34 ξεχωριστά φεστιβάλ που θα απολαύσουμε στο χωριό και όχι μόνο το φθινόπωρο

34 ξεχωριστά φεστιβάλ που θα απολαύσουμε στο χωριό και όχι μόνο το φθινόπωρο

Η κυπριακή ύπαιθρος συνεχίζει να γιορτάζει με πολλές γιορτινές στιγμές στα όμορφα χωριά του νησιού και μας προσκαλούν να περάσουμε όμορφα

Το επόμενο διάστημα θα απολαύσουμε 34 διαφορετικά αλλά εξίσου ενδιαφέροντα φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους και όλα έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν. Σημείωσε τις μέρες που ακολουθούν για να μην τα χάσεις και για να ζήσεις μοναδικές στιγμές και φυσικά εμπειρίες.

Paphos Beer Festival -  31 Αυγούστου με 3 Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο 

 

Το Paphos Beer Festival που φιλοξενεί μία μεγάλη γκάμα από διαφορετικά είδη μπίρας από όλο τον κόσμο επιστρέφει στις 31 Αυγούστου με 3 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ, όπως και οι διοργανώσεις των προηγούμενων ετών είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό στην σταθερή του έδρα που δεν είναι άλλο από τον ειδυλλιακό χώρο του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης. 

Ετοιμάσου για μοναδικές στιγμές με άφθονη μπίρα, street food και φυσικά μουσική.

Στις 31 Αυγούστου θα απολαύσουμε τους “The Holidays”.

5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού Κλήρου - 1η Σεπτεμβρίου πάμε στον Υπαίθριο Χώρο του ΠΑΟΚ

΄΄

Άλλο ένα μοναδικό φεστιβάλ έρχεται στο χωριό και θα απολαύσουμξε μοναδικές στιγμές. Την 1η Σεπτεμβρίου πάμε στον Υπαίθριο Χώρο του ΠΑΟΚ Κλήρου για το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού. 

Συμμετ'εχουν συγκροτήματα από Ρουμανία, Σρι Λάνγκα, Φιλιππίνες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Φεστιβάλ Ελιάς - 1 Σεπτεμβρίου στις Αγγλισίδες

.

 

Πάμε στο Φεστιβάλ Ελιάς την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 η ώρα 19:30 στο The Golden Hall στις Αγγλισίδες.

Μαζί θα απολαύσουμε το τραγουδιστή Νίκο Ζωϊδάκη με το συγκρότημα του από την Κρήτη και τη γνωστή Κύπρια τραγουδίστρια Έλενα Ανδρέου.

Κάντε εγκαίρα τις προκρατήσεις σας στο 24433545 - 97647688-99587093

8ο Φεστιβάλ Κολοκασιού Έμπας -  1 Σεπτεμβρίου

Για 8η χρόνια το φεστιβάλ υπόσχεται να μας χαρίσει αξέχαστες στιγμές. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Έμπας διοργανώνει και το 8ο Φεστιβάλ Κολοκασιού, με τον Μάκη Δημάκη και την Κέλλυ Κελεκίδου.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. 

Είσοδος €20 με φαγητό  και παιδιά €10 με φαγητό.

Εισιτήρια προπωλονται στα Γραφεία του Κ.Σ. Εμπας, στο PIT STOP και στο EMBA MINIMARKET.  

 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Τέχνης - 2 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Ομόδους

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες στον χώρο της μουσικής τέχνης στην Κύπρο, αφού φιλοδοξεί να γίνει σημαντικός πυλώνας ανάδειξης, προβολής και προώθησης νέων μουσικών ταλέντων και μουσικών συνόλων στην Κύπρο.

Η τελετή έναρξης της φθινοπωρινής γιορτής της μουσικής θα γίνει το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 11π.μ. στο συνεδριακό κέντρο Ομόδους και θα ακολουθήσουν μεσημεριανά και βραδινά μουσικά συμπόσια. Παράλληλα θα λειτουργήσουν εργαστήρια του Οργανισμού Νεολαίας και θα γίνουν τελετές βράβευσης κατά τη διάρκεια του διημέρου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Χρίστος Αλεξάνδρου.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους. Διοργανωτής: το Δίκτυο Πολιτισμού Αλεξάνδρου.

Πληροφορίες/ κρατήσεις για τα συμπόσια στο 99322185. Η είσοδος στα εργαστήρια και τις τελετές βράβευσης είναι Δωρεάν.

The Xylofagou Big Potato International Festival - 7 και 8 Σεπτεμβρίου

 

Δύο ημέρες γεμάτες χαρά, ψυχαγωγία, διασκέδαση με τραγούδια και χορούς, αλλά και πολλές πολλές εκπλήξεις, ετοιμάζει η κοινότητα της Ξυλοφάγου, η οποία εργάζεται πυρετωδώς για το "Διεθνές Φεστιβάλ Μεγάλης Πατάτας Ξυλοφάγου 2023".

Το μεγάλο γεγονός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2023. Πέρα από τη διεθνή διάσταση που θα λάβει, το φεστιβάλ στοχεύει και σε μια επιπλέον κατάκτηση εκτός συνόρων, που δεν είναι άλλη από μια θέση στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος, θα φιλοξενηθούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες, που έρχονται να ανεβάσουν το κέφι και τη διάθεση στα ύψη, ενώ το χιούμορ και το γέλιο δεν πρόκειται να απουσιάσουν από την όλη διοργάνωση.

Επιπρόσθετα, στον χώρο του φεστιβάλ θα προσφέρονται στους επισκέπτες πατάτες μαγειρεμένες με διάφορες συνταγές. Παράλληλα, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί μέσα από τη γεωργική έκθεση που θα λειτουργήσει, για θέματα πατατοκαλλιέργειας, αλλά και που αφορούν τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. 

Η κοινότητα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλο τον κόσμο, ντόπιους και ξένους, να παραστούν στο φεστιβάλ και να βγάλουν επί τη ευκαιρία την αναμνηστική τους φωτογραφία στον χώρο της μεγάλης πατάτας, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της Ξυλοφάγου.

Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου -  8 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Δρομολαξιάς

Για ακόμα μία χρονιά η ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Μενεού στο Μενεού Λάρνακας θα πραγματοποιήσει το 6ο Φεστιβάλ Οφτού τιμώντας έτσι σε μία μεγάλη φιέστα το απόλυτο κυπριακό παραδοσιακό πιάτο του καλοκαιριού. 

Οι διοργανωτές μας ενημερώνουν πως το φεστιβάλ που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο συνεχίζεται και φέτος με νόστιμο οφτό στον φούρνο, παγωμένες μπίρες και καλεσμένους καλλιτέχνες που θα προσφέρουν στο κοινό μία ξεχωριστή βραδιά. 

Το επιτυχημένο φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου με ώρα έναρξης τις 20:00 στο Δημοτικό Γήπεδο Δρομολαξιάς στην κοινότητα του Μενεού.

Δεν θα μπορούσε βέβαια από αυτή τη γιορτή να λείπει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Αυτή την φορά θα διασκεδάσουμε μαζί με τους Κωνσταντίνο Παταλιά στο τραγούδι, Πανίκο Αγγελόπουλο στο μπουζούκι, τραγούδι και την Μαρία Ανδρέου.

 5ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού -  9 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής στη Μηλιού

Το μικρό χωριουδάκι της επαρχίας Πάφου, η Μηλιού ετοιμάζεται να διοργανώσει και φέτος το δικό της φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον βασιλιά των εσπεριδοειδών, το πορτοκάλι.

Το γραφικό χωριό της Πάφου με την πλακόστρωτη πλατεία θα διοργανώσει για πέμπτη χρονιά το Φεστιβάλ Πορτοκαλιού τιμώντας το αρωματικό και ζουμερό φρούτο της περιοχής. 

Το 5ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού θα λάβει χώρα το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στην γραφική  Πλατεία Αγίας Παρασκευής στη Μηλιού όπου αναμένεται να περάσουμε και φέτος μία ξεχωριστή μέρα με άρωμα πορτοκαλιού. 

Στο φεστιβάλ θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις προϊόντα με βασικό υλικό το πορτοκαλί, από φρέσκους χυμούς, γλυκά του κουταλιού, μέχρι και μαρμελάδες.

 

Οι εκδηλώσεις που θα απολαύσουμε στα Ιεροκήπια 2023 στη Γεροσκήπου - 8-29 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Γεροσκήπου, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών του για ποιοτική αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της Γεροσκήπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οργανώνει για 28η χρονιά τις εκδηλώσεις «ΙΕΡΟΚΗΠΙΑ», οι οποίες αποτελούν την κορωνίδα της πολιτιστικής του πολιτικής.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων του κοινού.

Στην Έναρξη των Εκδηλώσεων, που θα δοθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Γεροσκήπου, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως:

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Γεροσκήπου, 8.00μ.μ.

«Τα Τραγούδια της Παρέας» του Μάνου Λοΐζου, με τους Κώστα Μακεδόνα, Δέσποινα Ολυμπίου, Ανδρέα Ελεσνιτσάλη και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση». Συμμετέχει ο Πολιτιστικός Όμιλος «Ιεροί Κήποι».

Θεατρική Παράσταση «Ο Παπαφίγκος»

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, Γυμνάσιο Γεροσκήπου, 8.00μ.μ.

Κυπριακή κωμωδία.

Λαμβάνουν μέρος: Θέμιδα Νικολάου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος Αναγιωτός, Χρήστος Γιάγκου, Στέλιος Μαρτάς, Κρίστοφερ Γκρέκο, Γιάννης Κόκκινος, Μανώλης Μιχαηλίδης, Ηλιάνα Κάκκουρα.

«Ένα Φεγγάρι Αλλόκοτο»

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, «Κάτω Βρύση», 8.00μ.μ.

Βραδιά ελληνικού έντεχνου και λυρικού τραγουδιού.

Τραγούδι/Αφήγηση: Χρύσω Μακαρίου

Πιάνο: Μανώλης Νεοφύτου

Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας «Ανατολική Πάφος: άνθρωποι, περιβάλλον, ζωή, πολιτισμός, στιγμές».

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, Δημοτική Πινακοθήκη Γεροσκήπου «Αποθήκη», 7.00μ.μ.

Συνδιοργανωτής: Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου (6.00μ.μ. – 8.00μ.μ.)

Αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, Χώρος Στάθμευσης Aliathon Holiday Village, 8.00μ.μ.

Μουσικό πρόγραμμα με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου. Αναπαράσταση Κυπριακού Γάμου από τον Λαογραφικό Όμιλο «Αφροδίτη». Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και επαγγελμάτων

Προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων

Πληροφορίες στο 26 960857 & 26 960867.

Vegan Fam Festival - 9 & 10 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών στο χωριό Ψεματισμένος

Το Vegan Fam Festival, το μεγαλύτερο οικολογικό φεστιβάλ της Κύπρου, επιστρέφει για τρίτη φορά το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών στο χωριό Ψεματισμένος, Λάρνακα με τη στήριξη της Lidl Κύπρου. Ώρα έναρξης 14:00 - 23:00. Είσοδος ελεύθερη.

Το Vegan Fam Festivalείναι μια γιορτή αφιερωμένη σε κάθε μορφή ζωής! Είναι μια ευκαιρία τόσο για τους βίγκαν όσο και για αυτούς που ενδιαφέρονται για ένα υγιεινό τρόπο ζωής για τον εαυτό τους και τον πλανήτη, να περάσουν μια όμορφη μέρα στη φύση.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον βίγκαν τρόπο ζωής, να παρακολουθήσουν ομιλίες, επιδείξεις μαγειρικής και εργαστήρια από την Lidl Food Academy και γευσιγνωσία από το Vantastic Canteen, να δοκιμάσουν νόστιμα φαγητά, ποτά και γλυκά, να χαλαρώσουν στο κέντρο ευεξίας, να ψωνίσουν βίγκαν προϊόντα, να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους, να ακούσουν ζωντανή μουσική και άλλα πολλά.

Το φεστιβάλ είναι φιλικό προς τα κατοικίδια, έχει οικολογικό χαρακτήρα και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση πλαστικού στο ελάχιστο. 

33ο Φεστιβάλ Παστελιού στην Ανώγυρα στις 10 Σεπτεμβρίου

Η πολιτιστική κληρονομιά, η θρεπτική αξία, η καινοτομία και η μοναδική γεύση του παστελιού ενώνονται αρμονικά, στην Ανώγυρα, σε ένα αναβαθμισμένο και καθαρά θεματικό φεστιβάλ, σε ένα πανέμορφο , και πεντακάθαρο χωριό, που ανήκει στο Δίκτυο «Όμορφα Χωριά της Κύπρου»

Η παρασκευή παστελλιού από χαρούπια είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια και μεγάλη διάρκεια. Η Ανώγυρα, είναι το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζει με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο. Το παστέλλιν αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανώγυρας, με τεράστια αξία, και πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστό και

ανα το παγκόσμιο, λόγω της μεγάλης του θρεπτικής αξίας, και της κατάταξης του σαν super food για όλες τις ηλικίες, και μπαίνει στην καθημερινή μας ζωή, σαν πολύτιμος θησαυρός γεμάτος βιταμίνες και ιχνοστοιχία με αμέτρητες χρήσεις.

Το Φεστιβάλ Παστελιού αναδεικνύει και προβάλει την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, και την σημμασία της χαρουπιάς και των προιόντων της, προωθεί την παραδοσιακή και την καινοτόμο γαστρονομία, και προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας και μάθησης.

Τα διαδραστικά εργαστήρια χαρουπιού, θα προσφέρουν γνώση και δεξιότητες για όλες τις ηλικίες, με την αξιοποίηση των κουκουτσιών του χαρουπιού σε εύχριστα αντικείμενα. Θα υπάρχει αφήγηση παραμυθιού και ντοκυμαντέρ για το χωριό και το παστέλλι.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνεται επίδειξη παρασκευής παστελλιού ,με τον παραδοσιακό τρόπο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν όλα τα στάδια της μετατροπής του μαύρου χρυσού, με μοναδική δεξιοτεχνία σε παστέλι και θα αποκτήσει ξανθό χρώμα σαν το χρυσάφι.

Το φεστιβάλ Παστελιού συμβάλει στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ανώγυρας και γενικά της υπαίθρου μια και λαμβάνουν μέρος πέραν των 20 εκθετών, ενώ γίνεται τόνωση ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας στην ύπαιθρο.

Το φεστιβάλ γίνεται κάτω απο την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού και του Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ιnfo

Kυριακή 10 Σεπτεμβρίου, Κεντρική Πλατεία, 11:00-20:00, Ανώγυρα. 

 «Πίττας του μελιού» - 15 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Ποτάμι

Το Κέντρο Νεότητος Ποτάμι μας προσκαλεί και μας περιμένει όλους στην ετήσια χοροεσπερίδα της "Πίττας του Μελιού"! Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου θα βρούμε περίπτερα με τοπικά προϊόντα και χειροποίητες κατασκευές, ελληνικοί χοροί από το χορευτικό όμιλο του χωριού καθώς και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα ανακαλύψουμε όλοι μαζί παρέα

Στις 20:00 στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Ποτάμι

Είσοδος: €17, €12 (παιδιά κάτω των 12 ετών), δωρεάν (παιδιά κάτω των 6 ετών)

Στην τιμή περιλαμβάνεται απεριόριστο φαγητό, ποτό, και ζωντανή μουσική από εξαμελές ορχήστρα. 

ΔΩΡΕΑΝ ΠΙΤΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!! 

 Κρατήσεις: 97603473, 99035202

 Ο χορός της Γουρουνιάς - 15 Σεπτεμβρίου στην Ορούντα

Ο χορός της Γουρουνιάς είναι γεγονός και έρχεται για να χαρίσει μοναδικές στιγμές. Το Κέντρο Νεότητας Ορούντας διοργανώνει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στην Ορούντα που βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, ένα μεγάλο γλέντι.

Τραγούδι, φαγητό, ποτό, παραδοσιακά εδέσματα και η διασκέδαση στα ύψη. Θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια για να χορέψουμε παρέα με φίλους και να απολαύσουμε αυτό το μοναδικό γλέντι που θα στηθεί στο χωριό. Φυσικά θα δούμε και πολλές εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της βραδιάς αλλά και πλούσια δώρα.

Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων - Στα Τεμβριά 16 Σεπτεμβρίου

΄΄

Στις 16 Σεπτεμβρίου πάμε στα Τεμβριά για το Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων στις 16:00. Εκεί θα βρούμε ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραδοσιακά προϊόντα, διάφορες συνάντησε, θα παρακολουθήσουμε την απόσταξη ζιβανιάς, παλουζέ, σουτζούκου, χαλλουμιού ενώ παράλληλα θα μάθουμε πώς φτιάχνεται ένα πιθκιάβλι.

Ετοιμάσου για μια ξεχωριστή μέρα που θα μυρίσει παράδοση.

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Δορά - 16 Σεπτεμβρίου

.

Άλλο ένα φεστιβάλ παλουζέ έρχεται στο χωριό Δορά στις 16 Σεπτεμβρίου. Παραδοσιακές και αγαπημένες γεύσεις, τοπικά εδέσματα και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

5ο  Φεστιβάλ Φρούτων και Αλλαντικών - 16 & 17 Σεπτεμβρίου στο Κοινοτικό Πάρκο Δυμών

Το χωριό Δύμες είναι γνωστό για τα φρέσκα φρούτα και τα λαχταριστά του αλλαντικά.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Φρούτων και Αλλαντικών που επιστρέφει δριμύτερα στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου στο Κοινοτικό Πάρκο Δυμών στην επαρχία Λεμεσού. Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικά προϊόντα, να μάθουμε και να περάσουμε δημιουργικές στιγμές όλοι μαζί σε ένα μοναδικό τοπίο στη φύση. 

Γιορτή του Παλουζέ - 17 Σεπτεμβρίου στο Βουνί

.

Το γραφικό Βουνί ετοιμάζει και φέτος τη Γιορτή του Παλουζέ στις 17 Σεπτεμβρίου. Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, να αγοράσουμε και να απολαύσουμε παλουζέ, σουσούκο και αλλά πολλά εδέσματα.

Τη γιορτή ετοίμασαν το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου.

Γιορτή του παλουζέ - 24 Σεπτεμβρίου στο Σούνι- Ζανατζιά

.

Στην πλατεία της Κοινότητας Σουνιού-Ζανατζιά στην επαρχία Λεμεσού, θα στηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου ένα μοναδικό φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο για παλουζέ και περίπτερα με τοπικά προϊόντα.

Το μουσικό πρόγραμμα θα αναλαμβάνει η Βασιλική Χατζηαδάμου. Στις 16.00 θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί παρέα.

 Φεστιβάλ Χαλουμιού - 24 Σεπτεμβρίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινότητας

Η κοινότητα Πραστειό Αυδήμου με παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων διοργανώνει για άλλη μία φορά το Φεστιβάλ Χαλουμιού.

To διάσημο τυρί της Κύπρου, το χαλούμι τιμάται φέτος σε ένα μεγάλο φεστιβάλ που διοργανώνεται στο χωριό Πραστειό Αυδήμου της επαρχίας Λεμεσού. Το Φεστιβάλ Χαλουμιού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινότητας, στις 16.00.

Θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις δωρεάν φρέσκο και ζεστό χαλούμι και φυσικά θα βρεις περίπτερα που θα πωλούν προϊόντα με βασικό συστατικό το γάλα. 

Ένα φεστιβάλ ιδανικό για όλη την οικογένεια και όχι μόνο.

Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού - 29,30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων Κύπρου διοργανώνει για τρίτη φορά το Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού στις 29, 30 και 1 Οκτωβρίου στην πλατεία του Παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό.

Για άλλη μία χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα απολαύστικό τριήμερο, 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στην όμορφη πλατεία του Παλιού Λιμανιού της πόλης της Λεμεσού για να μάθουμε τα πάντα σχετικά με το μέλι και τα παράγωγά του. 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων διοργανώνει το 3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού, μία μεγάλη γιορτή όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε διάφορα μέλια, να περιηγηθούμε στα περίπτερα όπου θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε μέλι και άλλα προϊόντα που παράγονται από το μέλι ενώ τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να διασκεδάσουν με τις διάφορες δραστηριότητες που θα υπάροχυν στον χώρο. 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι δωρεάν.

Info

Παρασκευή 29, 16.00-23.00, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου & Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 10.00-23.00, Παλιό Λιμάνι Λεμεσός.

1ο Βιολογικό Φεστιβάλ - 23 – 30 Σεπτεμβρίου στη Δένεια

Ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Κύπρου ανακοινώνει το 1ο Βιολογικό Φεστιβάλ στην Κοινότητα Δένειας. Η χώρα μας με πρωτοβουλία του Τμήματος Γεωργίας όρισε την εβδομάδα 23 – 30 Σεπτεμβρίου ως εβδομάδα αφιερωμένη στην βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα. Η αρχή γίνεται με την εβδομάδα βιολογικών με ένα φεστιβάλ που ευελπιστούμε να καθιερωθεί.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πέτρου Ξενοφώντος στις 23 Σεπτεμβρίου στο Κοινοτικό Γήπεδο Δένειας.

Το 1ο φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στην ακριτική κοινότητα Δένειας, η οποία σήμερα αποτελεί ένα χωριό πρότυπο και καινοτόμο, με το 70% των γεωργικών εκτάσεων ενταγμένο στην Βιολογική Γεωργία.

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα με κυπριακά βιολογικά προϊόντα, φαγητό και δραστηριότητες για παιδιά. Μαζί μας θα είναι και το μουσικό σχήμα της Βασιλικής Χατζηαδάμου.

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού - 24 Σεπτεμβρίου

.

Το χωριό της επαρχίας Πάφου ανακοίνωσε τη Γιορτή του Παλουζέ η οποία θα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία «Κυπάρισσος».

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 12:00 και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παραδοσιακά προϊόντα, παλουζέ και εδέσματα.

Παραδοσιακό φεστιβάλ -  29 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Αρεδιού

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού, το Τμήμα Αγροτισσών της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών και τα Οργανωμένα Σύνολα της κοινότητάς μας,  διοργανώνουν και φέτος το Φεστιβάλ Αγρότισσας.

 Ένα Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται για εντέκατη φορά και έχει καταστεί θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητάς μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι όπως το Φεστιβάλ, παρουσιαστεί αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, στο οποίο, πέραν από τον ίδιο θα τραγουδούν η Άντρη Καραντώνη και η Στέλλα Στυλιανού. 

Θα περιλαμβάνει επίσης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, από το χορευτικό συγκρότημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού. 

Πέραν τούτου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν διάφορα περίπτερα με παραδοσιακά επαγγέλματα, αλλά και να γευτούν διάφορα παραδοσιακά και άλλα εδέσματα. Επίσης, μικρές βιομηχανίες και εταιρείες θα εκθέτουν κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα.

Κοπιάστε λοιπόν στις 29 Σεπτεμβρίου, 2023 στο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Αρεδιού για να τιμήσουμε όλοι μαζί την κύπρια αγρότισσα, αλλά και για να περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ. 

Είσοδος 5 € (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν)

Στον χώρο θα διατίθεται παραδοσιακό οφτό και παραδοσιακά Κυπριακά εδέσματα.

1ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειων Προϊόντων - Κιβίδες 30 Σεπτεμβρίου

ν

Στις 30 Σεπτεμβρίου πάμε στο 1ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειων Προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί ατο Κοινοτικό Συμβούλιο Κιβίδων.

Ο Λευτέρης Πανταζής θα βρεθεί εκεί για να μας διασκεδάσει με τα τραγούδια και την ενέργεια του. Παιδιά κάτω των 10 ετών είναι δωρεάν. Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00 και το live ξεκινά στις 21:00.

 18ο Φεστιβάλ Ροδιού - 1η Οκτωβρίου το χωριό Ορμήδεια

Ένα ακόμα παραδοσιακό φεστιβάλ έρχεται τον Σεπτέμβριο στην κυπριακή επαρχία για να τιμήσει ένα τοπικό γεωργικό προϊόν της κοινότητας.

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου το χωριό Ορμήδεια  επανέρχεται με το 18ο Φεστιβάλ Ροδίου. 

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας όπου θα υπάρχει ένα γεμάτο πρόγραμμα με μουσική, χορό μπόλικο ρόδι για να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε καθώς και άλλα προϊόντα που έχουν βασικό συστατικό το ρόδι και είναι εξίσου νόστιμα και απολαυστικά.

Μαζί μας Κούλης Θεοδώρου, Δημήτρης Μεσημέρης και Φρειδερίκη Τομπάζου!

 5η Γιορτή Μανιταριού στα Σπήλια - 1η Οκτωβρίου

 

Η Kyriakides Mushrooms, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου και η ορεινή κοινότητα Σπηλιών παρουσιάζουν την 5η ετήσια Γιορτή Μανιταριού 2023, και σας υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη χαμόγελα, υπέροχες γεύσεις και πολλή πολλή αγάπη!

Στην περσινή Γιορτή Μανιταριού 2022 πήραμε ένα τεράστιο τηγάνι με διάμετρο 4 μέτρα και σπάσαμε το Παγκόσμιο Ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τηγανιά μανιταριών, με ένα απίστευτο συνολικό βάρος των 1210 κιλών!

Η φετινή Γιορτή έχει μια διαφορετική, ακόμη πιο σημαντική αποστολή. Μια αποστολή αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. 

Γι᾽αυτό στη φετινή Γιορτή πρωταγωνιστεί και πάλι το τεράστιο τηγάνι για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο κριθαρότο και όλα τα έσοδα από αυτό το γιγάντιο πιάτο θα μοιραστούν στο Σύνδεσμο «Μοναδικά Χαμόγελα» και στο Ίδρυμα Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου».  

Ελάτε όλοιτην Κυριακή 01/10 από τις 11:00-19:00 στο χωριό Σπήλια, να γιορτάσουμε μαζί με πολυάριθμες εκδηλώσεις, live link, πλουσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και DJ, εδέσματα και να μοιράσουμε αγάπη και χαμόγελα σε όλους!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mushroomfestival.cy 

Είσοδος ελεύθερη. 

18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας - 1η Οκτωβρίου Ορεινή Λάρνακας

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυπληθή φεστιβάλ της Κύπρου το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, ημέρα της κυπριακής ανεξαρτησίας και επίσημη αργία του κράτους. Το φεστιβάλ διοργανώνεται εδώ και 17 χρόνια από τον ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας που επιτελεί ένα σπουδαίο έργο.

Η έδρα του Συλλόγου είναι η Ορεινή Λάρνακα και κάθε χρόνο ένα από τα πανέμορφα χωριά της περιοχής αυτής του τόπου μας αναλαμβάνει να το φιλοξενήσει. Το 2022, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας πραγματοποιήθηκε στον πανέμορφο Άγιο Θεόδωρο, κοινότητα όπου διατηρεί ο Σύλλογος Γυναικών Υπάιθρου Λάρνακας και το οίκημά του. 

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και φέτος πολλά περίπτερα με διάφορα παραδοσιακά και άλλα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής από όλα τα χωριά της Ορεινής και Ημιορεινής Λάρνακας από όπου θα μπορείτε να δοκιμάσετε, να δείτε, να γνωρίσετε και να προμηθευτείτε όλο αυτό τον πλούτο της περιοχής. Παράλληλα, δεν θα μπορούσε να λείψει ο χορός, η μουσική και φυσικά η φιλοξενία των ανθρώπων του φεστιβάλ. 

Σύντομα θα γνωρίζουμε ακόμα περισσότερα αλλά προς το παρόν κρατήστε την ημερομηνία διεξαγωγής του Φεστιβάλ την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στην όμορφη Αναφωτία!

Αφάμια - 8 Οκτωβρίου στο Κοιλάνι

.

Τα 41α Αφάμια έρχονται στο γραφικό Κοιμάνι στος 8 Οκτωβρίου με μουσική, χορό και μπόλικο φαγητό. Θα γιορτάσουμε τη γιορτή του αμπελιού και του παλουζέ με πολλές εκπλήξεις.

Σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Φεστιβάλ Λουκουμιού - 8 Οκτωβρίου στο Φοινί

Το Φοινί, το πανέμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, δεν φημίζεται μόνο για τα γεφύρια, τους καταρράκτες, το φυσικό του περιβάλλον και τα πιθάρια του. Τα τελευταία 100 χρόνια η παράδοση του φοινιώτικου λουκουμιού κρατάει μέχρι σήμερα στην κοινότητα γι' αυτό και από φέτος θα πραγματοποιείται το Παγκύπριο Φεστιβάλ Λουκουμιού ώστε να διατηρηθεί η τέχνη και η παράδοσή του! 

Φέτος τον Ιούλιο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να πραγματοποιήσει το 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Λουκουμιού την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού για να μάθουν οι νεότεροι τα πάντα σχετικά με αυτό το δημοφιλές έδεσμα σε Κύπρο και εξωτερικό του Φοινιού. 

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρεις. 

Φεστιβάλ Μήλου στην όμορφη Κυπερούντα μας προσκαλεί και φέτος - 7 και 8 Οκτωβρίου

Μέσα από τους πρόποδες των οροσειρών Παπούτσας και Μαδαρής και σε υψόμετρο 1,350 μέτρων, αναδύεται ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, το μεγαλύτερο μάλιστα ορεινό χωριό της Κύπρου, η Κυπερούντα, η οποία και φέτος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην πλατεία της το Φεστιβάλ Μήλου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη συνεχίζει αυτή την τακτική και ανακοινώνει ότι θα διεξαχθεί ξανά το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Ένα φεστιβάλ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου, που έγινε θεσμός, τόσο για την τοπική κοινωνία της Πιτσιλιάς όσο και για την Κύπρο. 

Φέτος, λοιπόν θα επισκεφθούμε ξανά το χωριό για να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε όλα όσα μπορούν να γίνουν από μήλο! Πάντως οι κάτοικοι ξεκίνησαν ήδη τις προετοιμασίες για το φεστιβάλ, φτιάχνοντας κυπριακά εδέσματα από μήλο, αφού στην Κυπερούντα παράγεται ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής παραγωγής μήλων.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση ποικιλιών μήλου που καλλιεργούνται στην Κύπρο, φωτογραφίας με θέμα το μήλο, παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία για την καλλιέργεια της μηλιάς, λαϊκή αγορά,

παρουσίαση εδεσμάτων και ποτών με κύριο συστατικό το μήλο, απόσταξη ζιβανίας με μήλο, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, παρασκευή ψωμιών με προζύμι, σοκολατένιων και καραμελωμένων με μήλο και άλλα πολλά.

Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εκκλησίες και τα μουσεία της κοινότητας.

Αναμένουμε σύντομα την ανακοίνωση του ολοκληρωμένου προγράμματος του αγαπημένου μας φεστιβάλ. 

 Φεστιβάλ Ελιάς και Παραδοσιακών Γεύσεων- 15 Οκτωβρίου Αναλυόντα

Η κοινότητα του Αναλυόντα ανακοίνωσε πως φέτος θα διοργανώνει για πρώτη φορά το δικό της φεστιβάλ. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Ελιάς και Παραδοσιακών Γεύσεων όπου πρωταγωνιστής θα είναι η ελιά, τα παράγωγά της αλλά και τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου.

Το μικρό χωριό της επαρχίας Λευκωσία ανακοίνωσε την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ελιάς και Παραδοσιακών Γεύσεων με σκοπό να τιμήσει ένα εξαιρετικό καρπό της Μεσογείου την ελιά. 

Το πρώτο φεστιβάλ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της περιοχής αφού πρώτη φορά πραγματοποιείται μία τέτοια διοργάνωση. 

Το 1ο Φεστιβάλ Ελιάς και Παραδοσιακών Γεύσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα για τη διοργάνωση. 

Η Αθηένου φέρνει το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων - 15 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων για τα φημισμένα προϊόντα της περιοχής.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην Αθηένου, από τις 11:00 -23:00, στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο.Στο φεστιβάλ θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις αυθεντικά παραδοσιακά αθηενίτικα προϊόντα όπως ακριβώς και την περασμένη χρονιά.

Εκεί, θα δοκιμάσουμε το αυθεντικό παραδοσιακό ψωμί, λουκούμια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, παξιμάδια και άλλες αθηενίτικες παραγωγές.

Street food festival με άρωμα παράδοσης - 21 Oκτωβρίου στο Μαρώνι 

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρωνίου μας ενημέρωσε πως ετοιμάζεται για την διοργάνωση ενός διαφορετικού street food festival στην όμορφή του πλατεία τον Οκτώβριο.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο όμορφο Μαρώνι όπου οι γειτονιές και τα σοκάκια του θα γεμίσουν μυρωδιές και αρώματα από πιάτα του δρόμου. 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει περίπτερα πώλησης τοπικών προϊόντων, περίπτερα με live cooking και πώληση ζεστών φαγητών, γαστρονομικές επιδείξεις από σεφ, μουσικές σκηνές και χορευτικά.

Αναμένουμε με αγωνία την ανακοίνωση του προγράμματος με όλες τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης ημέρας.

Αναγεννησιακό πανηγύρι - 21 Οκτωβρίου στα Πυργά

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου πάμε στα Πυργά για το πρώτο στο είδος του Αναγεννησιακό Πανηγύρι με είσοδος ελεύθερη. Θα σας μεταφέρουμε σ’ ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σ’ ένα πανηγύρι για το  προσκύνημα της Βασίλισσας της Κύπρου, Κατερίνας Κορνάρο, στο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης Πυργών.  Μια γιορτή με μουσική, χορό, παιχνίδια, παραμύθια, ποίηση, φαγητό, ποτά και αγορά με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα. Θα παρουσιαστούν με κοστούμια και όργανα της εποχής, καλλιτέχνες από Ιταλία, Σαν Μαρίνο και Κύπρο, καθώς και η κοινοτική χορωδία και ο χορευτικός όμιλος Πυργών.

Το πανηγύρι διοργανώνεται από το Ίδρυμα Λαόνα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Beyond Cultural Tourism σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ  (ΑΝΕΤΕΛ).

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις λεπτομέρειες. 

Loader