Πάμε στην ετήσια γιορτή ζυμωτού παλουζέ στην Πάχνα

Πάμε στην ετήσια γιορτή ζυμωτού παλουζέ στην Πάχνα

Ετοιμαστείτε να γευτείτε γνήσιο παλουζέ και παχνιώτικο κρασί

Ο ζυμωτός ππαλουζές είναι κατοχυρωμένος από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στην Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρασκευής του. Πρόκειται για ένας ιδιαίτερο, παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του παλουζε που μόνο στην Πάχνα μπορείς να βρει κανείς!

Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι η διαδικασία παρασκευής ξεκινάει ζυμώνοντας αλεύρι και μουστάρι(ν), γι’ αυτό λέγεται και ζυμωτός. Οι οικοκυρές φτιάχνουν αρχικά ένα γλυκό ψωμί με το μουστάρι(ν) και στη συνέχεια το αραιώνουν για να γίνει χυλός και να καταλήξει στο ρευστό μείγμα του ππαλουζέ. Η διαδικασία αυτή προσδίδει στον παλουζέ μια ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Η παράδοση του ζυμωτού παλουζέ διατηρείται ακόμη στην Πάχνα, διότι οι Παχνιώτες που γνωρίζουν να τον φτιάχνουν παραδέχονται πως έχει μεγάλη διαφορά από τον ππαλουζέ που φτιάχνεται στην υπόλοιπη Κύπρο.

Στην ετήσια λοιπόν γιορτή θα βρείτε τον δημοφιλή ππαλουζέ και περίπτερα τοπικών οινοποιείων. Μπορείτε επίσης να δείτε παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών και καζάνι απόσταξης ζιβανίας. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους! 

1η Οκτωβρίου 2024 | 17:00 | Κοινοτικός Χώρος Στάθμευσης Πάχνας

παχνα

 

Πηγή φωτογραφιών

Loader