5+1 φεστιβάλ που θα απολαύσουμε το σαββατοκυρίακο

5+1 φεστιβάλ που θα απολαύσουμε το σαββατοκυρίακο

Όλα όσα θα ζήσουμε στο χωριό και όχι μόνο

Άλλο ένα σαββατοκυρίακο είναι εδώ και φέρνει 5+1 ξεχωριστά, παραδοσιακά και όχι μόνο φεστιβάλ για όλους μας. Ανακάλυψε πιο κάτω όλα όσα έρχονται και μην τα χάσεις.

10ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης - 2,3 Νοεμβρίου Τεχνοδρόμιο, Κέντρο Λόγου και Τεχνών

m

Εδώ και δέκα χρόνια το Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης με επίκεντρο τη Λεμεσό, μοιράζει με αγάπη ιστορίες και παραμύθια για όλη την Κύπρο και έχει καταφέρει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ιστορίες και την τέχνη της αφήγησης και για το λαϊκό παραμύθι ως πηγή έμπνευσης και άντλησης ιδεών.

Έχει ακόμα δημιουργήσει μια κοινότητα αφηγητών προωθώντας την εκπαίδευση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων για το παραμύθι και την αφήγηση μέσα από τη συνεχή διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ιδιαιτέρως μέσα από τη λειτουργία της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης Κύπρου.

Φετινός τίτλος: "Ρίζα βαθιά, κλωνιά αψηλά!"

Πώς η παράδοση εμπλουτίζει την έμπνευση και μια παράλληλη αναφορά στην ιερή σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κατερίνα Βοσκαρίδου

Συμμετέχουν κατά σειρά οι αφηγητές

Στέλιος Πελασγός

Πάμπος Βοσκαρίδης

Αγνή Στρουμπούλη

Δωρίτα Βοσκαρίδου

Σουζάννα Χειμωνίδου

Ελένη Σοφοκλέους

Στέλλα Τσίγγου

Κάτια Καντούρη

Δημήτρης Προύσαλης

και ο μουσικός Φίλιππος Πλακιάς

Έργο αφίσας: Σοφία Δημητρίου

Χορηγοί: Υφυπουργείο Πολιτισμού

mpec (Engineering Consultants)

Acute Advisory Services

Vogen Laboratories Ltd

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Πέμπτη 2/11/2023

15:00-18:00

Εργαστήρι με τον Στέλιο Πελασγό στο Τεχνοδρόμιο

"Ο καλός πατέρας από τα λαϊκά παραμύθια ως τον Παπαδιαμάντη" (1)

19:00-20:00

“Ποιος ήτον ο φονεύς του αδερφού μου” το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού σε αφήγηση-διασκευή του Πάμπου Βοσκαρίδη (2)

Παρασκευή 3/11/2023

15:00 -18:00

Εργαστήρι με την Αγνή Στρομπούλη – Το λαϊκό Παραμύθι ως Αθάνατο νερό -Μέρος Α’ στο Τεχνοδρόμιο (3)

20:00 -21:00

Αφήγηση με τον Στέλιο Πελασγό στο Cornaro Art Center

“Φιλόστοργος” (4)

Σάββατο 4/11/2023

10:30 -13:30

Εργαστήρι με την Αγνή Στρουμπούλη – Το λαϊκό Παραμύθι ως Αθάνατο νερό -Μέρος Β’ στο Τεχνοδρόμιο (3)

Μαραθώνιος Αφηγήσεων στο Cornaro Art Center

17:30 -18:30

Αφηγήσεις από τις Δωρίτα Βοσκαρίδου, Σουζάννα Χειμωνίδου και Ελένη Σοφοκλέους (5)

19:00-20:00

Αφήγηση από τη Στέλλα Τσίγγου και την Κατερίνα Βοσκαρίδου «Απ΄τα ριζά ως τα κλώνια» (6)

Θα ακολουθήσει συζήτηση και ελεύθερο βήμα για αφηγήσεις

Κυριακή 5/11/2023

στο Cornaro Art Center

11:00 -12:00

«Τρέξε τρέξε ελαφάκι» Παραμύθια για παιδιά από την Κάτια Καντούρη (7)

18:00 -19:00

Αφήγηση από τον Δημήτρη Προύσαλη με τη μουσική συνοδεία του Φίλιππου Πλακιά

19:30-20:30

Αφήγηση από την Αγνή Στρουμπούλη

"Ο Δέντρος" (9)

Δευτέρα 6/11/2023

Επισκέψεις αφηγητών σε σχολεία της Λεμεσού

Τιμή εισιτηρίου: Παραστάσεις αφήγησης €5 Ημερήσιο

Δικαίωμα συμμετοχής στα εργαστήρια €10 έκαστο

Μέλη Τεχνοδρομίου: δωρεάν

Κρατήσεις απαραίτητες στο τηλ. 99526772 μεσώ sms, viber, whatsapp με αποστολή του κωδικού αριθμού που αναγράφεται στην παρένθεση, ονοματεπώνυμο και αριθμό θέσεων

Ή στην ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/oM4K8ddAJzv4ckbq

Cornaro Art Center - Κεραμοποιείου 1A, 3042 Λεμεσός

Τεχνοδρόμιο -Ανδρέα Κάλβου 1, 3085 Λεμεσός

Παιδικό Φεστιβάλ - 4 Νοεμβρίου στο 360 στη Λευκωσία

.

Άλλο ένα φεστιβάλ έρχεται για να χαρίσει στους μικρούς μας φίλους μοναδικές στιγμές. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο 360 στη Λευκωσία. Θα υπάρχουν πολλά και διάφορα παιχνίδια από φουσκωτά μέχρι face painting για τα παιδιά.

Ώρα: 10 π.μ. - 7 μ.μ.Ενα μαγικό σόου για να σας εντυπωσιάσει και να σας διασκεδάσει 10:30 - 11:30

WIP Festival: Η Λευκωσία υποδέχεται το μεγαλύτερο Arts & Technology Festival! -  3 Νοεμβρίου  πλατεία Λέλλου Δημητριάδη, μπροστά από την Παλαιά Αγορά

Το WIP Festival επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με ένα γεμάτο διαδραστικό πρόγραμμα, δίνοντας νέα πνοή στο κέντρο της εντός των τειχών Λευκωσίας,στις 3 Νοεμβρίου. Αν θέλεις να εξερευνήσεις τον τρόπο με τον οποίο η Τέχνη και η Τεχνολογία συμπράττουν και αλληλεπιδρούν, τότε αυτό το Φεστιβάλ δεν πρέπει να το χάσεις!

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα μεγάλο Opening Party, στις 20 Οκτωβρίου, στην καρδιά της εντός των τειχών Λευκωσία, στην πλατεία Λέλλου Δημητριάδη (Παλαιά Αγορά), με ζωντανή μουσική από τρία συγκροτήματα, back-to-back DJ sets, ζωντανές διαδραστικές προβολές στον εξωτερικό χώρο και περόφρμανς από διεθνείς καλλιτέχνες! Την ίδια ώρα η Έκθεση του Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες της καλώντας το κοινό, να εξερευνήσει την περιοχή της εντός των τειχών πόλης.

Από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, η πλατεία Λέλλου Δημητριάδη, μπροστά από την Παλαιά Αγορά, θα μετατραπεί σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης, αλληλεπίδρασης, ψυχαγωγίας και εξερεύνησης, καθώς οι επικέπτες μπορούν να επισκεφθούν τους έξι χώρους στους οποίους θα εκτίθενται πάνω από 50 έργα τέχνης που έχουν επιλεχθεί από κάθε γωνιά του πλανήτη και την Κύπρο. Ταυτόχρονα, η περιοχή θα μετατραπεί σε μία ζωντανή γιορτή με μουσική από δύο DJ sets (Alejjos & Plasmatik) και εμφάνιση τριών συγκροτημάτων (Rumba Attack, x.ypno, Mental Soup).

Στοχεύοντας στη μετατροπή της παλιάς πόλης σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης, το WIP Festival καλεί και υποστηρίζει τους γείτονες της περιοχής, οι οποίοι θα αναλάβουν να συμπληρώσουν γαστρονομικά το πάρτυ: το καφενείο Πρόζακ έρχεται με τα μοναδικά του κοκτέιλ, το Καφενείο 7 Κλειδιά με μπύρες και κρασί, ενώ το φαγητό αναλαμβάνει το Omni Honest Food και τα γλυκά το Crepaland! 

Μην χάσετε αυτό το μοναδικό και πρωτοποριακό γεγονός, όπου το κέντρο της παλιάς πόλης θα μετατραπεί σε μια γιορτή τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας και θα ζήσετε μία εμπειρία μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου! 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και στα social media:

Ιστοσελίδα: https://2023wip.cyens.org.cy/ 

Instagram: https://www.instagram.com/wipfestival/ 

Ετοιμάσου για το πιο... καυτό φεστιβάλ της Κύπρου! -  4 Νοεμβρίου. Κοινότητα Σιας, επαρχία Λευκωσίας

Για άλλη μία χρονιά, πραγματοποιείται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο χωριό Σια της επαρχίας Λεμεσού ένα φεστιβάλ που προωθεί ένα συγκεκριμένο, όχι και τόσο κυπριακό προϊόν που όμως έχει φανατικούς οπαδούς στο νησί μας.

Πρόκειται για το... καυτό φεστιβάλ Sia Chilli Fest που δεν υπάρχει κάποιο άλλο παροόμοιό του στην χώρα μας και διοργανώνεται ένεκα της αγάπης και του πάθους των δημιουργών του για το καυτό chilli και τα παράγωγά του. 

 

 

Το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο χωριό Σια είναι φυσικά αφιερωμένο στο chilli και στις διάφορες ποικιλίες του που καλλιεργούν οι διοργανωτές. Εκεί, θα γνωρίσετε τις καυτερές σάλτσες που παράγουν, θα απολαύσετε craft μπίρες, κοκτέιλ και νόστιμο μπάρμπεκιου. 

Highlight του φεστιβάλ είναι ο ιδιαίτερος και διασκεδαστικός διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί εκεί. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό για τολμηρούς, που αγαπούν φυσικά το chilli και... αντέχουν την κάψα του. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να γευτούν καυτερά chilli και να αποδείξουν πόσο ανθεκτικοί είναι σε αυτά! Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται φυσικά και με μουσικές! 

Info

Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Κοινότητα Σιας, επαρχία Λευκωσίας, 10:30-16:30. 

1ο Φεστιβάλ Παραγεμωστού στην Ορούντα -5 Νοεμβρίου 

 
Το μικρό χωριό της Ορούντας απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την Λευκωσία και από φέτος διοργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Παραγεμωστού, του πεντανόστιμου γεμιστού δηλαδή που τόσο αγαπάμε. 

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην όμορφη κοινότητα της Λευκωσίας και στόχο έχει να καθιερωθεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο προβάλλοντας την γαστρονομία και τα προϊόντα της Ορούντας. Το Κέντρο Νεότητος Ορούντας, λοιπόν, θεσπίζει από φέτος το 1ο Φεστιβάλ Παραγεμωστού και Παραδοσιακών Γεύσεων Ορούντας και μας προσκαλεί στο χωριό την Κυριακή 5 Νοεμβρίου από τις 11.30-16.30.

Σημειώνεται πως το παραγεμωστό αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ορουντιώτικης κουζίνας. Ένα παραδοσιακό φαγητό που μόνο όσοι το γευτούν μπορούν να αναγνωρίσουν τη γευστική του αξία, αναφέρουν οι διοργανωτές. Πρόκειται για ένα πιάτο με βασικά συστατικά το ρύζι και το αρνί (με κανέλα και νερό) που ψήνεται για περισσότερες από 8 ώρες σε ξυλόφουρνο. Στο χωριό συνηθίζεται να παρασκευάζεται κάθε Πάσχα και κάθε Χριστούγεννα καθώς φέρει έντονο άρωμα παράδοσης.

Στο φεστιβάλ θα δοκιμάσουμε δωρεάν παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, το φημισμένο παραγεμωστό, ζεστό τραχανά, ζιβανία, κρασί και αλλαντικά.

Θα βρεις επίσης σουβλάκια, λουκουμάδες και πουρέκια, ζωντανή μουσική, από τον Παναγιώτη Χατζηαντώνη και την παρέα του, καθώς επίσης και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

Είσοδος: €5 (παιδικά κάτω των 10 δωρεάν). Προπώληση εισιτηρίων 99760907, 99085043).

Γιορτή της Ζιβανίας στην όμορφη Άλωνα -  5 Νοεμβρίου στην πλατεία του χωριού

Η ζιβανία, το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου έχει την τιμητική του στα μέσα του φθινοπώρου αρχές του χειμώνα αφού παράγεται από τα το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμίχθηκε με τα υψηλής ποιότητας ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου.

Το ορεινό και γραφικό χωριό της Άλωνας θα πραγματοποιήσει και φέτος την ξεχωριστή Γιορτή της Ζιβανίας όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά την απόσταξή της και φυσικά να την δοκιμάσουμε. 

Η φετινή Γιορτή της Ζιβανίας στο γραφικό χωριό της Άλωνας θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 10:30-15:30, στην όμορφη πλατεία του χωριού, με τη διοργάνωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, που θα κυρήξει και την έναρξη και θα χαιρετίσει τη φετινή 12η διοργάνωση της Γιορτής.

Loader