Η μεγάλη γιορτή της έρευνας και της καινοτομίας πλησιάζει!

Η μεγάλη γιορτή της έρευνας και της καινοτομίας πλησιάζει!

European Researchers’ Night 2020

Αυτή την Παρασκευή μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία γεμάτη πειράματα, παιχνίδια και ζωντανές συζητήσεις

Στραμμένα στο “European Researchers’ Night” είναι αυτή τη βδομάδα όλα τα βλέμματα, με ερευνητικές και άλλες ομάδες να παίρνουν τις θέσεις τους, έτοιμες να προσφέρουν στο κοινό ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης, με διοργανωτή το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Από τις 8 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, 27 Νοεμβρίου, μέχρι και τα μεσάνυχτα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία, αφού εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας του ΙδΕΚ, να ζήσουν μία μοναδική διαδραστική εμπειρία και να πλοηγηθούν από το σπίτι τους στον ψηφιακό εκθεσιακό χώρο που έχει στηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης. 

Εκεί θα βρίσκονται περισσότερα από 70 ψηφιακά περίπτερα,  όπου δεκάδες ερευνητές και ερευνήτριες θα παρουσιάσουν το έργο που παράγουν και τα επιτεύγματά τους, προσφέροντας στους διαδικτυακούς συμμετέχοντες ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο δραστηριότητες, παιχνίδια και πειράματα. 

Η εκδήλωση, η οποία φέτος λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε πλήρη ψηφιακή μορφή, τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου και διοργανώνεται για 14η χρονιά στην Κύπρο από το ΙδΕΚ, σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων. 

fafafafafafafafafafafa

Στο επίκεντρο οι έξυπνες και πράσινες πόλεις

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι οι «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις», με τους διοργανωτές να προβάλλουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η έρευνα και καινοτομία στη δημιουργία σύγχρονων, οικολογικών και έξυπνων πόλεων, αλλά και τον θετικό αντίκτυπο που έχουν για την κοινωνία και την οικονομία.

Οι διαδικτυακοί επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων, πως η επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων για την παραγωγή καινοτόμων δομικών υλικών βοηθά στη δημιουργία πράσινων πόλεων που στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και για τον τρόπο που μία ευφυής πλατφόρμα καταφέρνει να διαχειρίζεται το νερό. Επιπρόσθετα, το κοινό θα μάθει για τον ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της Τεχνητής Νοημοσύνης ως προς την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά και το πως άτομα, εταιρείες και ρομπότ μπορούν να συνεργαστούν για ένα πράσινο πλανήτη. 

Παιδιά σε ρόλο δημοσιογράφων, ζωντανή συζήτηση και τελετή βράβευσης

H εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύ φάσμα δράσεων του ΙδΕΚ που αποσκοπούν στην καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η ζωντανή συνέντευξη του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου και του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου, η οποία ξεκινά στις 18:00. Στις θέσεις των δημοσιογράφων θα βρεθούν παιδιά που συμμετείχαν στους μαθητικούς διαγωνισμούς του ΙδΕΚ κατά την περίοδο 2019-2020 και θα «ανακρίνουν» τους δύο φιλοξενούμενούς τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κρατικοί φορείς του τόπου θα παραθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης και της δημιουργίας έξυπνων πόλεων, κατά τη διάρκεια ζωντανής συζήτησης που θα αρχίσει στις 19:00. 

Σε αυτήν θα συμμετέχουν ο Δρ. Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας, ο Βύρωνας Ιωάννου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), ο Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού, ο Κώστας Πέτσας, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας και ο Φαίδωνας Φαίδωνος, Δήμαρχος Πάφου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ,  Θεόδωρος Λουκαΐδης. 

Η εκδήλωση θα κλείσει με την πραγματοποίηση ειδικής τελετής για ανάδειξη και βράβευση των νικητών στους διαγωνισμούς «ΜΕΡΑ-ΤΕΚΕ 2019-2020» και «ΦΟΙΤΩ 2020» που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΙδΕΚ, με σκοπό την ενίσχυση της επαφής της νέας γενιάς με τις επιστημονικές ερευνητικές διαδικασίες. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα μεταδίδεται ζωντανά.

Ο θεσμός European Researchers’ Night αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού Προγράμματος Marie Sklodowska Curie Αctions (MSCA) για την Έρευνα και την Καινοτομία. 

Για το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης και εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ: www.research.org.cy και τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/ResearchAndInnovationFoundationCy/

Την εκδήλωση στηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και ο Όμιλος Digital Tree.

Loader