22+1 φεστιβάλ που αναμένεται να απολαύσουμε το καλοκαίρι

22+1 φεστιβάλ που αναμένεται να απολαύσουμε το καλοκαίρι

Ανάμεσα τους η σημερινή έναρξη του 24ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Το καλοκαίρι έχει μπει και το επόμενο διάστημα αναμέται να ζήσουμε μοναδικές στιγμές σε φεστιβάλ γεμάτα μουσική, χορό και θετική ενέργεια. Έρχονται 22+1 ξεχωριστά φεστιβάλ που θα μας προσφέρουν ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές. Ανακάλυψε πιο κάτω όλα όσα έρχονται.

Η έναρξη του 24ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού έφτασε - 7-29 Ιουνίου

 

Οι χορογράφοι Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie), μαζί με εννέα Έλληνες σύγχρονους χορευτές, εξερευνούν τις ενεργειακές ιδιότητες της μουσικής και των χορών της Ελλάδας θρέφοντας ένα σύγχρονο δημιούργημα.

Στο νέο τους δημιούργημα, οι χορογράφοι Koen Augustijnen and Rosalba Torres Guerrero (το καλλιτεχνικό δίδυμο Siamese Cie) συνεχίζουν το κοινό καλλιτεχνικό τους ταξίδι, εξερευνώντας τα στοιχειώδη συναισθηματικά βιώματα των ανθρώπων και τον τρόπο που ενσωματώνονται και εκφράζονται στο θέατρο και στον χορό. 

To Lamenta εστιάζει στα διαφορετικά στάδια συναισθημάτων που βιώνει ο άνθρωπος όταν θρηνεί. Στις τελετουργίες πένθους, στοιχείο κάθε πολιτισμού, οι άνθρωποι εξέφραζαν τα συναισθήματά τους μέσα από το τραγούδι και τον χορό. Η ανάγκη αναπαράστασης αυτών των συναισθημάτων και η συλλογική έκφρασή τους ήταν αυτό που τους βοηθούσε να συμφιλιωθούν με την απώλεια και να προχωρήσουν. Στις σύγχρονες κοινωνίες, πολλές τελετουργίες πένθους έχουν πια χαθεί. Συναντάμε όμως ορισμένες, που επιβίωσαν σε συγκεκριμένες περιοχές και κουλτούρες, όπως στην Ήπειρο, στη βόρεια Ελλάδα. Πόσο διαπερατός από άλλες επιρροές μπορεί να είναι ο παραδοσιακός χορός; Πώς συσχετιζόμαστε σήμερα με το παρελθόν και την παράδοση; Πώς αναπαριστούμε σκηνικά τον παραδοσιακό χορό σήμερα, με τρόπο προσιτό στο σύγχρονο κοινό και με μια διαπολιτισμική προοπτική; Στην περίπτωση του ελληνικού μοιρολογιού, μεταγράφοντας την παράδοση στη σύγχρονη χορογραφία συμφιλιωνόμαστε με την απώλεια: μέσα από την απώλεια ή την αλλαγή της παλιάς φόρμας αναδύεται ένα νέο χορευτικό ιδίωμα.

Σήμερα στις 17:00 στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

 

Γενικές Πληροφορίες για το 24ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

1. Η είσοδος για το Φεστιβαλ είναι €8 ή €30 για όλες τις παραστάσεις. 2. Δωρεάν είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού. 3. Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία προς Λεμεσό από το Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας). 4. Ώρα αναχώρησης για την απογευματινή

παράσταση 07.06: 15:30

5. Ώρα αναχώρησης για τις υπόλοιπες μέρες: 19:00

Επικοινωνήστε στο 99 618225

5ο Φεστιβάλ Κερασιού στον Πεδουλά - 10-11 Ιουνίου

7

Ο πανέμορφος Πεδουλάς με τα εντυπωσιακά αρχοντικά σπίτια φημίζεται μεταξύ άλλων και για τις κερασιές του. Το όμορφο χωριό της Μαραθάσας ετοιμάζεται να γιορτάσει φέτος το 5ο Φεστιβάλ Κερασιού με μουσική, χορό, φαγητό και εδέσματα φτιαγμένα από τι άλλο, κεράσια. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά.

Φεστιβάλ Λεβάντας - 10 Ιουνίου μέχρι 9 Ιουλίου στον Βοτανικό Πάρκο Cyherbia στο χωριό Αυγόρου

To Βοτανικό Πάρκο Cyherbia στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου γιορτάζει για ακόμη μία χρονιά το Φεστιβάλ Λεβάντας για ένα ολόκληρο μήνα γεμάτο εκδηλώσεις.

Η αρχή του φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Ιουλίου με πολλές όμορφες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με άρωμα φυσικά λεβάντας. 

Για ένα ολόκληρο μήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λεβάντας μπορούμε να βιώσουμε οργανωμένες ξεναγήσεις στον κήπο της λεβάντας, βόλτες διαλογισμού, να παρακολουθήσουμε την εκχύλιση αιθέριου ελαίου λεβάντας στην αίθουσα απόσταξης, να δοκιμάσουμε γλυκά και ροφήματα φτιαγμένα με λεβάντα, να λάβουμε μέρος σε εργαστήριο καλλυντικών, σαπωνοποιίας αλλά και κεριών. Επίσης μπορείτε να κάνετε φωτογραφήσεις στους κήπους της λεβάντας από τον φωτογράφο του πάρκου. 

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια πατήστε ΕΔΩ 

 8ο Φεστιβάλ Κερασιού - 10 Ιουνίου στο χωριό Τρεις Ελιές στην επαρχία Λεμεσού

Στις 10 Ιουνίου πάμε στο χωριό Τρεις Ελιές στην επαρχία Λεμεσού για να ανακαλύψουμε το 8ο Φεστιβάλ Κερασιού.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή που θα στηθεί στο χωριό θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανή μουσική για μικρούς και μεγάλους, να δοκιμάσουμε εδέσματα με κύριο υλικό το κεράσι καθώς και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Φεστιβάλ Παιδιού - 11 Ιουνίου στο Βοηθητικό Δημοτικό Γήπεδο Πέγειας

Ένα μοναδικό φεστιβάλ έρχεται για να χαρίσει στα παιδιά αξέχαστες στιγμές. Το Φεστιβάλ Παιδιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου στο Βοηθητικό Δημοτικό Γήπεδο Πέγειας.

Στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να διασκεδάσουν παρέα με τον κλόουν, να παίξουν σε φουσκωτό, να φάνε και φυσικά θα υπάρχουν και πολλές εκπλήξεις.

AfroBanana - 13-16 Ιουλίου

.

Tο AfroBanana Festival θα ανοίξει τις πόρτες του, καλωσορίζοντας μας στις 13-16 Ιουλίου για να απολαύσουμε μία εκδήλωση που έχει γίνει από τα μεγαλύτερα γεγονότα στο ετήσιο πολιτιστικό ημερολόγιο του νησιού, συγκεντρώνοντας κορυφαίους ντόπιους και διεθνείς καλλιτέχνες.

Οι διοργανωτές ωστόσο φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς το πού θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις ΕΔΩ

2ο Φεστιβάλ Bloomsday - 14 μέχρι τις 16 Ιουνίου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα

Bloomsday είναι ημέρα γιορτής και μνήμης της ζωής του Ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόις, κατά τη διάρκεια της οποίας ξαναζωντανεύουν τα γεγονότα του μυθιστορήματός του «Οδυσσέας», τα οποία εκτυλίσσονται στις 16 Ιουνίου 1904. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου στο Δουβλίνο και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Ο Τζόις επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί ήταν η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης με τη σύζυγό του Νόρα Μπάρνακλ.

Ο «Οδυσσέας» (Ulysses) του Τζέιμς Τζόις δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι ένα βιβλίο μυθικό. Και είναι μυθικό όχι γι’ αυτούς που το διάβασαν, αλλά για τους χιλιάδες, εκατομμύρια αναγνώστες που το απέκτησαν και ύστερα το εγκατέλειψαν φοβισμένοι ίσως από τις πυκνές και γεμάτες γρίφους σελίδες του.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τζόις είναι «ένα βιβλίο από 18 διαφορετικές οπτικές γωνίες και σε ισάριθμα στυλ, που προφανώς οι συνάδελφοι του συναφιού μου ούτε γνωρίζουν ούτε έχουν ανακαλύψει». Ουσιαστικά, πρόκειται για 18 βιβλία μαζί, το καθένα με διαφορετικό ύφος και με διαφορετική τεχνική αφήγηση, που διηγούνται την ιστορία μιας και μοναδικής μέρας στο Δουβλίνο. Η ημέρα αυτή είναι η 16η Ιουνίου του 1904, η περίφημη, πλέον, Bloomsday (από το όνομα του ήρωα Λεοπόλδου Μπλουμ).

Η Σύλβια Μπητς, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Shakespeare and Company στο Παρίσι, η πρώτη εκδότρια του Ulysses το 1922, διεκδίκησε την Bloomsday ως δική της εφεύρεση, κάτι που αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Αμερικανός ποιητής Έζρα Πάουντ είχε αναφέρει το όνομα σε ένα άρθρο του πριν από αυτήν.

Η πρώτη Bloomsday που γιορτάστηκε στην Ιρλανδία ήταν το 1954, κατά την πεντηκοστή επέτειο από την ημέρα που εκτυλίσσεται το έργο. 

Λάρνακα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Τετάρτη 14 Ιουνίου, 8.30μ.μ. Παρουσιάζουν: Αγγέλα Καϊμακλιώτη και Μαρία Κούβαρου. Οργάνωση: Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας – Φίλοι της Λογοτεχνίας και Cyprus Creative Writers

Λεμεσός, Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, Πέμπτη 15 Ιουνίου, 8.30μ.μ. Παρουσιάζει: Κατερίνα Βοσκαρίδου. Αναγνώσεις από τους ηθοποιούς: Μαρίνα Βρόντη, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, Αλεξία Παρασκευά. Οργάνωση:  Τεχνοδρόμιο και Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Λευκωσία  Δημαρχείο (Rooftop), Παρασκευή 16 Ιουνίου, 8μ.μ. Προβολή του Ντοκιμαντέρ «100 Years of Ulysses» (στα αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους). Παρουσιάζει: Λίλη Μιχαηλίδου. Οργάνωση: Ιδεόγραμμα

World Refugee Day Street Festival - 16 Ιουνίου στην Πλατεία της Φανερωμένης

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου από τις 18:00 έως τις 22:00 στην Πλατεία της Φανερωμένης και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας των Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο και του Δήμου Λευκωσίας.

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο να προάγει τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη κοινωνία σε μια εορταστική ατμόσφαιρα. Ελάτε  να απολαύσετε φαγητά από όλο τον κόσμο, να ακούσετε μουσική, να χορέψετε και να ενημερωθείτε για τις δράσεις οργανισμών που αντιπροσωπεύονται από πρόσφυγες και μετανάστες ή που ασχολούνται ενεργά με τα θέματα αυτά. 

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους στέλνοντας μηνύματα αποδοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Συμμετέχουν: UNHCR Cyprus, Hope for Children, Caritas Cyprus, Dignity Centre, European University, CSI, Generation For Change, KISA, LGBTQI+ Africa, MIGS, Accept, Nicosia Municipality Multifunctional Centre,  Oasis/All4Aid, Queer Collective Cyprus, Queer Cyprus, , Cyprus Stop Trafficking, Cardet, Emphasys Centre, Synthesis.

Είσοδος Ελεύθερη

5ο Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας - 18 Ιουνίου στην Οδού

Για πέμπτη φορά ετοιμαζόμαστε  να τιμήσουν αυτόν το θησαυρό της φύσης με το φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας το οποίο φιλοξενείται σε ένα από τα μελισσοχώρια της περιοχής, στο γραφικό χωριό της Οδούς, το οποίο είναι και το πιο ορεινό χωριό των μελισσοχωριών.

 Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου και εκεί θα υπάρχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων γαστρονομίας, ομορφιάς και ευεξίας με μέλι. 

43ος Χορός του Κερασιού, Πλατανιστάσα - 17 Ιουνίου, πλατεία του χωριού Πλατανιστάσα, επ. Λεμεσού

H όμορφη Πλατανιστάσα, το χωριό της Πιτσιλιάς, διοργανώνει κι αυτό με την σειρά του κάθε Ιούνιο μία πολύ όμορφη γιορτή αφιερωμένη στο κεράσι. Η γιορτή αποτελεί μία από τις παλαιότερες στην Κύπρο αφού πραγματοποιείται εδώ και 43 χρόνια από το σωματείο «Αχιλλέας Πλατανιστάσας». Ο φετινός χορός του Κερασιού θα λάβει χώρα στην πανέμορφη πλατεία της κοινότητα με τον ιστορικό Ναό του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι και θα απολαύσουμε ζωντανή μουσική, άφθονο φαγητό και ποτό και φυσικά ζουμερά κεράσια. 

Σάββατο 17 Ιουνίου, πλατεία του χωριού Πλατανιστάσα, επ. Λεμεσού, 20:30.

Τιμή Εισόδου: €20 (φαγητό και ποτό)

Για κρατήσεις: 99609200 Ανδρέας Αλωνεύτης.

Στες στράτες του παλιού Τζιαιρού - Γούρρι επαρχία Λευκωσίας στις 18 Ιουνίου

Το γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λευκωσίας, με τα γοητευτικά στενά δρομάκια του και τα πετρόκτιστα σπιτάκια του ετοιμάζεται να διοργανώσει ξανά το παραδοσιακό φεστιβάλ της κοινότητα "Στες στράτες του παλιού Τζιαιρού". Το φεστιβάλ έχει σαν στόχο να φέρει φίλους, κατοίκους και ξένους στην κοινότητα για να γνωρίσουν από κοντά την ομορφιά της και να μάθουν την ιστορία της. 

Οι διοργανωτές θα μας προσκαλέσουν και φέτος για να ξεναγηθούμε στα δρομάκια του χωριού και να έρθουμε σε επαφή και να γευτούμε παραδοσιακά εδέσματα και προιόντα, να μάθουμε τέχνες και επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν και να γνωρίσουμε την ομορφιά αυτού του πανέμορφου χωριού. 

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου από τις 11:00 μέχρι και το απόγευμα στις 19:00. 

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους: 

- Παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων

- Αναπαράσταση παλαιών επαγγελμάτων

- Κατασκευή παραδοσιακών αντικειμένων

- Τρία μουσεία (λαϊκής τέχνης, μελιού και ποδηλάτου)

- Πλούσιο παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα με την ανεπανάληπτη

Βασιλική Χ'' Αδάμου και εξαίσιους μουσικούς

- Παραδοσιακούς χορούς

- Για τους μικρούς μας φίλους: εργαστήριο παιδικού θεάτρου,

κυνήγι θησαυρού, face painting και φουσκωτό.

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει άφθονο φαγητό και ποτό.

Πριν την έναρξη του φεστιβάλ ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου θα τελέσει τα εγκαίνια της λιθόστρωσης του ιστορικού πυρήνα του χωριού.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρέχονται ευκολίες για στάθμευση των οχημάτων και μεταφορά σας από τους χώρους στάθμευσης στο φεστιβάλ δωρεάν με μικρά λεωφορεία.

18ο Φεστιβάλ AglanJazz στις 28 και 29 Ιουνίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς

.

Το μεγαλύτερο ετήσιο φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Κύπρο, το AglanJazz. Ο Δήμος Αγλαντζιάς θα διοργανώσει το 18ο Φεστιβάλ AglanJazz στις 28 και 29 Ιουνίου 2023.

Το φετινό line-up είναι δυνατό και πλούσιο, με τη συμμετοχή σχημάτων και μουσικών από Κύπρο και το εξωτερικό.

Ένα διήμερο που θα τα έχει όλα και θα τα βρεις ΕΔΩ

 

 

“Loud Music Festival” - 6-9 Ιουλίου στο Etko Winery

Το LMF 2023 θα είναι μεγαλύτερο, πιο δυνατό και πιο θορυβώδες από πριν. 4 ημέρες ασταμάτητης μουσικής... περισσότεροι από 50 από τους καλύτερους και γνωστούς τοπικούς DJs και συγκροτήματα μας... Μουσική και διασκέδαση όπως ποτέ άλλοτε.

Ημερομηνίες:

Πέμπτη 06, Παρασκευή 07, Σάββατο 8 και Κυριακή 09 Ιουλίου 2023.

Ώρα έναρξης 16:00 έως 00:00.

1 Ημέρα (Πέμπτη 07/06) Ζωντανά συγκροτήματα

2η ημέρα (Παρασκευή 07/07) RnB

3η μέρα ·Σάββατο 07/08) EDM=

Ημέρα 4 ( Κυριακή 09/07) Old School 80’s/90’s/00’s

Ποτά και όλα τα είδη φαγητού θα είναι διαθέσιμα στις εγκαταστάσεις.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος -  10 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2023, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Τέσσερις παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» που συνδιοργανώνουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η φετινή διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2023, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:

SOLDOUT TICKETS, Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια, Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Τιμές εισιτηρίων: 

 €12 κανονικό, €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι), €35 ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση τεσσάρων παραστάσεων)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ | Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ & ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή 

▪ Δευτέρα, 10 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (επίσημη έναρξη Φεστιβάλ)

▪ Τρίτη, 18 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου

▪ Παρασκευή, 21 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 14 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο, 15 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

▪ Σάββατο, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Δευτέρα, 31 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ 

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 4 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο, 5 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Στόχος και επιθυμία των διοργανωτών, για ακόμα μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση και πρόσβαση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, καθώς και για τη συμβολή του Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό της χώρας μας. 

Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, υποβλήθηκαν συνολικά 38 προτάσεις από θεατρικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες από 22 χώρες. Η επταμελής Επιτροπή Επιλογής, η οποία μελέτησε και αξιολόγησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Φεστιβάλ, διαμόρφωσε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα. 

Επιτροπή Επιλογής

Την επταμελή Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης αποτελούσαν ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού: Γεωργία Χόπλαρου, Μορφωτική Λειτουργός, Προεδρεύουσα της Επιτροπής, δύο εκπρόσωποι του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ): Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, Ακαδημαϊκός, Σκηνοθέτης, Γραμματέας Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ και Νίκος Θεοφάνους, Σκηνοθέτης (τηλεόρασης), Μέλος Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, ένας εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού: Άντρη Τομασίδου, Βοηθός Τουριστική Λειτουργός και τρία αριστίνδην μέλη: Έλενα Αγαθοκλέους, Σκηνοθέτις, Ηθοποιός, Έλενα Κατσούρη, Σκηνογράφος και Απόστολος Κουρουπάκης, Πολιτιστικός συντάκτης στην εφ. «Η Καθημερινή Κύπρου».  

14ο Φεστιβάλ Καρπουζιού, Φρέναρος - Παρασκευή 14 Ιουλίου 

7

Το φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι τιμά η κοινότητα Φρενάρους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου όπου παράγεται και καλλιεργείται ιδιαίτερα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος για 14η χρονιά και αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα για άλλη μια φορά αφού το καρπούζι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές τις οποίες ανυπομονούμε να δούμε στη φετινή διοργάνωση και να τις δοκιμάσουμε. 

 Γιορτή του Γλυτζιστού - 25 Ιουνίου στο Κοιλάνι

Φέτος, για άλλη μία χρονιά οι μαστόρισσες της κοινότητας Κοιλανίου θα μπουν στην κουζίνα για να φτιάξουν τα γλυτζιστά τα οποία θα μας προσφέρουν στην φετινή Γιορτή του Γλυτζιστού που θα πραγματοποιηθεί στην αυλη του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κοιλανίου την Κυριακή 25 Ιουνίου από τις 11:30 το πρωί μέχρι και τις 13:30 το μεσημέρι. 

Η γιορτή έχει ετοιμάσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει χορούς από το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών και τραγούδια από τον Δημήτρη Μεσημέρη με την παρεα του .

Επίσης στο χώρο της εκδώλωσης θα υπώρχουν φαγητά από την κυπριακή κουζίνα με κυπριακή κουζίνα, έκθεση φωτογραφίας, περίπτερα με όμορφες χειροποίητες δημιουργίες από διάφορα χωριά της Κύπρου, περίπτερα με νόστιμα εδέσματα, τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριου θα ειναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. 

Η γιορτή θα είναι αφιερωμένη εις μνήμη του αξέχαστου Παντελή Αθηνή.Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Νίκου Χριστοδουλίδη.

 3o Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρότου - 22 Ιουλίου 2022, στο στάδιο του Αχυρώνα Λιοπετρίου

Το 3ο Παγκυπριο Φεστιβάλ Καρότου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Ιουλίου 2022, στο στάδιο του Αχυρώνα Λιοπετρίου. 

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ακριβώς και πέρσι.

Φεστιβάλ Πατάτας - 29 Ioυλίου στο  Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου

Το χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας. Κάθε χρόνο μία μεγάλη γιορτή στήνεται στην κοινότητα για να τιμήσει αυτό το σπουδαίο γεωργικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής των Κοκκινοχωρίων, την πατάτα. 

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ φιλοξενεί αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά μας μαθαίνει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταναλώσουμε την πατάτα. Το φετινό, 9ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοτικό Στάδιο Αυγόρου το Σάββατο 29 Ιουλίου. 

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν το πρόγραμμα με όλες τις λεπτομέρεις της φετινής διοργάνωσης. 

Φεστιβάλ Φέγγαρος - 3-5 Αυγούστου στο χωριό Κάτω Δρυς

.

Την επιστροφή του ετοιμάζει το αγαπημένο μας Φεστιβάλ Φέγγαρος για 11η φορά! Το Φεστιβάλ θα μας κρατήσει την καλύτερη συντροφιά από τις 3-5 Αυγούστου στο χωριό Κάτω Δρυς, ωστόσο αυτή τη φορά το φεστιβάλ θα είναι ιδιαίτερο και πολύ ξεχωριστό.

Ο “Φέγγαρος” είναι ένα φεστιβάλ καθιερωμένο, όχι μόνο επειδή συμπληρώνει φέτος τις ένδεκα διοργανώσεις, είναι καθιερωμένο γιατί κατάφερε να φέρει στην Κύπρο καλλιτέχνες που κάθε φορά έχουν να επιδείξουν κάτι νέο, διαφορετικό, δημιουργικό στη μουσική τους είτε αυτή είναι pop, rock, folk ή ηλεκτρονική με σοβαρές διακρίσεις και ακόμη πιο εντυπωσιακές πωλήσεις. Πέρα από καθιέρωση, έχει κερδίσει την εκτίμηση τόσο των καλλιτεχνών οι οποίοι εμπιστεύονται την οργάνωση και το όραμά του, όσο και του κοινού το οποίο απολαμβάνει τον τρόπο που κάθε χρόνο ο “Φέγγαρος” φροντίζει χωρίς συμβιβασμούς, να καλύπτει τη δίψα για όμορφη μουσική. Αναδεικνύοντας το χωριό και τις ομορφιές που κρύβονται σε κάθε καντούνι, ο “Φέγγαρος” είναι μια γιορτή για όσους αγαπούν τη μουσική, χωρίς ταμπέλες, μόνο με καλή διάθεση.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις ΕΔΩ

Φεστιβάλ Ροδάκινου - 19 Αυγούστου στον Κάτω Μύλο

Η κοινότητα του Κάτω Μύλου διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Ροδάκινου αφού η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή των αγαπημένων φρούτων του καλοκαιριού. Για άλλη μία χρονιά το χωριό διοργανώνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ και ανακοίνωσε κιόλας την φετινή ημερομηνία που θα πραγματοποιήσει την μεγάλη του γιορτή. 

Το φετινό Φεστιβάλ Ροδάκινου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Αυγούστου στον Κάτω Μύλο ενώ ήδη οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός του προγράμματος έχουν ξεκινήσει και θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Paphos Beer Festival - 1-5 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου

Το Paphos Beer Festival θα πραγματοποιηθεί στις 1-5 Σεπτεμβρίου 2023 στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου. Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ μπίρας στο οποίο θα απολαύσουμε περισσότερα από 100 είδη καθώς και ποικιλία φαγητού, μουσικής, διασκέδασης και πυροτεχνημάτων. 

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης διαγωνισμό ποτών, μπίρας, εργαστήριο ζυθοποιίας, παιδική χαρά και παράσταση πυροτεχνημάτων. Θα είναι ανοιχτό από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. 

Δεν απαιτούνται εισιτήρια.

Flying Away Art and Music Festival  - 10 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του Ορφέα στη Λευκωσία

Το Flying Away Art and Music Festival που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία στο γήπεδο του Ορφέα στη Λευκωσία ανακοίνωσε την επιστροφή του. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. 

Το φεστιβάλ έχει ήδη απευθύνει open call σε καλλιτέχνες, μουσικούς, προσωπικό, εθελοντές, περίπτερα φαγητού και ποτού και άλλους που ενδιαφέρονται για να λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Κάθε χρόνο μεγάλο ενδιαφέρον στο φεστιβάλ παρουσιάζουν σίγουρα και τα μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών που ανεβαίνουν στη σκηνή του φεστιβάλ και ανυπομονούμε και φέτος να μάθουμε τα ονόματα σύντομα! 

7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, Στατός-Άγιος Φώτιος, Πάφος - 9-10 Σεπτεμβρίου

7

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών διοργανώνει και φέτος για έβδομη φορά το Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού το οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται και σε μία άλλη κοινότητα της Κύπρου.

Ένα ακόμη παραδοσιακό φεστιβάλ ανακοίνωσε την φετινή του διοργάνωση. Πρόκειται για το 7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού το οποίο διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.  

Στο Φεστιβάλ θα στήθουν περίπτερα τα οποία θα πωλούν και θα προσφέρουν  κυπριακά προϊόντα όπως παλουζέ, σιουσιούκκο, παραδοσιακό παστέλι, ρέσι, ζεστά χαλλούμια, ζιβανία, παραδοσιακά αλλαντικά κλπ. Επίσης, στα πλαίσια αυτά θα υπάρχει ψυχαγωγία με την εμπλοκή καλλιτεχνών και συγκροτημάτων από Κύπρο και Ελλάδα, θεατρική παράσταση, καθώς και ψυχαγωγία για τα παιδιά.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος το σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο χωριός Στατός-Άγιος Φώτιος στην επαρχία Πάφου. Για συμμετοχές στο φεστιβάλ (μέχρι τις 10 Μαϊου) επικοινωνήστε στα 22557651 και 22557676. 

Να σημειώσουμε πως το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού που πραγματοποιείται στην κοινότητα του Στατού – Αγίου Φώτιου φέτος αναβάλλεται αφού στη θέση του θα γίνει το φεστιβάλ που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Στατού – Αγίου Φώτιου. Το φεστιβάλ του Στατού – Αγίου Φώτιου θα πραγματοποιηθεί ξανά το 2024. Φέτος πάμε Στατό-Άγιο Φώτιο για το 7ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών. 

 
 

 

 

Loader