8+1 λόγοι για να πας την Κυριακή στο 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας

8+1 λόγοι για να πας την Κυριακή στο 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας

Θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στην κοινότητα της Αναφωτίας

Ένα από τα μεγαλύτερα-και πιο οργανωμένα, με άμεση επίδραση στην τοπική κοινωνία-παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου, επιστρέφε αυτή την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στην πανέμορφη κοινότητα της Αναφωτίας από τις 15:00 μέχρι και τις 21:00.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας αποτελεί το μεγάλο παιδί του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας με μία σπουδαία ομάδα ο οποίος το διοργανώνει εδώ και 18 χρόνια σε συνεργασία με την εκάστοτε κοινότητα της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας που το φιλοξενεί.

Η φετινή διοργάνωση είναι η 18η και θα πραγματοποιηθεί σε ένα μικρό, σχεδόν άγνωστο χωριό της επαρχίας Λάρνακας που το φεστιβάλ θα μας δώσει την ευκαιρία να βρεθούμε εκεί για πρώτη φορά. Οι λόγοι για να βρεθείς σε ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας είναι πάρα πολλοί αλλά εμείς συγκεντρώσαμε τους  καλύτερους για να βιώσεις μία πραγματικά πολύ ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη κέφι, μουσική, χορό και παράδοση. 

1

1. Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Κύπρου

Αναμφίβολα, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που διοργανώνει τα τελευταία 18 χρόνια ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 10.000 άτομα τόσο από την επαρχία Λάρνακας όσο και από την υπόλοιπη Κύπρο. Ένα πολυπληθές, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ για κάθε ηλικία που όταν βρεθείς εκεί θα βιώσεις μία μοναδική εμπειρία.

1

2. Τα παραδοσιακά προϊόντα 

Μεγάλο πλεονέκτημα του φεστιβάλ αποτελούν τα λογής λογή περίπτερα αλλά και βιωματικά εργαστήρια όπου θα παρακολουθήσεις ιδίοις όμμασι πως παρασκευάζονται πολλά από τα αγαπημένα σου παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα της Κύπρου. Μέλη του Συλλόγου και όχι μόνο θα ψήνουν διάφορες λιχουδιές, λουκουμάδες, πίττες με μέλι, παστέλι και τόσα άλλα καλούδια του τόπου μας που θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς και να προμηθευτείς. 

1

3. Τιμώμενο προϊόν το αμπέλι και τα παράγωγά του 

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα συγκεκριμένο τοπικό προϊόν τόσο της επαρχίας Λάρνακας όσο και ολόκληρης της Κύπρου. Φέτος, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας τιμά το αμπέλι γι' αυτό και η φετινή διοργάνωση φέρει τον τίτλο "Αμπέλου Γεύσεις". Οι κάτοικοι της Αναφωτίας ασχολούνταν με την καλλιέργεια των αμπελιών και παλαιότερα η αμπελοκαλλιέργεια στην Αναφωτία ήταν μια από τις βασικές καλλιέργειες του χωριού. Με έμπνευση την αμπελοκαλλιέργια στην Αναφωτία το Φεστιβάλ φέτος θα μας μυήσει στον κόσμο του αμπελιού και των όλων των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κρασιά, ο παλουζές και όλα τα παράγωγα του σταφυλιού. Επιπλέον, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας, παρασκευή σουτζιούκκου και φυσικά των μακαρονιών της σμίλας ΠΓΕ προϊόν της περιοχής. 

9

1

4. Χρίστος Χριστοδούλου και Χρύσω Λέφου 

Δύο αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με το φετιβάλ θα βρίσκονται και φέτος εκεί. Πρόκειται για τον αγαπημένο μας σεφ Χρίστο Χριστοδούλου και την δημοφιλή τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου. Οι δύο μάγειρες θα παρουσιάσουν παραδοσιακές αλλά και πιο δημιουργικές συνταγές για να δοκιμάσουμε και να μάθουμε τη συνταγή! 

1

5. Η φιλοξενία 

Το φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο μία μεγάλη παρέα. Μικροί και μεγάλοι εξερευνούν τα περίπτερα και τα βιωματικά εργαστήρια ενώ οι κυρίες και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας είναι εκεί να σε υποδεχθούν με χαμόγελο, να σε φιλέψουν με τα καλούδια τους και να σε καλωσρίσουν με τον καύτερο τρόπο. Η φιλοξενία είναι τόσο όμορφη και ζεστή που θα νιώσεις από την πρώτη στιγμή σαν στο σπίτι σου.

9

6. Η Αναφωτία 

Μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση στον Άγιο Θεόδωρο φέτος το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας θα μας ταξιδέψει μέχρι την όμορφη, μικρή κοινότητα της Αναφωτίας. Μία ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη κοινότητα και να την γνωρίσουμε από κοντά. Το χωριό είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου και προσφέρει υπέροχη θέα. Το όνομα της Αναφωτίας, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «η αναφωτίς, της αναφωτίδος» που σημαίνει φως ή άνοιγμα που επιτρέπει στο φως του ηλίου να εισέρχεται και να φωτίζει τα σκοτεινά δωμάτια. Στα νέα ελληνικά ονομάζεται φεγγίτης, φωταγωγός, και στην κυπριακή διάλεκτο η αρσέρα. Κατά πάσαν πιθανότητα λοιπόν, το χωριό ονομάστηκε έτσι, λόγω του άπλετου φωτός που περιλούζεται. Μια δεύτερη εκδοχή θέλει το χωριό να παίρνει το όνομά του, από το γεγονός ότι, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, στην Αναφωτία υπήρχαν πύργοι με ενόπλους φρουρούς, τους λεγομένους Βιγλιότες, οι οποίοι παρατηρούσαν αν πλησίαζαν εχθροί. Κάθε φορά που πλησίαζαν εχθροί άναβαν φωτιές ώστε να προειδοποιήσουν τους κατοίκους αλλά και τους ενόπλους των άλλων πύργων. Βάσει λοιπόν αυτού, η ονομασία του χωριού, προέρχεται από την πρόθεση «ανά» και την λέξη «φωτιά». Η πιο πάνω εκδοχή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην Αναφωτία υπάρχει τοπωνύμιο που ονομάζεται Βίγλες.

7. Τα αξιοθέατα της Αναφωτίας 

Η Αναφωτία, διαθέτει έξι εκκλησίες και εξωκλήσια, αφιερωμένα στην Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Μαρίνα, του Αγίου Χριστοφόρου, του Αγίου Χαραλάμπους και των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, ως επίσης, ένα ησυχαστήριο, αφιερωμένο στον Όσιο Χριστόδουλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, κτίσμα του 1845, είναι η μοναδική στην Κύπρο, ενώ αυτή του Αγίου Χριστοφόρου είναι μία εκ των δύο που υπάρχουν στο νησί μας. Στη μέση του χωριού, δεσπόζει το Μνημείο Ηρώων. Επιπλέον, η κεντρική πλατεία, σήμα κατατεθέν της κοινότητας, που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες της περιοχής, αποτελεί το σημείο διοργάνωσης θεματικών εκδηλώσεων. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στους γραφικούς δρόμους του χωριού, με το υψόμετρο της κοινότητας να επιτρέπει τη θέα της θάλασσας στο νότο και της υπαίθρου στα άλλα σημεία του ορίζοντα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

1 

8. Φιλοξενίες από το εξωτερικό 

Ο Σύλλογος επεκτείνει τις συνεργασίες του και διευρύνει το πεδίο των σχέσεων του τόσο με άλλους συλλόγους στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Έτσι, φέτος στην Αναφωτία την 1η Οκτωβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Σύλλογο Γυναικών Kolo από την Πολωνία και τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Σοφράς από το Λιβάδι Ελασσόνας. Οι Πολωνές φίλες του φεστιβάλ θα μας φτιάξουν νόστιμα doublings ενώ οι κυρίες από την Ελασσόνα θα μας προσφέρουν εξαιρετικές παραδοσιακές πίτες της περιοχής τους. 

1

9. Η διασκέδαση 

 Φεστιβάλ χωρίς διασκέδαση δεν γίνεται. Οι διοργανωτές όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχουν φροντίσει να περάσουμε όσον το δυνατόν πιο όμορφα έτσι δεν θα μπορούσε να λείψει ο χορός, η μουσική και φυσικά η φιλοξενία των ανθρώπων του φεστιβάλ. 

1

Loader