H Kίνηση για το AIDS αποκτά στέγη και εμείς ελπίδα

H Kίνηση για το AIDS αποκτά στέγη και εμείς ελπίδα

Φωτογραφίες από το νέο οίκημα στην παλιά Λευκωσία

Η καλύτερη είδηση των ημερών

Φωτογραφίες Andriana Lagoudes

Η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS (Κίνηση) Κύπρου αποκτά ξανά στέγη και ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της από 16 Ιουνίου, 2020.

Το νέο οίκημα βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, στην οδό Β. Βουλγαροκτόνου 44-46, Διαμ. #1 (χάρτης) και θα στεγάσει πολλές από τις δράσεις της Κίνησης, όπως η ψυχοκοινωνική στήριξη σε ανθρώπους που ζουν με HIV, στις οικογένειες, φίλους και συντρόφους τους, τη διανομή προφυλακτικών, λιπαντικών, γαντιών και ενημερωτικού υλικού, την διενέργεια εκπαιδεύσεων εθελοντών και συνεργατών, όπως επίσης και την πραγματοποίηση Εξετάσεων Ταχείας Διάγνωσης, που διενεργεί το Cy Checkpoint, το Κέντρο Ενημέρωσης Πρόληψης και Εξέτασης για τον HIV και άλλες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις.

φσφσγσγ

Tο πρόγραμμα “HIV PopUp Test” που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, σε συνεργασία με το “AHF: AIDS Healthcare Foundation” θα συνεχίσει επίσης τη λειτουργία του, αρχικά στο οίκημα στη Λευκωσία και σε κατοπινό στάδιο θα επεκταθεί ξανά σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για εξέταση, μπορούν να καλέσουν το Τηλ. 9960 7005, ή να επικοινωνήσουν μαζί μας στο Facebook και στο Instagram, αλλά και μέσα από το προφίλ μας στο Grindr.

Η λειτουργία του οικήματος είναι δυνατή λόγω της ένθερμης αγκαλιάς των εθελοντών της Κίνησης, πραγματοποιείται δε με τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Οι λειτουργίες του θα ακολουθούν πιστά το πρωτόκολλο που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες της πανδημίας του COVID-19, με τη χρήση μασκών, γαντιών και αντισηπτικών, ενώ θα τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, ωφελούμενους και εθελοντές της. 

γσγσγσγ

Η Κίνηση ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί μη-κυβερνητικό, μη-κερδοσκοπικό σωματείο, με κύριο σκοπό την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με τον HIV και των ατόμων με σύνδρομο AIDS, των συντρόφων, φίλων και οικογενειών τους. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, διατηρεί πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης από το 1995, στη Γρηγόρειο Κλινική, αλλά και μέσω της Γραμμής Στήριξης: 9960 9070. Παράλληλα, προωθεί τη συνδυαστική πρόληψη και τη σεξουαλική υγεία, και πραγματοποιεί δράσεις καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος που αφορά στον HIV/AIDS. Συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις της διεθνούς κοινότητας, διατηρεί στενές συνεργασίες με αντίστοιχους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Επιτροπή για το AIDS. 

ωζωζωγσγσγ

Tο Cy Checkpoint λειτουργεί από το 2015 με βάση βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές, ακολουθώντας το μοντέλο CBVCT (Community Based Voluntary Counselling & Testing) και παρέχει στους ωφελούμενους τη δυνατότητα να εξετάζονται συχνά, σε μη-επικριτικό περιβάλλον, με εκπαιδευμένους εξεταστές από την κοινότητα (peer counselling). Η εξέταση είναι “γρήγορη, ανώνυμη και δωρεάν”, δίνει αποτέλεσμα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα με ακρίβεια 99,8%-100%, ενώ στα άτομα των οποίων οι εξετάσεις αντιδρούν σε αντισώματα του HIV, παρέχεται διασύνδεση με Κλινική Ψυχολόγο και συνοδεία για επιβεβαιωτική εξέταση στις δημόσιες δομές υγείας. Λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

rarar
Testing Cy Checkpoint Φώτο Giorgos Kazanakis

 

Loader