκάντα μετά από απουσία 25 χρόνων, την επίσκεψη του πατέρα του Μάικλ, ο οποίος έρχεται να αποχαιρετήσει τη μητέρα του παιδιού του, λίγο πριν την αναχώρησή του με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ισπανία και την απόκτηση της πρώτης ραδιοφωνικής συσκευής από την οικογένεια, η οποία φέρνει πρωτόγνωρη ζωντάνια στο σπίτι.

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8:30 μ.μ. μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, τις Δευτέρες 10 & 17 Οκτωβρίου και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου. 

Χώρος: Wherehaus 612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα - Λευκωσία)

Προπώληση εισιτηρίων εδώ

 

 

Αντίο Berlin - Θέατρο Ένα, Λευκωσία 21 Οκτωβρίου

''

Ντεφολ – Σμύρνη 1922

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα συνεχίσουν οι παραστάσεις του έρργου «Ντεφολ – Σμύρνη 1922» του Δημήτρη Καραγιάννη σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Το «Ντεφόλ, Σμύρνη 1922» παρουσιάζει τις σφαγές, την εκδίωξη και την προσφυγοποίηση των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Τούρκους, γεγονότα που και εμείς οι Έλληνες της Κύπρου βιώσαμε το 1974

Ήρωες της τραγικής αυτής ιστορίας, είναι μια νεαρή κοπέλα, η Ιφιγένεια, που ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, ένα φοιτητή της Νομικής προσπαθούν να γλυτώσουν το θάνατο και να φύγουν από την φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθεια τους αυτή γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.

Τακτικές Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο θέατρο ένα Λευκωσία στις 20:30

Αντίο Berlin

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι δοκιμές για την νέα μεγάλη παραγωγή του θεάτρου ένα. Το μιουζικάλ «Αντίο Berlin» βασισμένο στο βιωματικό μυθιστόρημα του Ισεργουντ «Αντίο Βερολίνο». Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 η ώρα 20:30 και με τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 στην κύρια σκηνή του θέατρού ένα.

Κρατήσεις/ Πληροφορίες: 22 348203

«Περιπατώ» από το Θέατρο Ριάλτο - 21 Οκτωβρίου

''

 

Ένας περίπατος, ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα αποτύπωμα μνήμης, μια εμπειρία ηχητικών και οπτικών εικόνων, δημιουργία των Μαρίας Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνας Ανδρέου στο πλαίσιο του προγράμματος του Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη Θέατρο Ριάλτο.

Ένας ηχητικός διαδραστικός περίπατος για την Πλατεία Ηρώων, αφιερωμένος στους ανθρώπους της, αυτούς που έζησαν, που ζουν και αυτούς που θα τη ζήσουν στο μέλλον. Ιστορίες από τα παλιά, μνήμες, κτίρια που αλλάζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και μια ματιά στο μέλλον της πλατείας. Ανάμεσα σε αυτά, πρωταγωνιστής το Ριάλτο, ένα θέατρο που διαμορφώνει πολιτιστική ταυτότητα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Πλατεία Ηρώων.

Info:

Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks. Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η εξασφάλιση δελτίων εισόδου)

Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 11:00, 17:00

Θέατρο Ριάλτο Λεμεσός

Πληροφορίες εδώ

«Τετράδυμοι» - Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας - 22 Οκτωβρίου

.

Μια όμορφη και ρομαντική ιστορία, που στόχο έχει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους τη συναισθηματική και όχι την υλιστική αξία των πραγμάτων. Οι Τετράδυμοι είναι ίδιοι στην όψη, σαν τέσσερις σταγόνες νερό, μα ο χαρακτήρας τους είναι εντελώς διαφορετικός.

Ξεκινούν λοιπόν ένα ταξίδι για να κερδίσουν το σεβασμό της μητέρας τους και να αποδείξουν πως μπορούν να ανοίξουν τα δικά τους φτερά στη ζωή. Τεμπελιά, διασκέδαση, πονηριά, κλεψιά αλλά και αγάπη, φροντίδα, αφοσίωση και πίστη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Τέσσερις όψεις του ίδιου νομίσματος, που λειτουργούν μέσα στην παράσταση, σαν μία μικρογραφία του κόσμου μας. Ποιoς τελικά θα καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό της μάνας του, αλλά και την καρδιά της Αγνής, που τους περιμένει να γυρίσουν υπομονετικά.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 16.30

Κρατήσεις / Πληροφορίες: Στα τηλέφωνα 99485083 και 22270420.

«Οι γυναίκες επιστρέφουν» - πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

''

 

Το project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες παρουσιάζει ένα καινούργιο θεατρικό έργο γραμμένο με τη μεθοδολογία του θεάτρου verbatim ή αυτολεξεί, ενός θεατρικού είδους που χρησιμοποιεί πραγματικές μαρτυρίες ως τον κύριο άξονα της δομής του. 

Το θέμα ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός: οι πορείες γυναικών της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν», που είχαν στόχο τη διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματος να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους. Ένα grassroots κίνημα γυναικών της Κύπρου, που στη δεκαετία του 80 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική και πολιτική οξυδέρκεια πορείες που έσπαζαν τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και μια παράλληλη εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος. Χιλιάδες γυναίκες διαπέρασαν την «πράσινη γραμμή» και ήρθαν αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, ενώ παράλληλα το δράμα της Κύπρου απέκτησε διεθνή ορατότητα. 

Οι προσωπικές μαρτυρίες λένε για μια ιστορία ηρωισμού, αυτοθυσίας, οράματος, ελπίδας, συνεργασίας, μια επική ιστορία που σχεδόν σβήστηκε από την συλλογική μας μνήμη, που συστηματικά υποβαθμίστηκε και διαστρεβλώθηκε. 

Μέσα από την ποίηση της θεατρικής πράξης, τα λόγια αυτών που συμμετείχαν φωτίζουν αυτό που έμεινε κρυμμένο. Τα σώματα αυτών των γυναικών θυμούνται το απάτητο χώμα της νεκρής ζώνης. Μπορεί η μνήμη τους να γίνει και δική μας μνήμη; 

Πρεμιέρα Κυριακή 16 Οκτωβρίου 

Παραστάσεις: 17,18, 22,23,25,26,27,28,29,30

Ωρα: 20:00

Εισιτήρια

Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ

Χορηγοί: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Ελληνική Τράπεζα

Χορηγός Επικοινωνίας: Avant-Garde 

Loader