Εργοδότης ίσων ευκαιριών η Ελληνική Τράπεζα

Εργοδότης ίσων ευκαιριών η Ελληνική Τράπεζα

Από το 2019 μέχρι σήμερα, προσλήφθηκαν στην Τράπεζα 62 γυναίκες και 55 άντρες

Σύμφωνα με κείμενο που μας στάληκε, την ευαισθησία της σε θέματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων αποδεικνύει εμπράκτως η Ελληνική Τράπεζα, προωθώντας την ίση μεταχείριση σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας της και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική κατάρτιση και την προαγωγή.

Η ίση μεταχείριση του προσωπικού, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικογενειακής κατάστασης, ηλικίας, αναπηρίας και κοινωνικού υπόβαθρου, αποτελεί πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζει η Ελληνική Τράπεζα. Στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες εργασίας που προσφέρει στους ανθρώπους της, ευνοούν ίσες ευκαιρίες κατάρτισης και ανέλιξης, στη βάση της αρχής της ίσης αμοιβής μεταξύ αντρών και γυναικών για ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας.

Ενδεικτικά, εντός του 2019, η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε σε προλήψεις 62 γυναικών και 55 αντρών, ενώ σήμερα κατέχουν διευθυντικές θέσεις 225 γυναίκες και 262 άντρες, με το ποσοστό διαφοράς να είναι σχεδόν μηδαμινό. Η προτεραιότητα που αποδίδει η Τράπεζα στην ίση μεταχείριση του προσωπικού της αντικατοπτρίζεται και στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Κατά την πρόσληψη νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η Επιτροπή πάντοτε προσπαθεί να επιτύχει ισοζυγισμένη εκπροσώπηση των δύο φύλων και να διασφαλίσει ότι όλοι οι διορισμοί αξιολογούνται με βάση τα προσόντα και τα καθορισμένα κριτήρια επιλογής. Η ποικιλία φύλου, άλλωστε, συνεπάγεται ποικιλία δεξιοτήτων, εμπειριών και προοπτικών.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μελών του υποεκπροσωπούμενου φύλου, εκτελεστικών ή μη εκτελεστικών, διαφοροποιείται ανά διαστήματα. Η Ελληνική Τράπεζα καθόρισε ως στόχο της, μέχρι το τέλος του 2022, οι γυναίκες να αποτελούν το 40% των μη-εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Τράπεζα, ο μέσος όρος αριθμού συμμετοχών στις εκπαιδεύσεις προσωπικού ανά άτομο ήταν 8,3 γυναίκες και 8,3 άντρες. Ο μέσος όρος εκπαιδευτικών ωρών των γυναικών ήταν 21,3 και αντίστοιχα ο μέσος όρος ωρών εκπαίδευσης των αντρών ήταν 22,3.

Στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης που παρέχει στο προσωπικό της, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας υιοθέτησε επιπρόσθετες βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά το Επίδομα Μητρότητας και Πατρότητας. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να καταβάλλει στο προσωπικό που αποκτά νέο μέλος στην οικογένειά του, το 100% του ποσού διαφοράς του μεικτού μηνιαίου μισθού (αντί το 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα) και του ποσού που λαμβάνει από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την περίοδο απουσίας με άδεια μητρότητας ή άδεια πατρότητας.

Επιπρόσθετα, μετά από αίτημα μελών του προσωπικού, τα ιατρεία στο Κτίριο Διοίκησης αλλά και στο κατάστημα Αμφιπόλεως στη Λευκωσία, είναι διαθέσιμα για άντληση γάλακτος, στο πλαίσιο της προώθησης του μητρικού θηλασμού, μετά την επιστροφή των εργοδοτουμένων  γυναικών από την άδεια μητρότητάς τους.

Loader