10 παραδοσιακά φεστιβάλ και γιορτές στο χωριό επιστρέφουν!

10 παραδοσιακά φεστιβάλ και γιορτές στο χωριό επιστρέφουν!

Γνωστά και δημοφιλή φεστιβάλ ανακοίνωσαν την επιστροφή τους και εμείς ετοιμαζόμαστε ξανά για εξορμήσεις στην ύπαιθρο του νησιού

Τα φεστιβάλ στα χωριά μας αρχίζουν ξανά και μας προσκαλούν για να τιμήσουμε μαζί τους τα υπέροχα παραδοσιακά αλλά και γεωργικά προϊόντα που παράγουν. Εκεί, θα βιώσουμε μοναδικές εμπειρίες γεύσης αλλά και διασκέδασης.

7

Τριήμερη γιορτή στην Χούλου

Σάββατο 28-Κυριακή 30 Απριλίου & Δευτέρα 1 Μαΐου 

Το χωριό από το Σάββατο 29 μέχρι και την Δευτέρα 1 Μαΐου διοργανώνει μία γιορτή χαράς και δημιουργίας κοντά στη φύση. Μια γιορτή που φτιάχτηκε και οργανώθηκε με τη χορηγία του Υφυπουργείου Τουρισμού και τη συνεργασία του κοινοτάρχη της Χούλους κ. Πέτρου, του ιερέα Παπά - Στέφανου, τους μικροπαραγωγούς του χωριού αλλά κι από άτομα που αγαπούν το χωριό. Εκεί θα περάσετε ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, τέχνη, γαστρονομία και κρασί. Θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα και θα χορτάσει το μάτι σας πράσινο. Στόχος να στηρίζουν τους καλλιτέχνες αλλά κυρίως νέα παιδιά που ενάντια στην αστυφιλία και δυσκολίες του να ζεις στο χωριό, αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο χωριό και να δημιουργήσουν τις δικές τους βιοτεχνίες και να μεγαλώσουν τις οικογένειες τους στο χωριό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κοινότητας οι άνθρωποι αυτόι "χρειάζονται τη στήριξη μας, την αγάπη μας, αλλά κυρίως την παρουσία μας. Θα δοκιμάσετε το χουλιώτικο  χαλούμι και τυρί, θα πιείτε κρασί από τους αμπελώνες του χωριού και θα γευτείτε μπαχαρικά του τόπου. Ταυτόχρονα μπορείτε να συμμετέχετε σε ποικιλία εργαστηρίων όπως κατασκευής στεφανιών, κοσμημάτων ,αγγειοπλαστικής, δημιουργίες με κουκούλι, σιουσιουκκου , παραδοσιακών γλυκών κλπ. Σε όσους από εσάς αρέσουν οι πεζοπορίες θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο χωριό και να γνωρίσετε μερικά από τα εκκλησάκια που υπάρχουν γύρω από την Χούλου και σύμφωνα με την παράδοση στα παλιά χρόνια  προστάτευσαν το χωριό από επιδημίες.

7

Φεστιβάλ Αγκινάρας, Κίτι

Κυριακή 14 Μαΐου , 18:00 

Την Κυριακή το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου Λάρνακας μας προσκαλεί στο 4ο Φεστιβάλ Αγκινάρας όπου θα μάθουμε τα πάντα σχετικά με το σπουδαίο λαχανικό. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη πλατεία Κιτίου όπου θα στηθεί μία ολοήμερη γιορτή που θα ξεκινήσει από τις 18:00. Το φεστιβάλ θα προσφέρει στο κοινό εντελώς δωρεάν street food πιάτα με κύριο συστατικό την αγκινάρα φτιαγμένα από έμπειρους σεφ της κοινότητας. Εκεί θα έχετε λοιπόν να δοκιμάσετε κουπέπια, κούπες, πίτσα, μπιφτέκια, αγκινάρες με χυλό, σούπα και υπέροχες παραδοσιακές πόμπες. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και τραγούδια από τον Μωυσή Παπαμωυσέως και την Κούλα Ανδρέου. Θα συμμετέχει και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Αθανασία. 

7

6ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, Επισκοπή Λεμεσός

Κυριακή 7 Μαΐου, 11:00

Ο Ανεξάρτητος Όμιλος ΕπιΔραση διοργανώνει το 6ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς. Το 6ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς θα πραγματοποιηθεί στις 6  Μαΐου στην Πλατεία Ελευθερίας, Επισκοπή στη Λεμεσό. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, επίδειξη παρασκευής γλυκού και ανθόνερου. Το φεστιβάλ θα είναι από τις 11:00 - 19:00.

7

Γιορτή του καϊκανά, Φοινί

Κυριακή 7 Μαΐου

Ο Όμιλος Γυναικών σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού μας προσκαλούν σε ένα αξέχαστο απόγευμα στο Φοινί στην διπλή... «Γιορτή του καϊκανά | Τιμή στην πολύτεκνη μητέρα», παρέα με Κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τσιαττιστά, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδι. Φοινιώτες, απόδημοι και φίλοι της κοινότητας μας, σας περιμένουμε στο Φοινί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 και ώρα 16:00, στην Κεντρική Πλατεία του Φοινιού, όπου θα σας φιλέψουμε με βραστον «καϊκανά» (παραδοσιακό γλυκό της περιοχής), με ζάχαρη ή με έψημα σταφυλιού.Σας περιμένουμε την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, για ολοήμερη εκδρομή στην κοινότητα μας όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε από κοντά τον καταρράκτη της Χαντάρας, να σεργιανήσετε στα μεσαιωνικά γεφύρια του Φοινιού, της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς και να προσκυνήσετε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το αρχαίο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, να πείτε καφέ στην Κεντρική Πλατεία του Φοινιού και να δοκιμάστε τα εύγεστα Φοινιώτικα Λουκούμια μας, παρέα με δροσερό νερό από τη βρύση της Πελλομαρούς. Φοινιώτες ντόπιοι και απόδημοι είμαστε όλοι περήφανοι για την οικογενειακή μας φιλοξενία. Σας περιμένουμε στην κοινότητα μας και υποσχόμαστε να κάνουμε την εκδρομή σας στο Φοινί, μοναδική και αξέχαστη. Ραντεβού λοιπόν, την Κυριακή 7 Μαΐου και ώρα 16:00, στην Κεντρική Πλατεία του Φοινιού, για τη «Γιορτή του καϊκανά | Τιμή στην πολύτεκνη μητέρα», παρέα με Κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τσιαττιστά, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδι.

7

15η Γιορτή Τριαντάφυλλου, Αγρός

13-14 & 20-12 Μαΐου

Ένα πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό προϊόν τιμά το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς, ο Αγρός κάθε χρόνο και μας εντυπωσιάζει με την διοργάνωσή του που διαρκεί για δύο σαββατοκύριακα. Το φεστιβάλ προσελκύει πλήθος κόσμου, ντόπιων και ξένων όπου μας προσφέρει μουσική, χορό και φυσικά όλα όσα μπορούν να παρασκευαστούν από το τριαντάφυλλο του Αγρού. 

7

Φεστιβάλ Ανα-Βιώματα, Δορά

Κυριακή 28 Μαϊου

Η Δορά ανακοίνωσε ήδη από πολύ νωρίς την πραγματοποίηση του 7ου Φεστιβάλ Ανα-Βιώματα που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου. Το μικρό και όμορφο χωριό στην επαρχία Λεμεσού, η Δορά ανακοίνωσε ήδη τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του δικού της παραδοσιακού φεστιβάλ. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Ανα-Βιώματα που πραγματοποιείται φέτος για έβδομη χρονιά και μας φέρνει σε επαφή με γεύσεις και αρώματα της κυπριακής γαστρονομίας και παράδοσης. Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαϊου στην Δορά και θα μας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νόστιμα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, να μάθουμε πολλές λεπτομέρειες γι' αυτά, να τα προμηθευτούμε και να διασκεδάσουμε με χορό και μουσική. 

7

Φεστιβάλ Μέλισσας, Ορά, Λάρνακα 

Κυριακή 21 Μαΐου

Το Φεστιβάλ Μέλισσας έρχεται και μαζί φέρνει πολλές δραστηριότητες και εκπλήξεις. Διαδραστικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και φεστιβάλ με πέραν των 30 εκθετών αφιερωμένο στην προστασία της μέλισσας και την υπέροχη προσφορά της. Στις 21 Μαΐου λοιπόν πάμε στην Ορά, το γνωστό χωριό της επαρχίας Λάρνακας για να απολαύσουμε όλα όσα θα στηθούν για τη ξεχωριστή αυτή μέρα.

7

Φεστιβάλ Φράουλας, Δερύνεια

Κυριακή 2 Ιουνίου 

Το Φεστιβάλ Φράουλας έρχεται ξανά μετά από αρκετά χρόνια και ανακοίνωσε ημερομηνία διεξαγωγής. Το όνομα της Δερύνειας έχει συνδεθεί άμεσα με την καλλιέργεια της φράουλας στον τόπο μας αφού οι πρώτες φυτείες καλιεργήθηκαν εκεί. Το Φεστιβάλ επιστρέφει στη Δερύνεια το καλοκαίρι στις 2 Ιουνίου έπειτα από αρκετά χρόνια που έχει να πραγματοποιηθεί. Σημείωσε τη μέρα για να μην το χάσεις. Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες.

7

14ο Φεστιβάλ Καρπουζιού, Φρέναρος

Παρασκευή 14 Ιουλίου 

Το φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι τιμά η κοινότητα Φρενάρους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου όπου παράγεται και καλλιεργείται ιδιαίτερα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος για 14η χρονιά και αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα για άλλη μια φορά αφού το καρπούζι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές τις οποίες ανυπομονούμε να δούμε στη φετινή διοργάνωση και να τις δοκιμάσουμε. 

7

7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, Στατός-Άγιος Φώτιος, Πάφος

Σάββατο 9-Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών διοργανώνει και φέτος για έβδομη φορά το Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού το οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται και σε μία άλλη κοινότητα της Κύπρου.

Ένα ακόμη παραδοσιακό φεστιβάλ ανακοίνωσε την φετινή του διοργάνωση. Πρόκειται για το 7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού το οποίο διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.  

Στο Φεστιβάλ θα στήθουν περίπτερα τα οποία θα πωλούν και θα προσφέρουν  κυπριακά προϊόντα όπως παλουζέ, σιουσιούκκο, παραδοσιακό παστέλι, ρέσι, ζεστά χαλλούμια, ζιβανία, παραδοσιακά αλλαντικά κλπ. Επίσης, στα πλαίσια αυτά θα υπάρχει ψυχαγωγία με την εμπλοκή καλλιτεχνών και συγκροτημάτων από Κύπρο και Ελλάδα, θεατρική παράσταση, καθώς και ψυχαγωγία για τα παιδιά.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος το σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο χωριός Στατός-Άγιος Φώτιος στην επαρχία Πάφου. Για συμμετοχές στο φεστιβάλ (μέχρι τις 10 Μαϊου) επικοινωνήστε στα 22557651 και 22557676. 

Να σημειώσουμε πως το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού που πραγματοποιείται στην κοινότητα του Στατού – Αγίου Φώτιου φέτος αναβάλλεται αφού στη θέση του θα γίνει το φεστιβάλ που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Στατού – Αγίου Φώτιου. Το φεστιβάλ του Στατού – Αγίου Φώτιου θα πραγματοποιηθεί ξανά το 2024. Φέτος πάμε Στατό-Άγιο Φώτιο για το 7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών. 

Loader