«Τούλα»: Ένα θεατρικό πορτραίτο μνήμης και τέχνης στο ARTos House
Η Campos Culture and Arts παρουσιάζει για τέσσερις παραστάσεις στη Λευκωσία το έργο για τη ζωή και το έργο της εικαστικού Τούλας Λιασή
Το έργο «Τούλα» αποτελεί ένα νέο θεατρικό πορτραίτο της σημαντικής Κύπριας εικαστικού Τούλα Λιασή, καταγράφοντας την πορεία της ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σε εκτενείς συνεντεύξεις με την ίδια, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται γεγονότα της νεότερης κυπριακής ιστορίας που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο της.
Το κείμενο συγγράφηκε στα κυπριακά, αυτολεξεί, από τον σκηνοθέτη Διομήδης Κουφτερός και την ηθοποιό Έλενα Αγαθοκλέους, στηριγμένο στις προσωπικές αφηγήσεις της καλλιτέχνιδας. Η σκηνική αφήγηση λειτουργεί ως ένα ζωντανό χρονικό μνήμης, μεταφέροντας στο κοινό βιώματα που διασταυρώνονται με την ιστορία του τόπου.
Η Τούλα Λιασή γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Καρπασίας το 1957 και έζησε εκεί μέχρι τα 18 της χρόνια. Το 1975, έπειτα από έναν χρόνο εγκλωβισμού στο χωριό της, έφυγε για σπουδές στην Ελλάδα και αργότερα στην Ολλανδία, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις εικαστικές τέχνες. Από το 1980 ζει και εργάζεται στη Χάγη, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στη γενέτειρά της, στην Καρπασία.
Το εικαστικό της έργο εστιάζει στις δύσκολες και τραυματικές πτυχές της νεότερης κυπριακής ιστορίας. Οι εμπνεύσεις της πηγάζουν από προσωπικά βιώματα που σχετίζονται με τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας. Μέσα από τη δουλειά της, επιχειρεί να καταδείξει πώς η τέχνη μπορεί να αγγίξει επώδυνα ανθρώπινα συναισθήματα και ταυτόχρονα να πραγματευτεί ζητήματα πολιτικής, ιστορίας και συλλογικής μνήμης.
Η παράσταση έχει ήδη αποσπάσει θερμές κριτικές:
«Απλώς συγκλονιστική»
«Μια παράσταση που με καθήλωσε, ιδιοφυής, γεμάτη ουσία»
«Συνταρακτική η Έλενα Αγαθοκλέους»
Όπως έγραψε η Η Καθημερινή Κύπρου, «Με δόσεις χιούμορ, και μακριά από κάθε είδους προσποιητούς συναισθηματισμούς η Αγαθοκλέους αφηγήθηκε μια ζωή γεμάτη…», ενώ ο Ο Φιλελεύθερος έκανε λόγο για «…συγκλονιστικό ταξίδι μνήμης και τέχνης που αντηχεί βαθιά στο κυπριακό – και όχι μόνο – κοινό…».
Το έργο «Τούλα» πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Majestic με χορηγία του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, καθώς και στο Θέατρο Τέχνης στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πληροφορίες παραστάσεων
-
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026
-
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026
-
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026
-
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026
Ώρα έναρξης: 20:30
Χώρος: ARTos House, Λεωφόρος Αγίων Ομολογητών 64, Λευκωσία 1080
Διάρκεια: 60 λεπτά
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι κρατήσεις απαραίτητες μέσω της πλατφόρμας more.com.