10 λόγοι για να πας φέτος στη Γιορτή του Μανιταριού στα Σπήλια

10 λόγοι για να πας φέτος στη Γιορτή του Μανιταριού στα Σπήλια

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου φύγαμε για μια μίνι εξόρμηση στο βουνό, για να απολαύσουμε μία ξεχωριστή γιορτή με γεύσεις από μανιτάρι και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Το χωριό Σπήλια βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα της Σολέας και ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας. Κτισμένο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το «αδερφικό του χωριό» Κούρδαλι, στην περιοχή του Τροόδους αποτελεί ένα καταπράσινο καταφύγιο ιδανικό για βόλτες, πεζοπορία και χαλάρωση. Τα Σπήλια εικάζεται ότι πήραν το όνομά τους, από το γεγονός ότι στη δυτική πλευρά του χωριού, βρέθηκαν ρωμαϊκοί τάφοι οι λεγόμενοι «σπήλιοι» όπως τους αποκαλούσαν οι κάτοικοι.

Το 2018, τα Σπήλια ξεκίνησαν να διοργανώνουν μαζί με την Kyriakides Mushrooms και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου την Γιορτή του Μανιταριού. Μία διοργάνωση που ξεκίνησε από την αγάπη των ανθρώπων για την κοινότητά τους με σκοπό να τιμούν ένα ιδιαίτερο προϊόν που μας προσφέρει απλόχερα η φύση, το μανιτάρι. 

Η Γιορτή του Μανιταριού μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια όχι μόνο αγκαλιάστηκε από τον κόσμο της Κύπρου που κατακλύζει κάθε χρόνο το χωριό, αλλά κατάφερε να μόλις πέρσι να κατακτήσει το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τηγανιά σωτέ μανιταριών με συνολικό βάρος τα 1210 κιλα!

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στα Σπήλια κι εμείς έχουμε πολλούς λόγους για να βρεθούμε εκεί αλλά θα μοιραστούμε μαζί σας τους 10 καλύτερους. 

1

1. Μία γιορτή με παγκόσμιο ρεκόρ 

Δεν γίνεται να χάσεις μία τέτοια εκδήλωση η οποία πέρσι βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου αφού κατόρθωσε να ξεπεράσει ένα μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ και έγινε viral σε όλο τον κόσμο. Οι διοργανωτές η κοινότητα Σπηλιών, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου και η Kyriakides Mushrooms κατασκεύασαν πέρσι το μεγαλύτερο τηγάνι που έχει δει ποτέ κανείς με διάμετρο 4 μέτρων! Το τηγάνι τοποθετήθηκε στην πλατεία της Γιορτής και χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Παγκοσμίου Ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τηγανιά σωτέ μανιταριών με συνολικό βάρος τα 1210 κιλα! Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες έγιναν πρώτο θέμα στα Μέσα τόσο της Κύπρου όσο και διεθνώς. Άρα φέτος πρέπει να είσαι εκεί! 

1

2. Η ατμόσφαιρα ενός γιορτινού διημέρου  

Πρόκειται για ένα διήμερο με θετική διάθεση, χαμογελαστούς ανθρώπους, πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους που κυρίως γίνεται μέσα στην ομορφιά της φύσης και του χωριού.  Σε μια πανέμορφη τοποθεσία λοιπόν περιτριγυρισμένη από πανύψηλα πεύκα, δίπλα από την πετρόκτιστη, γραφική εκκλησία του χωριού Σπήλια και απλωμένη σε 3 επίπεδα αλλά και κατά μήκος του δρόμου, θα πραγματοποιηθεί η 5η Γιορτή Μανιταριού αυτό το σαββατοκύριακο που είναι ακόμα ένας πολύ καλός λόγος για να βρεθείς εκεί!

1

3. Το φαγητό 

Κυπριακή, παραδοσιακή γιορτή χωρίς καλό φαγητό δεν γίνεται. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο διήμερο θα απολαύσεις αυτό το σπουδαίο προϊόν, το μανιτάρι που τόσο απλόχερα μας προσφέρει η φύση. Επίσης, θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς μανιτάρια καλλιέργειας, τα οποία ο κόσμος θα έχει την χαρά να απολαμβάνει ολόφρεσκα σε λίγες μόλις ώρες από τη συγκομιδή τους. Φέτος, οι καταπληκτικοί σεφ από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου θα ανάψουν ξανά το τεράααστιο τηγάνι και θα μαγειρέψουν με πολλή αγάπη ένα τεράστιο κριθαρότο μανιταριών! Παράλληλα, όμως, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε Μπέργκερ Μανιταριών, Μανιτάρια Πορτομπέλο στο χυλό, γλάσο σόγιας, πικάντικη μαγιονέζα, Μανιτάρια Σιτάκε με σάλτσα Χόι-Σιν, σε ψωμάκια ατμού με Ασιατική λαχανοσαλάτα και τραγανό κρεμμύδι, Γύρο με μανιτάρια Πλευρώτους και τζατζίκι, Μεξικάνικα Τάκος μανιταριών με γουακαμόλε και ξινή κρέμα, Τηγανιά Βασιλικών Πλευρώτους, Μανιταρόσουπα. 

9

4. Για καλό σκοπό

Η Γιορτή του Μανιταριού φέτος θα προσφέρει απλόχερα και στους συνανθρώπους μας με μία πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Επαναχρησιμοποιώντας το γιγάντιο τηγάνι που προαναφέραμε, που πέρσι βοήθησε στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τηγανιά σοτέ μανιταριών, θα μαγειρέψουν με πολύ αγάπη, ένα τεράστιο κριθαρότο μανιταριών το οποίο θα διατίθεται προς πώληση και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν σε 2 φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στον Σύνδεσμο «Μοναδικά Χαμόγελα», έναν σύνδεσμο αφιερωμένο στην παροχή υποστήριξης, πληροφόρησης και εξειδικευμένης φροντίδας για άτομα με σπάνιες ασθένειες από την έγκαιρη διάγνωση, στην εξειδικευμένη θεραπεία και στη συνεχή βοήθεια για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αλλά και στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» που προσφέρει εξειδικευμένα εθνικά προγράμματα προγεννητικού και νεογνικού ελέγχου. Έτσι, με την παρουσία σου εκεί συμβάλλεις και στην ενίσχυση αυτού του ιερού σκοπού. 

1

5. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Για την φετινή γιορτή μανιταριού έχει ετοιμαστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα και για τις δύο ημέρες ώστε οι παρερισκόμενοι, μικροί και μεγάλοι να περάσουν όσο πιο όμορφα και ξέγνοιαστα γίνεται μέσα στην ομορφιά του φυσικού τοπίου. Δεν θα μπορούσε από μία τέτοια γιορτή να λείπει η μουσική και ο χορός. Έτσι, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουμε στις 15:00 την Άννα Χρυσάνθου που θα μας ταξιδέψει με τη φωνή της και στις 18:00 η Αννίτα Κωνσταντίνου και το μουσικό της σχήμα, θα μας ψυχαγωγούν με τα μοναδικά ακούσματά τους. Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου από τις 11:00 μέχρι τις 13:00 θα υπάρχει μουσική ψυχαγωγία από τον DJ Φάνη Κρίγκο, στις 13:00 Ο Βύρωνας Πότσος με τη φωνή του θα μας ταξιδεύει σε μουσικά μονοπάτια, στις 15:00 ο Μάριος Μελέκης θα ανεβάσει ρυθμούς και το γλέντι θα απογειωθεί και στις 17:30 οι Παπιγιόν band με τη Μαρία Θεοδότου θα μας φτιάξουν το κέφι με παλιά κι αγαπημένα, αλλά και καινούργια όμορφα τραγούδια, ανεβάζοντας την εορταστική μας διάθεση.

1

6. Δραστηριότητες για τα παιδιά

Οι διοργανωτές όμως φρόντισαν και για τους μικρούς μας φίλους για να περάσουν όσο το δυνατόν πιο όμορφα στην Γιορτή του Μανιταριού. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν και θα απολαύσουν ένα διήμερο με φουσκωτά κάστρα, face painting, ταχυδακτυλουργούς και μάγους! Οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με επιδέξιους ζογκλέρ και ξυλοπόδαρους, που θα τους ενθουσιάσουν με τα κόλπα τους, αλλά και το Bumblebee, το θρυλικό Transformer, το οποίο θα είναι εκεί για να το γνωρίσουν τα παιδιά και να έχουν την ευκαιρία να ποζάρουν μαζί του!

1

7. Εκδρομή στο βουνό  

Τι καλύτερο από μία μίνι εξόρμηση το σαββατοκύριακο στο βουνό. Η Γιορτή του Μανιταριού είναι μία πολύ καλή αφρομή για να βρεθείτε στην οροσειρά του Τροόδους και να αναπνεύσετε καθαρό αέρα στη δροσιά των βουνών μας. Το χωριό Σπήλια βρίσκεται στην καρδιά του δάσους «Aδελφοί», ένας πράσινος πανέμορφος πνεύματος που μπορείτε να τον εξερευνήσετε και να τον χαρείτε. Από εδώ πηγάζει ο ποταμός Ατσάς, η κοιλάδα του οποίου είναι γεμάτη φρουτόδεντρα και λαχανικά.

 1

8. Πεζοπορία στη φύση 

Τα Σπήλια βρίσκονται όπως αναφέραμε στην καρδιά του πανέμορφου δάσους της Κύπρου «Aδελφοί». Για τους λάτρεις της φύσης, μια επίσκεψη στο χωριό Σπήλια αυτό το σαββατοκυρίακο μαζί με την επίσκεψή σου στη Γιορτή του Μανιταριού μπορεί να συνδυαστεί και με περιδιάβαση σε ένα από τα μονοπάτια της φύσης που υπάρχουν στην περιοχή, όπως: Μούττη της Χώρας – Σελλάδι του Καραμανλή, Δόξα σοι ο Θεός – Μούττη της Χώρας, Τα Τεισιά της Μαδαρής – Γεωδιαδρομή, Μαδαρή – Σελλάδι του Καραμανλή και Σελλάδι του Καραμανλή – Καννάβια. 

1

9. Εκκλησίες και Αξιοθέατα 

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στις αδελφές κοινότητες Σπήλια -Κούρδαλι θα συναντήσει την εκκλησιά της Πανάγιας της Χρυσοκουρδαλιώτισσας, τον παλιό Ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου αλλά και τον νέο, την εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου Καρυδιού όπως και διαφορά ερειπωμένα εξωκλήσια. Τα εν λόγω ερειπωμένα εξωκλήσια βρίσκονται στη δυτική όχθη του ποταμού του Κούρδαλι και είναι: Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία Ανεμούρκα, Αρχάγγελου Μιχαήλ πάνω σε ένα ύψωμα, στην τοποθεσία Πυρκάτης, Αγίου Γεωργίου σε ένα ύψωμα, στην τοποθεσία Καρτερούνι. Επίσης: Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία Φρερίτζι πάνω σε ένα ύψωμα, της Αγίας Παρασκευής το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία Άσπροι πάνω στα βουνά ανάμεσα στα χωριά Κούρδαλι και Καννάβια. Πέραν από τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια θα συναντήσει κάνεις και διαφορά αξιοθέατα όπως: το “Κούγκι” της ΕΟΚΑ, το Πεύκο Καμπαναριό, το Κοινοτικό Πάρκο Ειρήνης Ανδρέα Χρυσάνθος, τον Ελιόμυλο της Παφίταινας, το Ηρώο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, την Κρύα Βρύση, τον Τάφο της Πανούκλας, Τα Λημέρια της ΕΟΚΑ, όπως και η Διατηρητέα οικία Ανδρέα Χρυσάνθου και η Διατηρητέα οικία του Θεόφιλου Φυλακτίδη. Στο χωριό υπάρχει επίσης το Μνημείο ηρώων αποτελούμενο από ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ανδριάντων των αγωνιστών της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν στα Κούρδαλι στις 20 Ιουνίου 1958, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας Σπηλιών. Επιπρόσθετα στον ίδιο χώρο έχει τοποθετηθεί από το 2005 αναμνηστική πλάκα στην οποία καταγράφονται τα ονόματα των ηρώων του 1974. Στο χώρο του «Πάρκου Ειρήνης Χρυσάνθου» έχει τοποθετηθεί από το 2006 αναμνηστική πλάκα για τους δασκάλους της κοινότητας Σπηλιών-Κουρδάλων, Κλέαρχο Κυριακίδη, Ευτυχία Κάσινου και Ανδρέα Βαλιαντή.

9

10. Διαμονή στο καταπράσινο Τρόοδος

Συνδυάσε την επίσκεψή σου στη Γιορτή του Μανιταριού στα Σπήλια με ένα μικρό break από την πόλη και κλείσε δωμάτιο για διανυκτέρευση στο βουνό. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα στη γύρω περιοχή που θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις καλύτερα αυτό το εορταστικό διήμερο και τα πανέμορφα Σπήλια. Κοινότητες όπως η Κυπερούντα, η Κακοπετριά, η Γαλάτα, ο Κ. Αμίαντος, το Πελένδρι και άλλες μπορούν να σε φιλοξενήσουν για το σαββατοκύριακο. Έτσι θα μπορείς να απολαύσεις και τις 2 μέρες της γιορτής που θα είναι γεμάτες με πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες για να συμμετέχεις αλλά και για να εξερευνήσεις τις γύρω περιοχές και να δροσιστείς στις αγκάλες του καταπράσινου δάσους του Τροόδους.  

Loader