Έρχονται έξυπνα φωτιστικά στους δρόμους της Λευκωσίας

Έρχονται έξυπνα φωτιστικά στους δρόμους της Λευκωσίας

Πέραν του 65% η εξοικονόμηση ενέργειας

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ υπέγραψαν Συμφωνία για αντικατάσταση περίπου 7300 λαμπτήρων οδικού φωτισμού.

Συμφωνία μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την αντικατάσταση όλων των ενεργοβόρων λαμπτήρων οδικού φωτισμού με «έξυπνα» φωτιστικά LED υπέγραψαν την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021 ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος.

Ο οδικός φωτισμός προσφέρεται πλέον για ευρείας κλίμακας εξοικονομήσεις ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών νέας τεχνολογίας LED. Ο Δήμος Λευκωσίας και με αυτή του την απόφαση συμβάλλει εμπράκτως στην αιεφορία, εφαρμόζοντας τον πυλώνα του Συμφώνου των Δημάρχων που προνοεί σε δράσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κατά την υπογραφή της Συμφωνίας «το έργο αυτό θα συμβάλει στην αναβάθμιση του οδικού φωτισμού και θα αλλάξει την νυκτερινή εικόνα της πόλης. Η εγκατάσταση των νέων φωτιστικών θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του 65%, με συνεπακόλουθο τη σημαντική μείωση του κόστους αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο Δρ. Κωμοδρόμος δήλωσε: «Στην ΑΗΚ είμαστε περήφανοι που οι Τοπικές Αρχές δείχνουν εμπιστοσύνη σε εμάς για τις αναβαθμίσεις των οδικών φωτιστικών. Η έμπρακτη συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά για όλους κοινωνική ευθύνη. Στην ΑΗΚ θεωρούμε την εξοικονόμηση ενέργειας ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης».

Η Συμφωνία περιλαμβάνει: 

-  την προμήθεια έξυπνων φωτιστικών LED 3000Κ, θερμού λευκού χρώματος 

-  την αντικατάστασή των παλαιών φωτιστικών με τα νέα φωτιστικά (περίπου 7300 στον αριθμό)

-  τη διαχείριση των παλαιών φωτιστικών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές πρακτικές και τέλος 

-  την συντήρησή τους (υλικά και εργατικά) για περίοδο οκτώ χρόνων από την ημερομηνία εγκατάστασης τους με δυνατότητα ανανέωσης της Συμφωνίας Συντήρησης μετά την λήξη της.  

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,8 εκατ. ευρώ. 

Από τον Δήμο Λευκωσίας

1η Ιουνίου 2021 

Loader