Αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της γεωργίας, λέει ο Gates

Αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της γεωργίας, λέει ο Gates

Μεταξύ των κορυφαίων σταυροφόρων για τους δίδυμους στόχους της επίτευξης κορυφαίας παραγωγής και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ο Bill Gates, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων στην Αμερική, και ο Pat Brown, ιδρυτής της Impossible Foods, που παράγει το ζουμερό, βασισμένο στη σόγια Impossible Burger

του Shawn Tully για το Fortune 

Μια σημαντική εκστρατεία στον πόλεμο κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη λαμβάνει χώρα στη γεωργία. Η στρατηγική: η εύρεση τρόπων, ώστε οι αγρότες να παράγουν περισσότερο καλαμπόκι και σόγια ανά στρέμμα, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα.

Η γεωργία παράγει έως και 30% όλων των αερίων του θερμοκηπίου και 10% προέρχεται απευθείας από το ίδιο το έδαφος. Ταυτόχρονα, οι τιμές των βασικών καλλιεργειών αυξάνονται. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την παραγωγή, έτσι ώστε τα τρόφιμα να παραμείνουν προσιτά και η παγκόσμια αγροτική παραγωγή να μπορεί να σιτίσει έναν παγκόσμιο πληθυσμό που θα αυξηθεί από 7,7 δισεκατομμύρια σε 8,5 δισεκατομμύρια έως το 2030.

Μεταξύ των κορυφαίων σταυροφόρων για τους δίδυμους στόχους της επίτευξης κορυφαίας παραγωγής και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ο Bill Gates, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων στην Αμερική, και ο Pat Brown, ιδρυτής της Impossible Foods, που παράγει το ζουμερό, βασισμένο στη σόγια Impossible Burger. Παραδόξως, τόσο ο Gates όσο και ο Brown πιστεύουν ότι οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι και τα χημικά ζιζανιοκτόνα, στις σωστές δόσεις –– και όχι η εντατική βιολογική καλλιέργεια– είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

Η Syngenta Group, η δεύτερη μεγαλύτερη αγροτοχημική επιχείρηση στον κόσμο (πίσω από την Bayer Crop Science, που είναι ο ιδιοκτήτης της Monsanto), χρησιμοποιεί big data, επεξεργασία γονιδίων, ανάλυση DNA και άλλες πρωτοποριακές τεχνολογίες για την επιδίωξη της αύξησης της συγκομιδής, μειώνοντας ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα.

Αναπτύσσει προϊόντα που μειώνουν την ποσότητα των χημικών ουσιών που απαιτούνται για τον έλεγχο των ζιζανίων και των εντόμων, και μηχανικούς νέους σπόρους που ενισχύουν τις καλλιέργειες για να αντέχουν τις καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες. Βρίσκει επίσης τρόπους ώστε βιολογικές φάρμες, οι οποίες δημιουργούν πολύ περισσότερο CO2 ανά στρέμμα από τη γη που καλλιεργείται με παραδοσιακές μεθόδους, να μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές τους και να παράγουν τρόφιμα που οι καταναλωτές εξακολουθούν να θεωρούν ως εξαιρετικά υγιή.

Σε μια συνομιλία με το Fortune, ο διευθύνων σύμβουλος της Syngenta, Erik Fyrwald, περιέγραψε τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων για τις κυβερνήσεις και τους αγρότες, που καθοδηγεί την ανάπτυξη προϊόντων σε προμηθευτές όπως η Syngenta.

«Προτεραιότητα ήταν η αύξηση των αποδόσεων για τη σίτιση του κόσμου, την παραγωγή επαρκούς τροφής για τον ταχέως αναπτυσσόμενο πληθυσμό. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν από μια διατροφή με βάση το ρύζι στην επιθυμία της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κρέας, ειδικά στην Ινδία και την Κίνα», λέει. Απαιτούνται μεγαλύτερες καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού ως πρώτη ύλη για ζώα που παράγουν την πρωτεΐνη.

Η Syngenta αντιμετωπίζει τη νέα πρόκληση της δημιουργίας τεχνολογιών που ανταποκρίνονται σε αυτές τις κλιματικές επιταγές και εξακολουθούν να συντηρούν τη συγκομιδή και τα εισοδήματα των αγροτών, που αυξάνονται κάθε χρόνο.

Χρησιμοποιεί ψηφιακή σήμανση που οδηγεί τους αγοραστές απευθείας στο αγρόκτημα, δείχνοντας εικόνες για το πώς και πού καλλιεργούνται οι ντομάτες και τα σπαράγγια τους. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να δει με τα ίδια του τα μάτια ότι αυτό που αγοράζει είναι εξίσου υγιές με τη βιολογική εκδοχή και προέρχεται από έδαφος που αποδεσμεύει πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Loader