Το ταξίδι του φεστιβάλ AfroBanana προ την βιωσιμότητα

Το ταξίδι του φεστιβάλ AfroBanana προ την βιωσιμότητα

Η δέσμευση του AfroBanana στη βιωσιμότητα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης

Το πολιτιστικό φεστιβάλ AfroBanana, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ModulAct, θέτει νέα πρότυπα βιώσιμης διοργάνωσης φεστιβάλ στην Κύπρο, μερικά από τα οποία θα παρουσιαστούν φέτος στα Λεύκαρα στις 4-5-6-7 Ιουλίου.

Το πολιτιστικό φεστιβάλ AfroBanana, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ModulAct, θέτει νέα πρότυπα βιώσιμης διοργάνωσης φεστιβάλ στην Κύπρο, μερικά από τα οποία θα παρουσιαστούν φέτος στα Λεύκαρα στις 4-5-6-7 Ιουλίου.

Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που υπόσχεται να θέσει νέα πρότυπα για τη βιωσιμότητα στη διοργάνωση των φεστιβαλ,, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ModulAct θα παρουσιάσει βιώσιμες πρακτικές στο πολιτιστικό φεστιβάλ AfroBanana, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Λεύκαρα στις 4-5-6-7 Ιουλίου.

 

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MODULACT στο φεστιβάλ AfroBanana

To έργο ModulAct στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τη σύνθετη και πολυδιάστατη διαδικασία διοργάνωσης φεστιβάλ, βοηθώντας το AfroBanana να γίνει το πρώτο φεστιβάλ μηδενικών αποβλήτων του νησιού. Αυτή η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις και διοργανωτές φεστιβάλ, όπως η ABR (Alternative Brains Rule) (Κύπρος), η Open Lug Factory (Ισπανία) και η Metalska Jezgra Cakovec (Κροατία). Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου είναι η δημιουργία μιας καινοτόμας συσκευής ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία θα τροφοδοτεί με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο τις μουσικές σκηνές των φεστιβάλ. Το πρωτότυπο αυτής της συσκευής θα κάνει το ντεμπούτο του στο φετινό AfroBanana, καθιστώντας το παράδειγμα για άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις να υιοθετήσουν παρόμοιες βιώσιμες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις. pic

Η καινοτόμα συσκευή ανανεώσιμης ενέργειας, κατασκευασμένη με τρισδιάστατη εκτύπωση, θα έχει τη μορφή μιας σφαίρας  Hoberman η οποία θα περιστρέφεται στο Dome 9 του φετινού φεστιβάλ. Εμπνευσμένο από τις αρχές του New European Bauhaus, το ModulAct επιδιώκει να ενθαρρύνει τους επισκέπτες του φεστιβάλ και διεθνείς διοργανωτές να φανταστούν και να δημιουργήσουν νέες, πιο βιώσιμες πραγματικότητες.

 

Έτσι, μαζί στο φεστιβάλ, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και περιορισμούς της χρήσης τεχνολογιών, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση για την ανάπτυξη καινοτόμων ανανεώσιμων λύσεων.

 

Περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης

Η δέσμευση του AfroBanana στη βιωσιμότητα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Πέρυσι, πάλι σε συνεργασία με το ModulAct, το φεστιβάλ πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης με μηνύματα όπως 'Spread Magic - Spread Love - Not Rubbish' και 'They say that the people here are magic. Their cigarette butts are not'. Η εκστρατεία έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα απορρίμματα και αξιοσημείωτες προσπάθειες ανακύκλωσης από το κοινό.

 

 

Το φεστιβάλ AfroBanana πρωτοπορεί στην βιώσιμότητα

Εμπνευσμένο από τα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ κοινοτήτων, το AfroBanana έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά φαινόμενα στην Κύπρο, γιορτάζοντας την κοινότητα, τη δημιουργικότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση. Πολύ πριν η 'βιωσιμότητα' γίνει λέξη-κλειδί, το AfroBanana υποστήριζε οικολογικές πρωτοβουλίες, καλλιεργώντας περιβαλλοντική ευθύνη μεταξύ των επισκεπτών. Για παράδειγμα, η πρωτοποριακή πολιτική επαναχρησιμοποίησης ποτηριών του φεστιβάλ έχει αποτρέψει πάνω από 60.000 ποτήρια μιας χρήσης από το να καταλήξουν σε χωματερές. Επιπρόσθετες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την πολιτική μη χρήσης καλαμακιών, ατομικά τασάκια τσέπης και τη συλλογή χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού.

 

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η δέσμευση του AfroBanana για βιώσιμη ανάπτυξη είναι εμφανής στη χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ηλιακά πάνελ, LED φώτα και ανεμογεννήτριες έχουν μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον,  διαδραστικές εγκαταστάσεις όπως το σταθερό ποδήλατο που παράγει ενέργεια μέσω ποδηλασίας ενθαρρύνει τους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά στην συλλογική προσπάθεια του φεστιβάλ για βιωσιμότητα.  Φέτος, η παρουσίαση της πρωτοτύπης συσκευής ανανεώσιμης ενέργειας έχει στόχο να μειώσει την απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή και το σχεδιασμό μουσικών σκηνών.

 

Ο σημαντικός ρόλος των φεστιβάλ

Τα φεστιβάλ έχουν τη μοναδική ικανότητα να συναρπάζουν τους επισκέπτες μέσω διαδραστικότητας και συλλογικότητας. Προσφέρουν ένα δυναμικό περιβάλλον για διεθνή συνεργασίες, προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση της κοινότητας. Ανερχόμενοι καλλιτέχνες βρίσκουν ευκαιρίες να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύτερο κοινό, νέοι εθελοντές καλλιεργούν επαγγελματικές δεξιότητες και επισκέπτες όλων των ηλικιών αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες που διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Εργαστήρια, συζητήσεις και συνεργασίες με ΜΚΟ προσφέρουν ευκαιρίες μάθησης σε διάφορα θέματα, καθιστώντας τα φεστιβάλ ισχυρές πλατφόρμες για κοινωνική επιρροή.

 

Με την υποστήριξη του έργου ModulAct, το AfroBanana είναι έτοιμο να ηγηθεί την βιώσιμη ανάπτυξη των φεστιβάλ, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον όπου τα φεστιβάλ θα προσφέρουν διασκέδαση αλλά παράλληλα θα εμπνέουν ουσιαστικές περιβαλλοντικές αλλαγές και θα προωθούν την οικολογική υπευθυνότητα.

 

Σας προσκαλούμε στο φεστιβαλ AfroBanana στα Λεύκαρα, από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου, για να γίνετε μέρος αυτού του επαναστατικού ταξιδιού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε  www.afrobanana.com.

Εισιτήρια

Για όλες τις μέρες - €50 (προπώληση), €60 (στην είσοδο)

Πέμπτη 4/7 - Μονοήμερο εισιτήριο - €20 (προπώληση), €22 (στην είσοδο)

Παρασκευή 5/7 - Μονοήμερο εισιτήριο - €25 (προπώληση), €30 (στην είσοδο)

Σάββατο 6/7 - Μονοήμερο εισιτήριο - €35 (προπώληση), €40 (στην είσοδο)

Κυριακή 7/7 - Δωρεάν είσοδος

Άδεια Κατασκηνωτικής Τέντας –  €20/ κάθε τέντα (διαθέσιμη για μια μεχρι τρεις μέρες μόνο σε άτομα με εισιτήρια του φεστιβάλ)

Δωρεάν εισιτήρια για παιδιά κάτω των 12 χρονών.

Εάν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια μετά την λήξη της προπώλησης, θα μπορείτε να τα αγοράσετε στην είσοδο του φεστιβάλ.

Προπώληση εισιτηρίων: www.afrobanana.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ, το πλήρες πρόγραμμα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.afrobanana.com.

Ακολουθήστε μας στο “AfroBananaFestival” στο Facebook, και “afrobananafest” στο Instagram για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα και εξελίξεις σχετικά με το Φεστιβάλ.

 

ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ:

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΥΚΑΡΩΝ

ΚΥΡΙΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:

ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥJACK DANIEL’SΜΠΥΡΑ LΑΤΙΝΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:

ANTENNA LIVE

ΧΟΡΗΓΟΙ:

SCAFFOLDING SOLUTIONSG.I. ELECTRICALPETROLINAONEK

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

AVANT GARDE

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

CENTER FOR SOCIAL INNOVATIONSAFER + SAFER

  1

 

Loader