Ένα DΙΥ Film Festival ξεκινά προβολές σ’ ένα παλιό κυπριακό 60’s σινεμά

Ένα DΙΥ Film Festival ξεκινά προβολές σ’ ένα παλιό κυπριακό 60’s σινεμά

Γνωρίστε περισσότερα για το 2ο INDAF - Independent Film Festival και τις προβολές του

Μιλώντας με τη διοργάνωση, ενημερωθήκαμε για τον τρόπο που οργανώνεται το φεστιβάλ, τους στόχους που έχει, πως λειτουργεί, πώς ξεκίνησε, καθώς και για την διαδικασία επιλογής των ταινιών.

Το INDAF - Independent Film Festival είναι ένα φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου που προβάλλει ανερχόμενους και καταξιωμένους κινηματογραφιστές. Διοργανώνεται από την "Kazanti Films", μια άτυπη ομάδα νέων κινηματογραφιστών. Το φεστιβάλ λειτουργεί με εθελοντική εργασία και προβάλλονται ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους. Συγχρόνως, πραγματοποιούνται παράλληλες δραστηριότητες εντός του πλαισίου του πολυμορφικού του προγράμματος.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου INDAF 2024 είναι το δεύτερο στη σειρά και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26-28/04/2024 στο νησί, μ’ ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα. 

Το φεστιβάλ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την προώθηση και την προβολή ανεξάρτητων και χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγών ταινιών μικρού μήκους, από τον τοπικό και διεθνή κινηματογράφο σε όλες τις μορφές του: ως τέχνη, ψυχαγωγία, σε πνεύμα ελευθερίας και διαλόγου και κατανόηση για το διαφορετικό.

σινεμα

Λίγα λόγια για τη διοργάνωση

To "INDAF" Film festival είναι μία πρωτοβουλία της άτυπης ομάδας "Kazanti Films"

Το "Kazanti" αντικατοπτρίζει τον φορητό χαρακτήρα του ονόματός του, προωθώντας τον πλούσιο πολιτισμό που συναντάται σ' όλο το νησί. Το "Kazanti Films" στέκεται ενάντια στην όποιαδήποτε μορφή βίας, την ομοφοβία, τον σεξισμό και την πατριαρχία. Υποστηρίζει τη ζωντάνια, την ισότητα, την οικολογία, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και συνεισφέρει στις περιθωριοποιημένες μειονότητες. Οργανώνονται δράσεις με κινηματογραφικό χαρακτήρα, με έμφαση στην παραγωγή κοινωνικοπολιτικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, κινηματογραφικά εργαστήρια και φεστιβάλ κινηματογράφου. Επικεντρώνεται στους ανθρώπους της Κύπρου - τους δημιουργούς, τους θεατές

H πολιτισμική σημασία της πρωτοβουλίας του “INDAF”, αποτελείται από την προώθηση ανεξάρτητων παραγωγών, εμπλουτίζοντας τον πολιτιστικό ιστό και προωθώντας έργα από νέους δημιουργούς και περιθωριοποιημένες ομάδες. Παρουσιάζει ποικίλες τοπικές και διεθνείς ταινίες, επεκτείνοντας την πολιτιστική γνώση μέσω κινηματογραφικών εργαστηρίων, μουσικών εκδηλώσεων και διαδραστικών συζητήσεων. Το "INDAF" προωθεί τη δημιουργικότητα με μία κοινωνικοπολιτική δράση, αναβιώνει χώρους και περιθωριοποιημένες ομάδες, προωθεί την νεανική συμμετοχή και στέκεται ενάντια στους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Στη φετινή διοργάνωση η κινηματογραφική ομάδα "Nicosia Cine Club" ανέλαβε την επιμέλεια των εργαστηρίων, των δράσεων και την επιλογή των ταινιών. 

Πώς ξεκίνησε το φεστιβάλ και γιατί γίνεται;

Το φεστιβάλ ξεκίνησε ως ανάγκη για επικοινωνία, συνύπαρξη και αυτοοργάνωση. Σκοπός της δράσης είναι τόσο η τριβή ενός νεανικού, όσο και του παλαιού. Η προώθηση του ανεξάρτητου κινηματογράφου και των νέων καλλιτεχνών, η διαμόρφωση κριτικής σκέψης κι ο διάλογος μεταξύ διαφόρων πλευρών, με κοινό έδαφος το ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική τέχνη. Η δράση έχει κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Εκτός από τις κοινωνικοπολιτικές προβολές και εργαστήρια, προωθεί την αναβίωση πολιτιστικών χώρων και δίνει έμφαση στις συνεργασίες με περιθωριοποιημένες ομάδες και κοινότητες. Προωθείται η συνεργασία με τοπικούς φορείς και σωματεία, όχι μόνο ως μέλη της διοργάνωσης, αλλά και ως μέλη του κοινού.

 

Πώς γίνονται οι επιλογές των ταινιών και με ποια δικαιώματα;

Οι ταινίες αποστέλλονται στην διοργάνωση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Film Freeway. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, έχουμε άμεση επικοινωνία και όλα τα δικαιώματα προβολής από τους ίδιους τους δημιουργούς. Στη συνέχεια, γίνεται η αξιολόγηση των ταινιών ανάλογα με τις αξίες και τους κανονισμούς που αναγράφονται και στο προφίλ της πλατφόρμας του "INDAF". Προωθούνται κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές ή και παραγωγές με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Φέτος η διαμόρφωση του κινηματογραφικού προγράμματος έχει γίνει απο την ομάδα "Nicosia Cine Club" σε συνεργασία με το "INDAF".

 

Το Φεστιβάλ διοργανώνει επίσης ειδικές εκδηλώσεις και παράλληλες δραστηριότητες όπως ζωντανές συναυλίες συγκροτημάτων, Q&As και εργαστήρια κινηματογράφου.

Το φετινό workshop φέρει τη θεματική “Κινηματογράφος Χωρίς Σύνορα” και διαρκεί 4 ημέρες.

Όλες οι προβολές θα γίνονται στο Σινεμά "Μεσοκελέας" που στεγάζεται στην Πρόοδο Καϊμακλιού.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ ανέλαβε την πρωτοβουλία κι αναβίωσε τον «Μεσοκελέα»,  που βρισκόταν σ’ ένα κτήριο από τη δεκαετία του 1960.

Το Σινεμά Μεσοκελέας τη δεκαετία του 70 λειτουργούσε σχεδόν εθελοντικά, είχε πρωϊνές προβολές με western και spaghetti films. Το βράδυ με ένα εισιτήριο μπορούσες να δείς δύο ταινίες. Έχω πολλά καλές εμπειρίες που το σινεμά, παρέα με την γειτονιά θυμούμαι να πηαίννουμε στο σινεμά να θωρούμε ταινίες. Κάποιες φορές εβάλλαν μας τζιαι δωρεάν. Ήταν παραπάνω να συνεισφέρουν στην κοινότητα παρά την κερδοσκοπία. Οι σύλλογοι της δεκαετίας λειτουργούσαν ως μορφωτικοί φορείς για την νεολαία και την κοινότητα”, δήλωσε μια παλιά θαμώνας του σινεμά του Καϊμακλιού

mesoskeleas

Βρείτε το cinema εδώ

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά 

Δείτε το πρόγραμμα του festival 

programma

Links

Γνωρίστε περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ

INDAF - Instagram account

INDAF - Facebook account 

Nicosia Cine Club 

Loader