Cyprus Forum: Προτεραιότητα η ισότητα των φύλων

Cyprus Forum: Προτεραιότητα η ισότητα των φύλων

Το πρώτο Φόρουμ στην Κύπρο με προτεραιότητα των εργασιών του την ισότητα των φύλων. Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου.

Το Cyprus Forum (CF) είναι ένα νέο, ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό συνέδριο στην Κύπρο με στόχο να καταστεί θετικός μοχλός πίεσης μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψιν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Cyprus Forum θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η ομάδα πίσω από τη διοργάνωση του Cyprus Forum αποτελείται από 10 νέες και 4 νέους της Κύπρου και  έχει στόχο να ξεκινήσει στην Κύπρο ένας δημόσιος και ανοιχτός διάλογος μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων της Δημοκρατίας από τη μία και τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα από την άλλη. 

Η ομάδα του Cyprus Forum, βασιζόμενη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και κατανοώντας την ανάγκη να γίνει η Κύπρος ένα κράτος ισότητας και ίσων ευκαιριών, έχει θέσει ως βασική και σημαντική προτεραιότητά της την προώθηση της ισότητας των φύλων όσον αφορά διάφορες πτυχές της διοργάνωσης του Φόρουμ. Ως εκ τούτου, η ομάδα του CF αποφάσισε και δούλεψε σκληρά ώστε το CF να μπορέσει να είναι το πρώτο Φόρουμ στην Κύπρο με στόχο την συνολικά ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών ομιλητών/τριών στα πάνελς συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, ώστε να θέσει ένα προηγούμενο στην Κύπρο και την απόφαση της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα πάνελ συζητήσεων να ακολουθήσουν και άλλα συνέδρια. Η ομάδα του CF έχει δουλέψει πολύ για αυτό τον στόχο και είναι κοντά στο να τον πραγματοποιήσει, καθώς έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στα πάνελς 32 άνδρες ομιλητές και 26 γυναίκες ομιλήτριες, με κάποιες ακόμα απαντήσεις επιβεβαίωσης συμμετοχής, κυρίως από γυναίκες, να αναμένονται. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως η Συμβουλευτική Επιτροπή του CF, η οποία έχει δημιουργηθεί για να υποβοηθά την ομάδα του CF και να τη συμβουλεύει σε διάφορες θεματικές, αποτελείται από 60 μέλη, 30 γυναίκες και 30 άνδρες, μια συνειδητή απόφαση της ομάδας του CF για ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στην Συμβουλευτική Επιτροπή. Τέλος, σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του CF θα πραγματοποιηθεί πάνελ με θέμα «Προοπτικές Βελτίωσης της Ισότητας των Φύλων στην Πολιτική Σκηνή», με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των τριών μεγαλύτερων σε αριθμό βουλευτών πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, κ. Α. Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), κ. Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) και κ. Ν. Παπαδόπουλου (ΔΗΚΟ), τονίζοντας την σημασία που το CF προσδίδει στην ισότητα των φύλων και του ρόλου των γυναικών σε όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη (fireside chat) μεταξύ της κας. Στέλλας Κάσδαγλη, δημοσιογράφου και συνιδρύτριας του δικτύου Women on Top, και της κας. Mine Atli, δικηγόρου και ακτιβίστριας, με θέμα την ισότητα των φύλων στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.  Το πλήρες πρόγραμμα του Cyprus Forum μπορεί να ανακτηθεί στον σύνδεσμο εδώ. 

Μετά και τις πιο πάνω σημαντικές αποφάσεις, προτεραιότητες και το έργο του για την προώθηση της ισότητας των φύλων, το CF έχει τεθεί ως υποστηρικτής της καμπάνιας «Generation Equality»  που διαχειρίζεται αυτή την περίοδο το UN Women. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ως υποστηρικτές του CF και του έργου του για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Κύπρο έχουν τεθεί τόσο το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας. Ιωσηφίνας Αντωνίου όσο και η AIPFE Cyprus-Women of Europe, αναδεικνύοντας τη σημασία που το CF δίνει στην ισότητα των φύλων και την ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου στην Κύπρο όσον αφορά στο συγκεκριμένο και πολύ σημαντικό θέμα.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cyprus Forum και τρόπους συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα πατώντας εδώ

Loader