Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο που «ξύπνησε» στην Ιταλία

Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο που «ξύπνησε» στην Ιταλία

Η Αίτνα είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από την Αίτνα, εκεί όπου το ηφαίστειο «ξύπνησε» και πάλι, με λάβα και πετρώματα να εκτοξεύονται από τον νοτιοανατολικό κρατήρα.

«Η Αίτνα δίνει ένα εντυπωσιακό σόου αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Marco Neri ειδικός στην ηφαιστειολογία και μέλος του ιταλικού ινστιτούτου γεωφυσικής και ηφαιστειολογίας INGV.

«Αυτή είναι σίγουρα η ισχυρότερη έκρηξη στον νότιο κρατήρα. Δεν έχουμε δει τόσο ισχυρές εκρήξεις εδώ και χρόνια, αλλά προς το παρόν δεν υφίσταται κίνδυνος για τον πληθυσμό, εκτός από τον καπνό που μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα και η τέφρα που καλύπτει κτίρια και δρόμους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, η Αίτνα εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εκτοξεύοντας λάβα και στάχτη στον ουρανό της Σικελίας.

fzgzgzgz

Η ισχυρή έκρηξη του υψηλότερου ενεργού ηφαιστείου στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα χείμαρροι λάβας να βγουν από το νοτιοανατολικό κρατήρα του, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

Το ηφαίστειο (3.350 μέτρα ύψος) «ξύπνησε» την περασμένη Τρίτη, όταν λάβα και πετρώματα άρχισαν να εκτοξεύονται από τον νοτιοανατολικό κρατήρα. Λόγω της έκρηξης, αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή του λειτουργίας του αεροδρομίου Φονταναρόσα της Κατάνια.

Κάμερες κατέγραψαν σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μ. στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και μια στήλη τέφρας υψώθηκε σε ύψος πέντε χλμ. σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Cente της Τουλούζης, με αποτέλεσμα να καλυφθούν με στάχτες χωριά και πόλεις νότια της Αίτνας στη Σικελία, ενώ οι «βρυχηθμοί» του ηφαιστείου ακούστηκαν μέχρι την Καλαβρία.

Loader