Όλα όσα θα ζήσουμε στο Street Food Festival στο γραφικό Μαρώνι

Όλα όσα θα ζήσουμε στο Street Food Festival στο γραφικό Μαρώνι

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου η κοινότητα μας προσκαλεί για μία μοναδική εμπειρία και όμορφες στιγμές

Το Μαρώνι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γραφικά δρομάκια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική με εύκολη πρόσβαση στην παραλία σε μόλις δύο χιλιόμετρα.

Το χωριό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τους στενούς δρόμους, τα πετρόχτιστα σπίτια με πέτρα της περιοχής, τα σπίτια με τα γραφικά ανώγεια με τα μπαλκόνια, τις καμάρες και τα ξωπόρτια με τα σκαλιστά πλαίσια. Μέσα στα πλαίσια διατήρησης αυτής της κληρονομιάς ένα μεγάλο τμήμα του παλιού χωριού έχει κριθεί διατηρητέο και πολλά σπίτια έχουν ανακαινισθεί στο ίδιο στυλ.

9

Το Μαρώνι υπήρχε από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Σε παλιούς χάρτες βρίσκεται σημειωμένο σαν Marova. Κατά τον ντε Μας Λατρί, το χωριό ήταν φέουδο που ανήκε στα βασιλικά κτήματα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Ωστόσο λανθασμένα το τοποθετεί στην περιοχή της Κυθρέας.

Για την ονομασία του χωριού προτάθηκαν διάφορες ερμηνείες. Μια αναφέρει ότι προέρχεται από ένα μυθικό πρόσωπο που αναφέρεται στην Οδύσσεια και ζούσε στην Θράκη, τον Μάρωνα, που φιλοξένησε τον Οδυσσέα. Μια άλλη αναφέρει ότι διασώζει την ονομασία Μαρώνεια από μια αρχαία πόλη της Θράκης και μια άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι πήρε την ονομασία του λόγω του ότι πιθανό να ζούσαν στην περιοχή Μαρωνίτες.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, πιστεύεται ότι οι απόψεις αυτές δεν ευσταθούν και ότι το χωριό πήρε το όνομα του Αγίου και μάρτυρα Μάρωνα, την μνήμη του οποίου η εκκλησία μας γιορτάζει στις 18 του Ιούλη και ο οποίος έδωσε το όνομα του και στο χωριό Μάρωνας της επαρχίας Πάφου.

Δεν υπάρχει καμιά σχέση με την κοινότητα των Μαρωνιτών του Λιβάνου αν και από πολύ νωρίς κατοίκησαν Μαρωνίτες και στην Κύπρο. Ωστόσο δεν υπάρχει μαρτυρία για την ύπαρξη τους στην περιοχή του χωριού.

Το Σάββατο πάμε Μαρώνι 

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού διοργανώνει μία πολύ ξεχωριστή εκδήλωσή στις δύο πανέμορφες πλατείες της κοινότητας. Πρόκειται για ένα Street Food Festival που συνδυάζει την παράδοση με το σήμερα, την ψυχαγωγία και την διασσκέδα ώστε ο κόσμος να έρθει στο χωριό για να γνωρίσει τις ομορφιές και την ιστορία του. 

9

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 16:00 στο πλακόστρωτο δρομάκι οδός Αγίου Γεωργίου και στις δύο πλατείες του χωριού Τάσος Μητσόπουλος και Δασκάλου Αργυρίδη. 

Ο γνωστός Κύπριος σεφ, Σταυρής Γεωργίου θα βρίσκεται εκεί για να μας δείξει διάφορες συνταγές, να μαγειρέψει για εμάς και να μοιραστεί με τον κόσμο γαστρονομικά μυστικά. 

Παράλληλα η εκδήλωση θα περιλαμβάνει περίπτερα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, πώληση ζεστών φαγητών, γαστρονομικές επιδείξεις, δύο διαφορετικές μουσικές σκηνές με ξεχωριστά είδη μουσικής, παραδοσιακούς χορούς και διασκέδαση. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε παραδοσιακό και σύγχρονο street food και να περάσουμε ένα όμορφο Σάββατο με φίλους, την οικογένεια και τα παιδιά. 

9

Loader